Τρίτη 6 Νοεμβρίου

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας, μέχρι αυτή την ώρα, όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος. Επικοινωνείτε μαζί μας απαντώντας σε αυτό το εμέηλ.

EUROGROUP. Η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup ανέδειξε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, δυσκολίες που εντείνονται κι από το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από την ένταση στις σχέσεις ΕΕ-Ιταλίας.
Οι δανειστές δεν δείχνουν ακόμα έτοιμοι να εγκρίνουν την αναστολή του μέτρου εφαρμογής της περικοπής των συντάξεων και την ίδια στιγμή, παγώνουν και το ενδεχόμενο για νέα  ρύθμιση των 120 δόσεων για μισθωτούς συνταξιούχους και ανέργους, όσο και η παράταση του νόμου Κατσέλη.
Μεθαύριο, στις 8 Νοεμβρίου η Κομισιόν θα δημοσιεύσει τις προβλέψεις της για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας καθώς και την πρόβλεψη για κάθε κράτος-μέλος χωριστά. Η ημερομηνία είναι σημαντική για τη χώρα μας γιατί η έκθεση θα περιλαμβάνει και την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2019. Θυμίζουμε ότι πάνω σε αυτό το “νούμερο”, της ανάπτυξης,  η κυβέρνηση έχει θεμελιώσει όλη τη σχετική της επιχειρηματολογία για να μην περικοπούν οι συντάξεις.
Εκτός από την έκθεση της 8ης Νοεμβρίου θα πρέπει να εκδοθεί και η πρώτη “μεταμνημονιακή έκθεση” για την Ελλάδα. Οπότε η αναμονή συνεχίζεται και τις δύο επόμενες εβδομάδες.
Σημειώνουμε ότι η αναμονή αυτή δεν σοβεί κρίση αφήνει όμως πολλά περιθώρια για “παιχνίδια” στο εσωτερικό της χώρας, όλα στο επίπεδο της επικοινωνίας βέβαια ενώ οι προσφυγές συνταξιούχων για τη χορήγηση των αναδρομικών δημιουργεί ένταση.
Για άλλη μια φορά κανείς στο πολιτικό σύστημα της χώρας δεν φαίνεται πρόθυμος να εξηγήσει στον ελληνικό λαό ότι λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ. Το Eurogroup συμφώνησε ότι η Ιταλία θα πρέπει να απαντήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναθεωρώντας τον προϋπολογισμό της, ως τις 13 Νοεμβρίου. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης σε δήλωσή τους τονίζουν ότι είναι σύμφωνοι με τη γνώμη της Επιτροπής, η οποία απέρριψε το προσχέδιο του Ιταλικού προϋπολογισμού για το 2019. Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζιοβάνι Τρία, δήλωσε πως ελπίζει να πέσουν τα spread των Ιταλικών ομολόγων και να υπάρξει κατανόηση για τις ιταλικές θέσεις.

“ΜΗΝ ΕΛΠΙΖΕΤΕ!”. Η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου επιχείρησε να αποτρέψει τους συνταξιούχους να προσφύγουν στα δικαστήρια λέγοντας ότι δεν θα καταφέρουν να κερδίσουν αναδρομικά τις περικοπές που έχουν γίνει στις συντάξεις από το 2012 γιατί η κυβέρνηση έχει προσφύγει σε δεύτερο βαθμό. Εμφανίστηκε βέβαιη πως το Δημόσιο θα κερδίσει τη δίκη γιατί όπως εξήγησε η απόφαση του ΣτΕ που έκρινε τον νόμο για τις περικοπές αντισυνταγματικό δεν έχει αναδρομική ισχύ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
“ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ”. Για αποφάσεις της κυβέρνησης και του Συμβουλίου της Επικρατείας που οδηγούν νομοτελειακά σε συνταξιούχους πολλών ταχυτήτων με επικράτηση πρακτικών δύο μέτρων και δύο σταθμών μιλά ο πρώην υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης σε συνέντευξή του στο Liberal. Ο πρώην υπουργός Εργασίας εκτιμά ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα που απαιτούνται για την “επιστροφή” των συντάξεων σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, τονίζοντας ότι δεν αντέχουν τα ταμεία, ούτε μπορεί να γίνει τέτοια δημοσιονομική υπέρβαση.

“ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΡΙΖΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ”. Η Νέα Δημοκρατία παρουσίαση σήμερα τις προτάσεις της για τη συνταγματική αναθεώρηση.
“Δεν θα επιτρέψουμε “συριζοποίηση”του Συντάγματος”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι “φέρεται ως αριστερός Όρμπαν της Μεσογείου”.
Οι βασικοί άξονες Ν.Δ. για τη Συνταγματική Αναθεώρηση αφορούν τον εκλογικό νόμο, την καταπολέμηση της πολυνομίας, την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, την ενίσχυση της αυτονομίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, την καθιέρωση της αξιοκρατίας σε όλη τη δημόσια διοίκηση.

