Διαβάζετε τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας που πέρασε όπως τα κατέγραψαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο δημοσιογράφος Άλκης Κούρκουλας, ο Θανάσης Παναγόπουλος και ο Θύμιος Τζάλλας.
Εφόσον βρίσκετε το FACT χρήσιμο προωθήστε το στους φίλους σας με την προτροπή να εγγραφούν.
ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΟ EUROGROUP. Τις πρώτες ώρες της Παρασκευής το Eurogroup που συνεδρίαζε στο Λουξεμβούργο κατέληξε σε συμφωνία για το κλείσιμο της τελευταίας αξιολόγησης, τους όρους που θα πορευτεί η χώρα μετά τις 20 Αυγούστου καθώς και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση (πλήρες κείμενο εδώ) συμφωνήθηκαν τα εξής:
1. Μείωση συντάξεων και αφορολόγητου από 1.1.2019
2. Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι το 2060 ( 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060).
3. Αξιολογήσεις από κλιμάκια των δανειστών κάθε τρεις μήνες.
4. Πάγωμα των πληρωμών κεφαλαίου και τόκων μέχρι το 2032.
5. Δεκαετή επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ομολόγων του δανείου του EFSF.
6. Εκταμίευση δόσης 15δις. Από αυτά, τα 9,5 δις ευρώ θα “μπουν στην άκρη” για τη δημιουργία του ταμειακού αποθέματος (cash buffer) και τα 5,5 δις ευρώ θα αποπληρώσουν δανειακές υποχρεώσεις.
7. Επιστροφή κερδών της ΕΚΤ και των άλλων Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης ύψους 4,8 δισ. που θα εκταμιευθούν σε 4 ετήσιες ή 8 εξαμηνιαίες δόσεις ανάλογα με τις επιδόσεις της οικονομία. Θυμίζουμε ότι τα κέρδη αυτά υπολογίζεται ότι ανέρχονται στα 13 δις.
Οι Δηλώσεις
Αλέξης Τσίπρας: “Συμφωνία ανώτερη από τις προσδοκίες των αγορών”.
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: “Ο Ελληνικός λαός μπορεί να χαμογελάσει”.
Κυβερνητικός Εταίρος: “Αυτή η κυβέρνηση απελευθέρωσε τους Έλληνες”.
Νέα Δημοκρατία: “Η χθεσινή συμφωνία για το χρέος θα μπορούσε να επιτευχθεί ήδη από το 2014 αν ο κ. Τσίπρας δεν δοκίμαζε στην πλάτη των Ελλήνων τις αυταπάτες του”.
Φώφη Γεννηματά: “Το 4ο Μνημόνιο είναι εδώ με σφραγίδα του Eurogroup”.
Ευ.Βενιζέλος: “Το αφήγημα της “καθαρής εξόδου” αντικαταστάθηκε από την ενισχυμένη εποπτεία και το διαρκές “μνημόνιο χρέους” και άρα ο κ. Τσίπρας μπορεί αντί για γραβάτα να φορέσει παπιγιόν, δηλαδή φιόγκο”.
Είναι καλή ή κακή η συμφωνία;
Ανθολογούμε μόνο μετριοπαθείς και τεκμηριωμένες απόψεις.
1. “Η πολυδιαφημισμένη και προπαγανδισμένη από τον Σύριζα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ήταν τελικά μια λειψή 10ετής επιμήκυνση των δανείων του EFSF και μια 10ετής περίοδος χάριτος στην πληρωμή των σχετικών τόκων”, γράφει για το Liberal ο Γιάννης Κουτσομύτης ο οποίος επιχειρηματολογεί γιατί η συμφωνία δεν επιτρέπει πανηγυρισμούς.
2. “Ούτε τεράστια επιτυχία, ούτε καταστροφή”, η συμφωνία του Eurogroup γράφει για τη “Ναυτεμπορική” ο Γιάννης Καμπουράκης.
