Δευτέρα 28 Ιανουαρίου

Ημέρα με πολλές και διαφορετικές ειδήσεις η σημερινή, καταγράφουμε ό,τι πρέπει να κρατήσετε. “Παγκόσμια Συνδημία” είναι ένας νέος όρος που περιγράφει την αλληλεπίδραση τριών, διαφορετικών, σοβαρών επιδημιών που πλήττουν τον πλανήτη. Και είναι ενδεικτική της τροπής που έχουν πάρει τα πράγματα.

ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ. Την πρώτη “μεταμνημονιακή” έξοδο στις αγορές, με την έκδοση 5ετούς ομολόγου ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, στοχεύοντας στην άντληση ποσού της τάξεως των 2,5 δις. ευρώ. Ο σχεδιασμός του Οργανισμού Δημοσίου Χρέους περιλαμβάνει την άντληση από τις αγορές έως και 7 δις. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2019. Ο στόχος είναι το επιτόκιο με το οποίο θα εκδοθεί το 5ετές, να διαμορφωθεί στο επίπεδο του 3,5-3,75% ώστε να είναι τουλάχιστον μια μονάδα χαμηλότερο από το επίπεδο έκδοσης του προηγούμενου 5ετούς (Ιούνιος 2014).
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στις επαφές που κάνει ο ΟΔΔΗΧ με επενδυτές προβάλλει ως ισχυρό ατού το μεγάλο αποθεματικό ασφαλείας, το γνωστό “μαξιλάρι” (cash buffer).
Μάλιστα η κυβέρνηση, απαντώντας έμμεσα στις αντιδράσεις που προκάλεσε η είδηση ότι έδωσε, πάλι, εντολή σε όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης έως τις 25 Φεβρουαρίου να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος διαρρέει ότι θέλει να αυξήσει τον όγκο του “μαξιλαριού” ώστε να κάνει τα ομόλογα ακόμα πιο ελκυστικά στους επενδυτές.  Το σύνολο των διαθεσίμων, εκτιμάται ότι επαρκεί για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών για χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο των 2 ετών.    

ΣΧΟΛΙΟ. Μετά από συνεννόηση μαζί του δημοσιεύουμε ξανά ως επίκαιρο το σχόλιο του Αντώνη Παπαγιαννίδη για την έξοδο στις αγορές.
Οσοι θελήσουν να αξιολογήσουν την έκδοση Ελληνικού ομόλογου, που σιγοβράζει κοντά στην επιφάνεια αυτές τις ημέρες και έχουν αποθαρρυνθεί απο τις αποδόσεις, τις διάρκειες, τις συγκρίσεις (με τα περσινά ομόλογα Τσακαλώτου, με τα ομόλογα Σαμαρά του 2014), ας έχουν υπόψη:
Πρώτον, παρά τον γεγονός ότι το Ελληνικό χρέος έχει «ομπρέλα» μέχρι το 2032, η έκδοση 10ετους ακόμη προβληματίζει. Οπότε πάμε ως φαίνεται για ετέθη, αν και η βαρύτερη ομπρέλα (του cash buffer, μέχρι το 2022 , δεν καλύπτει αυτόν τον ορίζοντα). Ομως,
Δευτερον, η σύγκριση αποδόσεων (και, συνεπώς επιτοκίων έκδοσης) 10ετούς και 5ετους δεν έχει νόημα. Μετα την ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή, το 5ετές είχε την ευπρέπεια να πέσει μέχρι ένα “τσίκ” κάτω του 3%. Το 10ετές έπεσε, αλλά μονον στο 4,2% ή εκεί. Οπότε,
Τρίτον, αν τώρα γίνει έκδοση 5ετους, θα πρέπει να δώκουμε κάτι σαν 3,5% καθώς το πρόσφατο 7ετές μας τηγάνισε όσους το εμπιστέυθηκαν.
Τέλος, τέταρτον, αμα συγκρίνουμε τα ομόλογα Τσακαλώτου με τα ομόλογα Σαμαρά (και το εύκολο της πρώτης φορά 2014 και το άτυχο καλοκαίρι 2014) χρειάζεται να συγκρίνουμε με τα τότε επιτόκια – των Νότιων ομολόγων ή των Bund.
Α, ναι, πέμπτον, ποσά 2-3 δις ειναι συμβολικά. Χρήσιμα αλλά συμβολικά. Αντώνης Παπαγιαννίδης

 

ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ. Την αύξηση από την 1η Φεβρουαρίου του κατώτατου μισθού κατά 11%, στα 650 ευρώ μηνιαίως, και την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για νέους κάτω των 25 ετών, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.
Νέα Δημοκρατία: ” Η αύξηση του κατώτατου μισθού, ωστόσο, έπρεπε να είχε δοθεί ήδη από το 2017, όπως προέβλεπε νόμος που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας […]Σε κάθε περίπτωση, πραγματικές και ουσιαστικές αυξήσεις μισθών επιτυγχάνονται μέσα σε μια οικονομία που αναπτύσσεται με ισχυρούς ρυθμούς, προσελκύει επενδύσεις και ευνοεί τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Και αυτό μόνο μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να το πετύχει”.

