Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου

Παγωμένη η ειδησεογραφία όσο και ο καιρός, με πολιτικές αντεγκλήσεις που έτσι κι αλλιώς δεν καταγράφουμε. Τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης χωρίς να επωφεληθεί η Ελλάδα. Άλλη μια χαμένη ευκαιρία στην ατελείωτη λίστα των χαμένων ευκαιριών…

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας μέχρι αυτή την ώρα όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

 

ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΔΕΙΚΤΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ. Στο 18,3% διαμορφώθηκε η ανεργία στο 3o τρίμηνο του 2018 έναντι 19% του προηγούμενου τριμήνου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ. Το ποσοστό μερικής απασχόλησης ανέρχεται σε 8,7%, ενώ το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσωρινή εργασία σε 8,5%. Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτομα ηλικίας 15 – 19 ετών, στη Δυτική Μακεδονία και στα άτομα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις Δημοτικού.


ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ QE
. Τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης βάζει στο τέλος του μήνα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Όπως ανακοίνωσε το διοικητικό της συμβούλιο η ΕΚΤ αποφάσισε να σταματήσει τις καθαρές αγορές κρατικών ομολόγων (γνωστό και ως πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE) στα τέλη Δεκεμβρίου, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην επωφεληθεί από αυτό. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της, αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και σε κάθε περίπτωση για όσο χρονικό διάστημα είναι αναγκαίο για να διασφαλιστεί η συνεχής σταθερή σύγκλιση του πληθωρισμού σε επίπεδα κάτω από το 2% μεσοπρόθεσμα.


ΡΕΚΟΡ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
. Αύξηση 10,1% παρουσίασε η επιβατική κίνηση των ελληνικών αεροδρομίων το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2018, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Από τα στατιστικά στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για την κίνηση των αεροδρομίων προκύπτει “ιστορική άνοδος στην αεροπορική κίνηση της χώρας”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ανακοίνωσή της. Ο συνολικός αριθμός των επιβατών το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2018 έφτασε τα 61.281.521, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017 είχαν διακινηθεί 55.677.135 επιβάτες.
ΦΟΥΣΚΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΧΥΡΟΔΑΝΕΙΣΤΗ. Αποφυλακίζονται οι προφυλακισθέντες για την υπόθεση “λαθρεμπορίας χρυσού”, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος Μυλωνάς. Το “πράσινο φως” για την ελευθερία τους δίνει με το βούλευμά του το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών.


