Διαπραγμάτευση: στη Βουλή τα χρωστούμενα προαπαιτούμενα

Την Παρασκευή και ως τροπολογίες σε νομοσχέδιο που κυρώνει συμφωνία για θέματα Αλιείας έρχονται στη Βουλή τα προαπαιτούμενα.

Η μεθόδευση της κυβέρνησης έχει προκαλέσει αντιδράσεις (Αθήνα 9.84) από την αντιπολίτευση. Αυτοί όμως που θα κληθούν να τα ψηφίσουν και αναφερόμαστε τώρα στην κυβερνητική πλειοψηφία δεν έχουν αντιδράσει ακόμα και μάλλον δεν πρέπει να περιμένουμε και κάποια αντίδραση.

 

Τα προαπαιτούμενα σε εκκρεμότητα είναι 18 και μεταξύ των βασικότερων περιλαμβάνονται:

  • το “πάγωμα” των συντάξεων για μία ακόμη χρονιά, έως το 2022 αντί του 2021
    η επέκταση και το 2018 της προσωρινής εθελοντικής εισφοράς της ναυτιλιακής κοινότητας
  • η δέσμευση για έκδοση του 10% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τις 13 Μαΐου έως και το τέλος Δεκεμβρίου του 2016
  • “διορθώσεις” αναφορικά με την πρόβλεψη για επαναφορά των δύο αρχών που διέπουν τις συλλογικές συμβάσεις από τον Σεπτέμβριο του 2018.
  • η νομική γνωμάτευση περί συνταγματικότητας των ρυθμίσεων που ψηφίστηκαν πρόσφατα για τις περικοπές στις συντάξεις από το 2019.

Τα δύο τελευταία που στην πραγματικότητα είναι αναθεώρηση όσων έχει ψηφίσει η κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι ενδεικτικά του πόσο μακριά έχει φτάσει η κυβέρνηση στις υποχωρήσεις απέναντι στους δανειστές.

Ακόμη, εκκρεμούν ρυθμίσεις για την προώθηση της επένδυσης του Ελληνικού, όπως η επίλυση των δασικών και αρχαιολογικών προβλημάτων, η τοποθέτηση της ειδικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων σε συνεργασία με τους επενδυτές και η αναθεώρηση του νομοθετικού πλαισίου για τη χορήγηση αδειών καζίνο στην περιοχή της Αττικής.

Υπάρχουν και εκκρεμότητες για τις οποίες δεν απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις όπως για την προκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ και την εκπόνηση ενός πλάνου είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών 2,4 δισ. ευρώ από τη ΔΕΗ. (Καθημερινή)

 

Σήμερα ο Μάριο Ντράγκι και κατά τη συνεδρίαση του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ δήλωσε πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, δηλαδή το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, το γνωστό μας QE θα επεκταθεί χρονικά εάν χρειαστεί.Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων θα συνεχιστούν έως τον Δεκέμβριο του 2017 ή ακόμη περισσότερο, εφόσον καταστεί αναγκαίο. (Ναυτεμπορική)

  • Βίζερ (επικεφαλής Euroworking Group): “Θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, χωρίς χρήματα από το ΔΝΤ” (Capital)
  • Μοσκοβισί: Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας να μην “παίζουν με τη φωτιά”. Συμπλήρωσε πως “Η Ελλάδα φθάνει στα όρια του τι μπορεί να αποδεχτεί μια κοινωνία” (Liberal)
  • Ντομπρόφσκις: “Ήρθε η ώρα για την εκταμίευση της δόσης”. (In.gr)