Διαπραγμάτευση/Οικονομία

Διαπραγμάτευση.
Στις Βρυξέλλες έχει μεταβεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που υπάρχουν και να κλείσει η συμφωνία για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τον “Ευρωπαίο αξιωματούχο”, είναι τεχνικά εύκολο να κλείσει η συμφωνία αλλά το ζήτημα προσκρούει στις πολιτικές αποφάσεις που πρέπει να παρθούν, ειδικά από την ελληνική κυβέρνηση.

Η διαπραγμάτευση έχει κολλήσει σε “ευαίσθητα πολιτικά θέματα”.

Όλοι χρωστάνε σε όλους.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των οφειλών προς το δημόσιο είναι συγκεντρωμένο σε λίγους οφειλέτες. Μεταξύ αυτών βρίσκονται πολλές πτωχευμένες, δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις χωρίς περιουσιακά στοιχεία, κάτι που κάνει αδύνατη την είσπραξη των οφειλομένων. Συγκεκριμένα, 7.296 οφειλέτες χρωστούν 74 δισ. ευρώ, επί συνόλου 92,9 δισ.
Στον αντίποδα, περισσότεροι από τους μισούς οφειλέτες, περίπου 2,4 εκατ. φορολογούμενοι, χρωστούν λιγότερα από 500 ευρώ ο καθένας.

Την ίδια στιγμή και τα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες αυξάνονται, παρά το γεγονός ότι έχουν δοθεί 3 δισ. από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης μέσα στο 2016 για την αποπληρωμή τους. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων έφτασαν τα 5,048 δισ. Από τις αρχές του χρόνου, οι οφειλές του Δημοσίου έχουν αυξηθεί κατά περίπου 500 εκατομμύρια.
Πηγή: Ναυτεμπορική
+ Αρνητικό παραμένει το ισοζύγιο δημιουργίας νέων επιχειρήσεων
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ), από τις αρχές του 2017 έως και σήμερα αναγκάστηκαν να κλείσουν 8.597 επιχειρήσεις (αυτό μας κάνει περί τις 90 επιχειρήσεις την ημέρα!), ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα ιδρύθηκαν μόλις 7.908. (Capital.gr)