Υπό καθαίρεση η Πρόεδρος της Νοτίου Κορέας

Την καθαίρεση της Προέδρου Παρκ Γκεούν-Χίε, αναμένεται ν’αποφασίσει την Παρασκευή η Βουλή της Νοτίου Κορέας η οποία αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά και δωροδοκία. Η απόφαση υλοποιείται μόνο αφού συγκεντρώσει τα 2/3 των ψήφων της Βουλής (200 επί συνόλου 300 που απαρτίζουν το σώμα). Το κόμμα από το οποίο προέρχεται η πρόεδρος έχει 128 έδρες, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης αθροίζουν 165 και υπάρχουν και 7 ανεξάρτητοι βουλευτές.
Στη συνέχεια και εφόσον η πρόταση υπερψηφιστεί, προωθείται στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Κορέας το οποίο μέσα σε 180 ημέρες πρέπει να εκδόσει σχετική απόφαση. Εφόσον αυτή είναι θετική, τότε η Πρόεδρος θα εκπέσει άμεσα από το αξίωμά της και τα καθήκοντά της θα τα ασκεί προσωρινά ο Πρωθυπουργός της χώρας.

“Τεράστιες διαδηλώσεις που διοργανώνονται κάθε Σάββατο για τις τελευταίες έξι εβδομάδες λαμβάνουν χώρα στο κέντρο της Σεούλ και αναφερόμαστε σε διαδηλώσεις με όγκο που η χώρα έχει να δει από το 1987. Η Παρκ έχει δηλώσει ότι εφόσον η Βουλή αποφασίσει την καθαίρεσή της δεν θα παραιτηθεί μόνο θα περιμένει και την ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Φαίνεται ότι πιστεύει ότι το συντηρητικό Συνταγματικό Δικαστήριο θα αποφασίσει υπέρ της” γράφει για τη Washington Post η Anna Fidield.

“Πολλοί βλέπουν πλέον ότι η Παρκ είναι ανίκανη ν’αντιληφθεί το δημόσιο αίσθημα. Στο τρίτο διάγγελμα που απηύθυνε στους πολίτες δήλωσε ότι αισθάνεται πληγωμένη που η συγγνώμη που ζήτησε δεν έγινε δεκτή ενώ αρνήθηκε να δεχτεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους. Ακόμα και οι πιο φανατικοί της υποστηρικτές της έχουν γυρίσει την πλάτη. Στην επαρχία Ντέγκου που κάποτε ήταν το ισχυρότερο πολιτικό της προπύργιο η δημοτικότητά της πλέον φτάνει μετά βίας το 3%”, γράφει ο Economist.