Τρίτη 26 Ιουνίου

Ενώ οι Έλληνες αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους τους το πολιτικό σκηνικό έχει μετατραπεί σε τσίρκο. Οι δανειστές έβαλαν κι ένα όριο στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης. Σκληρές μάχες υπέρ ΠΓΔΜ δίνει ο Έλληνας ΥΠΕΞ. Το παρελθόν ζωντανεύει στο Αρχαιολογικό Μουσείο. 

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ. Παρατείνεται μέχρι τις 26 Ιουλίου η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που έληγε στις 30 Ιουνίου. Στη σχετική απόφαση που υπεγράφη δεν προβλέπεται αλλαγή στις δόσεις καταβολής του φόρου εισοδήματος από τα φυσικά πρόσωπα, ενώ ο αριθμός των δόσεων για τα νομικά πρόσωπα θα είναι 5 αντί για 6. Μέχρι τις 15 Ιουνίου είχε υποβληθεί το 43% των δηλώσεων, ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε 2.740.199.
+Από τις 365 ημέρες του χρόνου τις 198 εργαζόμαστε μόνο για να πληρώσουμε τους φόρους. 

ΤΟΥΣ ΠΗΡΑΝ ΧΑΜΠΑΡΙ.Μπλόκο” στη διαδικασία επιλογής γενικών γραμματέων στα υπουργεία έβαλαν οι δανειστές ζητώντας να επαναπροκηρυχθούν οι 22 από τις 69 θέσεις μετά τη διαπίστωση ότι δεν υπήρχε ομοιογένεια ως προς τα κριτήρια και τα προσόντα των υποψηφίων δηλαδή, ορισμένες θέσεις είχαν προκηρυχθεί αυτό που λέμε “φωτογραφικά”. Στη Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν γίνεται λόγος για διορθωτικές ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι διορισμοί θα έχουν ένα αντικειμενικά κριτήρια ώστε να εξασφαλίζεται και ο στόχος της μεταρρύθμισης.

ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ. Την πρόθεση της κυβέρνησης να “σπάσει” στα 3 η εκλογική περιφέρεια της Β΄ Αθηνών και στα 2 η εκλογική περιφέρεια του Υπολοίπου Αττικής ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας χθες στην ΕΡΤ. Οπως διευκρίνισε μάλιστα οι αλλαγές θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην αυτοδιοίκηση που βρίσκεται προς επεξεργασία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Στο ίδιο νομοσχέδιο, που σύμφωνα με τον υπουργό αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα, περιλαμβάνεται και η ρύθμιση για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τη 2η Κυριακή του Οκτωβρίου του 2019.

ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ. Την ανεξαρτητοποίησή του από το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων ανακοίνωσε ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Γιώργος Λαζαρίδης. Μετά από αυτό η κυβέρνηση μετράει 152 βουλευτές (145 ο ΣΥΡΙΖΑ και 7 οι ΑΝΕΛ). Η είδηση μας προκάλεσε έκπληξη γιατί ο συγκεκριμένος βουλευτής είχε καταψηφίσει την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει η ΝΔ για να παρεμποδίσει την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και είχε παρευρεθεί στην πανηγυρική κοινή συνεδρίαση των ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στο Ζάππειο την περασμένη Παρασκευή.
+ Η κυβέρνηση πίσω από την ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή βλέπει “σχέδιο αποστασίας” ενώ η ΝΔ απαντά ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πανικό. Οι ΑΝΕΛ ζητούν από τον βουλευτή να παραδώσει την έδρα του. 

ΜΠΛΟΚΟ ΣΤΗΝ ΠΓΔΜ. Γαλλία και Ολλανδία μπλοκάρουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΠΓΔΜ, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων που εξελίσσεται σήμερα στο Λουξεμβούργο. Ο βασικός σύμμαχός των Σκοπίων είναι ο Ν. Κοτζιάς ο οποίος σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες δίνει μία πολύ έντονη μάχη. Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη η θέση της Ολλανδίας είναι ξεκάθαρη. Παρά την πολύ θετική εξέλιξη στο ονοματολογικό την οποία αναγνωρίζει, η Χάγη θεωρεί πως η ΠΓΔΜ ακόμα δεν τηρεί δύο βασικά κριτήρια για την έναρξη των διαπραγματεύσεων της που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή του κράτος δικαίου στην χώρα αλλά και την διοικητική της ικανότητα. Οι Γάλλοι από την άλλη αντιτίθενται σε οποιαδήποτε διεύρυνση της ΕΕ αυτή την στιγμή για αυτό και είναι αντίθετοι και με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και με την Αλβανία κάτι που βρίσκει και τους Ολλανδούς σύμφωνους.
Στην ΠΓΔΜ τώρα ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκ Ιβάνοφ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να μην υπογράψει το διάταγμα που επικυρώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στα Σκόπια το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων είναι το εξής:

