Πέμπτη 21 Ιουνίου

Από το Λουξεμβούργο ξεκίνησε η ελληνική κρίση τον Οκτώβριο του 2009 εκεί καταλήγει στα τυπικά της σήμερα. Αν και τα μεταναστευτικά ρέματα έχουν σταματήσει το μεταναστευτικό δημιουργεί πολιτική κρίση σε όλες τις κεντροευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Τι προβλέπει το μενού τώρα για τα Δυτικά Βαλκάνια;

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, ο Γιώργος Γιάνναρος, ο Θανάσης Παναγόπουλος και ο Θύμιος Τζάλλας.

ΖΩΗ. Τυλιγμένοι με μπουφάν και κουβέρτες χιλιάδες πολίτες (υπολογίζονται στους 9.500) συγκεντρώθηκε στο Στόουνχετζ, το πασίγνωστο βρετανικό μνημείο της Νεολιθικής Περιόδου για να δουν την ανατολή του ηλίου σήμερα πρώτη ημέρα του καλοκαιριού και μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου, όπου πραγματοποιείται το Θερινό Ηλιοστάσιο.
Καλό καλοκαίρι!
+ Ακούστε τον θρυλικό φιλόλογο Γιώργο Σαββίδη να διαβάζει μοναδικά το ποίημα του Γιώργου Σεφέρη “Θερινό Ηλιοστάσι Θ’ ” (Ποιήματα, Ίκαρος 1972)

ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ ΣΤΟ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ. Ήταν στο Eurogroup της 19ης Οκτωβρίου του 2009 στο Λουξεμβούργο όπου ξεκίνησαν όλα, δηλαδή η ελληνική κρίση,  όταν ο τότε ΥΠΟΙΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε στους εταίρους μας ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν λέγαμε την αλήθεια και ότι το έλλειμμα της χώρας ανέρχονταν στο 12,5% του ΑΕΠ και όχι στο 6% όπως ισχυρίζονταν η  Ελλάδα μέχρι τότε.
Στο Λουξεμβούργο σήμερα κλείνει η τελευταία αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου. Η συνεδρίαση διεξάγεται μέχρι αυτή την ώρα αλλά περιμένουμε μόνο τις λεπτομέρειες της απόφασης αφού το μοντέλο της ρύθμισης τους χρέους έγινε γνωστό και το δημοσιεύει σήμερα η “Καθημερινή”. Το μενού επιβεβαιώνει τις περικοπές των συντάξεων και του αφορολόγητου, την σκληρή εποπτεία (ανά τρίμηνο έλεγχοι), ενώ το σημαντικότερο από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων της δεύτερης διάσωσης. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των περίπου 95 δισ. ευρώ, η αποπληρωμή του οποίου θα επιμηκυνθεί για με περίοδο που θα κυμαίνεται μεταξύ 7-8 ετών. Η ακριβής περίοδος θα καθοριστεί σήμερα το απόγευμα. Επίσης, θα δοθεί ένα ποσό στην Ελλάδα (θα αποφασιστεί) για να αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ που έχουν τα υψηλότερα επιτόκια και με αυτό τον τρόπο το ΔΝΤ (η Κριστίν Λαγκάρντ συμμετέχει στο Eurogroup) θα βεβαιώσει ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Αυτό είναι σημαντικό γιατί το ΔΝΤ χαίρει αξιοπιστίας στις αγορές όπου βρίσκεται το (απώτερο) μέλλον της Ελλάδας. Απόψε θα αποφασιστεί και το ποσό που θα δοθεί “ως μαξιλαράκι” για να καλύπτει η χώρα τις ανάγκες της μέχρι να βγει ξανά με αξιώσεις στις αγορές.