 

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ. Μετά από μήνες οριακών μεταβολών, καταγράφηκε μεγάλη αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες κατά 3,1 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ.

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Αίσθηση έχει προκαλέσει σημερινό δημοσίευμα του Politico στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στους… όρους με τους οποίους καταλήξαμε στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με το Politico ο Αλέξης Τσίπρας με τη Συμφωνία των Πρεσπών “ξεπλήρωσε” το πρόγραμμα διάσωσης το 2015. Σχολιάζοντας, επίσης, την επόμενη μέρα για την πΓΔΜ (σημείωση: δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η διαδικασία της μετονομασίας και για τυπικούς λόγους χρησιμοποιούμε την ονομασία της χώρας που ισχύει ακόμα) το Politico επικαλείται δηλώσεις του Γ.Γ. Του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ ο οποίος θυμίζει ότι η τελευταία ένταξη χώρας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία (ήταν αυτή του Μαυροβουνίου) χρειάστηκε ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί.

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ.  Δημόσια έκκληση να σταματήσει άμεσα κάθε είδους βία και φανατισμός στην Κατερίνη και ευρύτερα, απευθύνει ο Μητροπολίτης Κίτρους Γεώργιος, με σημερινή ανακοίνωσή του, δηλώνοντας την αντίθεσή του σε κάθε “βιαιότητα, προσβολή της προσωπικότητας συνανθρώπων μας και εκδικητικότητα”.
“Παρακαλώ θερμά κάθε πατριώτη Μακεδόνα και κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως να συνεχίσει να υπερασπίζεται ελεύθερα, με τρόπο ειρηνικό και κόσμιο ελεύθερα τις απόψεις του για το εθνικό ζήτημα της Μακεδονίας, απέχοντας από κάθε ακραία πράξη φανατισμού. Ο πατριωτισμός δεν δικαιολογεί τον φανατισμό. Προτρέπω όλους τους συμπολίτες μας να απομονώσουν όλα τα ταραχοποιά, αναρχικά και ακραία στοιχεία, που έρχονται από άλλες πόλεις. Το μόνο που κατορθώνουν όλοι αυτοί είναι να αμαυρώνουν την Κατερίνη και να δυσφημούν τους φιλήσυχους κατοίκους της”, καταλήγει στη σημαντική ανακοίνωσή του ο Μητροπολίτης κ.Γεώργιος.

+Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος για βεβήλωση εβραϊκού νεκροταφείου: “Η καταδίκη αυτών των ειδεχθών και εγκληματικών πράξεων δεν έχει ούτε προϋποθέσεις ούτε αστερίσκους. Είναι ρητή, κατηγορηματική και ξεκάθαρη”.

 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΘΑΝΑΤΟΥΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ. Σύμφωνα με πληροφορίες του LamiaReport, όπως τις διαβάσαμε στην “Καθημερινή”,  o Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λαμίας κ. Χάρης Λακαφώσης διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για τις συνθήκες λειτουργίας – στελέχωσης του ΓΝ Λαμίας, ειδικότερα στα Επείγοντα του Νοσοκομείου, με ιδιαίτερη επικέντρωση στα Παιδιατρικά περιστατικά. Την παρέμβαση προκάλεσαν δύο θάνατοι παιδιών 9 και 14 ετών από περιτονίτιδα μετά από νοσηλεία τους στο Γ.Ν. Λαμίας.

 

ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΝΕΚΡΟΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ. Συνεργός των δολοφόνων του Ζαφειρόπουλου βρέθηκε νεκρός στον Κορυδαλλό. Πρόκειται για τον τρίτο θάνατο μέσα σε ένα μήνα στις φυλακές. Ο 33χρονος ήταν συνεργός των δολοφόνων του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, αν και χωρίς άμεση εμπλοκή στον φόνο του ποινικολόγου.


