Γερμανικές εκλογές: Τα “νούμερα” απειλούν τη Μέρκελ

“Είπατε: “Πήγαμε για ύπνο και ξυπνήσαμε με Brexit”. Είπατε: “Πήγαμε για ύπνο και ξυπνήσαμε με Τραμπ”. Ναι! Στις 23 Σεπτεμβρίου θα πάμε για ύπνο και θα ξυπνήσουμε με το SPD στην εξουσία”. Χαρακτηριστικά τα λόγια του Μάρτιν Σουλτς σε προεκλογική του ομιλία κι ενώ σχολίαζε τον αιφνιδιασμό που προκάλεσε σε όλους το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος αλλά ο συνειρμός με τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας αναπόφευκτος.

Δυο νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σήμερα, η μία για λογαριασμό της εφημερίδας Bild και η άλλη για το περιοδικό Stern δείχνουν το δημοσκοπικό προβάδισμα της Μέρκελ, να τίθεται πλέον υπό σοβαρή αμφισβήτηση.

Σύμφωνα με τον αναλυτή του Forsa Institute που έκανε την έρευνα για λογαριασμό του Stern και δίνει το SPD (Σουλτς) να έχει μειώσει τη διαφορά του από το CDU (Μέρκελ) κατά 2 μονάδες (από 3 την προηγούμενη εβδομάδα) είναι η στρατηγική Σουλτς να μετακινήσει θέσεις και ρητορική των σοσιαλιστών προς τα αριστερά που αυξάνει τα ποσοστά του κόμματος αφού, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, εμφανίζονται να δηλώνουν πρόθεση ψήφου στους Σοσιαλιστές πολίτες που, πριν την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος από τον Μάρτιν Σουλτς, δήλωναν πως θ’απέχουν της διαδικασίας των εκλογών.

Ίσως, τελικώς, οι Γερμανοί στις 23 Σεπτεμβρίου ξυπνήσουν με τους Σοσιαλιστές στην εξουσία.
Reuters.