 

ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΙΣ  ΣΠΑΤΑΛΕΣ. Μιας και σήμερα κλείνει και τελευταία αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου αξίζει να επισημάνουμε αυτή την είδηση που αποδεικνύει ότι 8 χρόνια εποπτείας και περικοπών σε μισθούς και συντάξεις δεν ήταν αρκετά για να επιδιορθώσουμε δομικά προβλήματα του κράτους μας.
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της “Καθημερινής” εγκαταστάθηκε υπερσύγχρονος εξοπλισμός τηλεματικής καθώς και συσκευές ηλεκτρονικούς εισιτηρίου σε κατεστραμμένα και υπό απόσυρση λεωφορεία.
“Μέχρι στιγμής, παραμένει άγνωστος ο ακριβής αριθμός των παλαιών οχημάτων που φέρει νέο εξοπλισμό, ο οποίος τοποθετήθηκε στα λεωφορεία αφότου αυτά είχαν ακινητοποιηθεί, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων των ΟΣΥ. Στην παρούσα φάση οδεύουν προς αποχαρακτηρισμό (σ.σ. διαδικασία αντίστοιχη της απόσυρσης) 355 λεωφορεία από τα συνολικά 2.023 που αποτελούν τον στόλο των ΟΣΥ. Από τα εναπομείναντα 1.668 λεωφορεία ένα μέρος δεν κυκλοφορεί, καθώς εμφανίζει ελλείψεις σε ανταλλακτικά, τα οποία η εταιρεία δεν μπορεί να προμηθευτεί λόγω έλλειψης πόρων. Δηλαδή ένας αριθμός οχημάτων θα μείνει ακινητοποιημένος στα αμαξοστάσια, χωρίς ωστόσο να αποχαρακτηρίζεται”, αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ της Καθημερινής που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΣΕ 2′. H συμφιλίωση είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια. Οι έξι χώρες (Αλβανία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Βοσνία, Κόσοβο και FYROM)  θα υπογράψουν στο Λονδίνο στις 10 Ιουλίου διακήρυξη με την οποία θα δεσμεύονται για σχέσεις καλής γειτονίας και τακτοποίηση των μεταξύ τους εκκρεμοτήτων, ανάμεσα τους και η τύχη των αγνοουμένων των πολέμων της Γιουγκοσλαβίας. Το πρόβλημα είναι μεγάλο. O Άλαν Ντάνγκαν, Βρετανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα κατέθεσε πριν μία εβδομάδα στην Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της βρετανικής βουλής και είπε ότι οι αγνοούμενοι του πολέμου υπολογίζονται σε 12.000.
Προς το παρόν, στις Βρυξέλλες, παρουσία του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου οι υπουργοί Εσωτερικών των έξι χωρών συμφώνησαν  να πατάξουν το εμπόριο όπλων. Ούτε αυτό το ζήτημα είναι μικρό. Η Σερβία και το Μαυροβούνιο είναι στην κορυφή των ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά την οπλοκατοχή. (Παραδόξως τρίτη στη σειρά είναι η Κύπρος!).
Εκτός από την υψηλά ποσοστά οπλοκατοχής, οι συνειρμοί με τις ΗΠΑ είναι επίκαιροι για έναν ακόμη λόγο: τα ασυνόδευτα παιδιά που διαρκώς αυξάνονται στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Το προσφυγικό μονοπάτι (FYROM, Σερβία, Κροατία) μετατίθεται δυτικά και πλέον οι πρόσφυγες ακολουθούν διαδρομή που περιλαμβάνει την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία. Στο τέλος της διαδρομής περιμένουν χώρες όπως η Αυστρία η οποία προτείνει τη δημιουργία χώρων συγκέντρωσης όσων δεν παίρνουν άσυλο “εκτός της Ευρώπης αλλά κοντά σε αυτήν”. Η Βοσνία είναι προτεινόμενη περιοχή.
Στην Ευρώπη, η εποχή δεν είναι και η καλύτερη για τη διεύρυνση. Χθες είχαμε τους Γάλλους να εκφράζουν επιφυλάξεις. Εδώ δύο ενδιαφέροντα άρθρα που θίγουν το ζήτημα της ανόδου της ακροδεξιάς ως απότοκο της συμφωνίας Ελλάδας FYROM: Aπό τον Γιώργο Κύρτσο και Θόδωρο Σκυλακάκη.
Η επόμενη ημερομηνία: Σερβία-Κόσοβο συνεχίζουν τις συνομιλίες εξομάλυνσης των σχέσεων τους την Κυριακή 24 Ιουνίου. Θα έχουν πολλά να πουν. Προχθές οι Σέρβοι δεν άφησαν τον διανοούμενο Σκελζέν Μαλίκι να μπει στη χώρα ώστε να συνεχίσει τον διάλογο για πολιτιστική σύγκλιση των δύο χωρών. (Θύμιος Τζάλλας)
ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΕ ΜΚΟ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ. Το νόμο γνωστό ως “Σταματήστε τον Σόρος”, που προβλέπει την άσκηση ποινικών διώξεων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που συνδράμουν σε παράτυπους μετανάστες, υπερψήφισε με ψήφους 160 υπέρ έναντι 18 κατά σήμερα το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας. Ο νόμος ήταν προεκλογική υπόσχεση του συντηρητικού πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, στοχεύει “τους οργανωτές της παράνομης μετανάστευσης” και βάσει αυτού, μπορεί να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης ενός έτους όποιος συνδράμει πρόσωπα, εφόσον η ζωή τους δεν απειλείται άμεσα, που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ουγγαρία, από χώρα που δεν ανήκει στον Χώρο Σένγκεν. Είχε προηγηθεί αναθεώρηση του Συντάγματος που ορίζει ότι κανένας θεσμός δεν επιτρέπεται να πλήξει “τη σύνθεση του πληθυσμού της Ουγγαρίας”, μια διατύπωση που έχει ως στόχο να καταστήσει αντισυνταγματική την επιβολή ποσοστώσεων για την υποδοχή μεταναστών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

