Γιάννης Στουρνάρας: “Τα χειρότερα είναι πλέον πίσω μας”

Δημοσιεύθηκε σήμερα η ετήσια Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Ελλάδος. Στην έκθεση γίνεται πλήρης αποτίμηση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και εκτενείς αναφορές στα μίγματα πολιτικής που η κεντρική τράπεζα της χώρας συνιστά προκειμένου να ξεκολλήσουμε από το σημερινό αδιέξοδο.

Οι καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς και οι φορολογικές επιβαρύνσεις που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση και τους δανειστές κατέβασαν τις προβλέψεις για ανάπτυξη στο 1,6% από το 2,5 της αρχικής πρόβλεψης.

Όσον αφορά το χρέος, η ΤτΕ εκτιμά πως οι κατευθύνσεις που δόθηκαν στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα μπορούσαν να κάνουν το χρέος βιώσιμο, εφόσον τελικά μετατεθούν τα τοκοχρεολύσια για πάνω από 8,5 χρόνια.

“Τα δύσκολα είναι πλέον πίσω μας”, εκτίμησε άλλωστε ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, παραδίδοντας την έκθεση στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει ολοκληρωθεί και τώρα πρέπει να προχωρήσουν ιδιωτικοποιήσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Γι’ αυτές, τις τελευταίες, η έκθεση είναι σαφέστατη, καθώς μιλάει για μια σειρά παρεμβάσεις στην οικονομία, τη δημόσια διοίκηση αλλά και τη δικαιοσύνη.

Σαφής είναι και ως προς το μείγμα πολιτικής που πρέπει να ακολουθηθεί, αφού κάνει λόγο για μικρότερη φορολογία και με περαιτέρω μείωση των μη παραγωγικών δαπανών του δημόσιου τομέα.

Το πλήρες κείμενο της έκθεσης εδώ.