Καλή χρονιά!
Διαβάζετε τις ειδήσεις που πρέπει να κρατήσετε από τη σημερινή ημέρα όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.
Τα νέα μας.
Μετά από ένα καλό διάλειμμα που το χρειαζόμασταν απεγνωσμένα, επιστρέφουμε δριμύτεροι. Αντίθετα από τις περισσότερες ελληνικές start-ups ξεκινήσαμε το FACT με πρώτο στόχο να φτιάξουμε και να τελειοποιήσουμε ένα συγκεκριμένο προϊόν και μετά να “βγούμε στις αγορές” τόσο των κεφαλαίων που θα μας επιτρέψουν να αναπτυχθούμε όσο και στη διαφημιστική αγορά.
Για αρκετούς φίλους θα έπρεπε ήδη να έχουμε εισάγει διαφήμιση. Ως άνθρωποι της διαφήμισης όμως προτιμήσαμε να τελειοποιήσουμε το προϊόν ώστε να μπούμε στο παιχνίδι πιο διεκδικητικά και να είμαστε σε θέση να επιλέξουμε εμείς αυτούς που θα διαφημιστούν από εμάς.
Φυσικά το FACT για τους συνδρομητές του θα παραμείνει μια δωρεάν υπηρεσία την οποία θα συνεχίσουμε να την παρέχουμε με μεγάλο κέφι και σοβαρότητα.
Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα
ΧΡΗΣΤΙΚΑ. Αυξάνονται από σήμερα οι τιμές των διοδίων. Οι νέες τιμές εδώ.
Ξεκινούν σήμερα οι χειμερινές εκπτώσεις. Θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ. Χρονιά-ορόσημο και έτος δικαίωσης για τον ελληνικό λαό, χαρακτήρισε το 2018, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Είπε ότι “η αξιολόγηση κλείνει πρώτη φορά χωρίς ούτε ένα ευρώ μέτρα” ενώ για το Μακεδονικό δήλωσε ότι “έχουμε ένα παράθυρο για λύση στο Σκοπιανό, στο βαθμό που η στροφή των γειτόνων μας αποδειχτεί ειλικρινής”.
“Ο κ. Τσίπρας δεν μένει σε νησί, δεν είναι πολύτεκνος, δεν παίρνει ΕΚΑΣ, δεν αμείβεται με ειδικό μισθολόγιο και δεν χρειάζεται βέβαια επίδομα θέρμανσης.
Αν του συνέβαινε ένα, έστω, απ’ όλα αυτά, δεν θα είχε το θράσος να ισχυριστεί σήμερα ότι η Κυβέρνησή του δεν επέβαλε ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα”, απάντησε η Νέα Δημοκρατία δια της εκπροσώπου της.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ-ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Με επείγουσες διαδικασίες θα ψηφίσει την ερχόμενη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου η ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Το πολυνομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αύριο και την Παρασκευή να εισαχθεί στην Ολομέλεια προς συζήτηση. Η ψήφιση θα διεξαχθεί τη Δευτέρα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης αναμένεται να ζητήσουν η ψηφοφορία να είναι ονομαστική.
Σχόλιο: “Όνειρα καλοκαιρινής νύχτας” στην αρχή του χειμώνα κάνουν όσοι βλέπουν ενδεχόμενο πολιτικών αναταράξεων ή και γκρίνιας με τα νέα μέτρα. Έχουν ήδη αφομοιωθεί από την ΚΟ και την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Τους ακούμε, καθημερινά, στα κανάλια να τα δικαιολογούν όλα μια χαρά.
ΑΝΑΛΥΣΗ.Τα 10 βήματα που πρέπει να κάνει η Ελλάδα προκειμένου να βγει από το Μνημόνιο στοιχίζει σε άρθρο του το πρακτορείο Bloomberg.
ΥΠΟΘΕΣΗ 8 ΤΟΥΡΚΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ. Αναστέλλεται προσωρινά η χορήγηση ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό, μετά από την προσφυγή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα η οποία έγινε δεκτή, και έτσι ο αξιωματικός είναι και πάλι κρατούμενος. Όπως αναφέρεται στην απόφαση το αίτημα γίνεται δεκτό για λόγους δημοσίου συμφέροντος, αλλά και για το συμφέρον του ίδιου του αξιωματικού.
Η αίτηση ακύρωσης θα συζητηθεί στις 15 Φεβρουαρίου.
ΣΧΟΛΙΟ. Νομικοί μας επεσήμαναν ότι η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη και ουδόλως σχετίζεται με την έκβαση που θα έχει η εκδίκαση της ουσίας της υπόθεσης. Επισημαίνουν ακόμα ότι το “εθνικό συμφέρον” που αναφέρεται στην απόφαση δεν τίθεται σε αντίστιξη με τα ανθρώπινα δικαιώματα.
