Εκλογές στη Γαλλία: Σκανδαλολογία και Δημοσκοπήσεις.

Είναι εντυπωσιακό ότι ο βασικός όγκος των πληροφοριών που περνάει το διεθνές ειδησεογραφικό φίλτρο για τις εκλογές στη Γαλλία αφορά κυρίως τη σκανδαλολογία περί τους υποψηφίους και τις δημοσκοπήσεις.

Σήμερα έχουμε λίγο απ’όλα: σκανδαλολογία, δημοσκοπήσεις και αντιδράσεις επί των θέσεων.

“Δεν αποχωρώ από την κούρσα”, δήλωσε σήμερα (Reuters) το μεσημέρι σε έκτακτη συνέντευξη τύπου, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Φρανσουά Φιγιόν. Κατήγγειλε σχέδιο πολιτικής του δολοφονίας και αποκάλυψε ότι η δικαιοσύνη ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του καλώντας τον να καταθέσει σχετικά στις 15 Μαρτίου.

Αναστάτωση και στο στρατόπεδο των Σοσιαλιστών, διαβάσαμε στο σημερινό Politico. Η “δεξιά πτέρυγα” του κόμματος συγκεντρώθηκε χθες το βράδυ για να ξεσηκωθεί απέναντι στην υποψηφιότητα Αμόν. Στην “παρασυναγωγή” συμμετείχαν και στελέχη των Σοσιαλιστών που έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητα Μακρόν.

Στο μέτωπο της Άκρας Δεξιάς, η Αν Μαρίν Λεπέν προσπαθεί να κάνει ένα damage control στις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις της την Κυριακή στη Nantes όταν άφησε υπονοούμενα για όσα θα συμβούν σε όσους δικαστικούς, τους αστυνομικούς και τους δημοσίους υπαλλήλους που διερευνούν τις κατηγορίες εναντίον της. Οι δηλώσεις της την Κυριακή προκάλεσαν κανονική θύελλα.

Δύο δημοσκοπήσεις:

  • Σύμφωνα με κυλιόμενη δημοσκόπηση της IFOP (ανοίγει PDF) στην πρώτη Κυριακή η Λεπέν εμφανίζεται πρώτη με 26% και ακολουθούν ο Μακρόν με 24,5%, ο Φιγιόν με 20% και ο Αμόν με 15.5%. Το εντυπωσιακό στην έρευνα είναι το ποσοστό της συμμετοχής: μόλις ένα 60% σε συγκρίση με το 80% του 2012.
  • Διευρύνεται η απόσταση μεταξύ Φιγιόν και Μακρόν σε συγκριτική “υπερδημοσκόπηση” που τρέχει ο Economist (ανοίγει στο twitter)..

Κι ένα ρεπορτάζ του Reuters για τον τρόπο που ο Εμμανουέλ Μακρόν δημιουργεί εκ του μηδενός ένα “κόμμα” ή καλύτερα ένα δίκτυο συνεργατών μέσα από τους υποστηρικτές του.