Brexit: Η εβδομάδα που μας πέρασε

Αν η εβδομάδα που περάσαμε, η πρώτη μετά την ενεργοποίηση του άρθρου 50, είναι ενδεικτική όσων θα ακολουθήσουν, τότε οι Βρετανοί ετοιμάζονται να περάσουν μία διετία αλά ελληνικά. Καθημερινά, ο κόσμος ξυπνά με την αίσθηση ότι πρόκειται να ακούσει κάτι απίθανο στη διάρκεια της μέρας. Πριν καλά καλά ξεκινήσει η συζήτηση που άνοιξε ο Μάικλ Χάουαρντ, προκάτοχος του Κάμερον στην ηγεσία των Συντηρητικών, για πόλεμο τύπου Φόκλαντ στο Γιβραλτάρ, την παράσταση έκλεψε ο υπουργός Εμπορίου Λίαμ Φοξ από τις Φιλιππίνες. Βρέθηκε εκεί προκειμένου να πετύχει εμπορικές συμφωνίες στη μετά Brexit εποχή, και δήλωσε ότι μοιράζεται κοινές αξίες με τον πρόεδρο της χώρας. Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε, εκτός από το ότι χρεώνεται 7.000 δολοφονίες στον κηρυγμένο πόλεμο κατά των εμπόρων ναρκωτικών, έχει αποκαλέσει τον Ομπάμα π*** γιο.

Η Μεγάλη Βρετανία χρειάζεται βέβαια επειγόντως τις συμφωνίες, γι’ αυτό και στη χώρα δεν έχει μείνει υπουργός τα τελευταία 24ωρα. Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ ήταν στην Ινδία, και η ίδια η Τερέζα Μέι στη Σαουδική Αραβία. Εκεί προέκυψε και η είδηση της εβδομάδας, αφού η Πρωθυπουργός αφήνει πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο ελεύθερης μετακίνησης των Ευρωπαίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, για μια περίοδο προσαρμογής και μετά το Brexit. Τα βρετανικά μέσα πάντως έδειξαν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μία άλλη παρέμβαση της Μέι, και πάλι από τη Σαουδική Αραβία. Η απόφαση του National Trust, που διαχειρίζεται την ιστορική-πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, να απαλείψει τη λέξη “Πάσχα” από το παραδοσιακό κυνήγι του σοκολατένιου αυγού, προκάλεσε τον εκνευρισμό της Πρωθυπουργού.

Εκτός από τα αυγά, ο βρετανικός Τύπος συζήτησε και τα μάρμαρα του Παρθενώνα ως πιθανό αντάλλαγμα για το Brexit, αλλά, πολύ περισσότερο, τα βρετανικά διαβατήρια, το χρώμα των οποίων ο συντηρητικός βουλευτής Άντριου Ρόζιντελ θεωρεί ταπεινωτικό. Οι Βρετανοί είναι πια αναγκασμένοι να ξοδέψουν μισό δισεκατομμύριο λίρες για να τυπώσουν καινούργια. Δεν είναι φυσικά τα μόνα χρήματα που πάνε να σώσουν. Το Υπουργείο Οικονομικών άφησε να διαρρεύσει στους κυριακάτικους Times ότι ίσως είναι διατεθειμένο να αναγνωρίσει 20 δισεκατομμύρια λίρες χρέος ως εκκρεμείς υποχρεώσεις της χώρας στην ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι ζητούν περίπου 50 δισ., ενώ ένας στους δύο Βρετανούς δεν θέλει να ακούσει καν για 3.

Αυτά βέβαια είναι θέματα που απασχολούν την κυβέρνηση, και όχι τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν, που βαδίζουν με βήμα ταχύ προς τον αφανισμό. Η εικόνα διάλυσης του κόμματος κορυφώθηκε την Τρίτη, μετά τον χειρισμό των νέων αντισημιτικών σχολίων του πρώην δημάρχου του Λονδίνου Κεν Λέβινγκστον. Όταν δυσκολεύεσαι  να συγχρονιστείς με όσα συμβαίνουν στη χώρα, δεν είναι καθόλου παράξενο να βρίσκεσαι 18 μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις, και φυσικά εκνευρίζεσαι όταν σου το θυμίζουν. (Θ.Τζ.)