Τρίτη 26 Φεβρουαρίου

Το μέλλον του ασφαλιστικού συστήματος βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης δύο κορυφαίων θεσμικών παραγόντων. Τα στοιχεία για τη φτώχεια στην Ελλάδα η οποία φτάνει, πλέον, να έχει τραγικές συνέπειες προκαλούν μελαγχολία.
Πολλαπλοί αιφνιδιασμοί στη διεθνή ροή των ειδήσεων. Το σήριαλ του Brexit αποκτά άλλη μια σουρεαλιστική τροπή. Ευτυχώς έχουμε τον Θύμιο Τζάλλα να μας τα εξηγεί. Αιφνιδιαστική παραίτηση του Ιρανού ΥΠΕΞ και παράσταση μπροστά στην οποία τα Όσκαρ ωχριούν είναι έτοιμη ν’ανέβει στο Βιετνάμ.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος και ο Θύμιος Τζάλλας.

Επικοινωνείτε μαζί μας απαντώντας απλώς σε αυτό το εμέηλ.

 

ΤΑ ΝΕΑ ΤΟΥ…ΤΑΜΕΙΟΥ. Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 729 εκατ. ευρώ, καταγράφουν τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου 2019 με την απόκλιση από τους στόχους να γίνεται ορατή και στα επίσημα στοιχεία.Πιο συγκεκριμένα, τα έσοδα παρουσιάζουν υστέρηση 61 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου εξέλιξη που προκαλεί μικρή ανησυχία δεδομένου ότι το τρέχον έτος είναι εκλογικό και είθισται να περιορίζονται οι έλεγχοι αλλά και οι κατασχέσεις. Την ίδια στιγμή καταγράφεται υπερσυγκράτηση των δαπανών κατά 767 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται πρωτογενές πλεόνασμα 603 εκατ. ευρώ.

 

 

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ. Την ανάγκη συμπληρωματικής υποστήριξης της ιδιωτικής ασφάλισης από την ιδιωτική επεσήμανε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας σε εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος. Η αδυναμία του κράτους να εξασφαλίσει ένα επαρκές επίπεδο συντάξεων σε συνδυασμό με τις δημογραφικές πιέσεις που προκαλεί η γήρανση του πληθυσμού καθιστούν αναγκαίο το μείγμα δημοσίων και ιδιωτικών ασφαλιστικών φορέων.
Η συνηθέστερη, διεθνώς, μέθοδος είναι η συμπλήρωση των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, που συσσωρεύονται στο πλαίσιο ενός δημόσιου συστήματος του πρώτου πυλώνα, με ένα σύστημα  επαγγελματικής ασφάλισης του δεύτερου πυλώνα και με προσωπικά συνταξιοδοτικά προϊόντα του τρίτου πυλώνα.Για να δημιουργηθεί ένα τέτοιο ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σύστημα είναι αναγκαίο να συναινέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και να κατανοήσουν τους ρόλους τους, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Στουρνάρας.
Κυριάκος Μητσοτάκης (στην ίδια εκδήλωση): “Το τρίπτυχό μας είναι σαφές: Λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις για νέες δουλειές και κράτος στην υπηρεσία του πολίτη, όχι του κόμματος”.
Ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε ακόμα ότι η ασφάλιση είναι δημόσιο αγαθό που πρέπει να προσφέρεται σε όλους τους Έλληνες αλλά πρέπει να υπηρετεί την αρχή της ανταποδοτικότητας. Σύμφωνα με την πρόταση της ΝΔ ο τρίτος πυλώνας θα είναι προαιρετικός και ιδιωτικός αλλά αφορολόγητος.
Τέλος ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη δέσμευση της ΝΔ για άμεση κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου.

 

 

ΣΤΙΣ ΦΤΩΧΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ. Στις είκοσι φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ στις οποίες καταγράφονται τα χαμηλότερα ποσοστά κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατατάσσονται τέσσερις ελληνικές περιφέρειες, συμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat: Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (11η θέση), η Ήπειρος (13η θέση), το Βόρειο Αιγαίο (14η θέση) και η Δυτική Μακεδονία (17η θέση).
Ανάμεσα στις είκοσι φτωχότερες περιφέρειες της ΕΕ βρίσκονται πέντε περιφέρειες της Βουλγαρίας, τέσσερις της Ουγγαρίας, τρεις της Πολωνίας, δύο της Ρουμανίας και δύο υπερπόντιες περιφέρειες της Γαλλίας. Το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σημειώνεται στη βορειοδυτική Βουλγαρία (31% του κοινοτικού).
Οι περιφέρειες με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην ΕΕ είναι το κέντρο του Λονδίνου (626% του κοινοτικού), το Λουξεμβούργο (253%), η περιφέρεια της νότιας Ιρλανδίας (220%), το Αμβούργο (202%) και οι Βρυξέλλες (196%).

 

 

ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ. Άσχημα μπήκε το 2019 για τα ξενοδοχεία της Αττικής. Όλοι οι δείκτες για τον Ιανουάριο είναι αρνητικοί, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις τα έσοδα καταγράφουν μείωση μέχρι και 30% σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής Αργοσαρωνικού, η πληρότητα κατέγραψε πτώση 8,7%, το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο κινήθηκε αρνητικά (-10,1%) και η μέση τιμή δωματίου κατέγραψε επίσης πτώση 1,8%, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2018.

