Μέρα με βαριά ειδησεογραφία η σημερινή. Επιλέγουμε να εξηγήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε τα σημαντικότερα θέματα της ημέρας.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ. Με 69 ψήφους υπέρ και την αντιπολίτευση ν’απέχει η βουλή των Σκοπίων επικύρωσε σήμερα το μεσημέρι την Συμφωνία των Πρεσπών. Πριν την ψηφοφορία και μιλώντας στη Βουλή ο Πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ είπε, μεταξύ άλλων, τα εξής: “Έχουμε μια συμφωνία με σαφή αναγνώριση της μακεδονικής μας ταυτότητας, της μακεδονικής γλώσσας μας. Δεν δώσαμε τίποτα και σε κανέναν, ούτε κανείς πήρε τίποτα όταν συμφωνήσαμε σε γεωγραφικό προσδιορισμό. Πρόκειται για ένα τολμηρό βήμα προς το συμφέρον του μέλλοντος των πολιτών και των παιδιών μας, προς ένα ειρηνικό μέλλον. Ας δώσουμε στη συμφωνία μια ευκαιρία, απορρίπτοντας την ξενοφοβία”.
Ποια είναι τα επόμενα βήματα σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Μετά την έγκρισή της από το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ η Ελλάδα πρέπει να ενημερώσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ότι στηρίζει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αντίστοιχα, θα πρέπει να ενημερώσει το ΝΑΤΟ για να απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής της πΓΔΜ στον Οργανισμό.
Οι δυσκολίες
Το μεγάλο πρόβλημα για τον Ζόραν Ζάεφ, ακούει στο όνομα Γκιόργκι Ιβανόφ, καθώς ο πρόεδρος της πΓΔΜ -ο οποίος προέρχεται από το VMRO- έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τη συμφωνία
Χθες, ο ο πρόεδρος της πΓΔΜ ανέφερε ότι “Η άποψή μου για τη συμφωνία με την Ελλάδα είναι οριστική και αμετάκλητη παρά τις απειλές”, απαντώντας στις δηλώσεις Ζάεφ, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποπομπής του προέδρου των Σκοπίων αν δεν υπογράψει την συμφωνία. “Καλώ τον Ζάεφ μαζί με τα 2/3 των βουλευτών που απαιτούνται για την αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ, να προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου της χώρας” αναφέρεται χαρακτηριστικά σε δήλωση που δημοσιοποίησε.
Αν τελικά η συμφωνία ξεπεράσει όλους τους πολιτικούς σκοπέλους, θα τεθεί σε δημοψήφισμα, πιθανόν κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο.
Στην Ελλάδα
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: “Αν οι ΑΝΕΛ καταψηφίσουν τη συμφωνία θα ζητήσουμε ψήφο εμπιστοσύνης”.
Νέα Δημοκρατία: “Η ΝΔ δεν θα κυρώσει τη συμφωνία που θα φέρει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα και γλώσσα”.
Καμμένος: “Η Συμφωνία των Πρεσπών να ψηφιστεί με αυξημένη πλειοψηφία”.
+Με τον Γερμανό πρέσβη στην Αθήνα συναντήθηκε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνάντηση έγινε εν όψει του ταξιδιού του στο Βερολίνο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΝΔ επανέλαβε την απόφαση της ΝΔ να μην επικυρώσει τη συμφωνία όταν η κυβέρνηση τη φέρει στη Βουλή.
Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Ή τουλάχιστον αυτό ελπίζουμε να συμβεί στο αυριανό Eurogroup. Οι αποφάσεις που περιμένουμε αφορούν βέβαια τα μέτρα για το χρέος αφού έχουν γίνει γνωστά, σήμερα και επισήμως μετά τη διαρροή του σχετικού εγγράφου στην “Καθημερινή” όσα θα προβλέπονται για τη μεταμνημονιακή φάση της Ελλάδας. Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό προβλέπονται ενισχυμένη εποπτεία (έλεγχος ανά τρίμηνο) μετά τη λήξη του μνημονίου με πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις, χρονοδιαγράμματα, αλλά και με ποινές σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν τηρήσει τα συμφωνημένα.
