Πέμπτη 29 Νοεμβρίου

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος ενώ σήμερα έχουμε και έκτακτη ανταπόκριση από τη Μεγάλη Βρετανία για την πορεία του Brexit από τον Θύμιο Τζάλλα.

Την ώρα που ετοιμαζόμασταν να πατήσουμε το SEND τουίταρε ο πρόεδρος Τραμπ για την κρίση στη Ουκρανία. 

 

ΧΡΗΣΤΙΚΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Δείτε ποιοι δρόμοι θα κλείσουν την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου λόγω της διεξαγωγής του “32ου Γύρου Αθήνας”.

ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ. Παρουσιάζοντας τα βασικά συμπεράσματα της τελευταία έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο επικεφαλής του γραφείου Φραγκίσκος Κουτεντάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις όχι τόσο θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία ( χαμηλός πληθωρισμός, αύξηση του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών) όσο και στους παράγοντες αβεβαιότητας που προκαλούν ανησυχία για το μέλλον (διεθνείς οικονομικές συνθήκες, Ιταλία, δικαστικές αποφάσεις για αναδρομικά) ενώ εκτίμησε ότι “κακό μήνυμα” για τις διαδικασίες εταιρικής διακυβέρνησης στη χώρα μας στέλνουν υποθέσεις όπως αυτή της Folli-Follie και της παραβίασης των κινεζικών κεφαλαιακών ελέγχων μέσω POS (υπόθεση Jumbo).
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως είχαν και τα στοιχεία που παρουσίασε σχετικά με τη φορολογική επιβάρυνση των Ελλήνων. Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων στην Ελλάδα ανέρχονται στο 5,5% του ΑΕΠ, έναντι 8% που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης. Στα έσοδα από τη φορολογία αγαθών και υπηρεσιών, ωστόσο, κατέχουμε την πρώτη θέση με 15,8% του ΑΕΠ, έναντι 11,9% του μέσου όρου της Ευρωζώνης.

 

ΤΡΕΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΔΕΙΚΤΗ ΒΙΟΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ. Στην 52η θέση παγκοσμίως κατατάσσει την Ελλάδα, όσον αφορά το βιοτικό της επίπεδο, η έρευνα του ινστιτούτου Legatum, ανάμεσα σε 149 χώρες.
Η έρευνα καταγράφει στοιχεία σχετικά με την ευημερία του τόπου, αλλά και τις συνθήκες ζωής του κόσμου.
Ειδικότερα, η Ελλάδα έπεσε τρεις θέσεις σε σχέση με το 2017 και σημειώνει, σύμφωνα με την έρευνα, χαμηλούς βαθμούς στην ποιότητα οικονομίας, στο εργασιακό περιβάλλον και στις κοινωνικές σχέσεις των κατοίκων της.
“Oι Έλληνες ανέφεραν ότι αισθάνονται λιγότερο ασφαλείς τη νύχτα και κατήγγειλαν κλοπή περιουσιακών στοιχείων τους συχνότερα”, σημειώνει η Legatum. Επιπλέον, καταγράφεται πως υπάρχουν προβλήματα σχετικά με την προσωπικη ελευθερία, ενώ τα πράγματα είναι καλύτερα στους τομείς της εκπαίδευσης, του περιβάλλοντος και της υγείας.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση ανάμεσα στις χώρες της δυτικής Ευρώπης, ενώ την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Νορβηγία.

