Τρίτη 10 Ιουλίου

Σώα τα παιδιά στην Ταϊλάνδη. Χάος με τις περικοπές των συντάξεων, εμφανίστηκε ο “ευρωπαίος αξιωματούχος”. Η ανταποκρίτρια της Wall Street Journal, Ματίνα Στεβή-Γκρίντνεφ γράφει για το FACT για τη συμφωνία ειρήνης που υπέγραψαν η Αιθιοπία και η Ερυθραία μετά από εικοσαετή πόλεμο.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

 

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΞΕΤΕΛΕΣΘΗ. Θα συμφωνήσουμε με τη Suzanne Moore του Guardian. Η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 12 παιδιών και του προπονητή τους από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη που ολοκληρώθηκε σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) με επιτυχία είναι ένας θρίαμβος της γενναιότητας, της εξειδίκευσης αλλά και της αγάπης. Στις πρώτες δηλώσεις που κάνουν οι διασώστες δηλώνουν εντυπωσιασμένοι με την ψυχραιμία που επέδειξαν τα 12 μικρά παιδιά τα οποία ενώ δεν ήξεραν μπάνιο βρέθηκαν να κάνουν κατάδυση σ’ενα σπήλαιο με μηδενική ορατότητα.
Λεπτομέρειες για την ακριβή κατάσταση της υγείας τους θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθούν οι εξετάσεις τους.
Οι παγκόσμιοι πανηγυρισμοί πάντως επισκιάζονται από την απώλεια της ζωής του πρώην δύτη που την Παρασκευή είχε χάσει τη ζωή του προσπαθώντας να μεταφέρει οξυγόνο στο σημείο όπου βρέθηκαν τα παιδιά.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ. Το πρόσημο των προσλήψεων για τον Ιούνιο είναι θετικό αλλά πρόκειται για θέσεις μερικής απασχόλησης και εργασίας εκ περιτροπής. Επίσης, ο Ιούνιος του 2018 συγκρινόμενος με τον Ιούνιο 2017 δείχνει αύξηση των απολύσεων. Αυτά προκύπτουν σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος “Εργάνη” όπως αυτά δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. 6 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τα ευρήματα της Ετήσιας Διεθνούς Έρευνας Έλλειψης Ταλέντου της ManpowerGroup για το 2018. Το ποσοστό αυτό (61%) αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται στην Ελλάδα τα τελευταία 10 χρόνια και βρίσκεται 16 μονάδες πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο (45%). Η έλλειψη απαιτούμενης εμπειρίας (27%), τεχνικών δεξιοτήτων (25%), διαθέσιμων υποψηφίων (17%), η προσδοκία υψηλότερης αμοιβής σε σχέση με την προσφερόμενη (12%) και η έλλειψη προσωπικών δεξιοτήτων (7%) καταγράφονται ως οι κύριοι λόγοι δυσκολίας κάλυψης θέσεων εργασίας. Δείτε τις 10 θέσεις εργασίας με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης για το 2018 εδώ.

ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΚΑΙ Ο ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣΚατά περίπου 30.000 άτομα μειώθηκε μεταξύ 2017 και 2018 ο πληθυσμός της Ελλάδας, φθάνοντας τα 10.738.000 (από 10.768.000) όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.  Στο ίδιο διάστημα, στην ΕΕ ο πληθυσμός αυξήθηκε κατά περίπου 1 εκατομμύριο, από 511,5 εκατ. σε 512,5 εκατ. Η μεγαλύτερη πληθυσμιακή αύξηση σημειώθηκε στη Μάλτα (3,2%), στο Λουξεμβούργο (1,9%), στη Σουηδία (1,2 %), στην Ιρλανδία (1,1%) και στην Κύπρο (1,1%) ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις σημειώθηκαν στη Λιθουανία (1,3%), στην Κροατία (1,1%) και στη Λετονία (0,8%).