“Η ΛΕΠΡΑ ΤΟΥ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ”. Περιοδεύοντας σήμερα στη Βρετάνη, μια κατεξοχήν φιλοευρωπαϊκή περιοχή της Γαλλίας, ο Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε τα βέλη της κριτικής να στραφούν στους λαϊκιστές ηγέτες της Ευρώπης και στον λαϊκισμό που μεταδίδεται ως λέπρα αντί στις φιλοευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως τη δική του. Ο Μακρόν δέχτηκε κριτική στη Γαλλία μετά την άρνησή του να δεχτεί το περίφημο πλοίο “Aquarius” με τους 600 μετανάστες που η ιταλική κυβέρνηση απαγόρευσε να πλησιάσει τα ιταλικά λιμάνια. “Βλέπεις τους λαϊκιστές να εξαπλώνονται σαν τη λέπρα, σε χώρες που νομίζαμε ότι θα ήταν αδύνατον να τους ξαναδούμε, ακόμα και σε γειτονικές μας χώρες”, είπε ο Γάλλος πρόεδρος επισημαίνοντας την ευθύνη του Τύπου και των ελίτ στη διασπορά του φαινομένου.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, ΣΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΠΥΡΗΝΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ..Το προσχέδιο της κοινής απόφασης για το μεταναστευτικό διέρρευσε αργά χθες το απόγευμα στον Τύπο. Οι ηγέτες δέκα κρατών της Ε.Ε. που θα συναντηθούν την Κυριακή στις Βρυξέλλες θα αποφασίσουν να ανασχέσουν περαιτέρω την “παράνομη μετανάστευση” προς την Ευρώπη και να περιορίσουν τις μετακινήσεις των αιτούντων ασύλου, αναφέρεται στο προσχέδιο της κοινής απόφασης.
Πριν από τη σύνοδο της Κυριακής, ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς και οι ηγέτες της ομάδας των χωρών του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Σλοβακία, Πολωνία και Ουγγαρία) πρόκειται να συναντηθούν σήμερα στη Βουδαπέστη για να συζητήσουν το μεταναστευτικό. “Η τρέχουσα αντιπαράθεση στη Γερμανία οδήγησε σε προτάσεις να κλείσει η χώρα τα σύνορά της και να επαναφέρει τους ελέγχους, κάτι που είναι απαράδεκτο για εμάς”, δήλωσε χθες ο Τσέχος Πρωθυπουργός Αντρέι Μπάμπις και κάλεσε τις χώρες μέλη της Ε.Ε. να συμμορφωθούν με τις τέσσερις ελευθερίες που διασφαλίζει η Ένωση -την ελεύθερη μετακίνηση ανθρώπων, προϊόντων, κεφαλαίων και υπηρεσιών- ενώ τάχθηκε υπέρ της καλύτερης προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.
Μια από τις “πέτρες του σκανδάλου”, η Ιταλία, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Corriere della Serra εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει στη σύνοδο της Κυριακής. “Αν έχουν όλα προσυμφωνηθεί τότε είναι ανώφελο για την Ιταλία να παραστεί”, επισημαίνουν κύκλοι της ιταλικής κυβέρνησης ενώ θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τα δημοσιεύματα που συνδέουν τις αποφάσεις για το ελληνικό χρέος με την προθυμία της Ελλάδας να δεχτεί περισσότερους πρόσφυγες.