ΠΩΛΗΣΗ NPL KAI AKINHTΩΝ ΠΕΤΥΧΕ Η ALPHA BANK.Στην πώληση μικτού χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ανακτηθέντων ακινήτων οφειλετών, συνολικής αξίας 1,056 δισ. ευρώ, προχώρησε η Alpha Bank.Σύμφωνα με την Alpha Bank, το deal αναμένεται να έχει θετική επίπτωση για την τράπεζα σε επίπεδο κεφαλαίων και ρευστότητας, ενώ συμβαδίζει πλήρως με το επιχειρησιακό σχέδιο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΕΩΣ. Όσο εμποδίζεται να αναπτυχθεί η παραγωγική οικονομία τόσο θα διατηρείται ένα στρεβλό αναπτυξιακό πλαίσιο που στηρίζεται στην κατανάλωση και τις εισαγωγές, τονίζει ο ΣΕΒ στο εβδομαδιαίο δελτίο του, ασκώντας κριτική στον προϋπολογισμό του 2019 που κατέθεσε η κυβέρνηση αλλά και στη μεταμνημονιακή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. “Το σημερινό μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής έχει ημερομηνία λήξεως, καθώς βασίζεται στην υπερφορολόγηση της ιδιωτικής οικονομίας και στη μείωση επενδυτικών, αλλά και τρεχουσών δαπανών αναπτυξιακού χαρακτήρα” για να καταλήξει ότι “είναι απαραίτητο να υλοποιηθεί ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο δημόσιο τομέα, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων για τη βελτίωση των υπηρεσιών δημοσίων αγαθών που προσφέρει το κράτος στους πολίτες, περιλαμβανομένης και της αύξησης του όγκου και της αποτελεσματικότητας των δημοσίων επενδύσεων”.


ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΟΜΙΑΣ
. Επίθεση με βαριοπούλες πραγματοποίησαν χθες βράδυ δύο κουκουλοφόροι στον αρχαιοφύλακα του αρχαιολογικού χώρου της Πνύκας ο οποίος κλειδώθηκε στο φυλάκιο για να προστατευθεί. Οι άγνωστοι έσπασαν το τζάμι του φυλακίου με βαριοπούλα αλλά τράπηκαν σε φυγή όταν έφτασε η αστυνομία που είχε στο μεταξύ ειδοποιηθεί από τον δεύτερο αρχαιοφύλακα.
ΠΕΝΤΕΛΗ: Άγνωστοι ανατίναξαν μηχάνημα ΑΤΜ στην Πεντέλη χωρίς όμως να καταφέρουν να αποσπάσουν τις κασετίνες με τα χρήματα.


ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
. Από το Air Force One και καθ’οδόν για την Αργεντινή και τη Σύνοδο των G20 o πρόεδρος Τραμπ τουίταρε ότι αναβάλλει τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν εξαιτίας της κρίσης με την Ουκρανία. Όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος σε σειρά αναρτήσεών του στο Twitter, δεδομένου ότι τα πλοία και το πλήρωμά τους δεν έχουν επιστραφεί από τη Ρωσία στην Ουκρανία, είναι καλύτερο για όλες τις πλευρές να ακυρωθεί η προγραμματισμένη συνάντησή του με τον κ. Τραμπ στην Αργεντινή, στο περιθώριο της G20. Επεσήμανε, δε, ότι προσβλέπει σε μια σύνοδο κορυφής ΗΠΑ – Ρωσίας μόλις επιλυθεί το ζήτημα μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Από την πλευρά της η Μόσχα απάντησε ότι δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

Υλοποιώντας τις χθεσινές της προειδοποιήσεις, η Ρωσία προχώρησε στην εγκατάσταση των πυραύλων S-400 στην Κριμαία, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο TASS.

Το Κρεμλίνο διέψευσε ότι η Ρωσία περιορίζει τη ναυσιπλοΐα κοντά στην Κριμαία στο πλαίσιο ενός ντε φάκτο αποκλεισμού των λιμανιών του στην Αζοφική Θάλασσα. Ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας Βλοντίμιρ Ομελιάν είχε κατηγορήσει νωρίτερα σήμερα τη Ρωσία ότι απαγορεύει σε πλοία να αποπλεύσουν ή να καταπλεύσουν στην Αζοφική Θάλασσα.
+ Μιλώντας σε γερμανοουκρανικό συνέδριο η Άγκελα Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής λύσης στη νέα ένταση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας απαντώντας, επί της ουσίας, στην έκκληση του Ουκρανού προέδρου προς το ΝΑΤΟ να αναπτύξει πολεμικά πλοία στην Αζοφική Θάλασσα. Σε κάθε περίπτωση όμως, σκοπεύει να συζητήσει το θέμα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της Συνόδου της G20 που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στην Αργεντινή.