Το σχόλιο του FACT
Βασικό χαρακτηριστικό των χωρών που βγήκαν πριν από την Ελλάδα από τα μνημόνια είναι ότι οι πολίτες τους ήταν και είναι καλύτερα ενημερωμένοι για τη λειτουργία της οικονομίας και των θεσμών. Στην Κύπρο, για παράδειγμα, σχεδόν σε κάθε οικογένεια υπάρχει κάποιος δικηγόρος ή λογιστής ή κάποιο πρόσωπο με μεγάλη κατάρτιση στα οικονομικά. Αυτό σημαίνει πως ήταν εξαιρετικά δύσκολο για το εκεί πολιτικό σύστημα να κοροϊδέψει τους Κυπρίους προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.
Στην Ελλάδα όπου ο οικονομικός αναλφαβητισμός είναι μεγάλος και ο Τύπος “ντιλάρει” διαρκώς με παράγοντες του πολιτικού συστήματος και έπαιξε τον χειρότερο δυνατό ρόλο ειδικά στην αρχή της κρίσης, η στάση που ο κάθε πολίτης κράτησε και κρατά απέναντι σε όλα αυτά εξαρτάται από το πόσο πρόθυμος ήταν και είναι να εξαπατηθεί από την κυβέρνηση και τα κόμματα.
Ομιλία ενώπιον των κοινοβουλευτικών ομάδων τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και των ΑΝΕΛ, εκφώνησε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απόψε, στις 7:30 μ.μ. στο Αίθριο του Ζαππείου.
Η Νέα Δημοκρατία αργά το απόγευμα ζήτησε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την οικονομία.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ. Τα μελλοντικά σχέδια της κυβέρνησης παρουσιάζει σε ρεπορτάζ του για το Protagon ο Γ.Πιέρρος. Το βρήκαμε ενδιαφέρον και το ανθολογούμε.
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ. Μερικές μόνο μέρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής, ο πρόεδρος ο Ερντογάν για πρώτη φορά στην δεκαεπταετή θητεία του ως Πρόεδρος και Πρωθυπουργός, αναφέρθηκε -ο ίδιος- στην πιθανότητα σχηματισμού συμμαχικής Κυβέρνησης. Η θεαματική αυτή στροφή νομίζω μιλάει από μόνη της για την πρόγνωση του αποτελέσματος. Να θυμίσουμε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν επέσπευσε για ενάμιση χρόνο τις εκλογές για να εκμεταλλευτεί αυτό που θεωρούσε ευνοϊκή συγκυρία, ή να αποφύγει αυτό που εκτιμούσε ότι θα είναι ακόμα δυσκολότερη συγκυρία που έρχεται!
Στην σύντομη προεκλογική περίοδο που ακολούθησε και που υποτίθεται ότι θα αιφνιδίασε όλους τους αντιπάλους του, αιφνιδιάστηκε ο ίδιος από την πτώση της δημοτικότητας του και οι πολιτικοί αναλυτές που δεν διανοούντο λαϊκή αποδοκιμασία του Ερντογάν μετα απο μια 20ετη πορεια συνεχους αυξησης τησ εκλογικησ τιου επιρροής.
Στη σύντομη αυτή προεκλογική περίοδο αμφισβητήθηκαν όλες οι στρατηγικές επιλογές : οι σύμμαχοι στον εθνικιστικό χώρο, αλλά και η πολλά υποσχόμενη Mεράλ Aκσενέρ που προσπάθησε να αναζητήσει την τύχη της στην αντιπολίτευση. Επιδοκιμάστηκε απροσδόκητα ο υποψήφιος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικό Κόμμαος (CHP) Μουχαρέμ Ιντζι , που στηρίχθηκε σε μία πολύ σύγχρονη επικοινωνιακή στρατηγική με εντονότατη παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (και που προφανώς κινητοποιεί τη νεολαία). Αλλά η μεγάλη ανατροπή είναι ότι ανέκαμψε η δημοτικότητα του φιλοκουρδικού Λαϊκού Δημοκρατικου Κόμματος (HDP) , που συγκέντρωσε όχι μόνο τις κουρδικές ψήφους αλλά και μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης που ήταν ήδη απογοητευμένη από τις υπόλοιπες εναλλακτικές. Το HDP κέρδισε ως η μόνη αξιόπιστη προοπτική απαλλαγής από τον Ερντογάν.
Aς μη συζητήσουμε από τώρα την επόμενη μέρα, κοντός ψαλμός αλληλούια άλλωστε.
