Δευτέρα 19 Νοεμβρίου

ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ. Δύο λάθη στο δελτίο του Σαββατοκύριακου. Το πρώτο αφορά το Brexit. Η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, μάλλον αυθαίρετα, έγραψε ότι είχαν συγκεντρωθεί ήδη οι 48 υπογραφές που απαιτούνται για την κατάθεση πρότασης μομφής σε βάρος της Τερέζας Μέη. Αυτό δεν ισχύει όπως μας επεσήμαναν και οι αναγνώστες μας τους οποίους και ευχαριστούμε.
Παραλείψαμε ακόμα να συνδέσουμε το λινκ της συνταγής από το Cucina Caruso. Το βίντεο του Ηλία Μαμαλάκη και του Δημήτρη Παπαζυμούρη μπορείτε να το δείτε εδώ.
Λυπούμαστε πολύ για τα λάθη. Ευχαριστούμε που μας τα επισημαίνετε. Η επικοινωνία μαζί σας είναι πολύτιμη.

ΑΥΡΙΟ δεν θα εκδώσουμε FACT.

Ένταση προκαλεί στο πολιτικό σύστημα της χώρας το φιάσκο της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου. “Καθαρός” από ναρκωτικά ήταν ο Ζακ Κωστόπουλος, σύμφωνα με την τοξικολογική εξέταση. Σοκάρουν τα στοιχεία της ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ για τους χαμένους της κρίσης. Τη στιγμή που η κοινωνία ασχολείται εμμονικά με τις συντάξεις οι νέοι είναι τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης. Μεγάλος ευεργέτης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα του ο Μάικλ Μπλούμπεργκ. Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση αύριο.

 

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις κατέγραψαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Ο Συνήγορος του Καταναλωτή εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί τους καταναλωτές για τις παγίδες που μπορεί να κρύβουν οι εκπτώσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της λεγόμενης “Black Friday}: “Προσοχή σε εκείνα τα ηλεκτρονικά καταστήματα, καθώς και στα προφίλ που πωλούν προϊόντα στα social media, χωρίς να αναφέρουν πλήρη στοιχεία της επιχείρησης (πλήρης εταιρική επωνυμία, ταχυδρομική διεύθυνση, σταθερό τηλέφωνο, αριθμό καταχώρησης στο ΓΕΜΗ, ΑΦΜ, e- mail), είτε εδρεύουν στην Ελλάδα είτε σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε. Δεν είναι πάντοτε αξιόπιστα.”

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ. Την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2019. 

Στις 26 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η επεξεργασία του στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Στις 12 Δεκεμβρίου θα αρχίσει η συζήτηση του στην Ολομέλεια και η ψήφιση του θα διεξαχθεί στις 18 Δεκεμβρίου.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΖΑΚ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ. Οι τοξικολογικές εξετάσεις στη σορό του Ζακ Κωστόπουλου δείχνουν ότι δεν είχε κάνει χρήση ναρκωτικών πριν από τον θάνατό του στη συμπλοκή στην Ομόνοια. Η έκθεση δείχνει ότι δεν ανιχνεύτηκε καμία ναρκωτική ουσία από τις πέντε κατηγορίες (Οπιούχα, Κοκαΐνη/Μεταβολίτες, Αμφεταμίνες/Μεταμφεταμίνες, Βενζοδιαπεζίτες, Μεθαδόνη/Μεταβολίτες) για τις οποίες έγινε εξέταση, εντοπίστηκε ουσία που υπάρχει σε κοινά αναλγητικά ενώ και η ποσότητα του αλκοόλ που βρέθηκε στο αίμα του ήταν πολύ χαμηλή.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. Τους μεγάλους χαμένους της οικονομικής κρίσης κατά την περίοδο 2009-2014 εντοπίζει η νέα έρευνα της ΔιαΝΕΟσις “Όψεις κοινωνικής κινητικότητας στην Ελλάδα της κρίσης” με συντονιστή τον καθηγητή του Πολυτεχνείου του Μιλάνου Μάνο Ματσαγγάνη. Το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών μειώθηκε κατά 42% αλλά σε ό,τι αφορά την ηλικιακή κατανομή οι μεγάλοι χαμένοι ήταν οι νέοι και μάλιστα αυτοί που έχουν την υψηλότερη μόρφωση. Το εισόδημα των νέων 18-29 ετών μειώθηκε κατά 44,8%  ενώ τις μικρότερες απώλειες υπέστησαν οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών (-33,5%). Οι απώλειες ήταν μεγαλύτερες για τις οικογένειες με 1 ή 2 παιδιά παρά για εκείνες χωρίς παιδιά, ή με 3 παιδιά και άνω. Σε σχέση με την επαγγελματική κατηγορία, οι συνταξιούχοι έχασαν μικρότερο μέρος του εισοδήματός τους (-32%) από οποιαδήποτε άλλη ομάδα ενώ οι απώλειες για τους άνεργους ανήλθαν στο -43,8%, για τους αυτοαπασχολούμενους στο -40,3% και για τους μισθωτούς στο -38,6%.

