Ανά τον κόσμο

  • Το ελληνικό ΥΠΕΞ σήμερα το απόγευμα και απαντωντας σε σχετική ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόβαλε κανένα βέτο στη συζήτηση για τη Βενεζουέλα στις Βρυξέλλες. (Liberal)
  • Στην ίδια τη Βενεζουέλα τώρα, η Ενωμένη Αντιπολίτευση MUD ανέβαλε για αύριο την προγραμματισμένη διαδήλωση διαμαρτυρίας αφού ο Νικολάς Μαδούρο ανέβαλε την εναρκτήρια συνεδρίαση της Συντακτικής Συνέλευσης. Η αντιπολίτευση  θεωρεί τη Συντακτική Συνέλευση παράνομη και δηλώνει ότι θα διατηρήσει τις έδρες της στο Κοινοβούλιο, όπου διατηρεί ευρύτατη πλειοψηφία, καθώς είχε κερδίσει με μεγάλη διαφορά τις βουλευτικές εκλογές τον Δεκέμβριο του 2015.
  • Εξαφανίστηκε η χήρα του κινέζου αντιφροντούντα νομπελίστα της Ειρήνης Λιού Σιαομπό, Λιού Σία. Η Λιού Σία εθεάθη για τελευταία φορά στην κηδεία του συζύγου της και έκτοτε αγνοείται η τύχη της από τους συγγενείς της. Η σύζυγος του Σιαομπό κι ενώ εκείνος βρισκόταν στη φυλακή παρέμενε σε αυστηρό κατ’οίκον περιορισμό. Ο Αμερικανός δικηγόρος του ζεύγους κατέθεσε προσφυγή στον ΟΗΕ ζητώντας από τις κινεζικές αρχές να παράσχουν αποδείξεις πως η Λιού Σία είναι ζωντανή. (Ναυτεμπορική)
  • Η εφημερίδα Washington Post δημοσιεύει σήμερα απομαγνητοφωνημένες τις τηλεφωνικές συνομιλίες του Προέδρου Τραμπ με τον Πρόεδρο του Μεξικού και τον Πρωθυπουργό του Καναδά που πραγματοποιήθηκαν την πρώτη εβδομάδα της θητείας του. Οι συνομιλίες που γίνονται εύκολα προσβάσιμες από τους αναγνώστες της εφημερίδες μέσω μιας απλής διαδραστικής εφαρμογής παρουσιάζουν τον πρόεδρο Τραμπ να ζητά από τους συνομιλητές του να μην τον εκθέτουν αναφερόμενοι σε ζητήματα που είχαν κεντρική θέση στην προεκλογική του εκστρατεία. Από τον Προεδρο του Μεξικού ζήτησε να μην δηλώνει στον Τύπο σε κάθε ευκαιρία ότι η κυβέρνηση του Μεξικού δεν υπάρχει περίπτωση να πληρώσει για την κατασκευή του τείχους στα σύνορα με τις ΗΠΑ (κεντρικότατη προεκλογική υπόσχεση του Τραμπ). Από τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας ζητά ν’ακυρωθεί συμφωνία που είχε συνάψει με την χώρα ο Πρόεδρος Ομπάμα σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να μεταφερθούν πάνω από 1.200 μετανάστες από χώρες της Ασίας στις ΗΠΑ. Το σπαρταριστό της υπόθεσης είναι το ύφος του Προέδρου Τραμπ στις συνομιλίες αυτές. Πάντως είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν νέο πονοκέφαλο στους συνεργάτες του στον Λευκό Οίκο. (Washington Post)
  • Τις τελευταίες του συνάντησεις με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί είχε σήμερα ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Άιντε, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του για να κατέβει υποψήφιος τον Σεπτέμβριο στις βουλευτικές εκλογές της Νορβηγίας. Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη δήλωσε πως “ανάσταση” των συνομιλιών μπορεί να γίνει μόνο από τις δύο πλευρές και όχι από τον ΟΗΕ. (Ναυτεμπορική)