Πέμπτη 28 Ιουνίου

Επιλύθηκε από Έλληνα Ακαδημαϊκό ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην ιστορία των Μαθηματικών. Ξεκίνησε στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με επίκεντρο το Προσφυγικό. Πώς προχωράνε οι ενταξιακές διαδικασίες στα Δυτικά Βαλκάνια; Η καινοτομία αλλάζει και το ποδόσφαιρο.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις μέχρι αυτή την ώρα όπως τις επέλεξαν ο Γιώργος Γιάνναρος, η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Θανάσης Παναγόπουλος και ο Θύμιος Τζάλλας.

ΥΠΟΘΕΣΗ LINDELOF. Ο Αθανάσιος Φωκάς, καθηγητής του  Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ο μεγαλύτερος Έλληνας μαθηματικός μετά τον Καραθεοδωρή όπως λένε πολλοί, έλυσε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην ιστορία των μαθηματικών, την υπόθεση Lindelöf, που ήταν διατυπωμένη εδώ και 110 χρόνια. Ανοίγει έτσι νέους δρόμους στους κβαντικούς υπολογιστές, στη θεωρία αριθμών και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.
Διαβάστε τη συνέντευξη που έδωσε στη LIFO.

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ. Ξεκίνησαν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με επίκεντρο το προσφυγικό. Σύμφωνα με πληροφορίες θα συζητηθούν δύο μείζονα ζητήματα:
1. Για τις ροές κεντρικής και δυτικής Μεσόγειο: Η γαλλο-ισπανική πρόταση να φτιαχτούν hotspots, όπως έχει η Ελλάδα, στην Ισπανία Γαλλία, Ιταλία. Αντίθετα, η ιταλο- αυστριακή πρόταση είναι να επιστρέφουν στην Αφρική, με συμφωνίες με την Τυνησία και τη Λιβύη.
2. Για τις ροές της ανατολικής Μεσογείου: Η γερμανική πρόταση της Α.Μερκελ για περιορισμό δευτερογενών ροών στο πλαίσιο πολυμερών σχημάτων με μέτρα στήριξης σε χώρες πρώτης υποδοχής. Από την άλλη υπάρχει η γραμμή του CSU και της Αυστρίας για κλείσιμο συνόρων και δημιουργία “μίνι Σένγκεν”.
H Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά της:
1. Υπερασπίζεται πάγια τη θέση για συλλογικές ευρωπαϊκές λύσεις που συνάδουν με το διεθνές δίκαιο.
2. Διεκδικεί την ολοκλήρωση της αναθεώρησης του Δουβλίνου σε δίκαιη κατεύθυνση.
3. Διεκδικεί επιπλέον στήριξη σε ευρωπαϊκές χώρες πρώτης υποδοχής και λήψη μέτρων σε περίπτωση κρίσης.
4. Στηρίζει ολοκληρωμένο πρόγραμμα υποστήριξης χωρών προέλευσης και διέλευσης, ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών και άνοιγμα/αναβάθμιση διόδων νόμιμης εισόδου προσφύγων σε Ευρώπη από Αφρική και Τουρκία.

ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ο Α.ΤΣΙΠΡΑΣ. Έτοιμος να προχωρήσει σε διμερή συμφωνία με την Άγκελα Μέρκελ για το προσφυγικό εμφανίζεται ο Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με όσα δηλώνει σε συνέντευξή του στους Financial Times. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, “ο πρωθυπουργός της Ελλάδας είναι έτοιμος να προχωρήσει σε συμφωνία με την Άγκελα Μέρκελ προκειμένου να διευκολύνει τη Γερμανία να επιστρέψει αιτούντες άσυλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, δίνοντας έτσι στην καγκελάριο μια σημαντική ώθηση πριν από μια κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής”. Σύμφωνα με τους Financial Times, στη συνέντευξή του “ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι είναι ανοικτός σε ειδική συμφωνία με το Βερολίνο για να περιορίσει τις “δευτερογενείς μετακινήσεις” των προσφύγων που φθάνουν στα νότια σύνορα της ΕΕ, αλλά έπειτα ταξιδεύουν βόρεια στη Γερμανία”.