Την ίδια στιγμή η Porsche Γερμανίας επιλέγει την Αθήνα ως τόπο παρουσίασης του νέου της μοντέλου. Για το γεγονός αυτό έχει προσκαλέσει δεκάδες δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο να δοκιμάσουν το νέο μοντέλο σε συνθήκες δρόμου στην πρωτεύουσα και την Παραλιακή.

+ Ερχονται κόφτες στις μισθώσεις τύπου Airbnb σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής.  Συγκεκριμένο αριθμό διανυκτερεύσεων ανά ακίνητο, σαφώς προσδιορισμένο αριθμό ακινήτων υπό εκμετάλλευση ανά ΑΦΜ αλλά και συγκεκριμένα όρια εισοδήματος από τα οποία θα εξαρτάται τελικώς η χρονική διάρκεια εκμετάλλευσης των ακινήτων μέσω Airbnb.

 

 

Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ ΣΚΟΤΩΝΕΙ. Ευάλωτη στην ενεργειακή φτώχεια η Ελλάδα.Η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη θέση στην ΕΕ σε ευάλωτα νοικοκυριά που δεν μπορούν να έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν θέρμανση μετά τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία.  Η νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος αναφέρει ότι οι περισσότεροι θάνατοι λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης παρατηρούνται στη Νότια και Ανατολική Ευρώπη. Η Ελλάδα βρίσκεται στις πέντε χώρες με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από έκθεση σε διοξείδιο του αζώτου (μαζί με Ιταλία και Ισπανία) και στο όζον (μαζί με Ουγγαρία και Κροατία). Η θνησιμότητα κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι μεγαλύτερη σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία σε σχέση με τη Γερμανία, την Ολλανδία και τη Φινλανδία. Αυτό αποδίδεται σε πολλούς παράγοντες, από την ποιότητα των κατοικιών και την πρόσβαση σε θέρμανση μέχρι την προσαρμοστικότητα των ανθρώπων σε χαμηλές θερμοκρασίες. Στην περίπτωση όμως ορισμένων χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, αυτή η εποχική διακύμανση στους θανάτους σχετίζεται ευθέως με τη φτώχεια και τις αυξημένες κοινωνικές ανισότητες.

 

 

ΠΟΛΗ- ΔΙΑΚΟΠΤΕΤΑΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ Η ΔΟΜΗΣΗ. Σε προσωρινή αναστολή έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών στον κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο της πόλης των Αθηνών που δεν περιλαμβάνεται στο ιστορικό κέντρο της πόλης, νοτίως της Ακρόπολης προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον απόηχο των αντιδράσεων που προκλήθηκαν λόγω της κατασκευής κτιρίου επί της οδού Φαλήρου, το οποίο έγινε αντιληπτό ότι θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα υπόλοιπα κτίρια της περιοχής.
Όσον αφορά το επίμαχο δεκαόροφο κτίριο της οδού Φαλήρου το μεγάλο του ύψος του κτιρίου “εξασφαλίστηκε” με έναν συνδυασμό του μεγάλου συντελεστή δόμησης της περιοχής, του μεγάλου οικοπέδου (που προέκυψε από συνενώσεις) και διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού, που “πριμοδοτεί” με συντελεστή τα πράσινα δώματα. “Ομως η μελέτη του κτιρίου δεν πέρασε από το ΚΑΣ, όπως όφειλε”.

 

 

BREXIT ΜΕ ΤΡΕΛΑ. Τρεις κρίσιμες ψηφοφορίες μέσα στον Μάρτιο για το Brexit ανακοίνωσε σήμερα το πρωί η πρωθυπουργός Tερέζα Μέι. Στις 12 Μαρτίου θα έρθει ξανά η έγκριση της συμφωνίας εξόδου με τις Βρυξέλλες. Η Βουλή την έχει ήδη απορρίψει από τις 19 Ιανουαρίου.  Αν η συμφωνία απορριφθεί εκ νέου, τότε στις 13 Μαρτίου η Βουλή θα ψηφίσει αν θέλει έξοδο χωρίς συμφωνία. Εφόσον η μη συμφωνία αποκλειστεί, στις 14 Μαρτίου η Βουλή θα ψηφίσει για το αν ζητάει παράταση από την ΕΕ μέχρι τον Ιούνιο. Το πιθανότερο σενάριο είναι να συμβούν και τα τρία: Καταψήφιση της συμφωνίας, απόρριψη της μη συμφωνίας και αίτημα για παράταση.
Στο μεταξύ, οι Εργατικοί θα καταθέσουν τροπολογία για δεύτερο δημοψήφισμα. Θα ψηφιστεί λίγη ώρα πριν την ψήφιση της συμφωνίας στις 12 Μαρτίου. Αν η συμφωνία περάσει, αλλά στο μεταξύ έχει περάσει και η τροπολογία, τότε θα πάμε σε δημοψήφισμα με το ερώτημα: Θέλετε τη συμφωνία της Μέι ή να μέινουμε στην ΕΕ. Δηλαδή, όποιος ψηφίζει Brexit, θα ψηφίζει και επανάληψη του δημοψηφίσματος. Τρέλα; Και να ήταν η μόνη… (Θύμιος Τζάλλας)

