Γαλλία: Δυσάρεστες εκπλήξεις…

“Οργώνουν” τη Γαλλία και τα τηλεοπτικά στούντιο οι προεδρικοί υποψήφιοι, εντείνοντας τη μάχη της ψήφου. Η στιγμή της κάλπης πλησιάζει αμείλικτα και οι αναποφάσιστοι παραμένουν πολλοί. Ο προεκλογικός αγώνας έχει και τα απρόοπτά του.   Δεν πρόλαβε να χαρεί ο Φρανσουά Φιγιόν την άνοδο των δημοσκοπικών ποσοστών του κατά μία μονάδα. Τον περίμενε μία δυσάρεστη έκπληξη κατά την επίσκεψή του σε εκθεσιακή κέντρο του Στρασβούργου: νεαρός ο οποίος φορούσε t-shirt με το σύνθημα “οι μαθητές με τον Φιγιόν”, διέλαθε της προσοχής  των ανδρών της προσωπικής του ασφάλειας και τον αλεύρωσε. (Video)

Λίγο αργότερα, ο προεδρικός υποψήφιος σχολίασε με χιούμορ: “ελπίζω τουλάχιστον να ήταν γαλλικής παραγωγής το αλεύρι” και συνέχισε με Νίτσε: “ό,τι δεν με σκοτώνει με κάνει πιο δυνατό”.

Φαίνεται πώς είναι προεκλογικό έθιμο το αλεύρωμα! Ανάλογη υποδοχή είχε επιφυλαχθεί στον Φρανσουά Ολάντ το 2012, σε περιοδεία που έκανε ως προεδρικός υποψήφιος.(Video)

Ενοχλητική έκπληξη περίμενε και τον Μακρόν, χθες το βράδυ, στην εκπομπή L’emission politique, από τον  αριστερών πεποιθήσεων δημοσιογράφο Φρανσουά Ραφέν, σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ “Merci, patron” που κέρδισε στα περσινά Σεζάρ το πρώτο βραβείο στην κατηγορία του (μια ανελέητη σάτιρα για το αφεντικό της  LVMH , Μπερνάρ Αρνώ). Ο 40χρονος δημοσιογράφος έδωσε στον Μακρόν έναν χάρτη της Αμιένης, προκειμένου να δει κατά πού πέφτει το εργοστάσιο της  Wirlpool το οποίο ετοιμάζεται να κλείσει, και τρεις “επιταγές” με εκδότη τον δείκτη του γαλλικού χρηματιστηρίου ― σαφής υπαινιγμός για το ποιος χρηματοδοτεί τον Μακρόν.

Για την ιστορία, η εκπομπή ξεκίνησε με τον Μακρόν να τάσσεται υπέρ μιας ηχηρής απάντησης στον Άσαντ για την επίθεση με τα χημικά, έχοντας ίσως πληροφορηθεί από τα ενημερωμένα Ηλύσια Πεδία ότι επίκειται αμερικανικό πυραυλικό χτύπημα. (Μ.Χ.)