Brexit, η εβδομάδα που πέρασε, 17-23 Ιουνίου

Τη Δευτέρα, πρώτη μέρα έναρξης των διαπραγματεύσεων για το Brexit, ο Μισέλ Μπαρνιέ, διαπραγματευτής της ΕΕ, χάρισε στον Ντέιβιντ Ντέιβις ένα μπατόν πεζοπορίας, συμβολικό  δώρο για την ανηφόρα που έχουν να ανέβουν μαζί.

Ο υπουργός Brexit, θα εκτιμούσε πολύ περισσότερο ένα μαστίγιο (whip), το αντικείμενο που ιστορικά συμβολίζει στη Μεγάλη Βρετανία τις εσωκομματικές διαπραγματεύσεις και την κομματική πειθαρχία. Το whip office των Τόρις έπιασε ήδη δουλειά. Δίπλα στην αίθουσα 20 των επιτροπών της Βουλής, έχει στηθεί το γραφείο των νέων βουλευτών των Τόρις, οι οποίοι ειδοποιήθηκαν να μην κάνουν πλάνα από Δευτέρα έως Πέμπτη γιατί θα υπάρχουν ψηφοφορίες. Όλες αναμένονται οριακές.

Εφόσον, φυσικά, συμφωνήσει στο μεταξύ το DUP με την Τερέζα Μέι, στη διαπραγμάτευση “της χρυσής λακκούβας”, όπως αρχίζει να γίνεται γνωστή. Οι Βορειοϊρλανδoί για να συναινέσουν σε κυβέρνηση συνεργασίας, έχουν ζητήσει ένα δις επιπλέον για υποδομές στη χώρα τους, συν ένα δις για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αποσύνδεσαν μάλιστα για 36 ώρες τις τηλεφωνικές τους γραμμές, προκαλώντας απόγνωση στο γραφείο της πρωθυπουργού που προσπαθούσε εναγωνίως να τους βρει.

Και να έλεγε κανείς, ότι θα υπάρξει δύσκολο νομοθετικό έργο. Η Μέι αφαίρεσε από τις προγραμματικές δηλώσεις όλους τους αμφιλεγόμενους νόμους του προεκλογικού της προγράμματος: από τους αριθμούς των μεταναστών και τις περικοπές στους συνταξιούχους, μέχρι την επαναφορά των προτύπων σχολείων και του κυνηγιού της αλεπούς. Οι νόμοι που μονοπωλούν ήδη το ενδιαφέρον είναι τα οκτώ νομοσχέδια για το Brexit. Αλλά εκεί το DUP είναι το μικρότερο πρόβλημα της Μέι.

Τριάντα Συντηρητικοί βουλευτές προειδοποίησαν τη Μέι να εγκαταλείψει την αρχή No Deal is Better than a Bad Deal, ενώ έχει προκύψει ζήτημα και με τη Βουλή των Λόρδων, αφού η αντιπολίτευση (πάντα με αντικείμενο το Brexit) είναι έτοιμη να εγκαταλείψει τη Salisbury Convention, τον άγραφο κανόνα από το 1945, σύμφωνα με τον οποίο προεκλογικές δεσμεύσεις του κυβερνώντος κόμματος δεν μπορούν να καταψηφιστούν από τη Βουλή των Λόρδων

Όσο τα νομοσχέδια της Μέι κουτσουρεύονται, τόσο αυξάνονται οι νόμοι της ΕΕ. Από την ημέρα του δημοψηφίσματος 700 νέοι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν εισαχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μέχρι την ολοκλήρωση της διετίας των διαπραγματεύσεων, θα έχουν προστεθεί άλλοι 1300. Ίσως γι’ αυτό η Βασίλισσα την ημέρα που διάβαζε το νομοθετικό έργο της Μέι, επέλεξε να ντυθεί Ευρωπαϊκή Ένωση προκαλώντας πανζουρλισμό σε fb και twitter.

Οι ενδυματολογικές επιλογές της Ελίζαμπεθ είναι σε αρμονία με το λαϊκό αίσθημα τις τελευταίες μέρες στη χώρα. Σε σημερινή δημοσκόπηση των Times, το 58% των ερωτηθέντων ζητάει συνέχιση του υπάρχοντος καθεστώτος εμπορικών συνδιαλλαγών με την ΕΕ, ακόμη και αν η συμφωνία προϋποθέτει ελεύθερη μετακίνηση. Σχεδόν ταυτόχρονα, η Βρετανή πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες, έκανε την πρώτη κίνηση καλής θέλησης στο μεταναστευτικό. Δήλωσε ότι προτίθεται να δώσει το δικαίωμα μόνιμης διαμονής σε όσους Ευρωπαίους έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από σήμερα μέχρι την ημέρα που θα ισχύσει τυπικά το Brexit. Της πήρε έναν χρόνο περίπου, αφού όπως αποκάλυψε σήμερα ο πρώην συνάδελφος της Τζορτζ Όζμπορν, η Μέι είχε μπλοκάρει την περσινή αντίστοιχη πρωτοβουλία του Κάμερον, για εξασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων υπηκόων του ΗΒ, αμέσως μετά το δημοσίευμα.

Η δήλωση της Μέι ήταν η δεύτερη υποχώρηση για τους Βρετανούς μέσα σε μία εβδομάδα; Είχε προηγηθεί η συναίνεση του Ντέιβις, ώστε η διαπραγμάτευση να γίνει όπως ζητάνε οι Ευρωπαίοι: πρώτα δηλαδή να ξεκαθαριστούν οι όροι του διαζυγίου, και μετά να συζητηθεί η επόμενη μέρα της σχέσης ΕΕ-ΗΒ. Η κίνηση συνιστά αναδίπλωση από την απαίτηση των Βρετανών για εφ’ όλης της ύλης διαπραγμάτευση από την πρώτη μέρα.

Ο Τουσκ πάντως χθες είπε ότι η πρόταση της Μέι είναι χαμηλότερη των προσδοκιών της ΕΕ. Πριν λίγες μέρες τους σιγοτραγούδησε το Imagine μήπως και επιστρέψουν. Ποιος θα το φανταζόταν πράγματι ότι η βρετανική διαπραγμάτευση του καλοκαιριού θα ήταν με το DUP, και ο Κόρμπιν εν αναμονή πρωθυπουργός.

Snapshot: Η εβδομάδα σε ένα εξώφυλλο, μία δημοσκόπηση ή ένα βίντεο.