Δημοψήφισμα στην Τουρκία. Τα τελευταία νέα.

Χθες, καταγράψαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία. Καταγράψαμε τις πρώτες αντιδράσεις στη χώρα αλλά και στην ΕΕ, τα Facts and Figures του δημοψηφίσματος και τις πιο αξιόλογες πρώτες αναλύσεις.

Σύμφωνα με το τελευταίο ρεπορτάζ του Reuters, ο πρόεδρος Ερντογάν απέρριψε όλες τις ενστάσεις για την εγκυρότητα του δημοψηφίσματος, λέγοντας ότι οι “διεθνείς παρατηρητές πρέπει να ξέρουν τη θέση τους”, ενώ υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός για τις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, λέγοντας ότι πηγάζουν από μια “νοοτροπία σταυροφόρου”. Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παρατάθηκε για τρεις ακόμα μήνες. Πρόκειται για την τρίτη παράταση μετά από το πραξικόπημα του Ιουλίου.

Χθες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος Τραμπ τηλεφώνησε στον Τούρκο πρόεδρο για να τον συγχαρεί για τη νίκη του στο δημοψήφισμα και για να τον ευχαριστήσει για την υποστήριξη της Τουρκίας στην πυραυλική επίθεση που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στη Συρία. Σε ερώτηση για το πώς τοποθετείται στις καταγγελίες για νοθεία, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απάντησε ότι οι ΗΠΑ θα περιμένουν την οριστική έκθεση των παρατηρητών για να τοποθετηθούν σχετικά.

Η ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της Τουρκίας ανακοίνωσε το πρωί της Τρίτης ότι είναι ξεκάθαρα παράνομη η απόφαση της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής να αποδεχθεί ως έγκυρα τα ψηφοδέλτια που δεν είχαν την σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής. Επιπλέον, υποστήριξε ότι αυτή η απόφαση οδήγησε σε παρατυπίες και δεν βοήθησε στην ορθή αρχειοθέτηση των ψηφοδελτίων, ώστε να είναι δυνατή η αποκάλυψη των παρατυπιών αυτών.