Ο ΤΡΑΜΠ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ. Λίγες ημέρες αφότου ο πρόεδρος Τραμπ είχε δηλώσει ότι δεν γίνεται να διορθώσει το νόμο για τη μετανάστευση με ένα προεδρικό διάταγμα, υπέγραψε ένα προεδρικό διάταγμα για να διορθώσει το νόμο για τη μετανάστευση και να βάλει τέλος στην πρακτική να χωρίζονται οι γονείς από τα παιδιά τους όταν συλλαμβάνονται να διασχίζουν παράνομα τα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό. Λίγες ώρες μετά βέβαια και μιλώντας σε συγκέντρωση στη Μινεσότα δήλωσε ότι οι έλεγχοι στα σύνορα θα συνεχίσουν να είναι πολύ σκληροί.
Το διάταγμα που υπέγραψε χθες δίνει εντολή στις τοπικές αρχές οι οικογένειες που συλλαμβάνονται να διασχίζουν παράνομα τα σύνορα να κρατούνται μαζί τουλάχιστον για είκοσι ημέρες ενώ εξουσιοδοτεί τον Γενικό Εισαγγελέα  να αναζητήσει τρόπο να αρθεί ο περιορισμός του διατάγματος του 1997 που περιορίζει την κράτηση στο χρονικό διάστημα των είκοσι ημερών. Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση αναμένεται να αντιμετωπίσει νομικές αντιδράσεις αν επιχειρήσει να επεκτείνει το χρόνο κράτησης πέραν των είκοσι αυτών ημερών  ενώ δεν έχει γίνει ακόμα σαφές πώς και πότε θα επιστραφούν τα περίπου 2.300 παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από τους γονείς τους. Εκατοντάδες από αυτά τα παιδιά έχουν μεταφερθεί σε κοινωνικές δομές στη Νέα Υόρκη αλλά όπως κατήγγειλε ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αρνείται να τον ενημερώσει για το πού βρίσκονται τα παιδιά.

ΑΜΕΙΛΙΚΤΗ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ Η FIFA. Η FIFA (Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου) μπορεί να ταρακουνήθηκε συθέμελα τα 3-4 τελευταία χρόνια από σκάνδαλα διαφθοράς, τα οποία ακούμπησαν και πρόσωπα – τοτέμ ( Blatter – Platini ) του οργανισμού, όμως κατά κοινή ομολογία σε θέματα ρατσισμού ή διακρίσεων είναι κυριολεκτικά αμείλικτη. Έχει επιβάλλει πολλάκις πολύ σκληρές τιμωρίες κατά ομάδων που οι οπαδοί της έχουν φωνάξει συνθήματα φυλετικού ρατσισμού, αλλά και σε θέματα ομοφοβίας κρατά ιδιαίτερα σκληρή στάση.
Όσοι παρακολουθούν με προσοχή αγώνες, θα έχουν παρατηρήσει πως στα γήπεδα της Λατινικής Αμερικής πολύ συχνά την ώρα που ο αντίπαλος τερματοφύλακας εκτελεί το ελεύθερο χτύπημα μετά από άουτ (“βολέ”), ακούγεται ένα μακρόσυρτο βουητό. Ξέρετε τι είναι αυτό; H λέξη “puto” που κανονικά σημαίνει “sex worker”, έχει όμως επικρατήσει στην αργκό να ταυτίζεται με τον gay.
Στον αγώνα του Μεξικού με τη Γερμανία ακούστηκε πάλι το επιφώνημα αυτό και η FIFA διέταξε -μέσω ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί- να ερευνηθεί το θέμα, ενώ και ο star της ομάδας και πιο αναγνωρίσιμος παίκτης της, ο “Chicharito” Hernandez απηύθυνε έκκληση μέσω των social media να σταματήσουν οι οπαδοί το “έθιμο” αυτό. (Γιώργος Γιάνναρος)