42.000 ΟΙ ΑΙΤΟΥΝΤΕΣ ΑΣΥΛΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 2017.Την αυξανόμενη πίεση που δέχεται η χώρα μας από τις προσφυγικές ροές αποτυπώνει η έκθεση του ευρωπαϊκού οργανισμού ESPON, σύμφωνα με τα στοιχεία του οποίου το 2017 πέρασαν στην ΕΕ 204.718 πρόσφυγες συνολικά εκ των οποίων οι 42.305 στην Ελλάδα.
Σύμφωνα πάντα με τον ΕSPON (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για το Χωροτακτικό Σχεδιασμό) η Ελλάδα είναι μία από τις κύριες “πύλες” εισόδου προσφύγων στην Ευρώπη, ενώ μεγαλύτερες ροές προσφύγων παρατηρούνται στη διαδρομή Λιβύης – Ιταλίας από την οποία το 2017 πέρασαν 118.962 άνθρωποι. Η προέλευση των αιτούντων άσυλο ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό από χώρα σε χώρα. Οι περισσότεροι από τους αιτούντες για πρώτη φορά άσυλο στην Ελλάδα κατά την πρόσφατη περίοδο προέρχονται από τέσσερις χώρες: Τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν.
Από αυτές τις τέσσερις χώρες, η Συρία είναι η εθνικότητα με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση, αντιπροσωπεύοντας το 28% των αιτούντων για πρώτη φορά άσυλο το 2017.Στην Ιταλία, ο αριθμός των αιτούντων άσυλο από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ είναι αρκετά χαμηλότερα στην κατάταξη.Ενώ οι περισσότερες περιφέρειες στην Ιταλία φαίνεται να φιλοξενούν σχετικά υψηλό αριθμό αιτούντων άσυλο, η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ισπανία παρουσιάζουν έντονη συγκέντρωση μόνο σε περιορισμένο αριθμό δυναμικών περιοχών, ιδιαίτερα στις πρωτεύουσες.

ΕΝΤΑΣΗ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΡΑΤΟΥΣ-ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ. Συνεχίζονται οι πολιτικοί κραδασμοί μετά το φιάσκο της συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου. Το Σαββατοκύριακο κι αφού είχε προηγηθεί η επεισοδιακή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στην οποία απορρίφθηκε η συμφωνία που εισηγήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος, σειρά δημοσιεύματων ήθελαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ήταν σε γνώση της συμφωνίας αυτής πριν ανακοινωθεί. Τα δημοσιεύματα διεύψευσε η Αρχιεπισκοπή και ο Μητροπολίτης Πειραιώς σε πολύ έντονους τόνους. Παρ’όλη τη διάψευση του Αρχιεπισκόπου, το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει ενώ η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της στην εμμονή του Μαξίμου βλέπει αγωνία για την καταστροφή που έφερε άλλη μια αποτυχημένη διαπραγμάτευση του κ.Τσίπρα.

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. Έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ θα ξεκινήσει η Τουρκία, αντιδρώντας στις έρευνες της ExxonMobil στο οικόπεδο 10.  Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “Όπως και πριν έτσι και από εδώ και πέρα, σε συντονισμό με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των τουρκοκυπρίων που απορρέουν από το διεθνές δίκαια, ως συνιδιοκτήτες του νησιού, θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά βήματα. Εκτός από τη δική μας υφαλοκρηπίδα, θα αρχίσουμε τις δραστηριότητες μας στις περιοχές τις οποίες αδειοδότησε η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου προς την Τουρκική εταιρεία Ερευνών Πετρελαίου”.

ΠΡΟΣ ΚΟΙΝΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ. Γερμανία και Γαλλία θα προτείνουν στη συνεδρίαση του Eurogroup τη σύσταση ενός κοινού προϋπολογισμού των χωρών της ευρωζώνης.Οι στόχοι του προϋπολογισμού είναι η πρόληψη οικονομικών κρίσεων, αλλά και η μείωση των οικονομικών διαφορών ανάμεσα στα 19 κράτη του ευρώ. Για παράδειγμα, από τον προϋπολογισμό θα μπορούν να χρηματοδοτούνται επενδύσεις σε υποβαθμισμένες περιοχές της ευρωζώνης. Δεν είναι γνωστό το μέγεθος του προϋπολογισμού αν και πριν λίγο καιρό ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λε Μερ έκανε λόγο για 25 δισ. ευρώ (το 0,2% του ΑΕΠ των μελών της ευρωζώνης). Η Κομισιόν έχει ήδη δώσει το πράσινο φως στην πρόταση αλλά χώρες όπως η Ολλανδία διατηρούν επιφυλάξεις.

