Διαπραγμάτευση/Οικονομία

Στο σημερινό Eurogroup αποφασίστηκε να περικοπούν οι συντάξεις και το αφορολόγητο σε συνολικό ποσοστό 2% του ΑΕΠ, καθώς και να επιστρέψει το “κουαρτέτο” στην Αθήνα, για να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις. Πρόκειται για μια καταρχήν συμφωνία στα βασικά θέματα και μένει να ολοκληρωθεί προς τις λεπτομέρειες, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε μείωση των συντάξεων σε ποσοστό 1% του ΑΕΠ το 2019 και μείωση του αφορολόγητου το 2020. Όλα αυτά βέβαια εφόσον τα πράγματα εξελιχθούν σύμφωνα με τις δημοσιονομικές προβλέψεις. Εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, τα μέτρα θα ληφθούν όλα μαζί το 2019.
Παράλληλα, αποφασίστηκε να νομοθετηθούν τα περίφημα “αντίμετρα”, τα οποία όμως θα τεθούν σε εφαρμογή εάν υπάρξει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Ε. Τσακαλώτος για το Eurogroup: “Υπάρχουν πράγματα που θα στενοχωρήσουν τον ελληνικό λαό”. (Καθημερινή)
Β. Κικίλιας (Νέα Δημοκρατία): “Η κυβέρνηση ομολογεί κυνικά ότι κόβει τις συντάξεις και μειώνει το αφορολόγητο”. (nd.gr)
Τζέρι Ρας (ΔΝΤ): “Καλές οι προοπτικές για το κλείσιμο της αξιολόγησης”. (Ναυτεμπορική)

Οικονομία

  • Μείωση κερδών κατά 19,6 εκατ. ευρώ για την ΕΥΔΑΠ το 2016 (Ναυτεμπορική)
    Τα μισά της κέρδη έχασε η ΕΥΔΑΠ το 2016 (περιορίστηκαν σε 24,1 εκατ. ευρώ από 43,7 εκατ. ευρώ το 2015). Ο λόγος: η χασούρα 18,1 εκατ. ευρώ από την “επένδυση” της εταιρείας στην Τράπεζα Αττικής. Τελικά, στοιχίζει λίγο ακριβά το “παράλληλο τραπεζικό σύστημα”…
  • Παράταση ώς τις 30/6/2017 δίνεται στην υποβολή των πόθεν έσχες. (Euro2day)