ΝΑ ΚΑΙ Ο ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΑΞΙΩΜΑΤΟΥΧΟΣ. Παρέμβαση έκανε σήμερα ο περίφημος “ευρωπαίος αξιωματούχος” της Κομισιόν αφού με ευθύνης της έχει προκληθεί χάος στο πολιτικό σύστημα της χώρας με αφορμή την περικοπή των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου στα νησιά. Οι δανειστές, αφού άφησαν περιθώριο στην κυβέρνηση να ισχυρίζεται (ψευδώς) ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις έσυρε την αντιπολίτευση στην κατάσταση να πλειοδοτεί σε λαϊκισμό για το θέμα.
Η περικοπή των συντάξεων είναι μέτρο διαρθρωτικό και όχι δημοσιονομικό. Δηλαδή έχει στόχο την επιβίωση της σαθρής ελληνικής οικονομίας. Σήμερα το κόστος των συντάξεων ανέρχεται στο 17,3% του ΑΕΠ και με τις περικοπές θα φτάσει το 10%.
Χωρίς τις περικοπές των συντάξεων το ασφαλιστικό δεν είναι βιώσιμο, όπως αποκαλύπτει στο ρεπορτάζ της η Ρούλα Σαλούρου στην “Καθημερινή”. Όλα τα υπόλοιπα είναι παιχνίδια δυστυχώς σε βάρος των πολιτών.

ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ.“Όχι”  στη κατάτμηση της Β’ Αθήνας αναμένεται να πει η Νέα Δημοκρατία από την στιγμή που η κυβέρνηση δεν προχωρά στη νομοθέτηση της ψήφου των κατοίκων του εξωτερικού. Λίγο νωρίτερα ο αρμόδιος Υπουργός, Πάνος Σκουρλέτης, είχε διαβεβαιώσει ότι η επίμαχη ρύθμιση για τους απόδημους Έλληνες θα έρθει προς ψήφιση εντός του 2018. Βέβαια, ποιος μπορεί να εμπιστευτεί την κυβέρνηση όταν έχει ξεγελάσει κατά καιρούς όλους τους αρχηγούς και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

