Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου

Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση Ντράγκι για τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης από το οποίο η Ελλάδα δεν κατάφερε να επωφεληθεί η είδηση για το πλεόνασμα μαμούθ και πως αυτό η κυβέρνηση το εξασφάλισε συμπληρώνει την εικόνα των αδιεξόδων της ελληνικής οικονομίας.
Στο τέλος του αποψινού δελτίου που επιμελήθηκαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος, δύο σημαντικές αναλύσεις για την εβδομάδα που μας πέρασε, για το Brexit σταθερά από τον Θύμιο Τζάλλα και για τις πολιτικές εξελίξεις στην ΕΕ από τον Αντώνη Παπαγιαννίδη.

ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΜΑΜΟΥΘ. Με αύξηση των φορολογικών εσόδων, συγκράτηση των δαπανών και υποεκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, ο κρατικός προϋπολογισμός εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα-μαμούθ, σχεδόν διπλάσιο του στόχου, στο 11μηνο του έτους. Περικόπτοντας τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού κατά 1,257 δισ. ευρώ έναντι του στόχου και των δαπανών του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων κατά 1,55 δισ. ευρώ έναντι του στόχου, το πρωτογενές πλεόνασμα εμφάνισε υπέρβαση 3,54 δισ. ευρώ έναντι του στόχου φτάνοντας στα 7,612 δισ. ευρώ έναντι στόχου 4,045 δισ. ευρώ.

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ. Μετά από χθεσινή πολύωρη επιχείρηση, αστυνομικές δυνάμεις πυροβόλησαν και σκότωσαν τον 29χρονο Σερίφ Σεκάτ, τον ένοπλο που σκότωσε 3 ανθρώπους στην επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης πριν 2 ημέρες. Tο Ισλαμικό Κράτος τον χαρακτήρισε “στρατιώτη της οργάνωσης”, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Amaq που συνδέεται με την τζιχαντιστική οργάνωση.

ΠΡΟΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗΝ ΥΕΜΕΝΗ. Σειρά συμφωνιών μεταξύ των εμπόλεμων πλευρών στην Υεμένη μετά το πέρας των ειρηνευτικών διαβουλεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Σουηδία. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε προσωρινή κατάπαυση του πυρός σε αρκετές περιφέρειες της χώρας, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα του λιμού. Κατάπαυση του πυρός θα ισχύσει στο λιμάνι της Χοντέιντα (στη δυτική Υεμένη) από όπου εισέρχεται στη χώρα το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ακόμη για διευκόλυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη Τάεζ αλλά δεν υπήρξε καμία συμφωνία για το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Σαναά, το οποίο ελέγχεται από τους αντάρτες και είναι κλειστό εδώ και 3 χρόνια. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν στα τέλη Ιανουαρίου.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΣΟΓΚΙ. “Δεν θα εκδώσουμε τους υπηκόους μας”. Με αυτή τη φράση απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, προκειμένου να εκφράσει την άρνηση της χώρας του να προχωρήσει στην έκδοση στην Τουρκία, των υπόπτων που φέρεται να ενεπλάκησαν στη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για δύο πρώην στενούς συνεργάτες του πρίγκιπα της Σαουδικής Αραβίας.
ΝΕΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ. Ερευνητές στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Ρόμπερτ Λάνγκερ του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, δημιούργησαν ψηφιακό χάπι το οποίο καταπίνεται και μετά ελέγχεται ασύρματα από κινητό τηλέφωνο, μέσω Bluetooth. Το ηλεκτρονικό χάπι μπορεί είτε να κάνει διάγνωση για κάποιο πρόβλημα μέσα στον οργανισμό, είτε να μεταφέρει φάρμακα μέσα στο σώμα, ανάλογα με τις εντολές που θα δώσει ο χειριστής (ο γιατρός ή ο ίδιος ασθενής) μέσω του smartphone. Η κάψουλα, που παράγεται από τρισδιάστατο εκτυπωτή και παραμένει στο στομάχι για διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός (προτού διασπασθεί σε μικρότερα κομμάτια και αποβληθεί μέσω της πεπτικής οδού), μπορεί να αξιοποιηθεί για τη διάγνωση και τη φαρμακευτική θεραπεία διαφόρων παθήσεων, ιδίως εκείνων που απαιτούν μακροχρόνια χορήγηση φαρμάκων. Είναι δυνατό να επικοινωνήσει ασύρματα και με άλλες ιατρικές συσκευές, τις οποίες ο ασθενής είτε φοράει, είτε έχουν εμφυτευθεί σε αυτόν. Η περιορισμένης εμβέλειας σύνδεση μέσω Bluetooth (και όχι μέσω Wi-Fi) έγινε σκόπιμα, ώστε να υπάρξει αυξημένη ασφάλεια και να αποτραπεί πιθανή υποκλοπή του σήματος με τις ιατρικές πληροφορίες για τον ασθενή. Προς το παρόν έχει δοκιμαστεί σε χοίρους και σε περίπου δύο χρόνια αναμένεται να αρχίσουν δοκιμές σε ανθρώπους.

ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΥΡΙΟ ΣΑΒΒΑΤΟ.  Συναυλία και Bazaar στο Άσυλο Ανιάτων (Κυψέλη, Αγίας Ζώνης 39) το Σαββατοκύριακο. Η επιμελήτρια και ιστορικός τέχνης Ιρις Κρητικού συντονίζει και αναλαμβάνει την πρωτοβουλία, με τη συμβολή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι εκδηλώσεις ξεκινάνε με συναυλία από τους μονωδούς της ΕΛΣ,που ερμηνεύουν κομμάτια από όπερες, ελληνικές οπερέτες και τραγούδια, αύριο στις 12 το μεσημέρι.

 

TO BREXIT ΣΕ ΤΡΙΑ ΒΙΝΤΕΟ. Τρία βίντεο λένε όσα χρειάζεται να ξέρουμε την τρελή Brexit-εβδομάδα που μόλις τελείωσε.
Στο πρώτο βίντεο δημοσιογράφος ρωτάει τον Ντέιβιντ Κάμερον αν έχει μετανιώσει για το δημοψήφισμα. “Όχι απαντάει ο Κάμερον, αφού το είχα υποσχεθεί”. Λες και το να τηρείς την υπόσχεσή σου αποτρέπει εξ ορισμού το χάος. Δεν ρωτάει και τον Αλέξη Τσίπρα που έκανε το ακριβώς αντίθετο;
Στο δεύτερο βίντεο ο βουλευτής Λόιντ Ράσελ Μόιλ των Εργατικών ζηλεύει τη δόξα του Ελευθέριου Καλογιάννη στα 80ς, και αντί για την κάλπη, φορτώνεται στην πλάτη του το τελετουργικό σκήπτρο της Βουλής. Διαμαρτύρεται έτσι, για την αναβολή της ψηφοφορίας για το Brexit από την κυβέρνηση.
Και στο τρίτο βίντεο, η Τερέζα Μέι πλακώνεται με τον Γιούνκερ. Η διαπραγμάτευση ώστε να εξασφαλίσει καλύτερους όρους εξόδου δεν πήγε και πολύ καλά χθες στις Βρυξέλλες.
Η συμφωνία θα έρθει πάλι στη Βουλή, το πιθανότερο την εβδομάδα της 14ης Ιανουαρίου. Αν στο μεταξύ υπάρχει σκήπτρο, κυβέρνηση, Βουλή και γενικώς η Βρετανία. Θύμιος Τζάλλας


Η ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ. Η λογική της επόμενης μέρας. Έτσι όπως έχει μάθει ο πολιτικός κόσμος – και το μηντιακό περιβάλλον που, ακριβώς, περιβάλλει αλλά και συνδιαμορφώνει την πολιτική πραγματικότητα – στην νεύρωση των κρίσεων, όταν συμπέσουν πολλά μέτωπα που αποτελούν (ή: βαφτίζονται) κρίση αλλά κάποια στιγμή λήξει ο συναγερμός διαχείρισης, όταν δηλαδή περιέλθει το σύστημα στην λογική “της επόμενης μέρας” , τότε προκύπτει αμηχανία. Ιδιαίτερα αισθητό αυτό “στα Ευρωπαϊκά” τα οποία ούτως ή άλλως βιώνουν περίοδο άμπωτης, οπότε την αίσθηση ζωηρής κρίσεως περισσότερο την κατασκευάζουν παρά την βιώνουν.

Ξαναδείτε την σειρά: μόλις πήγαν πίσω οι Ιταλοί από την άρνηση προσαρμογής του Προϋπολογισμού 2019 στις απαιτήσεις του (κατά τις Βρυξέλλες, αλλά αυτός είναι ο κανόνας του παιχνιδιού, συμφωνημένος: τα Κράτη φτιάχνουν προϋπολογισμούς, οι Βρυξέλλες – με την όποια τεχνοκρατική σοφία και πολιτική ευθυκρισία, τους “μετράνε” και τους σφραγίζουν!) Συμφώνου Σταθερότητας, πήγαν πίσω και οι αυστηρές διατυπώσεις και οι απειλές. Και… “θα δούμε”.

