Τετάρτη 23 Ιανουαρίου

Συμπληρώθηκαν έξι μήνες από την τραγωδία στο Μάτι. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βγει στις αγορές. Διαβάστε τη σχετική ανάλυση του Αντώνη Παπαγιαννίδη.
Στην Ολομέλεια της Βουλής η Συμφωνία των Πρεσπών με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ανέχεται παραβίαση της συμφωνίας από την ΠΓΔΜ και ότι κρατάει στο σκοτάδι τους βουλευτές. Ο Θύμιος Τζάλλας αναλύει τις τελευταίες δηλώσεις της Τερέζας Μέι για το Brexit, τι είπε και τι εννοούσε. Ογκώδεις διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο στη Βενεζουέλα. Πόσο μας επηρεάζει το Netflix;

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

 

ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΤΙ. “Για όσους έφυγαν και για όσους είναι ακόμα εδώ δεν ξεχνώ. Το Μάτι κάηκε από τη φωτιά. Εμείς επειδή ήμασταν μόνοι”, είναι το μήνυμα που στέλνει η Ομάδα Νέων στο Μάτι μέσω βίντεο διάρκειας 7 λεπτών με αφορμή τη συμπλήρωση 6 μηνών από την πυρκαγιά.

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Δημοσιογραφικές πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να ετοιμάζεται για την πρώτη μεταμνημονιακή έκδοση πενταετούς ομολόγου ίσως και μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Οι δανειστές φαίνεται ότι συμφώνησαν στην αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως έγινε γνωστό μετά τη συνάντηση που είχαν οι εκπρόσωποί τους με την Υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου. Η απόφαση για το ποσοστό της αύξησης θα ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα.  

 

ΑΝΑΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ: Οσοι θελήσουν να αξιολογήσουν την έκδοση Ελληνικού ομόλογου, που σιγοβράζει κοντά στην επιφάνεια αυτές τις ημέρες και έχουν αποθαρρυνθεί απο τις αποδόσεις, τις διάρκειες, τις συγκρίσεις (με τα περσινά ομόλογα Τσακαλώτου, με τα ομόλογα Σαμαρά του 2014), ας έχουν υπόψη:
Πρώτον, παρά τον γεγονός ότι το Ελληνικό χρέος έχει «ομπρέλα» μέχρι το 2032, η έκδοση 10ετους ακόμη προβληματίζει. Οπότε πάμε ως φαίνεται για ετέθη, αν και η βαρύτερη ομπρέλα (του cash buffer, μέχρι το 2022 , δεν καλύπτει αυτόν τον ορίζοντα). Ομως,
Δευτερον, η σύγκριση αποδόσεων (και, συνεπώς επιτοκίων έκδοσης) 10ετούς και 5ετους δεν έχει νόημα. Μετα την ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή, το 5ετές είχε την ευπρέπεια να πέσει μέχρι ένα “τσίκ” κάτω του 3%. Το 10ετές έπεσε, αλλά μονον στο 4,2% ή εκεί. Οπότε,
Τρίτον, αν τώρα γίνει έκδοση 5ετους, θα πρέπει να δώκουμε κάτι σαν 3,5% καθώς το πρόσφατο 7ετές μας τηγάνισε όσους το εμπιστέυθηκαν.

Τέλος, τέταρτον, αμα συγκρίνουμε τα ομόλογα Τσακαλώτου με τα ομόλογα Σαμαρά (και το εύκολο της πρώτης φορά 2014 και το άτυχο καλοκαίρι 2014) χρειάζεται να συγκρίνουμε με τα τότε επιτόκια – των Νότιων ομολόγων ή των Bund.
Α, ναι, πέμπτον, ποσά 2-3 δις ειναι συμβολικά. Χρήσιμα αλλά συμβολικά. Αντώνης Παπαγιαννίδης.

 

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Σε υψηλούς τόνους διεξάγεται από το πρωί η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο με το οποίο θα κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών. Η Νέα Δημοκρατία καταγγέλλει το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει μοιράσει στους βουλευτές το πλήρες επίσημο και κωδικοποιημένο κείμενο του νέου Συντάγματος της ΠΓΔΜ μαζί με το προοίμιό του. Ειδικά για το προοίμιο, η Νέα Δημοκρατία αναφέρει πως καθίσταται επιτακτικό το αίτημα κατάθεσης του “καθώς στο εν λόγω κείμενο υπήρχαν πάντα οι περισσότερες αλυτρωτικές αναφορές και μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί καν σαφές αν η αλλαγή του ονόματος, βάσει της 32ης τροποποίησης, αφορά και το προοίμιο”.
Αυτή τη στιγμή η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος της ΠΓΔΜ δεν έχει ολοκληρωθεί. Κάτι τέτοιο θα γίνει μετά τη διασφάλιση της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αυτό όμως, για τη Νέα Δημοκρατία, συνιστά ανοιχτή παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών η οποία προβλέπει ότι για να κυρωθεί η συμφωνία από την ελληνική Βουλή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος στην ΠΓΔΜ.