BREXIT: ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΓΙΑ ΗΤΤΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
. Η Βρετανία συμφώνησε με τις Βρυξέλλες τους λεπτομερείς όρους του Brexit και τις γενικές αρχές μελλοντικής συνύπαρξης της με την ΕΕ μετά την έξοδο. H συμφωνία πρέπει να περάσει από τη βρετανική Βουλή στις 11 Δεκεμβρίου. Με τα σημερινά δεδομένα, αυτό φαίνεται αδύνατο. Γι΄αυτό έχει αρχίσει ήδη η συζήτηση για τα επιτρεπτά όρια έκτασης της κοινοβουλευτικής ήττας. Αν η Μέι ηττηθεί με περισσότερες από 100 ψήφους, τότε ίσως αναγκαστεί να αποχωρήσει από την πρωθυπουργία.  Αν είναι μικρότερη η διαφορά, θα φέρει ξανά τη συμφωνία στη Βουλή, και θα ψηφίζουν μέχρι τελικά να φύγουν από την ΕΕ (στις 29 Μαρτίου 2019 η επίσημη ημερομηνία εξόδου).
Τη ζωή της πρωθυπουργού κάνουν πιο δύσκολη δύο προειδοποιήσεις. Η πρώτη από τη δική της κυβέρνηση: το υπουργείο Οικονομικών είπε ότι οι Βρετανοί θα είναι φτωχότεροι όποιο Brexit και αν ακολουθήσει η χώρα, περιλαμβανομένου και αυτού που προτείνει η Μέι. Είναι ένα επιχείρημα καταψήφισης από τους φιλοευρωπαϊστές Συντηρητικούς. Ζημιά έκανε και ο Ντόναλντ Τραμπ που είπε ότι με τη συμφωνία Βρυξελλών-Λονδίνου, οι Βρετανοί δεν θα μπορούν να κάνουν διμερείς συμφωνίες με τρίτες χώρες. Αυτό το επιχείρημα βοηθάει τους Brexiteers να την καταψηφίσουν.
H πρωθυπουργός, αντί να προσπαθήσει να πείσει τους βουλευτές, πηγαίνει απευθείας στο έθνος, ξεκινώντας καμπάνια υπέρ της συμφωνίας σε όλη τη χώρα.  Χάνεις τον χρόνο σου”, ήταν το μήνυμα της Αρλίν Φόστερ, αρχηγού του υπερσυντηρητικού DUP (του υποτιθέμενου κυβερνητικού συμμάχου).
Μέρος της καμπάνιας θα είναι και ένα τηλεοπτικό debate ανάμεσα στην Τερέζα Μέι και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν την Κυριακή 9 Δεκεμβρίου. Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ είπε όμως στην Τερέζα Μέι ότι πρέπει να κάνει debate με τον Τόνι Μπλερ, αφού αν μιλήσει με τον Κόρμπιν δεν θα υπάρχει κανένας οπαδός του Remain στη συζήτηση. “Λάθος, είναι και οι δύο remainers και πρέπει να προστεθεί και εκπρόσωπος του Brexit στο debate”, είπε ο πρώην ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον. Θύμιος Τζάλλας.