 

 

ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΡΑΝΟΥ ΥΠΕΞ. Με ποστ στο Instagram παραιτήθηκε ο ΥΠΕΞ του Ιράν Mohammad Javad Zarif (Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ).
Με αμερικανική παιδεία ο Ιρανός διπλωμάτης ήταν ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας του πυρηνικού αφοπλισμού του Ιράν και ίσως η γνωστότερη προσωπικότητα της πατρίδας του στη Δύση.
“Σας ζητώ συγγνώμη για όλες τις αδυναμίες μου… τα προηγούμενα χρόνια κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως υπουργός Εξωτερικών”, έγραψε χωρίς όμως να έχει γίνει ακόμα σαφές αν η παραίτησή του έχει γίνει δεκτή από τον Αγιατολάχ Ali Khamenei (Αλί Χαμενεί) ενώ άγνωστοι παραμένουν και οι λόγοι της παραίτησής του.
Σύμφωνα με την ανάλυση των New York Times ο Ζαρίφ ήταν ο μόνος στη χώρα του που γνώριζε τον τρόπο να διαπραγματευθεί με τους Δυτικούς ενώ η δημόσια παραίτησή του σε μια χώρα που η διακυβέρνηση γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες δείχνει ότι η ένταση ανάμεσα στους σκληροπυρηνικούς και τους μετριοπαθής της κυβέρνησης Χαμενεί εντείνονται.
Το Ιράν βρίσκεται στη δίνη μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης που επιτείνουν οι κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ. Η μονομερής απόσυρση των ΗΠΑ από το Iran Deal έκανε τον Ζαρίφ στόχο των επιθέσεων των σκληροπυρηνικών που ποτέ δεν ήθελαν τη συμφωνία.

 

 

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟ ΑΝΟΪ. Ο  Κιμ Γιον Ουν είναι ο πρώτος πρόεδρος που ταξιδεύει στο Βιετνάμ μετά την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει εκεί το 1964 ο παπούς του Κιμ Ιλ Σουνγκ. Ο Βορειοκορεάτης Πρόεδρος έφτασε την σήμερα στο Ανόι προκειμένου να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ (μεταβαίνει εκεί αργότερα, σήμερα) σε μία ακόμα απόπειρα να καταλήξουν σε συμφωνία για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.
Είναι η δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιούν οι δύο άνδρες οκτώ μήνες μετά την ιστορική πρώτη συνάντησή τους στη Σιγκαπούρη, την πρώτη που πραγματοποιήθηκε ποτέ μεταξύ ηγετών ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.
Παρολίγο… κίνηση ΜΑΤ. Αρχικά, ο πρόεδρος της Β.Κορέας είχε κανονίσει να μείνει στο ξενοδοχείο που θα διέμεναν και οι αμερικανοί δημοσιογράφοι που θα συνοδεύουν τον πρόεδρο Τραμπ, μια απόφαση που είχε χαρακτηριστεί ως “κίνηση ΜΑΤ” από την πλευρά των Βορειοκορεατών. Όμως σήμερα και λίγα λεπτά μετά την άφιξη του Ουν στο Βιετνάμ, ο ΥΠΕΞ της χώρας δήλωσε πως το ξενοδοχείο όπου θα μείνει ο πρόεδρος δεν θα φιλοξενήσει και τους Αμερικανούς δημοσιογράφους.
Σήμερα στις ΗΠΑ δόθηκε στη δημοσιότητα έρευνα οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα τη Νότιο Κορέα σύμφωνα με την οποία τουλάχιστον οι μισοί από τους 451 φυγάδες από τη Βόρεια Κορέα το διάστημα 2015-2018 είχαν υποστεί βασανιστήρια. Παρ’όλα αυτά όμως, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα δεν αναμένεται να είναι μέσα στα θέματα που θα θέσει ο πρόεδρος Τραμπ. Πηγή: Reuters

 

 

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΟΜΙΛΙΑ. Ο δημοσιογράφος και συνεργάτης του FACT Αντώνης Παπαγιαννίδης θα μιλήσει αύριο Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, 19.00 σε εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων Γενναδείου Βιβλιοθήκης  με θέμα “Πώς επιχειρεί κανείς να αναμετρηθεί – αναλυτικά – με την πραγματικότητα, σε μια εποχή ζαλιστικά γρήγορων μεταβολών”.
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Αναπήρων Πολέμου 9, Cotsen Hall

 

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΔΕΛΦΩΝ. Με εκπροσώπους από 24 χώρες, 500 ομιλητές από όλο τον κόσμο, 95 θεματικές ενότητες, 2.500 συνέδρους και πάνω από 200 διαπιστευμένους δημοσιογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αρχίζει τις εργασίες του την Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019 έως την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019 το 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Η διεθνής συνδιάσκεψη φέτος έχει τον τίτλο “Inclusive Growth”.

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα! Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.