Ξαναδείτε όμως και προς Γερμανία μεριά: έσβησαν τα φώτα της οριακής επικράτησης της ΑΚΚ στην Προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών – αποδεικνύεται ότι η Άνγκελα Μέρκελ ευθέως “απείλησε” ενδοκομματικά στο νήμα ότι, άμα αναδεικνυόταν ο Φρήντριχ Μέρτς στην Προεδρία προκειμένου να… φέρει στην Καγκελαρία τον Βόλφγκανγκ Σώϋμπλε μετ’ ου πολύ στην Καγκελαρία, η ίδια δεν ειχε την πρόθεση να φύγει διακριτικά προς το σούρουπο, αντίθετα θα έκανε φασαρία: αδιανόητο για Γερμανία, και μάλιστα για CDU… – αλλά τώρα η “δεξιά/συντηρητική διόρθωση” των Χριστιανοδημοκρατών πρέπει να γίνει πράξη. Έτσι, η ΑΚΚ δεν άργησε να δηλώσει οτι δεν θα διστάσει να αντιπαρατεθεί με την Ανγκελα Μέρκελ “σε περιπτώσεις που αυτό είναι προς το συμφέρον του κόμματος”, αλλά και να βοηθήσει την εκλογή του Πάουλ Τσίμιακ, (Πάβελ στην γενέθλια Πολωνία του) με συντηρητικά αντανακλαστικά (π.χ. αντίθεση στην πρακτική των εκτρώσεων) αλλά και με εγγύτητα στην λογική Φρήντριχ Μέρτς (άλλωστε… καίτοι πολιτικό στέλεχος δούλευε για την PriceWaterhouseCoopers μέχρι να εκλεγεί πέρσι βουλευτής).

Ενώ στην Γαλλία, όπου η εξεγερτική/insurrectionelle φύση των Γάλλων φάνηκε προς στιγμή ότι οδηγούσε σε μια νέα – αχαρτογράφητη – ριζοσπαστικότητα, που θα ξήλωνε περισσότερα από το ύφος υψιπετούς κυριαρχίας του Εμμανουέλ Μακρον, ο βασικός σταθεροποιητής της πολιτικής –-ποιος; μα η υποχώρηση στην βουή της κοινής γνώμης – με την ανάκρουση πρύμνας στον πυρήνα των κίτρινων γιλέκων , δηλαδή όχι τόσο/όχι μόνο στην φορολογική επιβάρυνση του ντήζελ εν ονόματι μιας πράσινης πολιτικής αλλά στην “τόνωση της αγοραστικής δύναμης” με κοκτέηλ φορολογικών και (το μαντέψατε…) επιδοματικών μέτρων, έβαλε φρένο στην κατηφόρα Μακρόν. Και… θα δούμε, κι εδώ. Αν και η τραγωδία του φονικού τρομοκρατικού χτυπήματος στο Στρασβούργο – δίπλα στην Foire de Noel, ημέρες Συνόδου ΕυρωΚοινοβουλίου – με επί δυο μέρες τον Ισλαμιστή τρομοκράτη καταζητούμενο, λειτούργησε επίσης προσγειωτικά.

Οπότε στην υπό διαφορετική, σχεδόν σπαρακτική περιδίνηση πολιτικής αμηχανίας και εσωστρέφειας Μεγάλη Βρετανία, η εικόνα της Τερέζας Μαίη να προσέρχεται (έχοντας μόλις επικρατήσει σε απόπειρα εσωκομματικής ψήφου μομφής, σημειωτέον) στην Καγκελάριο Μέρκελ και ύστερα στην Κορυφή των “27” ζητώντας φύλλο συκής υπό την μορφή κάποιων εγγυήσεων για το σύνορο στην Βόρεια Ιρλανδία, αφήνει πίσω μια τραυματιστική εικόνα. Εικόνα μιας Βουλής των Κοινοτήτων όπου “δεν μπορεί να υπάρξει πλειοψηφία για τίποτε”: ούτε για συμφωνία με ΕΕ για το Brexit, ούτε εντολή σε άλλη Κυβέρνηση για άλλη διαπραγμάτευση,, ούτε ανάκληση των διαδικασιών εξόδου, ούτε αποδοχή hard Brexit με μονόπλευρη κίνηση. Εικόνα μιας “Ευρώπης” που αρνείται να κινηθεί δείχνοντας προς λύση, αλλά λέει -σχεδόν αμήχανα – στους Βρετανούς: “Αποφασίστε τι θέλετε”.

Κατάληξη; Όλη αυτή η εικόνα προσγείωσε προκαταβολικά τις προσδοκίες από την εν εξελίξει Κορυφή. Που – θυμηθείτε – θα δρομολογούσε “Το Μέλλον της Ευρώπης”, μια στάση προς τις Ευρωεκλογές του 2019. Ευτυχώς… έρχονται Χριστούγεννα.    Αντώνης Παπαγιαννίδης.

 

Αυτά για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε! Καλό Σαββατοκύριακο.