“Οι εθνικές γραμμές της χώρας έχουν παραβιαστεί”, τονίζει -σε ανάρτησή του- ο Κυριάκος Μητσοτάκης και καλεί τους βουλευτές να αναλάβουν τις ευθύνες τους. “Θα πουν αυτοί ναι ,εκεί που έξι Πρωθυπουργοί είπαν όχι;”

+Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Μάθιου Νίμιτς ουσιαστικά απορρίπτει το επιχείρημα περί δυνατότητας επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, αν αυτή δεν τεθεί σε ισχύ.

ΝΕΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ. Οι παμμακεδονικές ενώσεις και επιτροπές καλούν σε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα την Πέμπτη στις 19:00. Αναφορικά με τα επεισόδια του συλλαλητηρίου της Κυριακής το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία απαντά στην κριτική που δέχτηκε για υπέρμετρη χρήση χημικών και βίας. Σε αυτή τονίζει ότι “η επιχειρησιακή ανταπόκριση ήταν η πλέον ενδεδειγμένη” και πως υπήρχε πρόθεση εισβολής στο κτίριο της Βουλής από τους ταραξίες καθώς είχαν κυκλοφορήσει σχετικοί χάρτες στο διαδίκτυο.

 

ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟ ΔΕΙΚΤΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ. Στην 35η θέση του ετήσιου δείκτη του Bloomberg με τις 60 πλέον καινοτόμες οικονομίες της υφηλίου υποχώρησε το 2019 η ελληνική οικονομία. Το 2018 η χώρα μας βρισκόταν στην 31η θέση. Στην πρώτη θέση της κατάταξης βρέθηκε για έκτη συναπτή χρονιά η Νότια Κορέα, στη δεύτερη η Γερμανία, στην όγδοη οι ΗΠΑ και στην 16η η Κίνα.Οι οικονομίες βαθμολογούνται με βάση τις επιδόσεις τους σε επτά βασικές κατηγορίες, όπως δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, μεταποιητική ικανότητα, συγκέντρωση εταιρειών υψηλής τεχνολογίας, παραγωγικότητα, αποδοτικότητα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, δημοσίευση ευρεσιτεχνιών.
Ενώ η θέση της χώρας μας εμφανίζεται στην κατάταξη σχετικά καλή στη συγκέντρωση ερευνητών (32η θέση)και στις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη (34η θέση) “σκοράρει” άσχημα στις κατηγορίες της παραγωγικότητας (44η θέση), της δημοσίευσης ευρεσιτεχνιών (47η θέση) και της προστιθέμενης αξίας από τη μεταποίηση (52η θέση).

ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ  ΣΤΟ ΕΔΩΛΙΟ Ο ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
. Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείο Αιγίου κάθεται σήμερα, για δεύτερη φορά, ο μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγίου Αμβρόσιος κατηγορούμενος για δημόσια υποκίνηση σε ρατσιστική βία ή μίσος και κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος σχετικά με ομοφοβικό κείμενο που είχε δημοσιεύσει τον Δεκέμβριο του 2015 στην ιστοσελίδα του. Πρωτοδίκως ο μητροπολίτης είχε αθωωθεί, ωστόσο ο εισαγγελέας Εφετών Πατρών και η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αιγίου άσκησαν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης και έτσι ο μητροπολίτης έρχεται ξανά αντιμέτωπος με τη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του iefimerida στην αίθουσα του δικαστηρίου ακούγονται διάφορα ανεπίτρεπτα από τους συνηγόρους υπεράσπισης του κ.Αμβρόσιου.

 

BREXIT. Τι είπε η Τερέζα Μέι και τι εννοούσε
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχασε την προηγούμενη εβδομάδα την ψηφοφορία για τη συμφωνία εξόδου από την ΕΕ. Επέστρεψε τη Δευτέρα στη Βουλή με μία δήλωση στην οποία εξήγησε τι θα γίνει από εδώ και στο εξής.
Κατά την προσφιλή μας μέθοδο στο Fact, παραθέτουμε τι είπε η πρωθυπουργός, και από κάτω τι ακριβώς εννοούσε, μήπως και τελικά μπορέσουμε να καταλάβουμε.

Τι είπε:
“Μετά την ψηφοφορία της περασμένης εβδομάδας είναι ξεκάθαρο ότι η κυβερνητική προσέγγιση έπρεπε να αλλάξει. Και άλλαξε. Έχοντας εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη της Βουλής ξεκίνησα συζητήσεις με όλα τα κόμματα”.
Τι εννοούσε: Όπως σας είπα και στην πρώτη φράση μου μετά την ήττα στην ψηφοφορία: “ξέρω με τι διαφωνείτε, αλλά δεν ξέρω με τι συμφωνείτε”. Ελάτε λοιπόν να μου πείτε, τώρα που εξασφάλισα την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Τι είπε: “Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να διαπραγματεύεται, αλλά και δική μου ευθύνη να ακούω τις εύλογες ανησυχίες των βουλευτών”.   
Τι εννοούσε: Συμφωνίες κάνω εγώ. Η Βουλή με συμβουλεύει. Οι συμβουλές σας είναι καλοδεχούμενες, ειδικά αν έχουν τη μορφή τροπολογιών που με εξυπηρετούν (όπως αυτή της κυρίας Κούπερ απέναντι, που προβλέπει καθυστέρηση του Brexit).

