Κυπριακό: Τέλος εποχής

Χρειάστηκαν τελικώς εννέα ημέρες για να επισφραγιστεί αυτό που αρκετοί φοβόντουσαν ως αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά για το Κυπριακό: Τα ξημερώματα της Πέμπτης 6 Ιουλίου, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, “σφύριξε” τη λήξη των διαπραγματεύσεων.
Οι διαφορές που οδήγησαν στο ναυάγιο ήταν σημαντικές, και θεωρούμε αστεία όσα ρεπορτάζ τις ημέρες που προηγήθηκαν της παραδοχής του αδιεξόδου έκαναν λόγο για “τελική ευθεία πριν από τη συμφωνία” και “αμελητέες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών”. Η τουρκική/τουρκοκυπριακή πλευρά έμεινε αμετακίνητη στο θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, αποδεχόμενη την πλήρη αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων μόνο μετά από δεκαπέντε χρόνια (η ελληνοκυπριακή/ελληνική πλευρά έκανε λόγο για άμεση αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων), ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έκανε αρκετές υποχωρήσεις στο θέμα της πολιτικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων εντός της νέας ομοσπονδίας.

Στο επίπεδο της επικοινωνίας (σημαντικό για το συγκεκριμένο ζήτημα) κυριαρχεί η εντύπωση ότι για το ναυάγιο ευθύνεται κυρίως η τουρκοκυπριακή πλευρά. Ωστόσο, ψύχραιμοι παρατηρητές επισημαίνουν ότι η ανάδειξη, από την ελληνοκυπριακή πλευρά, του ζητήματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων ως πρωταρχικού θέματος μετά από υποχώρηση στη σχετική πίεση της Αθήνας κατέστησε βέβαιο το αδιέξοδο.

Σε κάθε περίπτωση, όλοι μιλούν για “τέλος εποχής”. Αυτό που εννοούν είναι ότι ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μουσταφά Ακιντζί είναι οι τελευταίοι ηγέτες των δύο κοινοτήτων που διαπραγματεύθηκαν για το θέμα, έχοντας μνήμες της Κύπρου πριν από το 1974.

Σήμερα το απόγευμα το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε δριμεία ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί την Τουρκία για το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων

+Για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό θα ενημερώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την προσεχή Τρίτη την Ολομέλεια της Βουλής.

Τι θα γίνει τώρα;
Επί της ουσίας των διαπραγματεύσεων τίποτα. Περιμένουμε βέβαια να δούμε πώς η αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα επηρεάσει τις προγραμματισμένες έρευνες για υδρογονάνθρακες, οι οποίες με το ζήτημα άλυτο θα λειτουργούν στο εξής ως διαρκείς εστίες έντασης και προστριβής, όχι μόνο μεταξύ των δύο κοινοτήτων αλλά και μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στο Αιγαίο.

Διαβάστε ακόμα:

  • Το χρονικό της βραδιάς που οδήγησε στο αδιέξοδο, όπως το κατέγραψε ο ανταποκριτής του “Πολίτη” στο Κραν Μοντανά, Γιώργος Κακούρης
  • Τις αιτιάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για το αδιέξοδο, όπως τις καταγράφει στην “Καθημερινή” ο Νίκος Στέλγιας.
  • Το άρθρο γνώμης του Παναγιώτη Θανασά στο ΒΗΜΑ, που επισημαίνει τον ρόλο της Ελλάδας στην αποτυχία των διαπραγματεύσεων
  • Το σχόλιο του Νίκου Μπίστη στο Facebook για το “επικοινωνιακό παιχνίδι” που αναμένεται να στήσουν οι δύο πλευρές, στη λογική του blame game.
  • Το σχόλιο του Αντώνη Παπαγιαννίδη στο Facebook για το εύρος της εμπλοκής που μπορεί να προκληθεί μετά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων, και με αφορμή τις έρευνες που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν εντός των προσεχών εβδομάδων στην κυπριακή ΑΟΖ.