Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης.
Ο Θύμιος Τζάλλας από τη Μεγάλη Βρετανία μας εξηγεί τι έγινε στην ψηφοφορία στο Βρετανικό Κοινοβούλιο για το Brexit και γιατί η Τερέζα Μέι κερδίζει χάνοντας ενώ ο Αντώνης Παπαγιαννίδης γράφει για το διαφαινόμενο τέλος της “αυτάρεσκης λιτότητας”.
Μην παραλείψετε να διαβάσετε την ανοιχτή επιστολή των ιδρυτών του ιδρύματο Gates για όσα έμαθαν τη χρονιά που μας πέρασε κατά την άσκηση του φιλανθρωπικού τους έργου.
Το σημερινό FACT επιμελήθηκαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος, ο Θύμιος Τζάλλας και ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης.
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ. Ολοκληρώθηκε χθες η πρώτη φάση της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης με την πρώτη από τις δύο ψηφοφορίες που προβλέπει το Σύνταγμα.
Από τις 36 προτάσεις της κυβέρνησης, πέραν στη δεύτερη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στις 14 Μαρτίου οι 32. Εκτός από το άρθρο 30 που αφορούσε την κυβερνητική πρόταση περί άμεσης εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό καταψηφίστηκαν και τα άρθρα 34, 35 και 41 που σχετίζονται με επιμέρους θέματα της εκλογής του Προέδρου Δημοκρατίας.
Τίποτα, βέβαια, δεν προοιωνίζει το αν η κυβερνητική πλειοψηφία θα μείνει σταθερή στην υπερψήφιση της πρότασης περί αποσύνδεσης της εκλογής του ΠτΔ από την προκήρυξη των εκλογών αφού εικάζεται ότι κάποιοι βουλευτές της, στη δεύτερη ψηφοφορία θα το καταψηφίσουν ώστε να δημιουργηθεί πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση.
ΑΠΟΨΗ. “Η “ελληνική ιδιαιτερότητα”, εκείνη της κλειστής κοινωνίας, της τεμαχισμένης σε συμφέροντα προνομιούχων ομάδων με συγκολλητική ουσία ένα πελατειακό κράτος που μοιράζει συγκεντρωτικά τα λάφυρα, βρίσκει την θεσμική της αποτύπωση στο σύνταγμα που ήδη έχουμε.
Είναι αναμενόμενο να μην θέλει να το αλλάξει ο Συριζα. Που σύμφωνα με τα λόγια του ίδιου του Τσίπρα, στην αρχή της θητείας του, είναι “κάθε λέξη του συντάγματος”.
Είναι αναμενόμενο να έχουμε μια αναθεώρηση “γιαλαντζί”. Που θα μας καθηλώσει άλλα δέκα χρόνια, με βάση τις δεσμεύσεις του ίδιου του συντάγματος.
Βήματα σημειωτόν στο δύσκολο μέλλον μας”, γράφει ο Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης στο Liberal.
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ Α’ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. Σε συμφωνία κατέληξε η κυβέρνηση με τις τράπεζες για το θεσμικό πλαίσιο που θ’αντικαταστήσει το ν.Κατσέλη για την προστασία των δανειοληπτών.
Σύμφωνα με τη συμφωνία αυτή λοιπόν, το ανώτατο όριο της αντικειμενικής αξίας θα ανέρχεται σε 250.000 ευρώ με υπόλοιπο δανείου μέχρι 130.000 ευρώ. Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι: για ένα άτομο ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.500 ευρώ, για ζευγάρι 21.000 ευρώ, ενώ 5.000 ευρώ επιπλέον εισόδημα αφορά το κάθε παιδί. Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει “κούρεμα” όταν το ανεξόφλητο υπόλοιπο υπερβαίνει το 120% της αξίας της πρώτης κατοικίας ενώ νέο θεσμικό πλαίσιο περιλαμβάνει και τα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν εγγυήσεις πρώτης κατοικίας.
Η πρόταση θα πρέπει να εγκριθεί και από τους δανειστές πριν να νομοθετηθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου.
Κωστής Χατζηδάκης: “Συρρικνώνεται η προστασία της πρώτης κατοικίας”.
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2019. Πτώση στα έσοδα και κανονικό “μαχαίρι” στις δαπάνες προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία του Προϋπολογισμού από τον πρώτο μήνα του 2019. Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται στα 603 εκατομμύρια.
Όσον αφορά τα χρέη των ιδιωτών στο Δημόσιο υπολογίζεται ότι το 2018 έμειναν απλήρωτοι 9,2 δις σε φόρους αφού τον Δεκέμβριο του 2018 κατέγραψαν αύξηση κατά κατά 282 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον Νοέμβριο και κατά 4,438 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2017.
19 ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΩΡΑ. To 2018 γίνονταν 19 κατασχέσεις την ώρα (συνολικά 118.361 κατασχέσεις) σε τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων που έχουν χρέη στην εφορία. Οι εισπράξεις είναι 5,55 δισ. ευρώ όταν το 2014 οι εισπράξεις από τις κατασχέσεις ανέρχονταν στα 3,67 δισ. ευρώ.
