Διαπραγμάτευση με τους δανειστές-Οικονομία

Εν αναμονή της εαρινής διάσκεψης του ΔΝΤ το σαββατοκύριακο αλλά και των επίσημων στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το πρωτογενές πλεόνασμα (θα ανακοινωθεί στις 21/04), τα οικονομικά ρεπορτάζ σήμερα επικεντρώνονται στη νέα “κρίσιμη ημερομηνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης”. Η ημερομηνία αυτή λοιπόν είναι η 22α Μαίου και δεν αφορά μόνο το κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και την πλήρη συμφωνία για τη διευθέτηση του χρέους, τα πλεονάσματα μετά το 2018, όπως και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολαβεί θα πρέπει να γίνουν τα εξής: να κλείσει η τεχνική αξιολόγηση, να ψηφιστούν μέτρα και αντίμετρα από την ελληνική Βουλή, να υπογραφούν τουλάχιστον έξι κείμενα συμφωνίας με τους δανειστές και να συνεδριάσουν όχι μόνο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αλλά και τα διοικητικά συμβούλια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το πλήρες χρονοδιάγραμμα στο ρεπορτάζ του Θάνου Τσίρου στη Ναυτεμπορική και της Νίκης Ζορμπά στο Capital.

+ Κάμψη εσόδων και δαπανών στο α΄ τρίμηνο του 2017 σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η κάμψη στα έσοδα οφείλεται στη μη είσπραξη τον Μάρτιο του ποσού από την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων.
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζουν κάμψη κατά 756 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Μειωμένες έναντι του στόχου ήταν κυρίως οι επιχορηγήσεις νοσοκομείων, υγειονομικών υπηρεσιών της περιφέρειας, το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, οι επιδοτήσεις προς τη γεωργία, οι μισθοδοσίες και συντάξεις και οι αποδόσεις στην Ε.Ε.

+ Κριστίν Λαγκάρντ: “Δεν μπαινουμε στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς βιώσιμο ελληνικό χρέος”. (Capital)
+ World Economic Outlook: Το ΔΝΤ εκτιμά ότι το 2017 ο ρυθμός ανάπτυξης θα είναι 2,2% αντί για 2,8% που προέβλεπε τον Οκτώβριο (Euro2day)