ΠΑΡ’ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΟΙ. Ενώ την ώρα που πληκτρολογούμε το δελτίο εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής για το Προσφυγικό σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR),το ποσοστό των μεταναστών σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό της Ευρώπης είναι μικρό σε αντίθεση με την κρατούσα αντίληψη. Στο τέλος του 2017 περίπου 22,3 εκατομμύρια μετανάστες ζούσαν στην Ε.Ε. Πρόκειται για το 0,45% του συνολικού πληθυσμού της Ευρώπης που ανέρχεται σε περισσότερα από 511 εκατομμύρια. Επίσης, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ), από την 1η Ιανουαρίου ως τις 24 Ιουνίου 2018, 43.000 μετανάστες αποπειράθηκαν τον διάπλου της Μεσογείου, σχεδόν μισοί σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός το 2016 ήταν πενταπλάσιος.
Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν βρεθεί νεκροί και έχουν κηρυχθεί αγνοούμενοι έχει επίσης μειωθεί. Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, εκτιμάται στους 1.000 το πρώτο μισό του έτους, με τα δύο τρίτα των θανάτων να καταγράφονται στον κεντρικό θαλάσσιο δρόμο προς την Ιταλία. Το 2017 περισσότεροι από 2.150 πνίγηκαν το πρώτο εξάμηνο του έτους, σχεδόν όλοι στον δρόμο προς την Ιταλία. Η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι κύριες χώρες εισόδου. Μέχρι το τέλος Ιουνίου περίπου το 40% των μεταναστών έφτασε στην Ιταλία, με τους υπόλοιπους να μοιράζονται μεταξύ Ισπανίας και Ελλάδας ενώ λίγοι έφτασαν και στην Κύπρο.

ΑΘΩΟΙ. Ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων η Ηριάννα Βασιλειάδου-Λιναρδάκη και ο Περικλής Μπενέκης οι οποίοι κατηγορούνταν για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση “Πυρήνες της Φωτιάς”.
Το ιστορικό της υπόθεσης.
Ο
ι δύο πολίτες βρέθηκαν στο στόχαστρο της Αντιτρομοκρατικής τον Μάρτιο του 2011 ύστερα από έφοδο στο σπίτι του συντρόφου της Η.Βασιλειάδη, Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, ο οποίος συγκατοικούσε με τον Περικλή Μπενέκη. Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος παραπέμφθηκε σε δίκη ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης “Πυρήνες της Φωτιάς”, στην οποία αθωώθηκε, ενώ η Ηριάννα έπειτα από κατάθεση που έδωσε είχε αφεθεί ελεύθερη, αφού δεν προέκυψε κάτι εναντίον της. Λίγους μήνες μετά, είχε εντοπιστεί στην Πανεπιστημιούπολη ένα μεταλλικό κουτί με όπλα, το οποίο μεταφέρθηκε στα εργαστήρια της Αντιτρομοκρατικής και έναν χρόνο μετά, η πραγματογνωμοσύνη επί του οπλισμού αποφάνθηκε για την ύπαρξη μερικού αποτυπώματος που ανήκει σε “άγνωστο θήλυ”. Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της Ηριάννας και του Περικλή τον Ιανουάριο του 2013, η οποία κατέληξε στην καταδίκη τους εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων όσον αφορά τα ισχνά στοιχεία που έλαβαν υπόψη τους οι δικαστές.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΒΗΛΩΣΗ. Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον εντοπισμό των δραστών που βεβήλωσαν το Μνημείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη, παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρος Τσόγκας.
Χθες το βράδυ, άγνωστοι, πέταξαν μπογιές στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, το οποίο βρίσκεται στην Πλατεία Ελευθερίας. Οι πρώτες εκτιμήσεις της Αστυνομίας ανέφεραν ότι η ενέργεια αυτή φέρεται να αποδίδεται σε άτομα που αποκόπηκαν από την πορεία, που έγινε σε κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης στη συνέχεια του συλλαλητηρίου για το ονοματολογικό της πΓΔΜ.

 

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΕ 2′. Η υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε στην αρχή της εβδομάδας ότι περιμένει από τις Βρυξέλλες να κάνουν “αυτό που πρέπει” για την Αλβανία και την πΓΔΜ. Η Κομισιόν είχε εγκρίνει την έναρξη των ενταξιακών τους διαπραγματεύσεων τον Απρίλιο, αλλά φευ, οι δύο χώρες θα ξεκινήσουν τη διαδικασία, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στο τέλος του 2019.
Η Γαλλία και η Ολλανδία εξέφρασαν επιφυλάξεις για την ετοιμότητα τους. Με τη στάση τους, οι δύο χώρες επιβεβαίωσαν την αλλαγή πλεύσης στην ΕΕ. Παλιότερα τα κράτη μέλη πίεζαν την Κομισόν να άρει τις επιφυλάξεις της για τις διευρύνσεις, τώρα ισχύει το αντίθετο.
Άλλες τέσσερις χώρες από τα Δυτικά Βαλκάνια περιμένουν την ένταξη τους στην ΕΕ. ΓΙα όλες υπήρξαν νέα αυτή την εβδομάδα. Η Σερβία έχει 14 ανοιχτά κεφάλαια στη διαπραγμάτευση της και το Μαυροβούνιο είναι πιο μπροστά με 31. H ΕΕ την Τρίτη άνοιξε τρία ακόμη κεφάλαια διαπραγμάτευσης με τις δύο χώρες. Καλά νέα, αλλά πρέπει και οι δύο να λύσουν μεγάλα θέματα πριν προχωρήσουν. Το μεν Μαυροβούνιο τα θέματα διαφθοράς, η δε Σερβία, μεταξύ άλλων, το ζήτημα με το Κόσοβο.
“Δεν έχω να παρουσιάσω τίποτε καλό στον κόσμο, αλλά θα πρέπει εκείνοι να αποφασίσουν” είπε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αμέσως μετά τη συνάντηση του με τη Μοντεγκρίνι και τον Κοσοβάρο ομόλογό του Χασίμ Θάτσι. Ίσως δηλαδή να έχουμε δημοψήφισμα στη Σερβία.
Οι άλλες δύο χώρες που συμμετέχουν στη διεύρυνση (χωρίς όμως να έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις) είναι το Κόσοβο και η Βοσνία. Βρίσκονται ακόμη σε επίπεδο ερωτηματολογίων. Στη Βοσνία, οι Βρυξέλλες ανησυχούν για την ένταση στη χώρα και τις διακρίσεις σε βάρος Ρόμα και Εβραίων στις επικείμενες εκλογές του 2018.
Κάπως έτσι, κλείνει η προεδρία της ΕΕ από τη Βουλγαρία. Θα ακολουθήσουν δύο χώρες με μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή: Αυστρία και Ρουμανία.
Η εβδομάδα σε μία έκθεση: Στο Ζάγκρεμπ οι διοργανωτές μάζεψαν 7.000 ευρώ και οργάνωσαν την πρώτη τους έκθεση στο νέο ανεξάρτητο μουσείο αφιερωμένο σε εικόνες του πολέμου. (Θύμιος Τζάλλας)

ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. Αύριο μετά τη μία το μεσημέρι θα ανακοινωθούν οι βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων σε γενικά και επαγγελματικά λύκεια. Οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα σχολεία, θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του. Ταυτόχρονα, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους σε αυτή την ιστοσελίδα  πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο τους.

ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΤΡΟΠΙΚΑ ΔΑΣΗ. Τα τροπικά δάση γνωρίζουν μεγάλη απώλεια δέντρων για δεύτερο συνεχόμενο έτος. Τα στοιχεία από το Πανεπιστήμιο του Maryland δείχνουν ότι τροπικά δάση σε όλο τον κόσμο έχασαν 15,8 εκατομμύρια εκτάρια (39 εκατομμύρια στρέμματα) κάλυψης δέντρων το 2017 – έκταση ίση με το μισό Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό καθιστά το 2017 το δεύτερο χειρότερο έτος μετά το 2016, δεδομένου ότι οι ερευνητές άρχισαν να συλλέγουν τα στοιχεία από το 2001. Οι απώλειες στη Βραζιλία, όπου βρίσκονται τα περισσότερα από τα τροπικά δάση του Αμαζονίου, αποτελούσαν σχεδόν το 30% του συνόλου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. Η μεγαλύτερη καινοτομία σε αυτό το παγκόσμιο κύπελλο, αλλά ενδεχομένως και η μεγαλύτερη καινοτομία στο ποδόσφαιρο των τελευταίων 50 ετών, είναι ο VAR.
Τα αποτέλεσμά του ορατά. Σε αυτό το Μουντιάλ έχουν ήδη καταλογιστεί χάριν στο VAR τα περισσότερα πέναλτυ στην ιστορία των Μουντιάλ. Και είμαστε ακόμα στη φάση των ομίλων.
Ο VAR προσπαθεί να κάνει το άθλημα δικαιότερο. Και εν πολλοίς το πετυχαίνει. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως αποτελεί απλώς ένα ευκρινέστερο και πιο ψύχραιμο παρατηρητή μιας δύσκολης φάσης. Δεν αποκαθιστά αφ εαυτού κάθε αδικία μέσα στο παιχνίδι.
Δύο παραδείγματα είναι ενδεικτικά του ανωτέρω:
1.Στο παιχνίδι Δανία – Αυστραλία καταλογίστηκε πέναλτι με χρήση του VAR για χέρι σε αμυντικό της Δανίας, το οποίο ήταν από τεχνικής απόψεως ορθό, όμως στη ροή του παιχνιδιού ήταν ξεκάθαρο πως ο παίκτης δεν είχε πρόθεση να παίξει με το χέρι.
2. Σε μια εκτός παιχνιδιού φάση στον αγώνα Ιράν – Πορτογαλία, ο super star της Πορτογαλίας Ronaldo χτύπησε ξεκάθαρα με πρόθεση αντίπαλο παίκτη. Δεν χρειαζόταν το VAR για να το επιβεβαιώσει. Και όμως χρησιμοποιήθηκε. Και παρά το γεγονός αυτό, ο Ronaldo γλίτωσε με μια απλή κίτρινη κάρτα, αντί της ορθής κόκκινης, λόγω του υψηλού προφίλ του.
Η τεχνολογία είναι πάντα ευπρόσδεκτη σε κάθε κοινωνική δραστηριότητα. Έτσι και στο ποδόσφαιρο. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τελικά χρήση αυτής κάνει ο άνθρωπος, δηλαδή εν προκειμένω ο διαιτητής του αγώνα. (Γιώργος Γιάνναρος)

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.