BREXIT: Κερδίζει χάνοντας. Η Τερέζα Μέι έχασε μία ακόμη ψηφοφορία στη Βουλή. Υποτίθεται ότι οι βουλευτές καταψήφισαν το Plan B της πρωθυπουργού γιατί δεν τους άρεσε το Plan A. H αλήθεια είναι ότι υπάρχει μόνο ένα πλάνο: η συμφωνία που υπέγραψε η πρωθυπουργός με τις Βρυξέλλες τον Νοέμβριο του 2018.
Έχουμε όμως μπει πια σε μία χορογραφία δήθεν σκληρών διαπραγματεύσεων εναλλακτικών Brexit με τις Βρυξέλλες. Η Μέι φωτογραφίζεται συνοφρυωμένη με τον Γιούνκερ (θυμάστε τον Σαμαρά το 2011 να χτυπά τις σελίδες Α4 ανυπόμονος στα πόδια του ενώ διαπραγματευόταν με τον Παπανδρέου; Κάπως έτσι). Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία διαπραγμάτευση. “Παριστάνουμε ότι διαπραγματευόμαστε, ενώ απλώς μιλάμε”, δήλωσαν στον Guardian οι διαπραγματευτές της ΕΕ.
Οι μοναδικές σοβαρές συζητήσεις διεξάγονται στα μπαρ. Εκεί ένας δημοσιογράφος του βρετανικού καναλιού ITV άκουσε κατα λάθος τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Βρετανίας Ολι Ρόμπινς να αποκαλύπτει το βρετανικό σχέδιο. Ψηφοφορία την τελευταία εβδομάδα πριν την επίσημη ημερομηνία εξόδου στις 29 Μαρτίου 2019.
Στη Μέι λείπουν 120 βουλευτές για να περάσει τη συμφωνία. Προσπαθεί να πείσει 80 Συντηρητικούς Brexiteers με το επιχείρημα: ή αυτό το Brexit ή κανένα. Και θα συμμαχήσει με 40 Εργατικούς που δεν θέλουν έτσι κι αλλιώς να συγκρουστούν με τους ψηφοφόρους τους που ψήφισαν Brexit. Στους 40 δίνει και κάτι έξτρα: χρηματοδότηση των περιφερειών τους. Βοηθάει και ο ευρωσκεπτικιστής Κόρμπιν που πιθανώς να επιτρέψει και αποχές, οπότε η ψηφοφορία θα είναι ακόμη πιο εύκολη. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι έχουν τους αριθμούς, αλλά δεν το λένε. (Θύμιος Τζάλλας)
“ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΑΡΕΣΚΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ”. Μπορεί οι αλλαγές πορείας στα Ευρωπαϊκά πράγματα να συντελούνται με τον βηματισμό χελώνας – όμως… συντελούνται .
Εδώ και καιρό υπάρχει η αίσθηση ότι η εποχή της αυτάρεσκης λιτότητας (που προστάτη Άγιο είχε τον Βόλφγκανγκ Σώϋμπλε ) φθάνει στο τέλος της. Άλλωστε με πρόβλεψη φετινού ρυθμού ανάπτυξης 1,1% για την Γερμανία, 1,4% για την Γαλλία και 0,2% για την Ιταλία μια χαλάρωση ήταν αναμενόμενη. Όμως γενικά ο άνεμος αλλάζει: αν η Γαλλία των Gilets Jaunes “χρειάστηκε” να φλερτάρει με 3,2% δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2019, με αποτέλεσμα ο Λουϊτζι Ντι Μάϊο των 5 Αστέρων να επανέρχεται στο ότι “οι κανόνες θα πρέπει να είναι ίδιοι για όλους” ενθυμούμενος τον εξαναγκασμό της Ιταλίας να μαζέψει το δικό της έλλειμμα, ήδη και η Ισπανία άγγιξε άλλο ένα Ευρωπαϊκό ταμπού – αναγγέλλοντας 22% αύξηση στον κατώτατο μισθό (ήδη 900 ευρώ/μήνα).
Όμως, επειδή αναφερθήκαμε σε Γαλλία και Ιταλία, η συνάντηση την περασμένη εβδομάδα του ίδιου Λ. Ντι Μάϊο με εκπροσώπους των Gilets Jaunes (με συνθήματα του τύπου “ο άνεμος της αλλαγής έχει διαβεί τις Άλπες”), έφερε αδιανόητη επιδείνωση στις ΓαλλοΙταλικές σχέσεις. Η ανάκληση του Γάλλου πρέσβη στην Ρώμη “για διαβουλεύσεις” δεν ήταν μόνο μια κίνηση πρωτοφανής – είναι και κίνηση που η σκιά της δεν θα απορροφηθεί γρήγορα: Η διαβεβαίωση Ντι Μάιο ότι “είμαστε ζεν”, οι πιέσεις του Προέδρου Ματαρέλλα (σε άμεση επαφή με Εμμ. Μακρόν), η προθυμία του Ματτέο Σαλβίνι να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο δεν αρκούν. Ακόμη.
