Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου

Καλησπέρα σε όλους.
Αυτές είναι οι σημαντικότερες ειδήσεις που αξίζει να κρατήσετε από τη σημερινή ημέρα όπως τις επέλεξε η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.
Επικοινωνείτε μαζί μας στο vivian@factnews.gr

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Θυμίζουμε ότι στο FACT καταγράφουμε τις ειδήσεις όταν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος του. Είναι πολλά που μπορούν να γραφτούν από απόψε για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα αλλά θα περιμένουμε μέχρι αύριο το βράδυ. 
Καταγράφουμε με προσοχή ό,τι έχει συμβεί μέχρι αυτή τη στιγμή.
Αμηχανία, έκπληξη και στη συνέχεια σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το επεισόδιο που έλαβε χώρα στο Προεδρικό Μέγαρο και κατά τις δημόσιες δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Π.Παυλόπουλου και του προέδρου Ερντογάν. Το κλίμα βάρυνε από τον σχεδόν “καυγά” (kavga στα Τουρκικά) που ξέσπασε αναμεταξύ τους.
Ο δικός μας Πρόεδρος δήλωσε πως η Λωζάνη δεν αναθεωρείται για να λάβει την απάντηση ότι όλα αναθεωρούνται για να θυμηθεί στη συνέχεια ότι είναι καθηγητής συνταγματικού δικαίου και να επισημάνει ότι οι συνθήκες ερμηνεύονται αφού στο μεταξύ είχε θυμηθεί ότι δεν είναι ο πολιτειακά αρμόδιος να κάνει αυτή τη συζήτηση για να τον αποστομώσει ο Τούρκος πρόεδρος για την πολιτική διάσταση του ζητήματος.
Προφανώς και η θερμοκρασία ανέβηκε και έχουμε σοβαρές αμφιβολίες ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσκάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο για να καυγαδίσουν και δη μπροστά στις κάμερες. Άρα, του έφυγε ο έλεγχος.
Η Ναυτεμπορική έχει συγκεντρώσει τις αντιδράσεις του τουρκικού Τύπου για το επεισόδιο.
Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός μάζεψε επιτυχώς το θέμα και μπροστά στις κάμερες έγιναν σαφείς οι διμερείς διαφορές.
Αλέξης Τσίπρας: “Είναι θεμιτό να εντοπίζουμε τις διαφωνίες μας”.
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: “Δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη καμίας χώρας”.