NEO KOMMA. Το τρίτο του ακροδεξιό κόμμα μέσα σε τριάμισι χρόνια ανακοίνωσε ότι θα ιδρύσει ο δικηγόρος και Γραμματέας Υπουργικού Συμβουλίου στην κυβέρνηση Σαμαρά, Τάκης Μπαλτάκος. Μετά τις “Ρίζες”και την “Εθνική Ενότητα” που είχε ιδρύσει με τον Γιώργο Καρατζαφέρη σκέφτηκε να πάει ακόμα πιο ακροδεξιά. Έτσι, αυτή τη φορά νέος του παρτενέρ είναι ο πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος τον οποίο είχε διορίσει ο Αλέξης Τσίπρας υφυπουργό για να τον αποπέμψει μετά από λίγες ώρες μετά από παρέμβαση του ιδίου του προέδρου της Κομισιόν για αντισημιτικές θέσεις που εξέφραζε συστηματικά στα σόσιαλ μήντια.
Μένει να δούμε αν μέχρι τις εκλογές ο Τάκης Μπαλτάκος θα καταρρίψει το ατομικό του ρεκόρ στην ίδρυση ακροδεξιών κομμάτων.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ. Μετά από δύο δεκαετίες πολέμου η Αιθιοπία και η Ερυθραία υπέγραψαν τη Δευτέρα ειρηνευτική συμφωνία που βάζει σε κίνηση σημαντικές αλλαγές στο υψηλής γεωπολιτικής σημασίας Κέρας της Αφρικής. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στη νεότερη ιστορία της ηπείρου και, επίσημα, σηματοδοτεί το τέλος του τελευταίου διακρατικού πολέμου στην Αφρική.
Η συμφωνία υπεγράφη στην πρωτεύουσα της Ερυθραίας την Ασμάρα, μία από τις πιο απομονωμένες πόλεις του κόσμου, από τον νέο πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Άμπι Άχμεντ και τον πρόδερο της Ερυθραίας Ισαΐα Αφγουέρκι.
Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν πλήρη αποκατάσταση διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στα γειτονικά τους κράτη, άνοιγμα τηλεπικοινωνιών και μεταφορών, και το άνοιγμα των λιμένων της Ερυθραίας στην Ερυθρά Θάλασσα για χρήση της Αιθιοπίας.
Η Αιθιοπία έχασε πρόσβαση στη θάλασσα όταν, μετά από τριακονταετή ανταρτοπόλεμο, η μικρή Ερυθραία κατάφερε να αποσχισθεί το 1991. Το 1993 αναγνωρίστηκε διεθνώς ως ανεξάρτητο κράτος. Ο Πρόεδρος Αφγουέρκι, ήρωας του αγώνα ανεξαρτησίας, γρήγορα γραπώθηκε στην εξουσία και είναι στο πηδάλιο της χώρας έκτοτε.
Η νέα περίοδος καλών σχέσεων ανάμεσα στα δύο κράτη θα διευκολύνει τις διακρατικές σχέσεις στο Κέρας της Αφρικής, που βρίσκεται δίπλα στη Μέση Ανατολή στην αφρικανική ακτή της Ερυθράς Θάλασσας, ενός από τα σημαντικότερα θαλάσσια εμπορικά περάσματα αφού καταλήγει στη διώρυγα του Σουέζ. Περίπου 10% του παγκόσμιου εμπορίου περνά από εδώ.
Η συμφωνία έρχεται και σε ιδιαίτερα σημαντική στιγμή για την ευρύτερη περιοχή. Οι ΗΠΑ, που διατηρούν 4.000 στρατά στη μόνιμη βάση Λεμοννιέρ του γειτονικού Ντζιμπουτί, αναζητούν νέα σημεία για την ανάπτυξη των στρατιωτικών τους δυνάμεων στο Κέρας, από όπου κυρίως εφορμούν εναντίον Σομαλών και άλλων ακραίων ισλαμικών στοιχείων καθώς και στη Μέση Ανατολή.
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία και το Κατάρ ανταγωνίζονται έντονα στο Κέρας -που περιλαμβάνει τη Σομαλία, τη Σομαλιλάνδη, το Ντζιμπουτί, την Ερυθραία και την Αιθιοπία και το Σουδάν-καθώς τα τελευταία δύο χρόνια έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη εμπορικών λιμανιών και ναυτικών βάσεων στα παράλια της Ερυθράς Θάλασσας.
Η Αιθιοπία και η Ερυθραία είναι αδελφά κράτη και μοιράζονται εθνοτικούς, γλωσσικούς και θρησκευτικούς δεσμούς -και οι δύο πληθυσμοί είναι κατά πλειοψηφία Χριστιανοί Ορθόδοξοι -αλλά απόλαυσαν μόλις πέντε χρόνια καλών σχέσεων μετά την απόσχιση της Ερυθραίας.
Το 1998 άρχισαν να μάχονται για ένα μικρό αλλά σημαντικό σημείο στα μεταξύ τους σύνορα στην περιοχή Μπαντμέ. Το 2002 επιτροπή υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε ότι το Μπαντμέ ανήκει στην Ερυθραία και διέταξε την Αιθιοπία να αποσύρει τα στρατά της – πράγμα που δεν συνέβη ποτέ, οδηγώντας σε μόνιμη κατάσταση πολέμου.
Η εξέλιξη των δύο κρατών τα τελευταία 20 χρόνια έχει υπάρξει δραματικά διαφορετική.
Η Αιθιοπία είναι σήμερα ένα κράτος με αξιώσεις τοπικής υπερδύναμης. Με 104 εκατομμύρια κατοίκους είναι το δεύτερο πολυπληθέστερο στην Αφρική μετά τη Νιγηρία. Αναπτύσσεται οικονομικά με ρυθμούς περί το 10% ετησίως την τελευταία δεκαετία, και πέρυσι ήταν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο κράτος του κόσμου. Είναι στρατηγικός σύμμαχος των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαχείριση μεταναστευτικών ροών, και της Κίνας στο εμπόριο και την ανάπτυξη υποδομών και τηλεπικοινωνιών.
Αντίθετα η μικρή Ερυθραία, με πληθυσμό μόλις 4,5 εκατομμύρία, έχει απομονωθεί πλήρως τα τελευταία 20 χρόνια και συχνά αποκαλείται “Βόρεια Κορέα της Αφρικής”. Το καθεστώς Αφγουέρκι κατηγορείται για ακραίες καταπατήσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία την κόντρα με την Αιθιοπία, ο κ. Αφγουέρκι έχει κηρύξει από τα τέλη του ’90 κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με κύριο χαρακτηριστικό την αναγκαστική και δια βίου στράτευση αγοριών και κοριτσιών μετά το τέλος του λυκείου. Η πολιτική αυτή έχει οδηγήσει σε δραματικό προσφυγικό κύμα, αφού εκατοντάδες χιλιάδες έχουν φύγει από την Ερυθραία τα τελευταία 20 χρόνια, με κύριο προορισμό την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ματίνα Στεβή-Γκρίντνεφ, ανταποκρίτρια της Wall Street Journal στην Αφρική.

