Πέμπτη 22 Νοεμβρίου

 

Η Τράπεζα της Ελλάδος κατέθεσε το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών. Στόχος τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών, εντός τριετίας, να είναι μονοψήφιος αριθμός.
Ο Θύμιος Τζάλλας εξηγεί πολύ απλά τη συμφωνία ΕΕ-Βρετανίας.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος και ο Θύμιος Τζάλλας.

ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ. Τη σημερινή Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, δεκάδες εθελοντές στην Καλιφόρνια, θα την περάσουν στα αποκαΐδια της καταστροφικής πυρκαγιάς αναζητώντας επιζώντες τραυματίες. Κάποιοι από αυτούς θα ψάχνουν υπό καταρρακτώδεις βροχές, ισχυρούς ανέμους, βουτηγμένοι στη λάσπη. Το Reuters στο δικό του πρωϊνό  newsletter κατέγραψε αυτή την είδηση πρώτη. Με τις εικόνες από την πυρκαγιά στο Μάτι να είναι ακόμα νωπές στη μνήμη και την ελληνική κοινωνία να αδυνατεί να μεταβολίσει το μέγεθος της οδύνης που προκάλεσε η καταστροφή που στοίχισε τη ζωή σε 99 συνανθρώπους μας καταγράφουμε κι εμείς ως πρώτη είδηση αυτή των εθελοντών στην Καλιφόρνια.

ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ. Τη δυνατότητα να διαπιστώσουν εάν οι εκπτώσεις που προσφέρουν τα καταστήματα σε εκατοντάδες προϊόντα τεχνολογίας, στο πλαίσιο της Black Friday, είναι πραγματικές ή εικονικές έχουν φέτος οι καταναλωτές. Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή έκανε έρευνα τιμών για  870 είδη κινητών τηλεφώνων, τηλεοράσεων smart, tablet και φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Οι τιμές τους είναι αυτές που ίσχυαν την Παρασκευή 16/11/2018 και οι καταναλωτές μπορούν να τις “κατεβάσουν” από εδώ.

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΤτΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ. Το σχέδιό της για την αντιμετώπιση του ζητήματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδας (Liberal), επιβεβαιώνοντας σχετικές πληροφορίες που είχαν δει το φως δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες. Στόχος είναι η επίτευξη μονοψήφιου ποσοστού Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων εντός τριετίας.
Το προτεινόμενο από την ΤτΕ σχήμα προβλέπει τη μεταβίβαση σημαντικού μέρους των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) μαζί με μέρος της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης που είναι εγγεγραμμένο στους ισολογισμούς τους σε μία Εταιρεία Ειδικού Σκοπού (Special Purpose Vehicle). Νομοθετική ρύθμιση θα ορίζει ότι η μεταβιβαζόμενη αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση θα καταστεί αμετάκλητη απαίτηση της Εταιρίας Ειδικού Σκοπού έναντι του Ελληνικού Δημοσίου με προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής (σύμφωνα με τη διάρκεια του σχήματος).Η διαχείριση του σχήματος θα γίνεται αποκλειστικά από ιδιώτες (εταιρείες διαχείρισης για δάνεια και πιστώσεις) και αναμένεται να υπάρξει διαχωρισμός συναλλαγών και διαχείρισης ανά κατηγορία δανείων (επιχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά, κ.λπ.). Οι εντολές προς διαχειριστές θα προκύψουν μετά από ανταγωνιστική διαδικασία και το πλαίσιο διαχείρισης θα είναι σύμφωνο με διεθνείς βέλτιστες πρακτικές διαφάνειας και εποπτείας.
Αύριο που θα δημοσιευθούν και οι αναλύσεις για το θέμα θα επανέλθουμε.

ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΔΥΟ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ. Κατά 16,7% αυξήθηκε ο μέσος μισθός των συμβασιούχων και των μετακλητών υπαλλήλων του Δημοσίου από το 2014 έως το 2017. Οι μέσες απολαβές για συμβασιούχους και μετακλητούς διαμορφώθηκαν στα 1.502 ευρώ από 1.286,6 σύμφωνα με στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ που επεξεργάστηκε ο ΣΕΒ. Το ίδιο διάστημα ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα μειώθηκε από 1.011 ευρώ σε 982,4 ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον ιδιωτικό τομέα, ο ένας στους τέσσερις εργαζόμενους αμείβεται με μισθούς έως 500 ευρώ.