Προκαλείται μια εύλογη απορία για το εάν, τελικά, ο Ερντογάν εκλήθη στην Αθήνα για να απαγγείλουμε από κοινού τις διαφωνίες μας.
Όπως ήταν αναμενόμενο το επεισόδιο στο Προεδρικό Μέγαρο προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Η Νέα Δημοκρατία επιφυλάχθηκε μεν να σχολιάσει την επίσκεψη αφού αποχωρήσει ο Τούρκος πρόεδρος (πολύ σωστό και υπεύθυνο) μέσω κύκλων όμως εξέφρασε την άποψη ότι η επίσκεψη ήταν πολύ κακά προετοιμασμένη.
Έχει ένα ενδιαφέρον να δούμε πόσο θ’ανεβάσει τους τόνους η ΝΔ αφού εμπλέκεται ο Προκόπης Παυλόπουλος.
Το θέμα το παρακολουθούμε και θα επιλέξουμε να σας προτείνουμε τις πιο νηφάλιες αναλύσεις για το θέμα για να είστε ενημερωμένοι.
Στο μεταξύ ακυρώθηκε αιφνιδίως όλο το πρόγραμμα της Εμινέ Ερντογάν κατά την παραμονή της στην Αθήνα. Η προγραμματισμένη επίσκεψη μαζί με την Μπέττυ Μπαζιάνα στο Μουσείο της Ακρόπολης αναβλήθηκε, ενώ άγνωστο είναι αν θα παραβρεθεί στο δείπνο που θα ακολουθήσει στο Προεδρικό Μέγαρο. Η Εμινέ Ερντογάν δεν ακολούθησε τον σύζυγό της ούτε κατά την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ούτε στο Προεδρικό Μέγαρο.
Αιτία, μία ξαφνική αδιαθεσία. Η σύζυγος του προέδρου της Τουρκίας προτίμησε να μείνει στο ξενοδοχείο της, όπου μάλιστα προσκάλεσε την κυρία Μπαζιάνα για ένα απογευματινό τσάι.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΕ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ. Στη δημοσιότητα δόθηκαν σήμερα από την Επιτροπή Ελέγχου Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης τα “πόθεν έσχες” χρήσης 2015, των πολιτικών προσώπων, δημάρχων και περιφερειαρχών.
Σύμφωνα με την Επιτροπή Ελέγχου, υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά συνολικά 925 δηλώσεις. Εννέα υπόχρεοι δεν κατέθεσαν δήλωση περιουσιακής κατάστασης και η Επιτροπή θα διαβιβάσει τον σχετικό φάκελο στον εισαγγελέα για τη διάπραξη του αδικήματος της μη υποβολής.
Στην σχετική ανακοίνωση της επιτροπής αναφέρεται ότι ο έλεγχος των δηλώσεων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί από τους Ορκωτούς Λογιστές.
Η διαχρονική εκκρεμότητα: δεν δημοσιοποιήθηκαν οι “αρχικές δηλώσεις” αυτές που είχαν υποβληθεί κατά την πρώτη εκλογή των βουλευτών, έτσι ώστε να διαπιστωθεί η οποιαδήποτε, θετική ή αρνητική μεταβολή, των περιουσιακών τους στοιχείων κατά την διάρκεια της ενασχόλησής τους με την πολιτική.
Οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης των βουλευτών εδώ.
Σχόλιο του FACT. Τα στοιχεία “πόθεν έσχες” που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα αφορούν την πρώτη φορά που έγινε ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης και έτσι για πρώτη φορά θα δούμε όμορφα καλογραμμένα pdf και όχι τις συνηθισμένες χειρόγραφες καλικατζούρες με τα πολλά κενά πεδία.
Αυτό είναι μια ευτυχής εξέλιξη αλλά δυστυχώς δεν είναι αρκετό.
Για να γίνει μαζική επεξεργασία των δηλώσεων από εφαρμογές τα δεδομένα των δηλώσεων πρέπει να δημοσιεύονται με την μορφή “ανοικτών δεδομένων”.
Ας σκεφτούμε πόσο δύσκολο είναι τώρα να γίνει πχ μια απλή πρόσθεση των τραπεζικών καταθέσεων όλων των πολιτικών και πόσο εύκολη θα ήταν αυτή αν τα δεδομένα ήταν στη κατάλληλη μορφή που να μπορούσαν να είναι προσβάσιμα από μια εφαρμογή.

Ο ΜΕΣΟΣ ΜΙΣΘΟΣ. Στα 407,15 ευρώ κυμαίνεται ο μηνιαίος μισθός για 582.041 εργαζόμενους βάσει των στοιχείων που δηλώθηκαν στις Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις του ΕΦΚΑ το Μάρτιο του 2017. Ο μέσος μισθός για την πλήρη απασχόληση εμφανίζεται οριακά αυξημένος, στα 1199,35 ευρώ.

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΟ αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά νησιά, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, τη χαρακτήρισε “μη αποδεκτή”. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή εργάζεται σε καθημερινή βάση με τις ελληνικές και με τις τοπικές Αρχές, για τη βελτίωσή της και υπενθύμισε ότι σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα είχε εκφράσει τη δυσφορία για την κατάσταση που εξακολουθεί να επικρατεί στα νησιά, παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή έχει βοηθήσει σημαντικά την Ελλάδα με οικονομικούς πόρους
+ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να παραπέμψει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο την Τσεχία, την Ουγγαρία και την Πολωνία επειδή δεν εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την υποδοχή προσφύγων.

