Γαλλία: The winner takes it all;

Το αποτέλεσμα της βρετανικής κάλπης μετατόπισε στη δεύτερη θέση το θέμα των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, στα περισσότερα μέσα ενημέρωσης της Γαλλίας, παρόλο που οι κάλπες απέχουν μιαν  ανάσα. Ίσως γιατί η πρωτιά του κόμματος Μακρόν είναι παραπάνω από βέβαιη, απλώς μένει να φανεί το εύρος της νίκης του προέδρου, οριακή αυτοδυναμία ή θρίαμβος, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Σε μέτρηση της IPSOS/SOPRA/STERIA, που διενεργήθηκε το τελευταίο 48άωρο, το νεοπαγές κόμμα του Γάλλου προέδρου εμφανίζεται να αυξάνει τα ποσοστά του στην πρόθεση ψήφου και μαζί με τη Δημοκρατική Κίνηση του Φρανσουά Μπαϊρού να κατακτούν το Palais Bourbon (η έδρα της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης). (Capital.gr)

Βεβαίως, όπως αποδείχθηκε και στη Βρετανία, η ψήφος των πολιτών δεν είναι δεδομένη, και η αλαζονεία της εξουσίας τιμωρείται. Ο Μακρόν πάντως κράτησε χαμηλούς τόνους καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ελπίζοντας ότι η συζυγία των πλανητών… θα κάνει πάλι τη δουλειά της, υπέρ του. Άλλωστε, η ιστορία λέει ότι στις βουλευτικές εκλογές είθισται να επισφραγίζεται η προηγηθείσα προεδρική νίκη.

Καλό, υγιές και χρήσιμο για τη Δημοκρατία, όμως είναι να υπάρχει πλουραλισμός, υπενθυμίζει ο διευθυντής της Liberation, Λωράντ Ζοφρέν.

Προσδοκίες και φόβοι των άλλων κομμάτων

Οι Ρεπουμπλικάνοι: “Στρατηγική σύγχυση” υπέστη η γκωλική Δεξιά με την εκλογή Μακρόν. Είχε προηγηθεί ο διχασμός του κόμματος με την υποψηφιότητα Φιγιόν, στη συνέχεια ο νέος επικεφαλής  του κόμματος Φρανσουά Μπαρουάν φλέρταρε με την ιδέα της πρωθυπουργοποίησής του, τον πρόλαβε όμως ο ομοϊδεάτης Εντουάρ Φιλίπ, ενώ κορυφαίες φυσιογνωμίες των Ρεπουμπλικανών, όπως ο Αλαίν Ζυπέ, κλείνουν το μάτι στο Ελυζέ. Το 2012 είχαν εκλέξει 226 βουλευτές, τώρα φαίνεται ότι θα περιοριστούν στους μισούς.

Το Εθνικό Μέτωπο: Τα 11,5 εκατομμύρια ψήφους που πήρε η Λεπέν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δεν προεξοφλούν μεγάλη εκπροσώπηση του ακροδεξιού κόμματος στην επόμενη Βουλή. Το εκλογικό σύστημα των μονοεδρικών, τα πρόσωπα, οι ιδιαιτερότητες κάθε περιφέρειας και τα τοπικά δημοκρατικά μέτωπα δεν ευνοούν το Εθνικό Μέτωπο. Πρέπει να εκλέξει τουλάχιστον 15 βουλευτές, για να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα. Όχι ακατόρθωτο, ωστόσο.

Ο Μελανσόν: Με τον αέρα της εντυπωσιακής επίδοσης στις προεδρικές κάλπες, ο Ζαν Λυκ Μελανσόν ζητεί να στηριχθούν οι υποψήφιοι της  Ανυπότακτη Γαλλίας (το κόμμα του), για να αποτελέσουν την αξιωματική αντιπολίτευση στον Μακρόν, καθώς ―όπως λέει―  Ρεπουμπλικανοί και Σοσιαλιστές βρίσκονται ήδη στην κυβέρνηση. Οι έρευνες τον εμφανίζουν πάντως στην τέταρτη θέση, να μην βγάζει περισσότερους από 20 βουλευτές.

Οι Σοσιαλιστές: Μετά από την ψυχρολουσία στις προεδρικές εκλογές και τη μαζική μετακίνηση στελεχών στο κόμμα του Μακρόν, το Parti Socialiste δεν τρέφει αυταπάτες. Ετοιμάζεται να υποστεί pasokisation, σύμφωνα με τη La Tribune. Στο απερχόμενο Κοινοβούλιο είχαν 273 έδρες, ενδέχεται τώρα να μην ξεπεράσουν τις 30! Μετά τις 18 Ιουνίου θα γραφτεί και επισήμως η τελευταία πράξη ενός από τα κραταιότερα σοσιαλιστικά κόμματα της Ευρώπης.

Εκλογικά tips

577 έδρες: οι 539 στη μητροπολιτική Γαλλία, 27 αντιστοιχούν στα υπερπόντια διαμερίσματα/εδάφη και 11 είναι για τους Γάλλους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό. (Η Γαλλία με 67 εκατομμύρια πληθυσμό έχει 577 βουλευτές, η Ελλάδα με 11 εκατομμύρια 300.)
7.882 υποψήφιοι, 14 υποψήφιοι κατά μέσο όρο σε κάθε περιφέρεια.
Περισσότερες οι γυναίκες υποψήφιες στο κόμμα Μακρόν και στη Ριζοσπαστική Αριστερά.
48,5 χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας των υποψηφίων. Πηγή: Monde.

Από τον πρώτο γύρο εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων στη μονοεδρική περιφέρεια και εφόσον αντιστοιχούν στο 25% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων. Αν κανείς δεν το καταφέρει, περνούν στον δεύτερο γύρο, όμως μόνο όσοι συγκέντρωσαν το 12,5% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Στον δεύτερο γύρο εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό.

Είδηση από το … μέλλον

Το Συνταγματικό Συμβούλιο της Γαλλίας ακύρωσε διάταξη νόμου που αξιοποιήθηκε όσο διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και απαγορεύει τις υπαίθριες συναθροίσεις σε ορισμένες περιοχές, για λόγους ασφαλείας. Το συγκεκριμένο άρθρο  ενεργοποιήθηκε πέρυσι και σε περιπτώσεις  διαδηλώσεων κατά του νόμου για τις εργασιακές σχέσεις. (Left.gr)

Ο Μακρόν έχει ανακοινώσει ότι στις προτεραιότητές του είναι η  μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα και  οι ριζικές αλλαγές στον τομέα της εκπαίδευσης. Κάποτε τελειώνει ο μήνας του μέλιτος.