Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου

Επιβράδυνση της ανάπτυξης και μεγάλη πτώση του δείκτη των επενδύσεων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ελληνική οικονομία παραμένει μη ελκυστική σε επενδύσεις. Προσοχή στην ιλαρά. Σοβαρές αποκαλύψεις για τη λειτουργία του ΑΔΜΗΕ. Τραγωδία στη Βραζιλία. 

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

ΧΡΗΣΤΙΚΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Νέα 24ωρη απεργία αποφάσισε η ΠΝΟ και έτσι τα πλοία θα μείνουν δεμένα και την Τρίτη μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. Επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας καταγράφεται το β’τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ. Ο δείκτης ανάπτυξης από το ήδη αναιμικό 2,5 έπεσε στο 1,8% ενώ σημαντική πτώση σημείωσε ο δείκτης των επενδύσεων ο οποίος, το ίδιο χρονικό διάστημα, καταγράφει πτώση 5,5%. Η ελληνική οικονομία παραμένει μη ελκυστική στις επενδύσεις.
Οι εξαγωγές και η κατανάλωση παραμένουν ο κύριος μοχλός της ανάπτυξης.
Από την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου ξεκινούν και πάλι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων που συνδέονται με “κόκκινα” δάνεια. Από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας στις 21 Φεβρουαρίου μέχρι σήμερα έχουν αναρτηθεί 14.500 πλειστηριασμοί, έχουν ολοκληρωθεί 7.500 και από αυτούς κηρύχθηκαν γόνιμοι 4.500.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες έχουν κατεβάσει το όριο της αντικειμενικής αξίας των κατοικιών που ανεβαίνουν στην πλατφόρμα από τις 150.000 ευρώ στις 100.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ. Μιας και ξεκινούν τα σχολεία κρίνουμε σκόπιμο να ανθολογήσουμε αυτή την είδηση. Τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί δραματικά το α’εξάμηνο του 2018. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους 34 άνθρωποι. Η ιλαρά, ειδικά για τους ενήλικες, είναι πολύ επικίνδυνη ασθένεια. Για να ανακοπεί η ραγδαία εξάπλωση αυτής της ασθένειας είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός των παιδιών αλλά και των ομάδων του πληθυσμού που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Δείτε εδώ ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα για την ιλαρά.

ΜΠΛΑΚ-ΑΟΥΤ. “Σε σπάνια αστοχία υλικού, αδύνατον να προβλεφθεί ή να εντοπιστεί κατά τον τακτικό έλεγχο” αποδίδει ο ΑΔΜΗΕ τη διακοπή ρεύματος στην Αττική στις 22 Αυγούστου.
Μια σειρά δημοσιευμάτων όμως τόσο στην “Καθημερινή” της Κυριακής όσο και στο Capital.gr αποκαλύπτουν ότι η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Κακή ή ανύπαρκτη συντήρηση του δικτύου, έλλειψη προσωπικού και υλικών, κακή διαχείριση των οικονομικών, σκανδαλώδεις συμβάσεις για στελέχη διοίκηση που ανεβάζουν το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης χωρίς αυτή να παράγει ανάλογο αποτέλεσμα είναι οι αιτίες που προκαλούν τα όλο και συχνότερα και μεγαλύτερης διάρκειας μπλακ-άουτ.
Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και το παρακολουθούμε.

ΠΑΙΔΕΙΑ. Τέσσερις ομάδες προσανατολισμού (όσα και τα επιστημονικά πεδία), σχολές ελεύθερης πρόσβασης, αλλαγές στις εξετάσεις για το απολυτήριο, κατάργηση των Λατινικών και αντικατάστασή τους από την Κοινωνιολογία, κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας, καθώς επίσης και κατάθεση μηχανογραφικού πριν την έναρξη της Γ’ λυκείου, είναι μεταξύ άλλων οι αλλαγές στο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου. Η Γ’ Λυκείου πρακτικά μετατρέπεται σε προπαρασκευαστικό έτος για την ανώτατη εκπαίδευση και το νέο σύστημα θα ισχύσει από το σχολικό έτος 2019-20, δηλαδή αφορά τους μαθητές που φέτος θα είναι στη Β’ λυκείου.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. Περίπου 18.000 παιδιά θα μείνουν τελικά εκτός παιδικών σταθμών. Αν και τον ακριβή αριθμό θα τον γνωρίζουμε αργότερα. “Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα μάθουμε πόσα παιδιά θα μείνουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών”, δήλωσε στον ANT1 ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), η οποία είναι υπεύθυνη για την κατανομή των voucher εισαγωγής των παιδιών στους σταθμούς. 

