Ασφαλιστικό: Χάος με τα μπλοκάκια

Η εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού αποδεικνύεται πολύ δύσκολη για την κυβέρνηση, και στο FACT προσπαθήσαμε να μαζέψουμε όλες τις τελευταίες εξελίξεις:

  1. Ο ΕΦΚΑ  εξέδωσε 3 εγκυκλίους, βάσει των οποίων οι εισφορές για τους μισθωτούς γιατρούς του ιδιωτικού τομέα θα φτάνουν ώς το 46% των αποδοχών τους, των εργαζομένων στα ΜΜΕ το 40% και των εργαζόμενων με μπλοκάκι το 38,1%.
  2. Αναμένονται ακόμη διευκρινίσεις για τους έμμισθους δικηγόρους, για τα μέλη των ΔΣ εταιρειών και για τους συνταξιούχους που έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
  3. Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ η πλατφόρμα για τη δήλωση των εργαζόμενων με δελτίο παροχής υπηρεσιών σε έναν ή δύο εργοδότες.
  4. Όσοι δεν έχουν ακόμη λάβει ειδοποιητήρια, όσοι αμφισβητούν το ποσό των εισφορών και όσοι έλαβαν ειδοποιητήριο ενώ έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα πριν από την 1/1/2017, θα πρέπει να πάνε σε υποκατάστημα του ΕΦΚΑ και να το δηλώσουν.
  5. Τα ειδοποιητήρια των εισφορών του Φεβρουαρίου θα ξανα-αναρτηθούν διορθωμένα από τα λάθη.
  6. Ο στόχος του ΕΦΚΑ είναι οι εισφορές του επικουρικού και του εφάπαξ για τους 3 πρώτους μήνες του 2017 να αναρτηθούν μαζί με τις εισφορές κύριας σύνταξης του Μαρτίου και να δοθεί η δυνατότητα πληρωμής σε μηνιαίες δόσεις.+ Όλα αυτά ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών ανέρχονται  στα 22 δισ. ευρώ.

“Το ασφαλιστικό κατέρρευσε στην πράξη”, καταγγέλλει ο Γιάννης Βρούτσης. (Capital)
Πηγές:

  1.  Συνέντευξη της Γενικής Γραμματέως Κοινωνικών Ασφαλίσεων Στέλλας Βρακά (TaxHeaven).
  2. Επισκόπηση σημαντικών εγκυκλίων – αποφάσεων για το ασφαλιστικό (TaxHeaven).
  3. ΕΦΚΑ. Βροχή Προβλημάτων(Euro2Day). (Θ.Π.)