ΝΟΜΙΜΑ ΤΑ POS ΓΙΑ ΑΜΟΙΒΗ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ. Το Συμβούλιο της Επικρατείας με μια σειρά αποφάσεών του έκρινε ότι είναι συνταγματική και νόμιμη η καθιέρωση πληρωμών μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών για τους δικηγόρους, γιατρούς, βιοτέχνες, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες. Το ΣτΕ απέρριψε ομόφωνα ως αβάσιμους και απαράδεκτους όλους τους ισχυρισμούς των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Σερρών και Δράμας, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, της ΓΣΕΒΕΕ και ακόμη 19 δικηγόρων που είχαν προσφύγει σε αυτό.

ΚΥΚΛΩΜΑ ΔΙΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο…ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ. Ωσάν να είναι ένας απλός σχολιαστής της επικαιρότητας ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha… κατήγγειλε, προφανώς στους τηλεθεατές του σταθμού, την ύπαρξη κυκλώματος παράνομης διακίνησης μεταναστών στη Σάμο. Φυσικά δεν είπε τι σκοπεύει να κάνει γιαυτό μόνο ζήτησε τη συνεργασία του Δήμου και της Περιφέρειας “για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων”.

 

611 ΛΕΞΕΙΣ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ BREXIT. Βρυξέλλες και Λονδίνο συμφώνησαν σήμερα και στο κείμενο διακήρυξης προθέσεων για τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τερέζα Μέι είχε ήδη συμφωνήσει και τους όρους αποχώρησης.
Η συμφωνία για τους όρους αποχώρησης είναι 585 σελίδες και έχει νομική ισχύ. Το κείμενο για το μέλλον είναι μία γενικόλογη πολιτική δήλωση 26 σελίδων χωρίς νομική ισχύ.
Τώρα, η συμφωνία πηγαίνει σε έκτακτη σύνοδο Κορυφής την Κυριακή και από εκεί (αν καμφθούν οι αντιδράσεις των Ισπανών για το Γιβραλτάρ) στο Λονδίνο και το μεγάλο εμπόδιο της Βρετανικής Βουλής.

Πιο αναλυτικά

  1. Συμφωνία αποχώρησης
    Με τα σημερινά δεδομένα, η Βρετανία αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 29 Μαρτίου 2019.  

Η συμφωνία αποχώρησης που της επιτρέπει την έξοδο προβλέπει:

Πρώτον, πληρωμή περίπου 45 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ για υποχρεώσεις που ανέλαβε το Ηνωμένο Βασίλειο σε ανύποπτο χρόνο. Δεύτερον, εγγύηση των δικαιωμάτων των κατοίκων της Βρετανίας που έχουν γεννηθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τρίτον, ειδική πρόβλεψη ότι μέχρι να επιτευχθεί η συμφωνία για τη μελλοντική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ευρώπης, δεν θα υπάρχει σύνορο ανάμεσα στη Βόρειο Ιρλανδία και την Ιρλανδία.
Τέταρτον, μεταβατική περίοδο που θα μεσολαβήσει από το επίσημο Brexit (29 Μαρτίου 2019) μέχρι το πλήρες Brexit το οποίο θα συμβεί στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Στη διάρκεια των 18 αυτών μηνών (που μάλλον θα γίνουν 30 ή και 40) οι δύο πλευρές θα αποφασίσουν με την ηρεμία τους τη μελλοντική τους σχέση. Ταυτόχρονα οι επιχειρήσεις θα έχουν χρόνο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Από την ημέρα της επίσημης εξόδου μέχρι το τέλος της μεταβατικής περιόδου, η Βρετανία θα λειτουργεί ως πλήρες μέλος της Ένωσης με εξαίρεση τη συμμετοχή της χώρας στα κέντρα αποφάσεων στις Βρυξέλλες. Δηλαδή στην καθημερινότητα των πολιτών δεν θα αλλάξει ουσιαστικά τίποτα (με εξαίρεση ότι δεν θα πάνε να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του Μαίου του 2019).  