 

ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΚΑΤΣΙΦΑ ΖΗΤΑ ΤΟ ΕΕ. Με πρωτοβουλία της Σοσιαλιστικής Ομάδας και τις υπογραφές του Ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη και Knut Fleckenstein, εισηγητή για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, κατατέθηκε τροπολογία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ζητάει την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα από τις Αλβανικές αρχές.
Η τροπολογία, η οποία υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία και ενσωματώθηκε στην Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις Ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας, αναφέρεται στις συνθήκες θανάτου του Κατσίφα στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου και σημειώνει πως “αναμένει από τις αλβανικές αρχές να διερευνήσουν και να διευκρινίσουν τις συνθήκες που οδήγησαν στην απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής”.

 

ΕΡΕΥΝΑΤΑΙ ΓΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ Η DEUTSCHE BANK. Έλεγχο στα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank πραγματοποίησαν σήμερα διωκτικές αρχές που διερευνούν υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Οι γερμανικές δικαστικές αρχές φέρεται να έχουν ενδείξεις ότι δύο στελέχη της τράπεζας έχουν βοηθήσει πελάτες της να ξεπλύνουν χρήμα από παράνομες δραστηριότητες, μέσω offshore εταιριών. Η έρευνα είναι αποτέλεσμα των αποκαλύψεων που ήρθαν στο φως από τη διαρροή των “Panama Papers”. Μόνο το 2016 πάνω από 900 πελάτες της Deutsche Bank φέρεται να μετέφεραν χρήματα σε off-shore εταιρείες μέσω της θυγατρικής της γερμανικής τράπεζας στις Παρθένες Νήσους.


ΕΡΕΥΝΑΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΛ Η AMAZON
. Η γερμανική αρχή κατά του μονοπωλίου ξεκίνησε σήμερα έρευνα για το κατά πόσο η Amazon εκμεταλλεύεται την κυρίαρχη θέση της στην αγορά σχετικά με άλλες εταιρίες λιανικής, που χρησιμοποιούν την ιστοσελίδα της ως σημείο πώλησης. Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Καρτέλ ανακοίνωσε σήμερα ότι είχε λάβει πολλές καταγγελίες από εμπόρους για τις εμπορικές πρακτικές της Amazon.


ΟΙ ΝΕΟΛΑΙΟΙ ΣΠΕΥΣΑΤΕ
. Νεολαίοι και γονείς νεολαίων, σπεύσατε! Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκηρύσσει δεύτερο διαγωνισμό για το DiscoverEU. Από σήμερα μέχρι την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου οι νέοι και νέες 18 ετών μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν ταξιδιωτική κάρτα για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη το ερχόμενο καλοκαίρι.


ΤΟ 4ο ΠΙΟ ΖΕΣΤΟ ΕΤΟΣ
. Το 2018 θα είναι το τέταρτο πιο ζεστό έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, προειδοποίησε σήμερα ο ΟΗΕ σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα πριν από τη σύνοδο κορυφής COP24 για το κλίμα .Στην προσωρινή έκθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO) παρατηρεί πως η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη κατά τους πρώτους 10 μήνες του έτους ήταν υψηλότερη κατά σχεδόν 1 βαθμό Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή (1850-1900). Στα 22 τελευταία χρόνια περιλαμβάνονται τα 20 πιο ζεστά που έχουν καταγραφεί ποτέ ενώ τα 4 τελευταία βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.


ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
. Η δημοσίευση της ταξιδιωτικής εμπειρίας του πολυτάλαντου καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης Ρωμανού Γεροδήμου στην Αργεντινή, συνέπεσε με τη Σύνοδο των G20 το Σαββατοκύριακο στη χώρα. Είναι πολύ ωραία κείμενα με πλήθος μετα-πληροφοριών για βιβλία, ταινίες, δίσκους. Σε δύο μέρη. Διαβάζετε το πρώτο μέρος εδώ και το δεύτερο εδώ.
Οι λάτρεις της φωτογραφίας δείτε και την ψηφιακή έκθεση “Το αστικό τοπίο του Μπουένος Άιρες” με φωτογραφίες του Ρωμανού Γεροδήμου.

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.