Αλλά ας έχουμε κατά νοΥ ότι ήδη συζητείται (και το επισημάναμε ήδη) το ενδεχόμενο θεαματικής αλλαγής του προσανατολισμού του Ερντογάν και επιστροφής του στην πριν το 2015 φιλοκουρδική κατεύθυνση, η το ενδεχόμενο μιας στρατηγικής εξόδου που θα στηρίζεται στην γενική αμνηστία.
“Αν νομίζετε ότι αυτό το ενδεχόμενο είναι στο χώρο της φαντασίας ισως θα ήταν χρήσιμο να σκεφτείτε πως έγινε η αλλαγή μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2015”, μας λέει ο αρθρογράφος της Χουριέτ, Μουράτ Γεκτίν. “Ποτέ, μην πείτε ποτέ, στην Τουρκική πολιτική”. (Άλκης Κούρκουλας)
ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ. Δύσκολα τα πράγματα για την Ευρώπη. Με τη συμμετοχή τουλάχιστον 16 χωρών θα πραγματοποιηθεί η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Κυριακής στις Βρυξέλλες για το μεταναστευτικό, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν. Στη συνάντηση, η οποία αποτελεί γαλλο-γερμανική πρωτοβουλία, επρόκειτο αρχικά να συμμετάσχουν οκτώ χώρες: η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Αυστρία, η Βουλγαρία και η Μάλτα.
Οκτώ ακόμη ηγέτες εκδήλωσαν στη συνέχεια τη βούλησή τους να συμμετάσχουν σε αυτήν: το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Σλοβενία και η Κροατία, σύμφωνα με τον Αλεξάντερ Βίντερσταϊν, εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η πρόσκληση παραμένει ανοικτή: “Κανένας δεν αποκλείεται, όλοι είναι προσκεκλημένοι, επίσης κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να έρθει”, δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Πάντως χθες οι οι χώρες της ομάδας του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία) απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν στη σύνοδο της Κυριακής εκτιμώντας εκ των προτέρων πως οι προτάσεις που πρόκειται να συζητηθούν σ’ αυτήν είναι “απαράδεκτες”. Οι χώρες αυτές εμμένουν στην άποψή τους οι μετανάστες να οδηγούνται σε χώρους/χώρες εκτός ΕΕ.
Το Βερολίνο και η Κομισιόν απέκλεισαν την Κυριακή να υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία.
BREXIT-ΟΙ ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΝΑ ΠΗΔΗΞΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΟ. Μέχρι τώρα η Τερέζα Μέι απειλούσε τις Βρυξέλλες με άτακτη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ. Η αρχή “η μη συμφωνία είναι καλύτερη για τη Βρετανία από μία κακή συμφωνία” ήταν το αγαπημένο μότο της. Τώρα, η διαπραγματευτική γραμμή αλλάζει. H μη συμφωνία όχι μόνο δεν είναι καθόλου καλή, αλλά ο μόνος που θα ωφεληθεί θα είναι ο ορκισμένος εχθρός της ΕΕ Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι λίγο σαν την πυρηνική καταστροφή του Αλέξη Τσίπρα και το επιχείρημα “δεν συμφέρει κανέναν να καταστραφώ”.
Όπως είπε την Τετάρτη στη Βουλή ο Κιρ Στάρμερ (σκιώδης υπουργός Brexit των Εργατικών) απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα: “Στο τέλος της διαπραγμάτευσης και οι δύο πλευρές θα έχουν φτάσει στο χείλος του γκρεμού. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί πρέπει να θεωρούμε έξυπνη τακτική την προθυμία σας να πηδήξετε πρώτοι”.