  1. Πολιτική διακήρυξη για το μέλλον
    Όταν θα φύγει πλήρως, η Βρετανία θα είναι μία τρίτη χώρα που θα πρέπει να διαπραγματευτεί τη σχέση της με την ΕΕ εκ του μηδενός (περίπου). Το σχετικά σύντομο κείμενο της διακήρυξης για τη μελλοντική σχέση Λονδίνου-Βρυξελλών είναι ασαφές και προσπαθεί να ικανοποιήσει τους πάντες – “ασύμπτωτες και αλληλοαναιρούμενες λέξεις μπήκαν η μία δίπλα στην άλλη”, γράφει ο Πίτερ Φόστερ της Daily Telegraph.  Υπάρχουν όμως σημαντικές λεπτομέρειες για όσους παρακολουθούν από κοντά τη διαπραγμάτευση. Για παράδειγμα, στο ζήτημα της Βορείου η Ιρλανδίας, η ΕΕ φαίνεται δεκτική σε μία λύση τεχνολογικού, αόρατου συνόρου την οποία μέχρι πρότινος λοιδορούσε ως φαντασιοπληξία. Η διατύπωση βοηθάει τη Μέι αφού το μαγικό σύνορο αρέσει στους ευρωσκεπτικιστές (και μάλιστα είχαν θυμώσει όταν οι Ευρωπαίοι τους κορόιδευαν για την ιδέα τους).

Η πρωθυπουργός γλίτωσε από μία ακόμη μεγάλη πολιτική κρίση. Οι ευρωσκεπτικιστές δεν κατάφεραν να μαζέψουν τις υπογραφές για να κινήσουν τη διαδικασία εκπαραθύρωσης. Η συμφωνία αναμένεται να εγκριθεί την Κυριακή σε Ευρωπαϊκή Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.
Οι Ισπανοί έχουν δημιουργήσει πρόβλημα την τελευταία στιγμή με το Γιβραλτάρ, το οποίο όμως δεν φαίνεται να έχει συνέχεια. Το Γιβραλτάρ ανήκει από το 1713 στη Βρετανία και θα αποχωρήσει μαζί της από την ΕΕ. Οι Ισπανοί θέλουν να προστεθεί στο κείμενο της συμφωνίας παράγραφος που θα προβλέπει διμερείς συνομιλίες Ισπανίας-Βρετανίας για το μέλλον της χερσονήσου, αφού η Μαδρίτη δεν αναγνωρίζει τη βρετανική κυριαρχία.

Το πρόβλημα για τη συμφωνία δεν είναι πάντως οι Ισπανοί, αλλά οι Βρετανοί. Οι βουλευτές του Westminster δεν είναι αρκετοί για να την υπερψηφίσουν, όταν αυτή θα έρθει στη Βουλή, κάποια στιγμή τον Δεκέμβριο.

Και μία σημαντική πολιτογράφηση. Ο Μάρκ Κάρνεϊ, Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας πολιτογραφήθηκε και επισήμως Βρετανός χθες. Ο Κάρνεϊ έχει ήδη Ιρλανδικό διαβατήριο (άρα παραμένει και πολίτης της ΕΕ). Σημειωτέον ότι τα ιρλανδικά διαβατήρια κάνουν θραύση εσχάτως στη Βρετανία. Όλοι οι Άγγλοι, Ουαλοί και Σκωτσέζοι ψάχνουν προπαππούδες και προγιαγιάδες για να εξασφαλίσουν έτσι την ευρωπαϊκή ιθαγένεια.  Θύμιος Τζάλλας.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΣΟΓΚΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ. Ηχητικό της CIA αποδεικνύει την άμεση εμπλοκή του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, στη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι σύμφωνα με τη Hurriyet Daily News. Σύμφωνα με την εφημερίδα η CIA έχει στην κατοχή της ηχητικό ντοκουμέντο από ένα τηλεφώνημα με τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν να δίνει οδηγίες “να σιγήσει ο Τζαμάλ Κασόγκι το συντομότερο δυνατόν”.