BREXIT
. Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα η Βρετανίδα πρωθυπουργός, για ακόμη μια σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών για το Brexit. Αυτό αφού “επέζησε” της πρότασης μομφής έχοντας όμως χάσει το 1/3 των βουλευτών του κόμματός της. Η Τερέζα Μέι επανέλαβε χθες απ’ την Βουλή ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα ζητήσει διαβεβαιώσεις από τους Ευρωπαίους για την περιβόητη δικλείδα ασφαλείας στα σύνορα Βορείου Ιρλανδίας και Ιρλανδίας (το λεγόμενο “backstop”), ένα από τα μεγαλύτερα “αγκάθια” στον δρόμο της αποχώρησης. Τα μηνύματα από την ΕΕ δεν είναι ιδιαίτερα θετικά για την Μέι. Σε όλους τους τόνους, τόσο οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων όσο και ηγέτες των χωρών, έχουν ξεκαθαρίσει πως δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας.
+Το βρετανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει για τη συμφωνία του Brexit τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.Η ψηφοφορία θα γίνει μετά την ανάπαυλα του βρετανικού κοινοβουλίου για την εορταστική περίοδο. Το κοινοβούλιο θα συνεδριάσει στις 7 Ιανουαρίου και η ψηφοφορία θα πρέπει να διεξαχθεί μέχρι τις 21 Ιανουαρίου.
ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΥΨΗΛΟ ΟΙ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ. Σε επίπεδο κοντά στο ιστορικό του υψηλό ανέρχεται ο αριθμός των δημοσιογράφων παγκοσμίως οι οποίοι βρίσκονται στις φυλακές εξαιτίας της δουλειάς τους, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (Committee to Protect Journalists, CPJ). Την 1η Δεκεμβρίου, έγκλειστοι στις φυλακές σε όλο τον κόσμο ήταν συνολικά 251 δημοσιογράφοι επειδή έκαναν απλά τη δουλειά τους, καταγγέλλει η CPJ, 8% λιγότεροι σε σύγκριση με πέρυσι (272, το ιστορικό ρεκόρ).
Το σύνολο δεν συμπεριλαμβάνει δημοσιογράφους που έχουν εξαφανιστεί ή κρατούνται από μη κρατικούς παράγοντες. Σύμφωνα με τη CPJ, δεκάδες ρεπόρτερ έχουν εξαφανιστεί ή απαχθεί στη βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, ανάμεσά τους αρκετοί που κρατούνται από τους σιίτες αντάρτες Χούθι στην Υεμένη.
Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι μισοί και πλέον από αυτούς είναι φυλακισμένοι στην Τουρκία, στην Κίνα και στην Αίγυπτο με την Τουρκία να έχει τα σκήπτρα με τουλάχιστον 68 δημοσιογράφους φυλακισμένους. Ο αριθμός των δημοσιογράφων που έχουν φυλακιστεί παγκοσμίως επειδή κατηγορούνται για διασπορά ψευδών ειδήσεων αυξήθηκε στους 28, από 21 πέρυσι και 9 το 2016, σύμφωνα με τη CPJ.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΔΥΜΙΔΕΣ. Οι Διδυμίδες, μία από τις πιο θεαματικές και μυστηριώδεις ως προς την προέλευσή τους βροχές διαττόντων αστέρων, θα φτάσουν στο αποκορύφωμά τους και στην Ελλάδα το βράδυ της Πέμπτης 13 Δεκεμβρίου προς χαράματα της Παρασκευής 14 Δεκεμβρίου. Μάλιστα αποτελούν το σημερινό doodle στη μηχανή αναζήτησης της Google.
Επειδή είχε προηγηθεί Νέα Σελήνη στις 7 Δεκεμβρίου και η επόμενη πανσέληνος θα είναι στις 22 Δεκεμβρίου, οι ουρανοί θα είναι αρκετά σκοτεινοί, επιτρέποντας έτσι την καλή παρατήρηση των μετεώρων.
Οι Διδυμίδες, που συνήθως διαρκούν από τις 7 έως τις 17 Δεκεμβρίου, παράγουν, μαζί με τις Περσείδες του Αυγούστου, τα εντυπωσιακότερα φαινόμενα διαττόντων μέσα στο έτος, εφόσον οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την παρατήρηση.
Οι Διδυμίδες αποκαλούνται από τους ειδικούς ο “βασιλιάς” των διαττόντων, καθώς μπορούν να “παράγουν” 60 έως 120 φωτεινά πεφταστέρια την ώρα, δηλαδή ένα έως δύο το λεπτό, σε διάφορα σημεία στο νυχτερινό ουρανό και όχι μόνο από μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Τα μετέωρά τους κινούνται σχετικά αργά στον ουρανό, σε σχέση με άλλες βροχές διαττόντων, με ταχύτητα περίπου 35 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, πράγμα που τα καθιστά πιο θεαματικά (τα μετέωρα των Περσείδων κινούνται με περίπου διπλάσια ταχύτητα).
Οι Διδυμίδες έκαναν την πρώτη εμφάνισή τους το 1862 και έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό των Διδύμων, από όπου φαίνεται να προέρχονται. Αντίθετα με άλλες βροχές διαττόντων, η προέλευσή τους δεν είναι η ουρά κάποιου κομήτη, αλλά μάλλον ο μυστηριώδης αστεροειδής “3200 Φαέθων”, που ανακαλύφθηκε το 1983 από τη NASA και θεωρείται ένας πρώην κομήτης που έχασε την ουρά του.
Ο “Φαέθων”, διαμέτρου περίπου πέντε χιλιομέτρων, ακολουθεί μια άκρως ελλειπτική τροχιά, η οποία κάθε σχεδόν ενάμιση χρόνο τον φέρνει κοντύτερα στον Ήλιο από κάθε άλλο γνωστό αστεροειδή. Το αποτέλεσμα είναι ότι, ανά τακτικά χρονικά διαστήματα, «καίγεται» από την ηλιακή ακτινοβολία, καθώς η επιφανειακή θερμοκρασία του φτάνει τους 700 βαθμούς Κελσίου. Έτσι, παράγει νέες εκροές σκόνης, τις Διδυμίδες, όταν τα μετέωρα αυτά εισέρχονται και καίγονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.
‘Άλλοι επιστήμονες πάντως θεωρούν ότι το μυστήριο των Διδυμίδων δεν έχει ακόμα λυθεί οριστικά, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η παραπάνω διαδικασία δεν μπορεί να εξηγήσει τον μεγάλο αριθμό σωματιδίων σκόνης που πέφτουν στη Γη με την μορφή μετεώρων.
Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.