Προσφυγικό: Το “Αρχιπέλαγος” της εγκληματικής ανικανότητας

Το άρθρο αναδημοσιεύθηκε σε διάφορα ξένα Μέσα αλλά πρωτοδημοσιεύθηκε στο Refugees Deeply. Είναι η σε βάθος δημοσιογραφική έρευνα δύο δημοσιογράφων για όσα πήγαν λάθος στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος από τις ελληνικές αρχές.

Η έρευνα αποδεικνύει ότι το κόστος της διαχείρισης του προσφυγικού στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο στο κόστος διαχείρισης μεγάλων και γνωστών ανθρωπιστικών κρίσεων στον πλανήτη.

Ένας πακτωλός χρημάτων διέσχισε τη χώρα για να χαθεί. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι στα $100 δολλάρια βοήθειας, χάνονται τα $70. Πριν φράσουμε στους πακτωλούς των χρημάτων που ακολούθησαν το κλείσιμο των συνόρων η έρευνα περιγράφει πώς η χώρα είχε γίνει ένα διάδρομος διερχομένων όπου περνούσαν όλοι χωρίς κανένα, πραγματικό, έλεγχο. “Copy, finger, Merkel”, περιέγραψε τη διαδικασία κάποιος αστυνομικός στη Μόρια εννοώντας πως το μόνο που έκαναν ήταν να βγάζουν φωτοτυπία κάποιας ταυτότητας, να παίρνουν ένα δαχτυλικό αποτύπωμα και να τους στέλνουν στη… Μέρκελ!

Ο κύριος υπεύθυνος γιαυτό, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ο Υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας ο οποίος στελέχωσε το γραφείο του με συγγενείς του παντελώς άσχετους με το θέμα και ο οποίος αρνείται πεισματικά να συγκροτήσει ένα κεντρικό συντονιστικό για το προσφυγικό.

Η έρευνα φέρνει πολλά συγκεκριμένα παραδείγματα με αριθμούς. Εντυπωσιάζει η περίπτωση του κέντρου υποδοχής “Απάνεμο” στη Λέσβο το οποίο στοίχισε €1.000.000 και δεν λειτούργησε ποτέ (!).  Κάνει ακόμα λόγο για χρήματα που ξοδεύτηκαν σε ξενοδοχεία για να βρεθεί καταφύγιο από το χιόνι και το ψύχος αφού δεν είχε υπάρξει καμία πρόβλεψη με την έλευση του χειμώνα, εαν και κάποιες ΜΚΟ το είχαν θέσει έγκαιρα. Κάποιος πρόσφυγας αναφέρει ότι από μια αποθήκη στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε σ’ενα πολυτελές χιονοδρομικό resort στα Γρεβενά.

Απόλυτη ανοργανωσιά, έπαρση του Υπουργού, αδιαφορία ολόκληρης της κυβέρνησης, κατασπατάληση πόρων, συνθέτουν την εικόνα του Αρχιπελάγους της εγκληματικής ανικανότητας.

Η κυβέρνηση είναι υπόλογη και βέβαια μαζί της και η Κομισιόν που ενώ τα γνωρίζει αυτά δεν βάζει μια τελεία.