Brexit, η εβδομάδα που πέρασε, 8-14 Ιουλίου

Στα αγγλικά: go whistle. Σε ελεύθερη μετάφραση: αν δεις φράγκο, σφύρα μου. Ήταν το μήνυμα του Μπόρις Τζόνσον, από το βήμα του Westminster, προς τον διαπραγματευτή της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ για την πληρωμή του περίφημου λογαριασμού Brexit.

Την ατάκα ακολούθησε θυμηδία από τα έδρανα, αλλά ο Μπαρνιέ απάντησε μια μέρα μετά από τις Βρυξέλλες, χωρίς διάθεση για πλάκα: “δεν ακούω κανέναν να σφυρίζει, μόνο το ρολόι να μετράει αντίστροφα”.  Ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις πριν την ερχόμενη Δευτέρα, οπότε αναμένεται η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τον υπουργό Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις. Είναι μάλιστα διατεθειμένος, είπε, να δουλέψει και Σαββατοκύριακο για να είναι έτοιμος.

Αλήθεια, περιμένει από τον Μπόρις να στείλει τις ιδέες του; Η μόνη προθεσμία για την οποία αγωνιά ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, είναι αυτή που έχει βάλει στον εαυτό του για να παρουσιάσει το επόμενο του βιβλίο, μία βιογραφία του Σαίξπηρ: η 1η Σεπτεμβρίου. Έχει συμφωνήσει ήδη να εισπράξει μισό εκατομμύριο λίρες από τον εκδότη, και έχασε το deadline του περασμένου Οκτωβρίου.  

Όσο για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης συνολικά, αυτές μάλλον δεν περιλαμβάνουν τον Μπαρνιέ, αφού ο Ντέιβις δεν έχει ενημερώσει καλά καλά ούτε τους βρετανούς συναδέλφους του για τι μέλλει γενέσθαι. Ο δεύτερος δημοφιλής ιδιωματισμός της εβδομάδας δεν μεταφράζεται, και ανήκει στον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ελεγκτικής Αρχής, Έμιας Μορς. Σε μία σπάνια κίνηση, κάλεσε τους δημοσιογράφους, και τους είπε ότι αν τα υπουργεία δεν λάβουν οδηγίες, η θεωρία του πετυχημένου Brexit θα διαλυθεί σαν chocolate orange.

Η βουλευτής των Συντηρητικών Άνι Μόρις προσπάθησε να τους καθησυχάσει όλους, λέγοντας ότι έτσι κι αλλιώς κανείς δεν μπορεί να προδικάσει το μέλλον. Αντιθέτως, όποιος κανείς υποθέσεις για το τι θα συμβεί το 2019, ουσιαστικά ψάχνει για “νέγρο στα κούτσουρα. Η Μόρις διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα για τη ρατσιστική της αναφορά. Δεν είναι τίποτε, οι Τόρις το έχουν έθιμο να αποβάλλουν έναν βουλευτή τους κάθε τόσο για τη συγκεκριμένη φράση.

Μιαν ιδέα για το τι θα συμβεί στο μέλλον, την έχουν πάντως οι υπουργοί, και ήδη άρχισαν  να προϊδεάζουν σχετικώς την κοινή γνώμη. Για πρώτη φορά ο Ντέιβις παραδέχθηκε ότι η Μεγάλη Βρετανία θα εξακολουθήσει να πληρώνει την ΕΕ και μετά το Brexit.

Μαζί με τους λεονταρισμούς, φεύγουν και οι στομφώδεις τίτλοι. Ο λεγόμενος Great Repeal Bill που κάνει copy paste 12.000 ευρωπαϊκούς νόμους στη βρετανική νομοθεσία, δόθηκε στη δημοσιότητα, αλλά έπαψε να λέγεται Great και μετά έφυγε και το Repeal.  Λέγεται απλώς EU (Withdrawal) Bill

Ανάμεσα όμως στο copy και το paste μεσολαβεί η περίφημη δευτερεύουσα νομοθεσία. Είναι η διαδικασία που δίνει ουσιαστικά στους υπουργούς το δικαίωμα να τροποποιήσουν τους νόμους, για τεχνικούς λόγους και με διαδικασίες εξπρές, αφού αυτοί έχουν ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης διεμήνυσαν στην κυβέρνηση πως ο κοινοβουλευτικός έλεγχος θα είναι κόλαση. Το Brexit προμηνύεται μεγάλο κοινοβουλευτικό δράμα. Το επόμενο πόνημα του Μπόρις για δραματουργό, μπορεί να είναι και αυτοβιογραφία.

Snapshot:

H εβδομάδα σε μία δημοσκόπηση, μία φωτογραφία ή ένα βίντεο

Θύμιος Τζάλλας.