BREXIT. Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, μιλώντας σήμερα σε συνέδριο του “βρετανικού ΣΕΒ”, να το πούμε έτσι, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας στην οποία κατέληξε με την ΕΕ ενώ κατέστησε σαφές ότι δεν θα αφήσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματός της να την αποσπάσουν από τη διαπραγμάτευση. Δήλωσε ακόμα ότι η μεταβατική περίοδος που θα ισχύσει μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ δεν μπορεί να παραταθεί πέραν του 2022 όταν θα διεξαχθούν εθνικές εκλογές. Η δήλωση αυτή έγινε στον απόηχο των δηλώσεων του Μισέλ Μπαρνιέ ο οποίος νωρίτερα σήμερα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης της μεταβατικής περιόδου.
Σήμερα στις Βρυξέλλες,  οι αρμόδιοι υπουργοί για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις των 27 χωρών-μελών της ΕΕ έδωσαν το πράσινο φως στο σχέδιο συμφωνίας για το Brexit
Στο εσωτερικό, θυελλώδες μέτωπο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Sun εξακολουθούν να υπολείπονται 6 υπογραφές για να ξεκινήσει η διαδικασίας της πρότασης μομφής κατά της Βρετανίδας πρωθυπουργού. Συνολικά 42 βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος της Μέι έχουν βεβαιώσει ότι υπέβαλαν επιστολές για την κατάθεση πρότασης μομφής την ώρα που χρειάζονται 48. Reuters.
ΔΙΟΡΘΩΣΗ. Την Παρασκευή λανθασμένα γράψαμε ότι οι 48 έχουν ήδη συγκεντρωθεί. Ευχαριστούμε θερμά τους αναγνώστες μας που το επεσήμαναν.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Σύμφωνα με νέα έκθεση της Κομισιόν η Ελλάδα είναι μέσα στην πρώτη τετράδα των χωρών με το μικρότερο ποσοστό ανακύκλωσης (μαζί με την Κύπρο, την Μάλτα και τη Ρουμανία) με λιγότερο από το 20% των απορριμμάτων να ανακυκλώνονται. Ο στόχος του 2020 για την ανακύκλωση στην Ευρώπη έχει οριστεί στο 50% των συνολικών απορριμμάτων ωστόσο 14 χώρες δεν φαίνεται να πλησιάζουν τον στόχο. Η Μάλτα είναι η χειρότερη στην ανακύκλωση με ποσοστό το οποίο φτάνει μόλις το 7% και ακολουθούν η Ρουμανία με 13% και η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο με 17%.

ΕΥΕΡΓΕΤΗΣ. O πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Michael Bloomberg έκανε τη μεγαλύτερη δωρεά που έχει γίνει ποτέ σε πανεπιστήμιο. Έδωσε 18 δισ. δολάρια στο Johns Hopkins προκειμένου να μπορούν να σπουδάζουν σε αυτό φοιτητές από φτωχές οικογένειες. Έτσι το πανεπιστήμιο θα μπορεί να αξιολογεί από εδώ και πέρα μόνο με εκπαιδευτικά κριτήρια τους υποψήφιους και όχι με το αν έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν τα δίδακτρα  τα οποία φτάνουν μέχρι και στα $ 53.000 ετησίως
Λεπτομέρεια: Το 1965, δηλαδή, ένα χρόνο μετά που αποφοίτησε και ο ίδιος από το πανεπιστήμιο αυτό, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ του δώρισε $5. Πριν από την ανακοίνωση της μεγάλης δωρεάς είχε ήδη δωρήσει στο ίδρυμα πάνω από $1.5 δισεκατομμύρια για εκπόνηση προγραμμάτων και άλλες δραστηριότητές του.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ. Ο δημοσιογράφος Άλκης Κούρκουλας που καταγράφει για το FACT τις ειδήσεις που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας συμμετέχει αύριο σε πάνελ που διοργανώνει ο “Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση”. Θέμα της συζήτησης: “Οι σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας: Αδιέξοδο ή Προοπτική;”.
Ομιλητές:
Johannes Singhammer, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής Bundestag
Ευάγγελος Βενιζέλος, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών
Ludwig Schulz, Πολιτικός Επιστήμονας, Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου
Λουκάς Τσούκαλης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος ΕΛΙΑΜΕΠ
Άλκης Κούρκουλας, Επικεφαλής του ΑΠΕ στην Τουρκία έως το 2015
Παύλος Τσίμας, Δημοσιογράφος
Την εκδήλωση συντονίζει ο Γιάννης Κουτσομύτης, Αναλυτής

 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!