Media roundup 1-12 Ιουλίου

Με την ομάδα του FACT να συνεχίζει τις σύντομες διακοπές της, διαβάζουμε περισσότερα άρθρα γνώμης. Σκεφτήκαμε να σας προτείνουμε τα πιο ενδιαφέροντα άρθρα που διαβάσαμε τις τελευταίες ημέρες.

 

Η κατάσταση της υγείας του νομπελίστα αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό επιδεινώνεται συνεχώς. Ο βραβευμένος με Νομπέλ Ειρήνης πανεπιστημιακός και διανοούμενος που το 2009 τιμωρήθηκε με ποινή κάθειρξης 11 ετών επειδή συμμετείχε στη συγγραφή μανιφέστου για τον εκδημοκρατισμό της Κίνας, είχε αποφυλακιστεί στα τέλη του Ιουνίου για να νοσηλευτεί επειδή βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο καρκίνο του ήπατος.
Μ’ενα συγκλονιστικό άρθρο ο στενός του φίλος Τζέρεμι Μπαρμέ, εκδότης της επιθεώρησης λόγου, πολιτικής και τεχνών “China Heritage” θρηνεί για την κατάσταση του Λιού Σιαομπό μιλώντας για το εκδικητικό καθεστώς και τις συνέπειες που είχε η πολιτική του δράση. “Mourning”.

Διαβάσαμε πολλά με αφορμή τον θάνατο του Χέλμουτ Κολ και την κηδεία του, την πρώτη ευρωπαϊκή κηδεία που έγινε στο Στρασβούργο. Ξεχωρίσαμε τη νεκρολογία του Economist, το σχόλιο του Αντώνη Παπαγιαννίδη στο facebook και του Μιχάλη Μούτσελου στον Amagi.
Ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας και Νέας Ιωνίας Γαβριήλ έχει τραβήξει την προσοχή μας για τη δράση του αλλά και τον λόγο που εκφέρει. Σε άρθρο του στην “Καθημερινή” της Κυριακής κάνει κάποιες επισημάνσεις για τη διδασκαλία του μαθήματος των Θρησκευτικών και το πώς αυτό γίνεται αφορμή για εύκολη κριτική στην εκκλησία αλλά και για την ιδεολογικοποίηση του ρόλου της στην κοινωνία. Ο κ.Γαβριήλ επιχειρηματολογεί με επάρκεια για τη σημασία που έχει στις μέρες μας η κατανόηση του θρησκευτικού φαινομένου κάτι που επιτυγχάνεται μέσω της διδασκαλίας του. “Δεν είναι όμως το μόνο πρόβλημα της παιδείας μας τα Θρησκευτικά. Είναι πασιφανές πως η συζήτηση γύρω από το μάθημα έχει αναδείξει τα βαθύτερα αδιέξοδα της χαμηλής παιδείας και των κενών που αυτή έχει αφήσει ως κληρονομιά σε πολλούς αποφοίτους των σχολείων μας. Όταν καταστρέφονται αίθουσες, περιουσίες του Δημοσίου, ευτελίζονται συνειδήσεις και καταδικάζονται τα παιδιά για τις σεξουαλικές ή ιδεολογικές τους προτιμήσεις, τότε ποια παιδεία έχουμε δημιουργήσει; Πόσο ολοκληρωμένος είναι ένας άνθρωπος όταν δεν στηρίζεται αφενός στις εξελίξεις, την τεχνολογική πρόοδο αλλά δεν έχει ως οδηγό τις αρχές του Ευαγγελίου; Πώς θα μάθω να σέβομαι τον άλλον αν δεν τον αγαπήσω, αν δεν δω στο πρόσωπό του το πρόσωπο του Ιησού Χριστού που σαρκώθηκε και θυσιάστηκε για τη δική μας σωτηρία; Ολα αυτά θα μπορούσε κάποιος να τα απαξιώσει στη λογική της ανεξιθρησκίας. Ομως κι αυτή από τον Χριστιανισμό γεννήθηκε και τις αξίες και αρχές του πρεσβεύει και αντιμάχεται”.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον και καλογραμμένο. Διαβάστε το.
Χθες, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με εκπροσώπους των ΛΟΑΤ οργανώσεων (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι, Τρανσέξουαλ) με αφορμή την επικείμενη ψήφιση του νόμου για την ταυτότητα φύλου. Εάν το φύλο είναι κατασκευασμένη ταυτότητα ή ορίζεται αυστηρά από τη βιολογία είναι ένα ζήτημα που συζητείται διεθνώς ευρέως τόσο εντός όσο και εκτός του πλαισίου των λεγόμενων identity politics. Αλιεύσαμε από φίλους στο facebook ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στους Los Angeles Times και το βρήκαμε ενδιαφέρον το οποίο επισημαίνει ότι η εύκολη απαξίωση του παράγοντα “βιολογία” και άρα της επιστημονικής τεκμηρίωσης για το θέμα τελικώς υπονομεύει τον αγώνα για την αναγνώριση των ταυτοτήτων φύλου.

