Σοβαρή πολιτική κρίση στην ΠΓΔΜ

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνωφ αρνήθηκε ν’αποδεχτεί (Balkan Insight) την κυβέρνηση συνασπισμού ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες του Ζόραν Ζάεφ και τα αλβανικά κόμματα λόγω του αιτήματος της αλβανικής πλευράς για επισημοποίηση της αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης γλώσσας του κράτους.

Η αναγνώριση της Αλβανικής ως επίσημης γλώσσας του κράτους είναι ο ένας από τους έξι όρους τους οποίους έχουν θέσει (Balkan Insight)οι εκπρόσωποι των τριών αλβανικών κομμάτων προκειμένου να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνασπισμού. Στους όρους είχαν καταλήξει τόσο μετά τις μεταξύ τους διαβουλεύσεις όσο και μετά τις συνομιλίες που είχαν με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Η συμμετοχή των κομμάτων αυτών είναι αναγκαία για το σχηματισμό κυβέρνησης αφού μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου κανένα κόμμα δεν συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό των 61 εδρών για να πάρει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Την περασμένη εβδομάδα, τα τρία αλβανικά κόμματα δήλωσαν την υποστήριξή τους στον Ζόραν Ζάεφ, καθώς αυτός συμφώνησε να υποστηρίξει την κατάθεση νομοσχεδίου για να γίνει η αλβανική γλώσσα επίσημη σε όλο το εύρος της επικράτειας με αποτέλεσμα να πυροδοτηθεί κύμα διαδηλώσεων στα Σκόπια.

Μετά την άρνηση Ιβάνωφ ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε για πραξικοπημα (Balkan Insight).

Η ΕΕ δια του επιτρόπου Γιοχάνες Χαν επέκρινε την απόφαση του προέδρουν Ιβάνωφ επισημαίνοντας ότι στις δημοκρατίες η βούληση της πλειοψηφίας πρέπει να γίνεται σεβαστή.