Κόσμος

Το γαλλικό State of the Union του Εμανουέλ Μακρόν, το τελεσίγραφο των χωρών του Κόλπου στο Κατάρ, η εμπορική συμφωνία ΕΕ – Ιαπωνίας, ο λόγος που εκφώνησε ο πρόεδρος Τραμπ στην Πολωνία, η διάσκεψη των G20 στο Αμβούργο, η πρώτη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν στη Γερμανία, το τουρνουά τένις στο Ουίμπλετον και ο ποδηλατικός γύρος της Γαλλίας είναι τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν τη διεθνή ειδησεογραφία την εβδομάδα που μας πέρασε.

Μία ημέρα πριν από την εκφώνηση των προγραμματικών δηλώσεων της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, στο αυτοκρατορικό σκηνικό των Βερσαλλιών, απηύθυνε ομιλία προς το γαλλικό κογκρέσο, δηλαδή τα δύο σώματα της γαλλικής Βουλής (Eθνοσυνέλευση και Γερουσία). O λόγος του

Γάλλου προέδρου ήταν μάλλον θεωρητικός για τα της Γαλλίας (έκανε λόγο για μείωση του αριθμού των βουλευτών και για αλλαγή του εκλογικού συστήματος προς ένα αναλογικότερο), ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στο μέλλον της Ευρώπης.

Για τον Γάλλο πρόεδρο, οι προκλήσεις τού σήμερα για την Ευρώπη του αύριο είναι η οικολογική μετάβαση, η ψηφιακή μετάβαση, ο σύγχρονος ουμανισμός έναντι του φανατισμού, της τρομοκρατίας και του πολέμου. Όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά, “οι απαντήσεις μας θα είναι μέσα από μία Ευρώπη του πολιτισμού και της καινοτομίας”.

Ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, μιλώντας την επόμενη μέρα, έκανε εκτενή αναφορά στα δημοσιονομικά της χώρας, στο τεράστιο χρέος της, και έθεσε πολύ φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί εκτενώς στην κοινωνική πολιτική που θα ακολουθήσει, να θυμίσει ότι η Γαλλία είναι ένα κοσμικό κράτος, ουδέτερο προς όλες τις θρησκείες, και να ανακοινώσει επιδοματικού χαρακτήρα πολιτικές ενίσχυσης της σχέσης των νέων με τις δράσεις πολιτισμού (δωρεάν πάσα κτλ.)

+ Mόλις έναν Γάλλο στους τέσσερις έπεισαν η ομιλία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ενώπιον του Κογκρέσου και η παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό της χώρας Εντουάρ Φιλίπ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Harris Interactive για το RMC και το Atlantico.

Συμφωνία ΕΕ – Ιαπωνίας

Πολλαπλά και ισχυρά πολιτικά μηνύματα έστειλε η σύναψη καταρχήν συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας. Πρόκειται για τη σημαντικότερη διμερή εμπορική συμφωνία που έχει ποτέ συναφθεί από την ΕΕ και η οποία για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει συγκεκριμένη δέσμευση ως προς τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

Για την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της, η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης θα καταργήσει το μεγαλύτερο μέρος των δασμών, ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως, τους οποίους καταβάλλουν οι εταιρείες της ΕΕ, θα ανοίξει την αγορά της Ιαπωνίας στις εξαγωγές σημαντικών γεωργικών προϊόντων της ΕΕ, και θα αυξήσει τις ευκαιρίες σε ευρύ φάσμα τομέων.

Επίσης, θεσπίζει τα υψηλότερα πρότυπα για την εργασία, την ασφάλεια, το περιβάλλον και την προστασία των καταναλωτών, διαφυλάσσει πλήρως τις δημόσιες υπηρεσίες και περιέχει ειδικό κεφάλαιο για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ακόμη, αξιοποιεί και ενισχύει τα υψηλά πρότυπα για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που τόσο η ΕΕ όσο και η Ιαπωνία έχουν πρόσφατα κατοχυρώσει στη σχετική νομοθεσία τους.

G20 στο Αμβούργο

Σε συμφωνία για όλα εκτός από το κλίμα κατέληξε η διάσκεψη στο, φλεγόμενο από τα επεισόδια στις διαδηλώσεις, Αμβούργο. Μηδενός εξαιρουμένoυ, οι ηγέτες που μετέχουν στην G20 επιβεβαιώνουν ακόμη:

Τη μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού, συμπεριλαμβανομένων των μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών, αναγνωρίζοντας τον ρόλο των εργαλείων της νόμιμης εμπορικής άμυνας.

Τον σημαντικό ρόλο του διεθνούς εμπορικού συστήματος που στηρίζεται σε κανόνες.

Τη δέσμευση για βελτίωση των μηχανισμών διαπραγμάτευσης, παρακολούθησης και επίλυσης διαφορών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).
Συνάντηση Τραμπ – Πούτιν

Περίπου 2,5 ώρες διήρκεσε η πρώτη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον ομόλογό του της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στο Αμβούργο, όπως έγινε γνωστό από εκπρόσωπο του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ρωσικής παρέμβασης στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή της Μόσχας. Κατά τον Ρώσο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ο Ντ. Τραμπ αποδέχθηκε τις διαβεβαιώσεις του Β. Πούτιν ότι η Μόσχα δεν παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές. Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας εξέφρασαν διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η Βόρεια Κορέα και το ζήτημα των εξοπλιστικών της προγραμμάτων.