Πυραυλική επίθεση των ΗΠΑ στη Συρία

Τι συνέβη:
Δύο αεροπλανοφόρα της ναυτικής δύναμης των ΗΠΑ στη Μεσόγειο εκτόξευσαν 59 πυραύλους Τόμαχοκ και έπληξαν επιλεγμένους στρατιωτικούς στόχους στη Συρία, πιο συγκεκριμένα την αεροπορική βάση Σαϊράτ, που βρίσκεται στα δυτικά της επαρχίας Χομς. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, χτυπήθηκαν αεροσκάφη, καταφύγια αεροσκαφών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και πολεμικών εφοδίων, αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και επίγεια ραντάρ.
Ο πρόεδρος Τραμπ, σε διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, δικαιολόγησε την επίθεση κάνοντας αναφορά στη χρήση χημικών όπλων από τον “δικτάτορα Άσαντ”, όπως τον χαρακτήρισε. Είπε ότι οι προσπάθειες των προηγούμενων ετών να σταματήσει ο Άσαντ απέτυχαν δραματικά, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα θύματα και να οξύνεται η προσφυγική κρίση. Κάλεσε δε όλα τα πολιτισμένα έθνη να πλαισιώσουν τις ΗΠΑ, με στόχο να μπει ένα τέλος στην αιματοχυσία.
Η επίθεση προκάλεσε το θάνατο έξι ατόμων ενώ η αεροπορική βάση που ήταν και ο στόχος καταστράφηκε ολοσχερώς.

Αντιδράσεις:
Η ΕΕ στηρίζει τις ΗΠΑ για το πλήγμα κατά Άσαντ. (In.gr)
Ανάλογη ήταν η αντίδραση της Βρετανίας και του Καναδά. (Ναυτεμπορική)
Το χτύπημα των ΗΠΑ δημιούργησε κάποια ένταση με τη Ρωσία, η οποία απάντησε μάλλον ήπια (Καθημερινή), ενώ εκπρόσωπος των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι η Ρωσία θα ενισχύσει την αντιαεροπορική άμυνα της Συρίας. (Ναυτεμπορική)
Θετική έκρινε την επίθεση και η Τουρκία. (Ναυτεμπορική)
+Η Καθημερινή συλλέγει τις πιο σημαντικές πρώτες αναλύσεις από τον διεθνή Τύπο.