Όσον αφορά τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο και της τελευταίας αξιολόγησης η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τα 80 από τα 88 ενώ μέχρι αύριο αναμένεται να έχουν τακτοποιηθεί οι εκκρεμότητες στο σύνολό τους.
Αναφορικά με την τελευταία δόση του προγράμματος, το βασικό σενάριο προβλέπει ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 11 και 12 δισ. ευρώ και θα πάει για το δημοσιονομικό μαξιλάρι. Χρειάζονται περίπου 20 δισ. ευρώ ώστε να διασφαλιστούν οι δανειακές ανάγκες της χώρας για τους επόμενους 15 μήνες, δηλαδή μέχρι τις αρχές του 2020, ανέφερε ο αξιωματούχος της Κομισιόν, προσθέτοντας ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ελάφρυνση του χρέους τόσο μικρότερες θα είναι και οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας τα επόμενα χρόνια.
+Στην κατηγορία των φτωχών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατατάσσεται η Ελλάδα σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Eurostat για την κατά κεφαλήν κατανάλωση.
58.000 ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Σε 58.000 άτομα ανερχόταν στις αρχές Ιουνίου στην Ελλάδα ο αριθμός των προσφύγων, αιτούντων άσυλο και ανθρώπων που δεν έχουν την υπηκοότητα καμίας χώρας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η αντιπροσωπεία στην Ελλάδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων
Στην Ελλάδα, στο σύνολο των 58.000 ατόμων:
16.000 βρίσκονται στην βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Από αυτά, ποσοστό 67% βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία, 15% στην Θεσσαλία
Στο σύνολο των 58.000 ατόμων:
Συρία: 43%
Ιράκ: 27% από το Ιράκ
Αφγανιστάν: 7%
Τουρκία: 5%
Πακιστάν: 4%
Ιράν: 2%
Παλαιστίνη: 1,5%
Κουβέι: 1%
Κογκό: 1%
Λοιπές εθνότητες: 5%
Σε ό,τι αφορά τα ασυνόδευτα ανήλικα:
3.500 παιδιά βρίσκονται στην Ελλάδα. 96% αγόρια άνω των 14 ετών.
Ο συνολικός αριθμός των θέσεων σε δομές φιλοξενίας είναι 1091 ενώ υπάρχουν 2.745 παραπομπές ασυνόδευτων στη λίστα αναμονής για τοποθέτηση σε κάποια δομή φιλοξενίας
Σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός των αναγκαστικά εκτοπισμένων ανθρώπων ξεπέρασε τα 68 εκατομμύρια το 2017.
“57 χρόνια μετά τη Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες οι αρχές της είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρες. Οι αρχές αυτές διαφυλάσσονται από την παροχή ασύλου στην ΕΕ ενώ η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη στην απόφαση να σταθεί αρωγός προς όσους χρειάζονται βοήθεια” αναφέρει στη δήλωση που συνυπογράφει ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δ.Αβραμόπουλος μαζί με άλλους αξιωματούχους της Κομισιόν.
ΜΙΝΙ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ. Υπό την πίεση του κυβερνητικού της εταίρου Χορστ Ζεεχόφερ Άγκελα Μέρκελ πήρε την πρωτοβουλία να συγκαλέσει την Κυριακή 24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες “μίνι σύνοδο”, με τη συμμετοχή της Αυστρίας, της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Βουγαρίας και, φυσικά, της Γερμανίας.
Για τους τύπους, με ανάρτησή του στο twιtter ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ανακοίνωσε ότι καλεί τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ σε μια “άτυπη συνάντηση εργασίας για το προσφυγικό και το άσυλο”.
ΟΤΑΝ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ. Ο σάλος που έχει δημιουργήσει η απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ να σκληρύνει τους ελέγχους για την παράνομη μετανάστευση στα σύνορα με το Μεξικό είναι λίγο πολύ γνωστός. Βρήκαμε εξαιρετικά διαφωτιστικό τον τρόπο με τον οποίο το Politico εξηγεί μ’ενα απλό διάγραμμα και λίγα λόγια τι συμβαίνει. Μπορείτε να το δείτε εδώ.