Το πόσο άκουσαν οι Ευρωπαίοι τον έλληνα πρωθυπουργό το γνωρίζουμε, και ήδη παίρνουμε μία γεύση και από την πρόθεση τους να ακούσουν την Τερέζα Μέι: “Προετοιμαζόμαστε πλέον σοβαρά για το ενδεχόμενο μη συμφωνίας”, είπε στο κοινοβούλιο της Ιρλανδίας ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Την ίδια μέρα η Airbus προειδοποίησε τους Βρετανούς ότι αν συνεχίσουν έτσι, η εταιρία θα κάνει φτερά από τη Βρετανία
Προς το παρόν ο Νόμος Εξόδου από την ΕΕ υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Κοινοτήτων παρά τις αντιρρήσεις των Λόρδων. Το υπουργείο Εσωτερικών είχε επίσης καλά νέα χθες για τους Ευρωπαίους της Βρετανίας στη μετά Brexit εποχή. Θα μπορούν να μείνουν με συνοπτικές διαδικασίες και μέσω εφαρμογής κινητού. Οι σκληροπυρηνικοί Brexiteers έγιναν έξαλλοι και η Daily Mail έπιασε τον παλμό τους με ένα ακόμη ιστορικό πρωτοσέλιδο σήμερα. Η Βρετανία, σύμφωνα με την εφημερίδα “επιτρέπει” στους Ευρωπαίους να μένουν στο έδαφος της.
Η εβδομάδα σε μία δημοσκόπηση: Οι οπαδοί του Brexit προτιμούν να χάσουν τη Βόρειο Ιρλανδία από το να παραμείνουν στην ΕΕ. (Θύμιος Τζάλλας)
ΠΕΘΑΝΕ Η ΚΟΚΟ. Πέθανε το σύμβολο της επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών ειδών του πλανήτη. Αναφερόμαστε στην Κόκο, το θηλυκό γορίλα που έγινε διάσημος διεθνώς λόγω της ικανότητας του να επικοινωνεί στη νοηματική γλώσσα. Πέθανε σε ηλικία 46 ετών στον ζωολογικό κήπο του Σαν Φρανσίσκο, όπου και είχε γεννηθεί στις 4 Ιουλίου του 1971.
Η Κόκο αποτέλεσε αντικείμενο πολλών ρεπορτάζ με αποτέλεσμα να γίνει διάσημη σε όλο τον κόσμο. Έγινε εξώφυλλο στο περιοδικό National Geographic, δύο φορές.
Τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν και πάλι επάνω της όταν υιοθέτησε ένα γατάκι, τον “Ολόμπαλλο” -μάλιστα η ιστορία τους έγινε και παιδικό βιβλίο με τον τίτλο “Το γατάκι της Κόκο”. Όταν ο γάτος παρασύρθηκε από ένα αυτοκίνητο και σκοτώθηκε, η Κόκο τον θρήνησε για πολλούς μήνες. Η Κόκο αγαπούσε επίσης τη ζωγραφική και έφτασε σε σημείο να συμμετέχει σε συζητήσεις στο διαδίκτυο με πολλούς θαυμαστές της.
+Γιατί ο γορίλας Κόκο ήταν τόσο σημαντικός; Ο επιστημονικός συνεργάτης του National Geographic μας εξηγεί πόσα μάθαμε από την Κόκο για την επικοινωνία, τη γλώσσα και τη διαδικασία της ενσυναίσθησης.
ART ATHINA. Εγκαινιάστηκε την Πέμπτη η φουάρ (εμπορική έκθεση) σύγχρονης τέχνης Art Athina στους χώρους του Ωδείου Αθηνών. Θα περάσουμε μια βόλτα να δούμε τι παίζει στην αγορά της σύγχρονης τέχνης. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΔΕΛΦΩΝ. Συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα το Φεστιβάλ Δελφών. Ακούσαμε πολύ θετικά λόγια για την έναρξή του. Όσοι θέλετε να κάνετε μια εκδρομή μέχρι τους Δελφούς είναι ευκαιρία να το συνδυάσετε με κάτι διαφορετικό. Περισσότερες πληροφορίες στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.
ΑΛΛΑΓΗ ΕΠΟΧΗΣ. Αντικειμενικά οι φράουλες φτάνουν στο τέλος τους άσχετα από το ότι παράγονται σχεδόν ολόκληρο το χρόνο πλέον. Έχει μια αξία να ακολουθείς τις εποχές στα λαχανικά και τα φρούτα. Αυτό είναι το τελευταίο Σαββατοκύριακο που θα φάμε φράουλες και θα φτιάξουμε αυτή την ωραία τάρτα.
Αυτά ήταν τα σημαντικότερα γεγονότα της εβδομάδας που μας πέρασε. Καλό Σαββατοκύριακο.