Γαλλία: Η Πηνελόπη και οι νέοι μνηστήρες του Μακρόν.

Λιγότερο από ένας μήνας απέμεινε για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, και τα δικαστικά βάσανα του Φιγιόν δεν έχουν τέλος. Υπό εισαγγελική έρευνα τίθεται πλέον και η σύζυγός του, Πηνελόπη, προκειμένου να διαπιστωθεί αν καταχράστηκε δημόσιο χρήμα, λαμβάνοντας επί χρόνια αμοιβή ως “εικονική” κοινοβουλευτική συνεργάτης του συζύγου της. (SKAI)

Ο Φιγιόν, που έχει χαρακτηρίσει τους οικογενειακούς διορισμούς “λάθος αλλά όχι έγκλημα”, εξακολουθεί να διαμηνύει ότι δεν θα αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα, κατηγορώντας ευθέως τα Ηλύσια Πεδία και μεγάλα ΜΜΕ για επιχείρηση πολιτικής εξόντωσης του. “Η τιμή μου παραδίδεται στα σκυλιά” λέει και ξαναλέει ο γκωλικός υποψήφιος, υπενθυμίζοντας τη φράση του Φρανσουά Μιτεράν στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού, Πιερ Μπερεγκοβουά, που έβαλε τέλος στη ζωή του, την Πρωτομαγιά του 1993, υπό τον σάλο της αποκάλυψης ότι είχε δανειστεί από επιχειρηματία φίλο του, άτοκα, 1 εκατομμύριο φράγκα, για να αγοράσει διαμέρισμα. Τα χρήματα είχαν επιστραφεί αλλά η “ρετσινιά” είχε μείνει.

Οι Σοσιαλιστές έχουν άλλου είδους βάσανα. Στελέχη και βάση έχουν διχαστεί ως προς το ποιον να στηρίξουν στις επικείμενες κάλπες: τον επίσημο υποψήφιο Μπενουά Αμόν ―εκπρόσωπο της αριστερής πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος―, ο οποίος όμως βρίσκεται στην πέμπτη θέση των δημοσκοπήσεων, πίσω ακόμη και από τον καθαρόαιμο αριστερό Μελανσόν ή να ψηφίσουν τον ουρανοκατέβατο φιλελεύθερο σοσιαλίζοντα, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ωστόσο φαίνεται να μπορεί να στερήσει την προεδρία από τη Λεπέν; Ο πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς έκανε την επιλογή του. (To Bήμα)

Οι μετρήσεις εντωμεταξύ πέφτουν σαν το χαλάζι. Ισοδύναμοι εμφανίζονται Λεπέν και Μακρόν, ο Φιγιόν αντέχει στην τρίτη θέση, βελτιώνοντας τα ποσοστά του, οι αναποφάσιστοι παραμένουν γύρω στο 40% και ένας στους τρεις ερωτηθέντες δηλώνει ότι δεν θα πάει καν στις κάλπες ― τουλάχιστον στον πρώτο γύρο.(Europe Elects-Twitter)