Στο επίπεδο της πολιτικής ο πρόεδρος Τραμπ πιεζόμενος ασφυκτικά προσπαθεί να ρίξει το “μπαλάκι” της επίλυσης του προβλήματος στο Κογκρέσο. Την ίδια στιγμή η κοινωνικά των πολιτών και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ετοιμάζονται να απαντήσουν μ’ενα καταιγισμό προσφυγών και μηνύσεων σε βάρος της κυβέρνησης.
Όσο ψύχραιμος και να θέλει να παραμείνει κάποιος είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην αισθανθεί οδύνη με αυτή την ιστορία.
ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ. Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοίνωσε χθες ότι αποχωρεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ένα σώμα που λειτουργεί “ως καταβόθρα προκατάληψης σε βάρος του Ισραήλ”, (όπου Ισραήλ η κυβέρνηση Νετανιάχου και τα κατορθώματά της). Η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χάλεϊ επέκρινε το Συμβούλιο ότι την ίδια στιγμή απέτυχε να αναφερθεί σε παραβιάσεις δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα και το Ιράκν ενώ επέτρεψε στη Κογκό να γίνει μέλος. Η απόφαση αυτή που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την κυβέρνηση Νετανιάχου τοποθετεί τις ΗΠΑ στην ομάδα χωρών που αποτελείται από το Ιράν, την Ερυθραία και τη Βόρειο Κορέα οι οποίες δεν συμμετέχουν στις συναντήσεις του Συμβουλίου στη Γενεύη.
ΝΟΜΙΜΗ Η ΚΑΝΝΑΒΗ ΣΤΟΝ ΚΑΝΑΔΑ. Η γερουσία του Καναδά ενέκρινε τη νομοθεσία για τη νομιμοποίηση της χρήσης μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς, μία ημέρα αφού εγκρίθηκε από την κάτω βουλή. Οι γερουσιαστές βάσει του Συντάγματος δεν μπορούσαν να μην εγκρίνουν το νομοσχέδιο αφού είχε ήδη περάσει από τους ομοσπονδιακούς βουλευτές, ωστόσο θα μπορούσαν να προτείνουν νέες τροποποιήσεις. Μετά την υιοθέτησή του από τη Γερουσία, με 52 ψήφους υπέρ και 29 κατά, αίρεται η απαγόρευση που στον Καναδά ισχύει από το 1923 ενώ η χρήση της για ιατρικούς σκοπούς είχε επιτραπεί από το 2001. Ο Καναδάς έτσι γίνεται η πρώτη χώρα της G7 που το κάνει και ο Τριντό σχολίασε ότι “Ήταν πολύ εύκολο για τα παιδιά μας να βρουν μαριχουάνα και για τους εγκληματίες να εκμεταλλεύονται τα κέρδη. Σήμερα το αλλάζουμε αυτό.”.
ΚΑΙ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ Η ΠΑΡΑΝΟΙΑ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ. Ο Βιτάλι Μιλόνοφ, ο βουλευτής που παρασημοφόρησε ο Πούτιν το 2015 για το νόμο του που ποινικοποιούσε την ομοφυλοφιλική “προπαγάνδα” σε ανήλικους, ξαναχτύπησε. Αυτή τη φορά είναι μεταξύ μιας ομάδας βουλευτών που συνέταξε νομοσχέδιο που ποινικοποιεί την άσκηση κριτικής (όπως “άσχημα και βρώμικα αστεία” λέει ο Μιλόνοφ) εναντίον της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ρωσίας. “Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου αυτοί οι άνθρωποι αγωνίζονται για την τιμή της χώρας”, δήλωσε σε συνέντευξή του και συνέχισε λέγοντας ότι “είναι ευθύνη του κράτους να υπερασπιστεί τους αντιπροσώπους του από τη λεκτική κακοποίηση. Πρόκειται για την εθνική μας ταυτότητα”. Το νομοθέτημα προβλέπει πρόστιμο 10.000 ρούβλια (150 ευρώ περίπου) εναντίον όσων επικρίνουν την εθνική ομάδα αλλά δεν θεωρείται σίγουρο – ευτυχώς – ότι θα γίνει νόμος.
Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε.