ΕΔΔΑ: Καταδίκη της Ελλάδας για τα φραουλοχώραφα Μανωλάδας

Η είδηση: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δημοσίευσε σήμερα την απόφασή του για την προσφυγή 42 μεταναστών από το Μπανγκλαντές, οι οποίοι είχαν εργαστεί από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 στα φραουλοχώραφα της Ηλείας και οι οποίοι είχαν πέσει θύματα καταναγκαστικής εργασίας αρχικά και βίαιης συμπεριφοράς εν συνεχεία από τον εργοδότη τους, όταν ζήτησαν να τους καταβάλει τα δεδουλευμένα.

Λίγη ιστορία: Η υπόθεση είχε απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη το 2013 και είχε φέρει στο προσκήνιο, έστω και ευκαιριακά, τις συνθήκες εργασίας των μεταναστών στις αγροτικές περιοχές, καθώς και των κυκλωμάτων εκφοβισμού και απάνθρωπης συμπεριφοράς προς ξένους εργαζομένους που βρίσκονται νόμιμα ή παράνομα στη χώρα. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πατρών είχε αθωώσει, ομόφωνα, τον επιχειρηματία (ιδιοκτήτη της έκτασης), καθώς και έναν ακόμη κατηγορούμενο, ενώ είχε κρίνει ενόχους τους άλλους δύο κατηγορουμένους και ειδικότερα για το αδίκημα της πρόκλησης επικίνδυνων σωματικών βλαβών τον έναν και για απλή συνέργεια σε πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών τον δεύτερο. H έφεση είχε ανασταλτικό χαρακτήρα, και οι δύο καταδικασθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. (In.gr)

Η απόφαση του δικαστηρίου: Σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΔΑ, η Ελλάδα καταδικάστηκε για σαφή παράβαση της απαγόρευσης της καταναγκαστικής εργασίας. (Αθήνα 9,84)  Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε επειδή επιτρέπει την εργασία σε συνθήκες σύγχρονης σκλαβιάς. Στην απόφαση γίνεται λόγος για αποτυχία της χώρας μας να αποτρέψει τέτοιες καταστάσεις, να προστατέψει τα θύματα αλλά και να πραγματοποιήσει αποτελεσματική έρευνα για τα αδικήματα που καταγγέλθηκαν, καθώς και να τιμωρήσει τους υπεύθυνους ― το τελευταίο αποτελεί σαφή κριτική στην απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Πατρών.

(Ευχαριστούμε τον δικηγόρο Φοίβο Μπότση για τη βοήθειά του στην ακριβή καταγραφή της είδησης.)