ΝΕΟΣ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΣ ΜΟΥΣΕΙΟΥ. Η Κρατική Ασφάλεια της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών ανέλαβε την έρευνα για την επίθεση με διαφανή λιπαρή ουσία στο Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού στην Αθήνα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Μουσείου, την Κυριακή 26 Αυγούστου, διαπιστώθηκαν ίχνη άοσμης και διαφανούς λιπαρής ουσίας σε σημεία του Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού. Τα ίχνη αυτά, συνεχίζει η ανακοίνωση του Μουσείου, προκλήθηκαν από δύο άτομα, όπως σε πρόσφατη συναφή περίπτωση, τα οποία καταγράφηκαν από τις κάμερες του συστήματος ασφαλείας. Είναι η δεύτερη τέτοιου είδους επίθεση σε Μουσείο της Αθήνας. Πριν από ένα μήνα, παρόμοιος βανδαλισμός είχε συμβεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΒΡΑΖΙΛΙΑ. Τραγωδία που δεν είναι δυνατόν να περιγραφεί με λέξεις η ολοσχερής καταστροφή του Εθνικού Μουσείου της Βραζιλίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο από πυρκαγιά. Η συλλογή περιελάμβανε 20 εκατομμύρια αντικείμενα από αρχαιολογικές ανασκαφές, συμπεριλαμβανομένου και του αρχαιότερου ανθρώπινου απολιθώματος που είχε βρεθεί στη χώρα. Η διοίκηση του μουσείου, σύμφωνα με το Reuters, κάνει λόγο για “χρονικό μιας προαναγγελθείσας πυρκαγιάς” αφού το σύστημα πυρασφάλειας του μουσείου είχε τεθεί εδώ και καιρό εκτός λειτουργίας αλλά οι κυβερνήσεις δεν αντιδρούσαν. Άλλη μια εθνική καταστροφή εξαιτίας ανίκανων και διεφθαρμένων κυβερνήσεων. 

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ. Δραστικός περιορισμός στις κρατικές δαπάνες με μείωση Υπουργείων και φορολόγηση των εξαγωγών είναι κάποια από τα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίτσιο Μάκρι μετά την κατάρρευση του πέσο την προηγούμενη εβδομάδα. Αύριο η κυβέρνηση της Αργεντινής ξεκινά διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ για την επιτάχυνση της εκταμίευσης της δόσης του δανείου των 50δις που έλαβε πρόσφατα η χώρα. Πάντως ο Μάκρι δεσμεύθηκε ότι τα μέτρα λιτότητας του θα αφήσουν στο απυρόβλητο δαπάνες του κοινωνικού κράτους.

ΜΕΡΚΕΛ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ. Επίσκεψη στα Σκόπια θα πραγματοποιήσει το Σάββατο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίου θα πραγματοποιηθεί συνάντησή της με τον Πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ ενώ η Ά. Μέρκελ, “θέλει βεβαίως να σχηματίσει η ίδια εντύπωση επιτόπου εν όψει του δημοψηφίσματος για το ζήτημα της ονομασίας της χώρας, το οποίο θα διεξαχθεί στο τέλος του μήνα”. Σαφές.

ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ. Μπορεί κάποιοι να μην έχετε επιστρέψει ακόμα από τις διακοπές σας και όσοι έχετε γυρίσει να είστε άφραγκοι αλλά αυτά μην σας πτοήσουν καθόλου από τα παίξετε λίγο με το νέο εργαλείο της Google που συμβουλεύει τους χρήστες για το πότε πρέπει να αγοράσουν αεροπορικά εισιτήρια ώστε να αποφύγουν τις “τσιμπημένες” τιμές της εποχής των γιορτών και των διακοπών. Μάλιστα, το εργαλείο αυτό, ως γνήσια εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης, άπαξ και μάθει τις συνήθειες ενός χρήστη τον συμβουλεύει πως να οργανώνει οικονομικότερα τα ταξίδια του. Εντυπωσιακό και εύχρηστο.  Το διαβάσαμε στο Bloomberg Pursuits.

ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ. Προχθές μας ήρθε η όρεξη να παραστήσουμε τους τουρίστες στην Αθήνα. Το ευνοεί ο καιρός και η εποχή. Ευτυχώς είχαμε διαβάσει την κριτική παρουσίαση του Τάσου Μητσελή στο FNL για ένα εμβληματικό, “τουριστικό” εστιατόριο με απόλυτη θέα στην Ακρόπολη. Μιας και πήγαμε προετοιμασμένοι ευχαριστηθήκαμε περισσότερο από ποτέ τη “Στροφή”.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!