ΑΝΑΛΥΣΗ. Σε άρθρο του στην Καθημερινή, ο Νίκος Αλιβιζάτος επισημαίνει ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης στο θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών είναι σύννομες όμως ηθικά η κυβέρνηση παραμένει έκθετη με πρωτοφανή τρόπο. Ο Νίκος Αλιβιζάτος θυμίζει τις ιστορικές συνθήκες που οδήγησαν την ελληνική πολιτεία να περιλάβει στο Σύνταγμα της χώρας την πρόβλεψη ότι θα χορηγεί άσυλο σε όποιον διώκεται για πολιτικούς λόγους και εξαίρει τη νομική τεκμηρίωση της Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφύγων την οποία αμφισβήτησε η κυβέρνηση.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Εικοσιεπτά χρόνια μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας των Σκοπίων, μια εξέλιξη που σφράγισε τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας με τρόπο σχεδόν ανεξίτηλο, φαίνεται πως το Μακεδονικό, το 2018, βαίνει προς επίλυση.
Τουλάχιστον αυτή τη διάθεση δείχνει να έχει η πΓΔΜ η οποία μετά την ανάδειξη του Ζόραν Ζάεφ στην πρωθυπουργία, τη συρρίκνωση του εθνικιστικού VMRO (του Γκρουέφσκι) αλλά και την υπολογίσιμη δύναμη των αλβανόφωνων πληθυσμών που είναι σε θέση να ορίζουν τις εξελίξεις στη χώρα, η χώρα έχει περάσει σε μια νέα εποχή.
Την ίδια επιθυμία έχει και η ελληνική πλευρά η οποία δείχνει να έχει αντιληφθεί επιτέλους ότι οι καλές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες της δίνουν ακόμα και σήμερα που είναι αδύναμη να εξελιχθεί σε ηγεμονική δύναμη ειρήνης και ευημερίας για ολόκληρη την περιοχή.
Στο FACT θα καλύψουμε το ζήτημα κουβαλώντας για αυτό τις οδυνηρές μνήμες της πρώτης νεότητας των συντακτών του. Άλλωστε, η πρώτη ουσιαστική προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό της χώρας από την κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κατέρρευσε με πρόσχημα, ακριβώς, το Μακεδονικό. Μπορεί να μην το παραδέχεται κανείς αλλά σήμερα βρισκόμαστε εκεί όπου άρχισαν όλα. Δηλαδή, στο 1992.
Οι πολιτικές εξελίξεις ορίζονται βέβαια από κάποιες ημερομηνίες.
Στις 19 Ιανουαρίου, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς θα ανακοινώσει στις δύο πλευρές τα προτεινόμενα ονόματα.
Σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαρροές, τα ονόματα που θα προτείνει ο Μάθιου Νίμιτς δεν θα βρίσκονται μακριά από αυτά που βρίσκονταν στο τραπέζι τον Μάιο του 1992 όταν συζητούνταν η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Αναφέρουμε κάποια, χαρακτηριστικά: “Νέα Μακεδονία” (Νόβα Μακεντόνια), “Ανω Μακεδονία” (Γκόρνα Μακεντόνια), “Μακεδονία του Βαρδάρη” (Βαρντάρσκα Μακεντόνια)
Στο ΒΗΜΑ της Κυριακής ο Άγγελος Αθανασόπουλος αποκαλύπτει ότι υπάρχει έντονο παρασκήνιο σχετικά με το όνομα και επιχειρείται μάλιστα να πλαισιωθεί και θεωρητικά με δημοσιεύσεις έγκριτων αναλυτών-μελετητών του ζητήματος.
Το κλίμα που θα επικρατήσει στις 19 Ιανουαρίου θα καθορίσει και το εάν θα πραγματοποιηθεί στο Νταβός της Ελβετίας και στο περιθώριο του Διεθνούς Φόρουμ, συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ (όλοι μιλούν για τις 23 Ιανουαρίου εφόσον όλα πάνε καλά).
Το Μακεδονικό αναμένεται να δημιουργήσει αρκετές αναταράξεις στο εσωτερικό των δύο χωρών. Ηδη, τα σκληρά εθνικιστικά μέτωπα και στις δύο χώρες ανασυγκροτούνται, μια πρώτη εικόνα δίνει στο σχετικό ρεπορτάζ του το Balkan Insight. Κάτι που φυσικά ήταν αναμενόμενο. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον θα έχει ο τρόπος που τα παραδοσιακά πατριωτικά μέτωπα στα κόμματα του Κέντρου (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) θα συσπειρωθούν με αφορμή αυτό το θέμα.