  • Η βουλή των Σκοπίων αναμένεται να ψηφίσει τη συμφωνία εκ νέου στις 5 Ιουλίου
  • Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση για τη διενέργεια του δημοψηφίσματος, πιθανόν στις 5 ή 17 Ιουλίου
  • Βάσει του Συντάγματος, η προεκλογική περίοδος διαρκεί 60 εως 90 ημέρες
  • Στόχος είναι το δημοψήφισμα να διεξαχθεί στις 16 Σεπτεμβρίου αν και ακούγονται, επίσης, η 23 Σεπτεμβρίου ή και μεταγενέστερες ημερομηνίες
  • Δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν το δημοψήφισμα θα έχει δεσμευτικό ή αποφασιστικό χαρακτήρα

ΝΟΜΙΜΟ ΤΟ ΑΝΤΙΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΤΡΑΜΠ. Το Ανώτατο Δικαστήριο, επικύρωσε με οριακή πλειοψηφία το διάταγμα-οδηγία που είχε εκδώσει στην αρχή της θητείας του με το οποίο απαγόρευε την είσοδο σε ανθρώπους προερχόμενους κατά κύριο λόγο από μουσουλμανικές χώρες.
Η απόφαση ελήφθη με ψήφους 5 έναντι 4, με τους πέντε συντηρητικούς από τους εννέα δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου να αποφαίνονται υπέρ του Τραμπ και να βάζουν τέλος σε μια πολύμηνη δικαστική διαμάχη γύρω από αυτό το αμφιλεγόμενο μέτρο.
Με την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου επικυρώνεται το προεδρικό διάταγμα με το οποίο απαγορεύεται μόνιμα η είσοδος στη χώρα στους πολίτες έξι χωρών. Στο σκεπτικό του, που συντάχθηκε από τον δικαστή Τζον Ρόμπερτς, το Δικαστήριο εκτιμά ότι Τραμπ δεν έκανε κάτι άλλον πέραν του να ασκήσει με νόμιμο τρόπο τα προεδρικά προνόμιά του στο θέμα της μετανάστευσης.
Το επίμαχο κείμενο είναι η τρίτη εκδοχή του διατάγματος που είχε προκαλέσει παγκόσμιο σοκ όταν τέθηκε σε εφαρμογή από τον Λευκό Οίκο στις 27 Ιανουαρίου 2017, μία εβδομάδα αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Τραμπ. Η τελευταία εκδοχή κλείνει τα σύνορα των ΗΠΑ σε περίπου 150 εκατομμύρια ανθρώπους, πολίτες της Υεμένης, της Συρίας, της Λιβύης, του Ιράν, της Σομαλίας και της Βόρειας Κορέας.

ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ.  Η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας επικύρωσε σήμερα τον νόμο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Brexit. Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκαου δήλωσε ότι η νομοθεσία για την αποχώρηση από την ΕΕ, που ψηφίστηκε και από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου την περασμένη εβδομάδα, υπογράφηκε από τη βασίλισσα, σε μια ανακοίνωση που έγινε δεκτή με επευφημίες από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος.

Η ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΧΩΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ. Την Ινδία ως την πιο επικίνδυνη χώρα παγκοσμίως για να ζει μια γυναίκα κατέδειξε η τελευταία έρευνα του Thompson Reuters Foundation. Οι 550 ειδικοί αποφάσισαν με κριτήριο τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και τις ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών. Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας βρίσκεται το Αφγανιστάν και στην τρίτη η Συρία. Η μόνη χώρα του δυτικού κόσμου που βρίσκεται στην δεκάδα είναι οι ΗΠΑ, εξαιτίας των αυξημένων περιστατικών σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ. Στο πλαίσιο της έκθεσης “Οι αμέτρητες όψεις του Ωραίου” από σήμερα και έως την Κυριακή 8 Ιουλίου θα εκτίθενται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο πειραματικές ανασυνθέσεις μινωικών και μυκηναϊκών ενδυμασιών. Δημιουργήθηκαν από την ερευνήτρια αρχαιολόγο Bernice Jones, διδάκτορα του Ινστιτούτου Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, η οποία μελέτησε τις αναπαραστάσεις τους στις τοιχογραφίες και τη μικρογλυπτική, αλλά και σύγχρονες ενδυμασίες από την Αίγυπτο και την Εγγύς Ανατολή, την τεχνολογία ύφανσης του κάθετου αργαλειού και τις σχετικές καταγραφές στις πινακίδες της Γραμμικής. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού “για πρώτη φορά οι επισκέπτες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να βιώσουν μια πιθανή όψη των ενδυμάτων που αναπαριστώνται σε εμβληματικές αρχαιότητες του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπως η ελεφάντινη τριάδα από τις Μυκήνες, το ελεφάντινο γυναικείο ειδώλιο από την Πρόσυμνα και η περίφημη Μυκηναία”.