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ. Ένα σπάνιο εύρημα ήρθε στο φως στην αρχαία Ολυμπία, το οποίο ενδέχεται να είναι το αρχαιότερο σωζόμενο γραπτό απόσπασμα των Ομηρικών Επών. Η πλάκα έχει 13 στίχους από την ραψωδία ξ της Οδύσσειας (ομιλία του Οδυσσέα στον Εύμαιο) και σύμφωνα με την πρώτη εκτίμησή, μπορεί να χρονολογηθεί στη ρωμαϊκή εποχή και πιθανώς πριν από τον 3ο αι. μ.Χ. Αν η προκαταρκτική χρονολόγηση επιβεβαιωθεί τότε η πήλινη πλάκα θα έχει το παλαιότερο γραπτό απόσπασμα των Ομηρικών Επών που έχει έρθει στο φως. Η ανασκαφή έγινε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος “Ο πολυδιάστατος χώρος της Ολυμπίας”, τελεί υπό τη διεύθυνση της Δρ. Ερωφίλης-Ίριδας Κόλια, Προϊσταμένης της ΕΦΑ Ηλείας, σε συνεργασία με καθηγητές του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου και γερμανικών Πανεπιστημίων. 

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΒΟΛΤΑ. Πόσα ξέρετε για τα περίφημα “Προπύλαια” του Πανεπιστημίου Αθηνών; Το κτίριο που είναι κομμάτι της περίφημης “Αθηναϊκής Τριλογίας” και το οποίο θεμελιώθηκε το 1839, σε σχέδια του Δανού αρχιτέκτονα Hans Christian Hansen;Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανοίγει το “σπίτι”  του στο ευρύτερο κοινό και το καλεί να γνωρίσει από κοντά τα Προπύλαια, έναν από τους πιο εμβληματικούς τόπους μνήμης της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους. Με ξεναγήσεις στην ελληνική γλώσσα κάθε Τετάρτη 11/7, 18/7, 25/7, 1/8, στις 5 μ.μ. και ξεναγήσεις στην αγγλική γλώσσα κάθε Πέμπτη 12/7, 19/7, 26/7, 2/8, στις 5 μ.μ.
Για τις ξεναγήσεις υπάρχει συμβολικό τίμημα 2Ε για ενηλίκους και 1Ε για ανηλίκους και ειδικές κατηγορίες (περιλαμβάνεται ειδικό ενημερωτικό υλικό). Κράτηση θέσεων πραγματοποιείται στην ειδική σελίδα του ΕΚΠΑ

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα, ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!