Γιουνκέρ: “Να υπερασπιστούμε την ενότητα της Ευρώπης”

“Οι άνθρωποι δεν αρέσκονται στο να είναι βασική αποστολή της Ε.Ε. να θεσπίζει κανόνες για τις τουαλέτες ή για το ύψος μιας κούνιας” είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ (Naftemporiki.gr), παρουσιάζοντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την “Λευκή Βίβλο” για το μέλλον της Ε.Ε., εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ρώμης, στις 25 Μαρτίου. Βέβαια είπε και ότι “Δεν είναι αναγκαίο όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βαδίζουν σε όλα τα ζητήματα με τον ίδιο ρυθμό προς τα εμπρός”, σημείωσε, σε μια έμμεση αναφορά στην “Ευρώπη πολλών ταχυτήτων”.

Η “Λευκή Βίβλος” που παρουσιάστηκε σήμερα, θα αποτελέσει τη βάση της συζήτησης που θα ξεκινήσει στις 25 Μαρτίου, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια από τη σύσταση της σημερινής Ε.Ε. Στην παρούσα φάση οι αλλαγές θα επιχειρηθούν με τις 27 χώρες που θα απομείνουν μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, ωστόσο εάν δεν υπάρξει προθυμία, τότε οι 19 της Ευρωζώνης θα χαράξουν κοινή πορεία και όσοι θέλουν ακολουθούν.

Η Ευρώπη των διαφορετικών ταχυτήτων, που αποτελούσε ταμπού εξαιτίας των αντιδράσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, φαίνεται σήμερα ως μοναδική διέξοδος…