ΟΥΤΕ Η ΕΛΒΕΤΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ. Η Ελβετία προστίθεται στον κατάλογο των χωρών που αρνούνται την υπογραφή του Συμφώνου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τη Μετανάστευση τον Δεκέμβριο. Η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να καθορίσει τη θέση της, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη ο κοινοβουλευτικός διάλογος.

ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΥΛΟ ΣΤΟΝ ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ. Εξηγήσεις ζητά από τη Βουδαπέστη η ΕΕ για την εκχώρηση ασύλου στον καταζητούμενο τέως πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ  καθώς η ουγγρική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθεί με το αίτημα των Σκοπίων για έκδοση του Νίκολα Γκρούεφσκι. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν πρέπει να δώσει μια “λογική απάντηση” σχετικά με την απόφαση της χώρας του να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στον τέως πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, ανέφερε στο twitter ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ. Το Facebook παραδέχτηκε ότι ένα ανώτατο στέλεχός του προσέλαβε μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων για να επιτεθεί στον Τζορτζ Σόρος και να υπονομεύσει τους επικριτές του δημοσιοποιώντας τη σύνδεσή τους με τον φιλάνθρωπο δισεκατομμυριούχο.   Ο Έλιοτ Σκρεγ, ο απερχόμενος επικεφαλής επικοινωνιών και πολιτικής του Facebook, ανέλαβε την ευθύνη για την πρόσληψη της εταιρίας Definers Public Affairs, σύμφωνα με ένα σημείωμα. Τόσο ο Ζούκερμπεργκ όσο και η διευθύντρια λειτουργίας Σέριλ Σάντμπεργκ είχαν δηλώσει πως είχαν άγνοια για την πρόσληψη της εταιρίας αυτής, όταν οι New York Times δημοσιοποίησαν το νέο σκάνδαλο.

ΕΚΠΛΗΞΗ ΓΙΑ ΚΑΛΟ ΣΚΟΠΟ. Η καλλιτεχνική κοινότητα συσπειρώνεται και φέτος για να υποστηρίξει τους αστέγους της Αθήνας και το έργο της ΜΚΟ Κλίμακα μέσα από την ετήσια έκθεση της εικαστικής πλατφόρμας του artAZ.   H πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2009 και, έκτοτε, περισσότεροι από 2000 καλλιτέχνες απ΄ όλον τον κόσμο έχουν στηρίξει την εκστρατεία, προσφέροντας τα έργα τους για τη στήριξη των συνανθρώπων μας.   Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται περίπου 300 μικρής διάστασης έργα, τα οποία διατίθενται όλα έναντι του συμβολικού ποσού των 50 €. Ο λόγος; Να μπορεί ο καθένας να συμμετάσχει στην προσπάθεια.

Υπάρχει όμως μια ιδιαιτερότητα: η ταυτότητα του καλλιτέχνη είναι μυστική. Τα έργα είναι υπογεγραμμένα στην πίσω πλευρά, ενθαρρύνοντας το κοινό να επιλέξει με μόνο γνώμονα το προσωπικό γούστο. Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία ενισχύοντας τον σκοπό να αποκτήσουν ένα ήδη πολύτιμο έργο πολύ γνωστού καλλιτέχνη, ή ένα που ίσως αποκτήσει μεγάλη αξία προσεχώς. Σίγουρα όμως θα αποκτήσουν ένα έργο που διάλεξαν επειδή τους αρέσει.   Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν για αρχή να μελετήσουν τα έργα online στο artAZ και να σημειώσουν προκαταβολικά τους κωδικούς της επιλογής τους. Νέα έργα προστίθενται σε καθημερινή βάση, μέχρι τα εγκαίνια της έκθεσης. Μεταξύ 23-25 Νοεμβρίου 2018 η Έκπληξη 9 θα μεταφερθεί στον χώρο “ΓΗ Κ44”, για την ζωντανή έκθεση και την πώληση των έργων. Σημειώστε ότι τα έργα διατίθενται με σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες για το πώς λειτουργεί η “Έκπληξη” εδώ ενώ τα έργα μπορείτε να τα δείτε εδώ.  

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!