Χθες, ο ευρωβουλευτής και μέλος του πολιτικού συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασε την άποψη ότι το όνομα “Νέα Μακεδονία” δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό γιατί δεν αποτελεί γεωγραφικό προσδιορισμό ούτε απομακρύνεται εντελώς από τις αλυτρωτικές διαθέσεις των γειτόνων.
Όσον αφορά το πλέον αναμενόμενο πρόβλημα για την ελληνική κυβέρνηση που δεν είναι άλλο από τους ΑΝΕΛ για την ώρα επιφυλασσόμαστε να κάνουμε προβλέψεις και να τους βάλουμε στην εξίσωση. Θα δούμε.
Ακόμα στις ειδήσεις
ΠΑΙΔΕΙΑ. Στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσμο της αξιολόγησης, το υπουργείο Παιδείας θα φέρει ρύθμιση με την οποία θα θεσπίζεται η υποχρεωτική παραμονή των δασκάλων και των καθηγητών στο σχολείο 30 ώρες την εβδομάδα. Με τη ρύθμιση θα ορίζεται πως θα εφαρμόζεται το υποχρεωτικό 30ωρο στο σχολείο, δηλαδή οι εργασίες των εκπαιδευτικών πέραν των διδακτικών καθηκόντων τους. Όπως ήταν αναμενόμενο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών αντιδρούν απέναντι στο μέτρο
+ Με βάση την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ (Education at a Glance 2017), η Ελλάδα έχει από τους “χαμηλότερους” χρόνους διδασκαλίας μεταξύ των χωρών του Οργανισμού (στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση οι ημέρες είναι 175 και 153 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ ο καθαρός χρόνος διδασκαλίας είναι 630 ώρες στην πρωτοβάθμια και 528 ώρες σε γυμνάσιο και λύκειο), και η αιτία είναι ότι το σύστημά της έχει πληθώρα εξετάσεων η διοργάνωση των οποίων στο λύκειο επηρεάζει και τα υπόλοιπα σχολεία.
Ο ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ξεκίνησε σήμερα την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, και θα προσφέρει ως δώρο στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ ένα άλογο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς, “σε μια άνευ προηγουμένου διπλωματική κίνηση”, όπως σχολίασε το Μέγαρο των Ηλυσίων. Είναι η πρώτη φορά που η Γαλλία προσφέρει ένα από τα άλογα της επίλεκτης φρουράς του προέδρου σε κάποιον ξένο ηγέτη. Πρόκειται για ένα άλογο 8 ετών με το όνομα “Βεζούβιος της Μπρέκα”, το οποίο εντάχθηκε στη Ρεπουμπλικανική Φρουρά το 2012.
Ο Γάλλος πρόεδρος συνοδεύεται από την επιχειρηματική ελίτ της χώρας η οποία αναμένεται ότι θα υπογράψει ένα πλήθος εμπορικών συμφωνιών, πηγές μιλούν μια την υπογραφή μιας μεγάλης συμφωνίας για την Airbus. Στόχος η σύσφιξη των εμπορικών σχέσεων αλλά και η εξισορρόπησή τους. Σύμφωνα με την ανάλυση του Economist ο Γάλλος πρόεδρος ανησυχεί για το εύρος των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη ενώ παρατηρεί ότι μπορεί να είναι γενικά άπειρος στις διπλωματικές σχέσεις αλλά μέχρι τώρα έχει επιδείξη την απαιτούμενη πυγμή στην υπεράσπιση των συμφερόντων της Γαλλίας.
Η κινεζική κοινή γνώμη αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη σύζυγό του Μπριζίτ η οποία είναι θέμα που παθιάζει θετικά τους Κινέζους. Άλλωστε, η Μπριζίτ Μακρόν πρόσφατα έγινε η “νονά” ενός αρκουδιού πάντα που γεννήθηκε σε γαλλικό ζωολογικό κήπο από ζευγάρι ζώων που βρέθηκε εκεί από την Κίνα. Διπλωματία των αλόγων και των πάντα.
ΣΥΡΙΑ. Τουλάχιστον 21 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 8 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και οι Ρώσοι σύμμαχοί τους στην Ιντλίμπ, στη βορειοδυτική Συρία, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις συνεχίζουν επιχείρηση που πραγματοποιούν κατά των τζιχαντιστών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Λονδίνο.