Περιμένουμε τα πάντα από το καλοκαίρι. “Το καλοκαίρι είναι σαν τα Χριστούγεννα. Εναποθέτουμε σ’αυτό όλες μας τις προσδοκίες και τις ελπίδες. Για αρκετούς είναι κάτι ιερό και πιστεύουν πως τα πάντα μπορεί να συμβούν στις διακοπές. Λες και είναι δυνατόν σε ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα να καλύψεις τα κενά και τις ελλείψεις ενός ολόκληρου χρόνου”, παρατηρεί η ψυχοθεραπεύτρια Νάσια Ευθυμιοπούλου. Τί μπορούμε να κάνουμε εάν η πραγματικότητα μας απογοητεύει διαρκώς; “Μεγάλες (καλοκαιρινές) προσδοκίες”.

Το βιβλίο της Λίλυς Χουλιαράκη “Ο ειρωνικός θεατής” (Νησίδες) είναι ίσως το πιο ενδιαφέρον βιβλίο που έχουμε διαβάσει από τις αρχές του 2017. Στην εκτενή της μελέτη, η καθηγήτρια επικοινωνίας στο London School of Economics Λίλυ Χουλιαράκη εξετάζει το πώς έχει εξελιχθεί η έννοια της αλληλεγγύης τις τελευταίες δεκαετίες και ιδιαίτερα τα τελευταί χρόνια με την προσφυγική κρίση. Πρόκειται για ένα σύνθετο και πολυεπίπεδο έργο στο οποίο σκοπεύουμε να αναφερθούμε προσεχώς μιας και η επικοινωνία είναι η επαγγελματική ενασχόληση των περισσότερων εξ ημών στο FACT. Για την ώρα προτείνουμε να διαβάσετε την παρουσίαση που έκανε στο βιβλίο η Μυρσίνη Ζορμπά στο ψηφιακό περιοδικό “Χρόνος”. “Ας ξανασκεφτούμε την αλληλεγγύη”.

Αγαπούμε τη στατιστική. Αυτό θα μας έλειπε, άλλωστε. Το FACT έχει ξεκινήσει ως πρότζεκτ της Agilis. Τα dating sites είναι ο παράδεισος των data από τα οποία μπορείς να αντηλήσεις πλήθος διαφορετικών πληροφοριών από την κοινωνιολογία μέχρι το μαρκετινγκ. Ο συνιδρητής του γνωστού dating site OK Cupid έκανε μια αντλώνοντας στοιχεία από τη βάση δεδομένων των χρηστών για να απαντήσει στο ερώτημα ποια είναι η καλύτερη διαφορά ηλικίας για να λειτουργήσει μια σχέση.

Στο υπέρκομψο (μέχρι βαρεμάρας, βέβαια) 1843 Magazine του Economist. “What is the best age gap in a relationship?”.
Ο Σίμος Γεωργόπουλος γνωρίζει το κρασί όσο ελάχιστοι στη χώρα μας. Διαβάστε γιατί η απάντηση στην ερώτηση πόσο απέχουν τα καλύτερα Ελληνικά κρασιά από το να χαρακτηριστούν μεγάλα; Η δική του απάντηση είναι “μερικές δεκάδες βιβλία και μερικές δεκάδες χιλιάδες φιάλες”. Πολύ ωραίο άρθρο. Τεκμηριωμένο και σύντομο. “Η Ελλάδα και η απόσταση από το μεγάλο κρασί”.