Εν τω μεταξύ, το σασπένς με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ που καλείται (στις 17 Φεβρουαρίου) να υποβάλει αναφορά επί των “επιπτώσεων εθνικής ασφάλειας” των εισαγωγών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με την ΕΕ για το εμπόριο αυτοκινήτων έχουν βαλτώσει, φέρνει όλο και πιο κοντά ένα ενδεχόμενο ρήξης ΗΠΑ-ΕΕ. (Η επίκληση εθνικής ασφάλειας αποτελεί βολική συνήθεια Τραμπ – το έχει κάνει και για να επιβάλει δασμούς στον … Καναδά). Ποιος όμως αγνοεί ότι όταν λέμε “Ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία” εννοούμε την Γερμανική; Και ποιος θα παραβλέψει ότι η Ευρωπαϊκή διαπραγματευτική στάση μπλοκάρει λόγω απροθυμίας άρσης της προστασίας των γεωργικών προϊόντων – εμμονή Γαλλίας;
Πρόσθετη διάσταση: ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο βρέθηκε σε 5ήμερη περιοδεία σε Ουγγαρία-Σλοβακία-Πολωνία, με πέρασμα από Βρυξέλλες (άμα λειτουργούν τα αεροδρόμια), σε μια κίνηση επανασύνδεσης των ΗΠΑ με τις πιο Ευρωδιστακτικές χώρες της ΕΕ. (Αντώνης Παπαγιαννίδης)
ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ. Σε προεκλογική περίοδο μπαίνει η Ισπανία μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές στις 28 Απριλίου. Η απόφαση έρχεται δύο ημέρες μετά την καταψήφιση του σχεδίου του προϋπολογισμού.
Η ΕΤΗΣΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ BILL ΚΑΙ ΤΗΣ MELINDA GATES. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα φιλανθρωπικά ιδρύματα του κόσμου. Δαπανά τα μεγαλύτερα κονδύλια για την καταπολέμηση της φυματίωσης, της ελονοσίας και ίσως και όλων των μολυσματικών ασθενειών. Αναφερόμαστε βέβαια στο ίδρυμα Bill and Melinda Gates που ίδρυσε ο ιδρυτής της Microsoft κι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Στις αρχές κάθε χρόνου οι Gates δημοσιεύουν μια “ανοιχτή επιστολή” με όσα τους εντυπωσίασαν κατά τη φιλανθρωπική τους δραστηριότητα. Η επιστολή έχει αξία γιατί το ίδρυμα συνεργάζεται με κορυφαίους ειδικούς από τα πανεπιστήμια, την αγορά και βέβαια από την ίδια τη Microsoft οπότε πρόκειται για πολύτιμες πληροφορίες που έχουν αποκομίσει δαπανώντας τεράστια ποσά.
Αρχές της εβδομάδας δημοσίευσαν τη φετινή τους επιστολή την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Εμείς εντυπωσιαστήκαμε από την αναφορά στο έλλειμμα δεδομένων για τις γυναίκες και τα κορίτσια και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία γιατί τα data καθορίζουν τελικά το ύψος της ανθρωπιστικής βοήθειας ή τον προγραμμάτων στήριξης που σχεδιάζουν και εκπονούν τα κράτη. Βρήκαμε εντυπωσιακό και το πώς τα κινητά τηλέφωνα αλλάζουν τη ζωή των φτωχών ανθρώπων. Πολύτιμες πληροφορίες. Διαβάστε το όταν βρείτε χρόνο, αξίζει.
ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ. Η μη κερδοσκοπική εταιρεία OpenAI, η οποία, μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται από τον Elon Musk, δημιούργησε το συγγραφικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης GPT2, το οποίο είναι τόσο επιτυχημένο στη δημιουργία πειστικών κειμένων, που οι δημιουργοί του πήραν την απόφαση να μην το δώσουν για ελεύθερη χρήση για να μην αξιοποιηθεί για τη συγγραφή ψευδών ειδήσεων. Το σύστημα, που μπορεί να συγγράψει ειδήσεις αλλά και λογοτεχνία, τροφοδοτείται με κείμενα (από λέξεις έως μια σελίδα) και στη συνέχεια μπορεί μόνο του να γράψει τη συνέχεια. Θεωρείται το καλύτερο μέχρι σήμερα από άποψη ποιότητας κειμένων, πρωτοτυπίας και ευρείας γκάμας χρήσεων. Η “εκπαίδευση” του GPT2 έγινε με μια βάση δεδομένων που περιείχε περίπου 10 εκατομμύρια άρθρα. Υπάρχουν αρκετοί επιστήμονες που θεωρούν υπερβολικούς τους ισχυρισμούς της OpenAI για το σύστημα της.
Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε. Καλό Σαββατοκύριακο!