ΑΝΑΛΥΣΗ. “Η νέα χρονιά μπορεί να μην σημάνει το τέλος του πολέμου στη Συρία αλλά είναι βέβαιο ότι το 2018 μπορεί να γίνει η χρονιά που θα τελειώσει η απάνθρωπη σύγκρουση καθώς έχει γίνει σε όλους, πλέον, φανερό ότι τον πόλεμο τον κέρδισε ο πρόεδρος Άσαντ”, γράφει ο Fabrice Balance στο Syria Deeply.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Την Πέμπτη θα φανεί κατά πόσο υπάρχει βάση για τη δημιουργία του μεγάλου συνασπισμού, δήλωσε ο γγ. του SPD Λ. Κλίνγκμπαϊλ στο τέλος της πρώτης ημέρας των προκαταρκτικών διαβουλεύσεων. Την αισιοδοξία της για την έκβαση των διερευνητικών συνομιλιών διατύπωσε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. “Πιστεύω ότι μπορούν να πετύχουν”, δήλωσε εισερχόμενη στην έδρα του SPD όπου πραγματοποιείται η πρώτη συνεδρίαση. Ο πρόεδρος των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών Χορστ Ζεεχόφερ τόνισε πως “θα πρέπει να επιτευχθεί συνεννόηση” και ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε την πεποίθηση πως Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές έχουν τη βούληση για “εποικοδομητικό διάλογο”.
MNHMH. Ξεκινούν οι πρόδρομες εργασίες για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, ενώ μέσα στο 2018 αναμένεται να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής Κοινότητας, Δαβίδ Σαλτιέλ. Ο κ. Σαλτιέλ, χαρακτήρισε “κομβική την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος και τη δημοσίευση του στο Φύλλο 293 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, καθώς ανάβει το πράσινο φως να προχωρήσουν οι ενέργειες για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος”. Για την κατασκευή του υπολογίζεται πως απαιτούνται περίπου 22 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το γερμανικό κράτος, άλλα 10 εκατ. ευρώ από το ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” και τα υπόλοιπα από άλλα κεφάλαια (εβραϊκές κοινότητες και προσωπικότητες).
MEDIA. Η Κάρι Γκρέισι, η αρχισυντάκτρια του BBC στην Κίνα, παραιτήθηκε από την θέση της στο Πεκίνο εξαιτίας της μισθολογικής ανισότητας σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους της, σύμφωνα με ανοιχτή επιστολή της. Το BBC έχει δεχτεί στο παρελθόν επικρίσεις επειδή καταβάλλει υψηλότερους μισθούς στους άνδρες υπαλλήλους του και έχει δεσμευτεί να γεφυρώσει το μισθολογικό χάσμα μέχρι το 2020. Τον Ιούλιο του 2017, στο πλαίσιο μιας συμβιβαστικής συμφωνίας με την κυβέρνηση, αποκαλύφθηκε ότι πλήρωνε τον νούμερο ένα παρουσιαστή του πέντε φορές περισσότερο σε σχέση με την πιο καλοπληρωμένη παρουσιάστριά του και ότι τα δύο τρίτα των τηλεοπτικών του δημοσιογράφων, που αμείβονταν με τουλάχιστον 150.000 στερλίνες, ήταν άνδρες.
The Politics-Free Zone
Σαν σήμερα γεννήθηκε και πέθανε ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σύγχρονους μουσικούς, ο Γιάννης Χρήστου. Με αφορμή αυτή τη διπλή επέτειο, γέννησης και θανάτου, ο Φώντας Τρούσας γράφει στη LIFO για τη μουσική του διάνοια και τη θρυλική μουσική που συνέθεσε για τους “Πέρσες” του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν.
Στη σκιά των σκανδάλων σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης γυναικών απονεμήθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας οι Χρυσές Σφαίρες στο Χόλιγουντ. Δεκάδες καλεσμένοι έφτασαν στο κόκκινο χαλί φορώντας μαύρα ως ένδειξη συμπαράστασης στα θύματα των καταγγελιών, πολλοί φορούσαν καρφίτσες με σύμβολο τη φράση “time’s up”, ενώ αρκετοί ήταν εκείνοι που συνοδεύονταν από ακτιβιστές όπως η Ταράνα Μπουρκ η οποία πρώτη χρησιμοποίησε το hashtag #metoo ξεκινώντας ένα τεράστιο διαδικτυακό κύμα ανάδειξης εκατοντάδων περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας. Διαβάστε τους νικητές και το ρεπορτάζ από την απονομή.
Η απόλυτη Δευτέρα στη φράση “από Δευτέρα δίαιτα” πρέπει να είναι η σημερινή αφού οι γιορτές είναι για τα καλά πλέον πίσω μας. Ας ξεκινήσουμε από τα γνωστά, το πρώτο βήμα στις θεωρίες των συμπεριφορών. Για να χάσουμε βάρος πρέπει να καταγράφουμε ό,τι τρώμε. Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό; Η Mayo Clinic δημοσίευσε ένα σχετικό, σύντομο οδηγό.
Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα! Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!