Τι είπε: “Όσοι ζητάνε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο μη συμφωνίας με την ΕΕ, ουσιαστικά λένε ότι η καταψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή σημαίνει αναστολή του άρθρου 50”.  
Τι εννοούσε: Ή θα βγούμε με τη δική μου συμφωνία ή δεν θα βγούμε καθόλου.

Τι είπε: “Δεν πιστεύω ότι υπάρχει πλειοψηφία (στη Βουλή) υπέρ του δεύτερου δημοψηφίσματος. Αν έχω δίκιο, τότε, όπως κυβέρνηση άλλαξε την προσέγγιση της,  πρέπει να το κάνουν και όσοι βουλευτές που συμφωνούν μαζί μου”.
Τι εννοούσε: Δεν έχετε τους αριθμούς να κάνετε δεύτερο δημοψήφισμα, εγώ δεν έχω τους αριθμούς για τη συμφωνία. Ελάτε να τα βρούμε στη μέση με νέα συμφωνία (αν βρείτε καλύτερη να μου γράψετε).

Τι είπε: “Θα εγγυηθούμε στους βουλευτές ότι όχι μόνο δεν θα καταργήσουμε τα δικαιώματα των εργατών και τη νομοθεσία για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά αντιθέτως θα είμαστε πρωτοπόροι στην προάσπιση τους”.
Τι εννοούσε: Όσοι Εργατικοί Brexiteers βουλευτές θέλετε να αγνοήσετε τον αρχηγό σας και να ψηφίσετε τη συμφωνία μου  (γιατί αλλιώς οι αριθμοί δεν μου βγαίνουν), αλλά σας έχει πιάσει το αριστερό σας, εγώ θα είμαι πιο Κόρμπιν από τον Κόρμπιν.

Τι είπε: “Άκουσα τους προβληματισμούς οργανισμών όπως τα «Τρία εκατομμύρια» και μπορώ να επιβεβαιώσω σήμερα ότι θα καταργήσουμε το κόστος αίτησης μόνιμης κατοικίας για όσους έχουν ευρωπαϊκή ιθαγένεια”.
Τι εννοούσε: Θα νομίζετε ότι δεν γνωρίζω καν πως υπάρχει οργανισμός προάσπισης των δικαιωμάτων των τριών εκατομμυρίων Ευρωπαίων του Ηνωμένου Βασιλείου. Και το ξέρω λοιπόν, και και σας κολακεύω που έβαλα και  το όνομά της οργάνωσής σας στην ομιλία μου. Όσοι Remainers θέλουν να ψηφίσουν μαζί μου (γιατί αλλιώς οι αριθμοί δεν μου βγαίνουν) ελπίζω να αισθάνονται ήσυχοι τώρα που έμαθαν ότι δεν θέλω να διώξω κανέναν από τη χώρα (προς το παρόν).  Θύμιος Τζάλλας.

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ. Εκατοντάδες χιλιάδες Βενεζουελάνων διαδηλώνουν ενάντια στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο ζητώντας διεξαγωγή εκλογών άμεσα. Οι διαδηλώσεις, πραγματοποιούνται σε μία συμβολική ημέρα για τη χώρα, την 61η επέτειο από την ανατροπή του δικτάτορα στρατηγού Μάρκος Πέρες Χιμένες, ενώ την ίδια ώρα, αντισυγκέντρωση οργανώνει το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο Μιραφλόρες.Στο πλευρό των διαδηλωτών τάχθηκε ανοιχτά την Τρίτη ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση του Νικολάς Μαδούρο ο οποίος κατηγόρησε τον Πενς ότι ενθαρρύνει ενδεχόμενο πραξικόπημα σε βάρος του και προανήγγειλε άμεση και ριζική αναθεώρηση των σχέσεων της χώρας του με τις ΗΠΑ.

 

ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΜΕ ΤΗ “ΧΡΥΣΗ ΒΙΖΑ”.Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία παρουσίασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος τα κράτη-μέλη πρέπει να ασκούν πιο αυστηρούς ελέγχους όταν χορηγούν διαβατήριο ή άδεια παραμονής σε επενδυτές (προγράμματα “χρυσής βίζας”), διότι υπάρχει το ενδεχόμενο να διευκολύνουν το ξέπλυμα “μαύρου” χρήματος, τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή. Στο στόχαστρο της Επιτροπής βρέθηκαν η Κύπρος, η Μάλτα και η Βουλγαρία, που χορηγούν υπηκοότητα σε επενδυτές, αλλά και περίπου 20 ακόμη χώρες που δίνουν άδεια παραμονής.

 

ΠΟΣΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ ΤΟ NETFLIX. Εδώ και καιρό έχει ξεκινήσει η συζήτηση για το κατά πόσο επηρεάζουν την ψυχολογική μας διάθεση αλλά και τη συμπεριφορά μας η μανιακή κατανάλωση σειρών στο Netflix. Το Vice ρώτησε μια ψυχολόγο-ψυχοθεραπεύτρια και να τι απάντησε σχετικά.

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!