ΕΝΟΧΟΣ Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
. Την ενοχή του Μητροπολίτη Αμβροσίου για ομοφοβικό του σχόλιο στην ιστοσελίδα του, αποφάσισε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου και ο μητροπολίτης καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 7 μηνών με τριετή αναστολή.

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. Με σοβαρά αντίποινα, σε περίπτωση οποιασδήποτε χρήσης βίας ή εκφοβισμού της διπλωματικής αντιπροσωπείας τους, του Χουάν Γκουαϊδό ή της Εθνοσυνέλευσης, απειλούν οι ΗΠΑ το καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο. Ισραήλ και Αυστραλία προστίθενται στον κατάλογο των χωρών που αναγνωρίζουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης ως μεταβατικό πρόεδρο της χώρας. Ο Μαδούρο υπέστη σοβαρό πλήγμα όταν την Κυριακή ο  συνταγματάρχης Χοσέ Λουίς Σίλβα, ανακοίνωσε από την Ουάσιγκτον πως δεν τον αναγνωρίζει ως πρόεδρο. Αμέσως μετά και για να ενθαρρύνει τους άνδρες των ενόπλων δυνάμεων να σταθούν στο πλευρό του , ο Γκουαϊδό κήρυξε την έναρξη “εκστρατείας αμνηστίας” στον στρατό διανέμοντας σχετικά έντυπα στις στρατιωτικές βάσεις.


ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ
. Για πρώτη φορά από τότε που καταγράφονται στοιχεία, στην Ελλάδα γεννιούνται λιγότερα από 100.000 παιδιά τον χρόνο, όπως προκύπτει από έρευνα της διαΝΕΟσις για το δημογραφικό πρόβλημα.  Το 2016 ο δείκτης γονιμότητας στη χώρα μας ήταν 1,38, ένας από τους χαμηλότερους στον κόσμο. Κατά μέσο όρο οι Ελληνίδες αποκτούν το πρώτο παιδί τους στην ηλικία των 30,3 ετών (το 2016 από 28,8 το 2008), τη στιγμή που ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι τα 29 έτη.

ΜΕΙΩΣΑΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΣΑΚΟΥΛΑΣ. Μείωση της τάξης του 80,3% στη χρήση πλαστικής σακούλας στα σουπερμάρκετ το 2018, σε σύγκριση με το 2017, καταγράφει μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Εκτιμάται ότι το 2018 διατέθηκαν περίπου 1,45 δισ. λιγότερες σακούλες σε σχέση με το 2017. Έτσι, η κατά κεφαλήν ετήσια κατανάλωση πλαστικής σακούλας στο κανάλι του σουπερμάρκετ μειώθηκε από 167 σακούλες ανά κάτοικο σε 33.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΗΜΙΑ. Η Παγκόσμια Συνδημία (Global Syndemic) παρουσιάστηκε σε μια νέα επιστημονική έκθεση στο ιατρικό περιοδικό “The Lancet”  από 43 επιστήμονες από 14 χώρες. Έτσι ορίζουν την αλληλεπίδραση 3 “επιδημιών”: της παχυσαρκίας, του υποσιτισμού και της κλιματικής αλλαγής. Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται, περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν παραπανίσια κιλά, κάτι που συνδέεται με 4 εκατομμύρια θανάτους ετησίως και μια επιβάρυνση περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την παγκόσμια οικονομία (το 2,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ). Ταυτόχρονα, 815 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό και μελλοντικό κόστος της κλιματικής αλλαγής εκτιμάται ότι θα φθάσει το 5% ως 10% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ο υποσιτισμός και η παχυσαρκία αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου “νομίσματος”, καθώς αποτελούν από κοινού την κυριότερη αιτία για κακή υγεία και για πρόωρο θάνατο παγκοσμίως. Και τα δύο αναμένεται να επιδεινωθούν κατά πολύ εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η οποία θα αυξήσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις ξηρασίες και θα φέρει μεγαλύτερη διατροφική ανασφάλεια.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ. Πριν από 9 χρόνια, η Μεγάλη Βρετανία παρήγαγε σχεδόν το 75% της ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο και άνθρακα. Το 2018, αυτό το ποσοστό έπεσε κάτω από το 45%, σηματοδοτώντας μια αξιοσημείωτη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα μέσα σε λιγότερο από μία 10ετία, σύμφωνα με ανάλυση του The Conversation. Το 2018, η Βρετανία δεν παρήγαγε καθόλου ενέργεια από άνθρακα για μία περίοδο-ρεκόρ 1.898 συνεχόμενων ωρών. Ενδεικτικά, το 2016 η επίδοση αυτή ήταν μόλις 200 ώρες.

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!