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ. Ολα τα εκκλησιαστικά ακίνητα που δεν προορίζονται αυστηρά για λατρευτικούς σκοπούς (ναοί και λοιπά) ή δεν εξυπηρετούν αμιγώς κοινωφελείς δραστηριότητες υπόκεινται σε καταβολή ΕΝΦΙΑ σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σε αυτά περιλαμβάνονται όλα τα ακίνητα της Εκκλησίας της Ελλάδος, των Ιερών Μονών και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

ΕΤΟΙΜΗ ΝΑ ΕΚΡΑΓΕΙ Η ΜΟΡΙΑ. Κόλαφος είναι η έκθεση της επιτρόπου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς για τις συνθήκες που επικρατούν στα κέντρα υποδοχής προσφύγων στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει η έκθεση η κατάσταση ειδικά στη Μόρια μοιάζει με “ηφαίστειο που ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκραγεί”. Οι πρόσφυγες περιμένουν ώρες ακόμα και για ένα μπουκάλι νερό και πολλές φορές η αναμονή για την τουαλέτα φτάνει τη μισή ώρα. Στην Μυτιλήνη, όπως και στα περισσότερα Κέντρα Υποδοχής, η Μιγιάτοβιτς καταγγέλλει ότι φιλοξενείται τριπλάσιος αριθμός προσφύγων από αυτόν για τον οποίο είχε σχεδιαστεί. Ειδική αναφορά στην έκθεση γίνεται για βιασμούς και σεξουαλικές παρενοχλήσεις που έχουν καταγγελθεί από πρόσφυγες.

1 ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ. Την είδηση την είχαμε ανθολογήσει όταν την είχε αποκαλύψει το Liberal.gr. Τελικά το ΔΣ της ΔΕΗ αποφάσισε την επιβάρυνση των έντυπων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος με 1 Ευρώ. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από την 1η Δεκεμβρίου.

Η ΦΡΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ. Περισσότερους από 200 ομαδικούς τάφους στις περιοχές που είχε υπό την κατοχή του στο Ιράκ από το 2014 ως το 2017 άφησε πίσω του το Ισλαμικό Κράτος. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ οι 202 ομαδικοί τάφοι που βρέθηκαν σε διάφορες επαρχίες του βορείου και του δυτικού Ιράκ μπορεί να περιέχουν έως και 12.000 σορούς.   Προς το παρόν εργασίες εκσκαφής έχουν γίνει μόνο σε 28 ομαδικούς τάφους και έχουν εκταφεί μόνον 1.258 σοροί.

ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΤΑΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ. Ο αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια παγκοσμίως έπεσε για πρώτη φορά πέρυσι κάτω από το 1 δισεκατομμύριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας. Παρά τη σημαντική βελτίωση, η πρόοδος εξακολουθεί να είναι ανομοιογενής και η πρόσβαση σε ηλεκτροδότηση παραμένει χαμηλή σε μεγάλες περιοχές της Αφρικής, αναφέρει η έκθεση. Στην Ινδονησία, το ποσοστό ηλεκτροδότησης είναι σχεδόν 95%, από 50% το 2000. Στο Μπαγκλαντές, ο ηλεκτρισμός φτάνει σήμερα το 80% του πληθυσμού, από 20% το 2000. Στην Κένυα, η πρόσβαση έχει αυξηθεί από 8% το 2000 σε 73%, αλλά στην υποσαχάρια Αφρική ο πληθυσμός χωρίς πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια παραμένει στα 600 εκατομμύρια (το 57% του πληθυσμού) και 15 χώρες στην περιοχή έχουν ποσοστά κάτω του 25%, σύμφωνα με την έκθεση.

ΒΟΗΘΕΙΑ ΖΗΤΑ Η ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Την παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών ζητεί η Τεχεράνη για τις αμερικανικές κυρώσεις, που χαρακτηρίζει “παράνομες και ανεύθυνες”. Ο πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ, Γολαμαλί Χόσρου, με επιστολή του καλεί τον ΟΗΕ να φέρει τις ΗΠΑ προ των ευθυνών τους για την απόφασή τους να αποσυρθούν μονομερώς από την πολυμερή συμφωνία του 2015 (που είχε εγκρίνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και εξακολουθούν να τη στηρίζουν η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία και η Κίνα) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΥΨΗΛΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Πρωτεύουσα καινοτομίας 2018 ανακηρύχθηκε η Αθήνα σε εκδήλωση στη Λισαβόνα παρουσία του δημάρχου Γιώργου Καμίνη. Η Αθήνα διεκδίκησε τη διάκριση στην τελική φάση μαζί με την Τουλούζη, το Αμβούργο, την Λουβέν, το Ούμεο, και το Άαρχους ενώ αρχικά είχαν καταθέσει υποψηφιότητα 80 πόλεις και η διάκριση συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1 εκατομμυρίου ευρώ. Διαβάστε τις δράσεις για τις οποίες η Αθήνα κέρδισε το βραβείο. “Καθημερινή”.

ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει αύριο την πρώτη πρόσκληση για το πρόγραμμα WiFi4EU, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα σε 2800 δήμους στην Ευρώπη να εγκαταστήσουν δίκτυα WiFi σε δημόσιους χώρους. Θα ακολουθήσουν άλλες τρεις προσκλήσεις την επόμενη διετία και θα διατεθούν συνολικά 120 εκατ. ευρώ σε 8000 δήμους σε ολόκληρη την ΕΕ, έως το 2020, αναφέρει η Επιτροπή σε ανακοίνωσή της. Τα χρηματοδοτούμενα από το πρόγραμμα WiFi4EU δίκτυα θα είναι δωρεάν, απαλλαγμένα από διαφημίσεις και δεν θα συλλέγουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.