Γερμανία: Η “μίνι-Μέρκελ” έσωσε την παρτίδα

Το λιλιπούτειο Ζάαρλαντ, το μικρότερο από τα 16 ομοσπονδιακά κρατίδια της Γερμανίας ―μικρότερο σε έκταση από την Αττική, με πληθυσμό μόλις 800.000 ψηφοφόρους― έκανε τους Χριστιανοδημοκράτες επιτέλους να χαμογελάσουν. Στις τοπικές εκλογές, το CDU κέρδισε άνετα την πρωτιά ―του την έδωσαν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι, ανεβάζοντας,μάλιστα τα ποσοστά του κατά πέντε μονάδες. Οι Σοσιαλδημοκράτες ήρθαν δεύτεροι, με μείωση της δύναμής τους. Οι βιομηχανικοί εργάτες ψήφισαν μαζικά SPD. (DW)

Αν δεν υπήρχαν οι κάλπες του Σεπτεμβρίου, η είδηση θα περνούσε στα ψιλά, αλλά το “φαινόμενο Σουλτς” έχει φέρει ταραχή στη γερμανική πολιτική σκηνή και αφήνει άυπνους τους επιτελείς της Μέρκελ. Το εκλογικό αποτέλεσμα στο Ζάαρλαντ αναπτέρωσε το ηθικό τους. Η νίκη των Χριστιανοδημοκρατών πιστώνεται κατά πολύ στη μέχρι τώρα και μετά βεβαιότητος νέα πρωθυπουργό του κρατιδίου,

Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ. Η αποκαλούμενη “μίνι-Μέρκελ”, είναι μία 54χρονη δυναμική πολιτικός που έχει συμβάλει με τις επιλογές της στην οικονομική αναζωογόνηση του κρατιδίου. Έχει εναντιωθεί κατά καιρούς σε βασικές θέσεις του κόμματός της, όπως στην αύξηση της φορολογίας για τα υψηλά εισοδήματα ή στην αναγνώριση κληρονομικών δικαιωμάτων και στα ομόφυλα ζευγάρια. Είναι μητέρα τριών παιδιών, καθολική στο θρήσκευμα και γαλλόφιλη.

Κι άλλες κάλπες με ενδιαφέρον στην Γερμανία. Περίπου 1,4 εκατ. Τούρκοι καλούνται από σήμερα να συμμετάσχουν στο τουρκικό δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση που διενεργεί ο Ταγίπ Ερντογάν, με στόχο να καταστεί απόλυτος μονάρχης. Δεν είναι βέβαιο ότι οι “Γερμανοί” Τούρκοι θα του πουν “ναι”. (Naftemporiki)