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Συνεδριάζει εκτάκτως το απόγευμα το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να συζητήσει για τη μονομερή αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ. Το αίτημα να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας και να υπάρξει ενημέρωση από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες υποβλήθηκε από τις διπλωματικές αποστολές οκτώ κρατών μελών του, της Βολιβίας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Σενεγάλης, της Σουηδίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ουρουγουάης.
“Ο ΟΗΕ έχει δώσει στην Ιερουσαλήμ ένα ειδικό νομικό και πολιτικό καθεστώς, που το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει προτρέψει τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί. Αυτός είναι ο λόγος που πιστεύουμε ότι το Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει αυτό το θέμα κατεπειγόντως”, εξήγησε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Σουηδίας στα Ηνωμένα Έθνη, Καρλ Σκάου.
Το κέντρο γεωστρατηγικών αναλύσεων Stratfor προβλέπει ότι η σχέση μεταξύ της Ουάσινγκτον και των μεγάλων αραβικών δυνάμεων – στις οποίες βασίζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες – θα υποστεί σημαντική αναθεώρηση.
Η ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς δήλωσε πως οι ΗΠΑ κήρυξαν τον πόλεμο στους Παλαιστινίου και κάλεσε του Άραβες σε γενική εξέγερση.
Η Παλαιστινιακή Αρχή υποστήριξε τη γενική απεργία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη αναστέλλοντας τη λειτουργία των σχολείων στα εδάφη της αρμοδιότητάς της ώστε οι μαθητές να συμμετάσχουν στην προγραμματισμένη πορεία.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδοσε παγκόσμια “ταξιδιωτική οδηγία” ζητώντας από τους Αμερικανούς που ταξιδεύουν στο εξωτερικό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Ο πάπας- Φραγκίσκος ο οποίος δεν μπορεί παρά να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πόλη που βρίσκεται ο Ναός της Αναστάσεως δήλωσε:”Δεν μπορώ να κρύψω τη βαθιά ανησυχία μου”.

ΔΗΜΟΣΙΑ  ΥΓΕΙΑ. Το δεύτερο θύμα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης ιλαράς στη χώρα μας αποτελεί ένας 17χρονος Ρομά στην Πάτρα, ο οποίος νόσησε και κατέληξε λόγω εγκεφαλίτιδας. Το πρώτο θύμα ήταν ένα βρέφος 11 μηνών το οποίο έχασε τη ζωή του λόγω σηψαιμίας τον Οκτώβριο.
Στη μεγάλη πλειονότητα τα κρούσματα εμφανίζονται σε άτομα ελληνικής υπηκοότητας, κυρίως μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά. Μέσα σε αυτούς υπάρχουν και επαγγελματίες υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι. (Η είδηση copy/paste από την Καθημερινή)

ΑΓΟΡΑ ΤΕΧΝΗΣ. Η ταυτότητα του αγοραστή του “Σωτήρα του Κόσμου”  αποκαλύφθηκε από τους New York Times. Πρόκειται για τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Φαράν αλ Σαούντ. Η εφημερίδα επικαλείται έγραφα που εντόπισε κατά τη διάρκεια της έρευνας για τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ. Σε 4 μόλις ώρες όχι μόνο έμαθε το παιχνίδι αλλά έγινε ο καλύτερος των καλύτερων στο σκάκι. Δεν είναι άνθρωπος αλλά σύστημα τεχνητής νοημοσύνης. Οι υπολογιστές έχουν επιβληθεί στους ανθρώπους στο σκάκι ήδη από το 1997. Τότε ήταν που ο Deep Blue της IBM νίκησε τον Κασπάροφ, τον μεγαλύτερο μάλλον παίκτη που έχει εμφανιστεί ποτέ. Τώρα ήρθε η ώρα της Τεχνητής Νοημοσύνης να κερδίσει τα συμβατικά προγράμματα υπολογιστών. Το AlphaZero, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης  που δημιουργήθηκε από την DeepMind, κέρδισε το καλύτερο πρόγραμμα υπολογιστή στον κόσμο, το Stockfish 8. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αυτό έγινε μετά από μόλις 4 ώρες εκπαίδευσης του AlphaZero στο παιχνίδι.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!