Δευτέρα 14 Μαίου

“Γύπες, οχιές και ύαινες”. Αυτοί είναι κάποιοι από τους χαρακτηρισμούς που έχει κατά καιρούς χρησιμοποιήσει ο νέος πρόεδρος της Καταλονίας. Φλέγεται η Γάζα. Ξεκινάει η τελευταία αξιολόγηση, διαβάστε την ανάλυσή μας. Μια ουσιώδης είδηση από τον βασιλικό γάμο στη Μεγάλη Βρετανία. 

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξαν η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Ξεκινά η τελική φάση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης κατά την οποία, όπως έχουμε επισημάνει στο παρελθόν, θα καταλάβουν όλοι ότι στην ελληνική υπόθεση την ευθύνη για την παράταση της κρίσης δεν την έφεραν ποτέ αποκλειστικά οι ελληνικές κυβερνήσεις. Τα κακά μείγματα πολιτικής των δανειστών και η διαρκής αναβολή από την πλευρά τους να ληφθούν όλες οι αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις είναι που έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία υπονομεύοντας τις έστω και άτσαλες προσπάθειες των κυβερνήσεων μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 λίγο πριν βγούμε από το μνημόνιο.
Οι επικεφαλής των κουαρτέτου των δανειστών βρίσκονται λοιπόν στην Αθήνα και την Τετάρτη αρχίζει ο τελικός γύρος διαπραγμάτευσης ενώ σήμερα ξεκινούν οι συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων.
Είναι πολύ χαρακτηριστικό και λειτουργεί προς επίρρωση και των παραπάνω ισχυρισμών ότι οι μεγαλύτερες εκκρεμότητες δεν αφορούν νομοθέτηση μέτρων αλλά υλοποίηση διατάξεων που έχουν ήδη ψηφιστεί. Αυτό αποκαλύπτει το παιχνίδι που παίχτηκε τα τελευταία τρία χρόνια. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ψήφιζαν ό,τι τους ζητούσαν, οι δανειστές τους έκλειναν τις αξιολογήσεις ενώ δεν εφάρμοζαν τα συμφωνημένα, πλην της επιβολής φόρων και τώρα διαπραγματεύονται τους όρους της καλύτερης δυνατής αποχώρησής τους αφού πρώτα εξασφαλίσουν ότι η ευθύνη της εφαρμογής των συμφωνημένων θα περιέλθει στην επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή.
Στην εξίσωση ας προσθέσουμε και το γεγονός ότι αγορές για την ώρα είναι κλειστές, όπως αποκαλύπτει το σχετικό ρεπορτάζ της “Καθημερινής” κι ας το προβάλλουμε όλο αυτό πάνω στην ιδεοληπτική άρνηση για πιστοληπτική γραμμή (ενός ταμείου ασφαλείας, για να το πούμε απλά) μόνο και μόνο για να μην χαλάσει το αφήγημα της καθαρής εξόδου και θα διαπιστώσουμε ότι τα πράγματα δεν είναι ανησυχητικά μόνο με πολιτικούς όρους (δηλαδή το αποτέλεσμα των εκλογών). Στο σημείο που είμαστε η πολιτική έχει μικρότερη σημασία από το γεγονός ότι η χώρα πραγματικά κινδυνεύει να πάει σε εκλογές με όρους grexit και ως γνωστόν στο FACT δεν κινδυνολογούμε ποτέ ακόμα κι όταν υπάρχει σοβαρός λόγος να το κάνουμε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: “Οι δέκα μεγάλοι πονοκέφαλοι από τα προαπαιτούμενα”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Σύμφωνα με την έκθεση της Eurostat για το 2017 η χώρα μας, με 12,6% του ΑΕΠ,  βρέθηκε στην τελευταία θέση στην ΕΕ όσο αφορά τις επενδύσεις (τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα). Παρουσιάζεται αύξηση σε σχέση με το 2016 (11,4%) αλλά και πάλι είναι αρκετά πιο χαμηλά από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που διαμορφώνεται στο 20,1% του ΑΕΠ. Χαμηλά σε επενδύσεις είναι και η Πορτογαλία, που ακολουθεί με ποσοστό 16.2%, το Ηνωμένο Βασίλειο με 16.9%, το Λουξεμβούργο με 17.0% και η Ιταλία με 17.5%. Στον αντίποδα οι χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό επενδύσεων ως προς το ΑΕΠ είναι η Τσεχία (25,2%) και ηΣουηδία (24,9%), η Εσθονία (23,7%), η Ιρλανδία (23,4%), το Βέλγιο (23,3%), η Ρουμανία και η Φινλανδία (22,6%), καθώς και η Γαλλία (22,4%).

ΥΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ Η ΔΕΗ. Η ΔΕΗ είναι μη βιώσιμη επιχείρηση, διαπιστώνει η McKinsey, στην πρότασή της για το 5ετές στρατηγικό σχέδιο της επιχείρησης. Βασική αιτία είναι ότι το καθαρό χρέος της ΔΕΗ είναι σήμερα 8-9 φορές μεγαλύτερο από τα λειτουργικά της κέρδη, σύμφωνα με τα στοιχεία της μελέτης ενώ ο αντίστοιχος λόγος, κατά μέσον όρο, σε παρόμοιες εταιρείες της Ευρώπης που έχει λάβει υπόψη της η McKinsey, είναι 3,5.
Την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται ότι στα
 60 εκ. ευρώ και όχι στα 20 εκ. ευρώ όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί, υπολογίζεται ότι φτάνει το άνοιγμα των ΕΛΤΑ προς τη ΔΕΗ, εξαιτίας της μη απόδοσης χρημάτων που καταβλήθηκαν από καταναλωτές για εξόφληση λογαριασμών ρεύματος. Αυτό προκύπτει τόσο από συνδικαλιστικές πηγές όσο και από πληροφορίες από τις αρμόδιες αρχές. 

ΠΟΛΥΝΕΚΡΕΣ ΣΥΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗ ΓΑΖΑ. Στους 41 ανήλθε ο αριθμός των Παλαιστινίων διαδηλωτών που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις νωρίτερα κατά τη διάρκεια κινητοποιήσεων κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα, έγινε γνωστό απο το υπουργείο Υγείας της παλαιστινιακής Λωρίδας της Γάζας, το οποίο ελέγχεται από την ισλαμιστική Χαμάς. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 900 Παλαιστίνοι έχουν τραυματιστεί, οι 450 εκ των οποίων από αληθινές σφαίρες.
Οι Παλαιστίνιοι διαδηλώνουν σε 12 σημεία της συνοριακής γραμμής Ισραήλ – Γάζας κατά της μεταφοράς της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ η οποία αποτελεί πλέον γεγονός. Η πρεσβεία θα στεγαστεί προς το παρόν στο κτήριο του αμερικανικού προξενείου, μέχρι να ανεγερθεί το νέο, υπερσύγχρονο και ασφαλές κτήριο που σχεδιάζεται.
Οι ΗΠΑ έγιναν η πρώτη χώρα από την ίδρυση του Ισραήλ, το 1948, η οποία αναγνώρισε επισήμως ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους την Ιερουσαλήμ, χωρίς μάλιστα να κάνει διάκριση μεταξύ του δυτικού, εβραϊκού τομέα της πόλης και του ανατολικού, τον οποίο διεκδικούν ως πρωτεύουσα του Κράτους της Παλαιστίνης οι Παλαιστίνιοι Άραβες.

Ακόμα στις ειδήσεις

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΩΝ “2”. Στην Ανδριανούπολη βρίσκεται σήμερα ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης ως πρόεδρος της μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας για να επισκεφθεί τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που βρίσκονται κρατούμενη στην φυλακή υψίστης ασφαλείας της πόλης. Ο κ.Κεφαλογιάννης θα τους μεταφέρει μήνυμα συμπαράστασης και στήριξης ολόκληρου του ελληνικού λαού ενώ θα επαναλάβει στις τουρκικές αρχές τη θέση πως η κράτηση είναι παράνομη.
Ανάλογο μήνυμα για το θέμα έστειλε από την Αλεξανδρούπολη όπου βρίσκεται για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  Κάλεσε την Τουρκία να δώσει τέλος στην παράνομη κράτηση ενώ θύμισε πως οι δύο Έλληνες αξιωματικοί δεν φύλαγαν μόνο τα ελληνικά σύνορα αλλά κι αυτά της ΕΕ.

ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ. Μετά από έξι μήνες, κατά τους οποίους η Καταλονία διοικείτο απευθείας από την κυβέρνηση της Ισπανίας, το τοπικό κοινοβούλιο της ισπανικής επαρχίας εξέλεξε πρόεδρο της τοπικής κυβέρνησης τον 55χρονο εκδότη Κιμ Τόρα, υποστηρικτή της απόσχισης από το ισπανικό κράτος. Ο Τόρες εξελέγη μόλις με 66 ψήφους έναντι 65, ενώ τέσσερις βουλευτές του ακροαριστερού κόμματος CUP, που τάσσεται υπέρ της αυτονομίας, τήρησαν αποχή.
Ο αυτονομιστής υποψήφιος, ο οποίος προτάθηκε από τον εξόριστο Κάρλες Πουτζδεμόντ, δεσμεύθηκε να συνεχίσει την “οικοδόμηση ενός ανεξάρτητου κράτους” της Ισπανίας.
.Η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι υπενθύμισε ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να αναλάβει και πάλι τον έλεγχο της περιοχής αν ο Τόρα παραβιάσει το Σύνταγμα.

ΑΝΤΙΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ. Στην Ιταλία το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Λουίτζι ντι Μάγιο και η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι συμφώνησαν για το κυβερνητικό πρόγραμμα και το όνομα του επόμενου πρωθυπουργού. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται σήμερα μετά την ενημέρωση του προέδρου της χώρας, Σέρτζιο Ματαρέλα. Αυτό που Αναμένεται να εξακριβωθεί είναι αν οι δυο πολιτικές δυνάμεις θα προτείνουν στον Ματαρέλα υποψήφιο πρωθυπουργό ή αν η επιλογή αυτή θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Από αυτό εξαρτάται αν ο Ιταλός πρόεδρος θα προχωρήσει στην ανάθεση εντολής σχηματισμού κυβέρνησης ή αν θα καταστεί αναγκαία και άλλη  πίστωση χρόνου.

ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΜΑΚΡΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ. Ο ύποπτος για την αιματηρή επίθεση με μαχαίρι το Σάββατο στο Παρίσι ήταν στη λίστα των ατόμων που έχουν κριθεί ύποπτα για τρομοκρατία. Το γεγονός αυτό δημιουργεί επικρίσεις για τον τρόπο που η κυβέρνηση χειρίζεται το θέμα και οι επικριτές ζητούν την άμεση πάταξη όλων όσων βρίσκονται στη λίστα αυτή η οποία περιλαμβάνει 20.000 ονόματα (!).
Ο φερόμενος ως δράστης Χαζμάτ Ασίμοφ, Γάλλος πολίτης γεννημένος στην Τσετσενία, επιτέθηκε με μαχαίρι σε πεζούς, στο κέντρο του Παρισιού τραυματίζοντας 4 και σκοτώνοντας 1 ενώ πρόλαβε να φωνάζει “ο Αλλάχ είναι μεγάλος” πριν πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας.
Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη δημοσιεύονται βίντεο που είχε τραβηχτεί με κινητό τηλέφωνο όπου ο δράστης φαίνεται να δηλώνει τη σχέση του με τον ISIS και να κάνει έκκληση για περισσότερες και φονικότερες επιθέσεις ανά τον πλανήτη.

ΕΝΑΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ. O Βασίλης Πάχνης, είναι ένας από τους 50 διακεκριμένους επιστήμονες που εξελέγησαν φέτος μέλη της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών της Βρετανίας (Royal Society). Ο Βασίλης Πάχνης είναι επικεφαλής ερευνητικής ομάδας που μελετά την ανάπτυξη, οργάνωση και λειτουργία του νευρικού συστήματος στο βρετανικό Ινστιτούτο Φράνσις Κρικ. Στόχος της έρευνάς του είναι η καλύτερη κατανόηση των παθήσεων που σχετίζονται με το νευρικό σύστημα.

ΕΝΑΣ ΑΙΣΘΗΤΗΡΑΣ ΘΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΤΟ ΑΛΑΤΙ. Μικροσκοπικός ψηφιακός αισθητήρας που ενσωματώνεται στο στόμα των ασθενών μπορεί να μετράει με ακρίβεια την ποσότητα αλατιού ακόμα και για κάθε πατατάκι που τρώνε. Με αυτό τον τρόπο άνθρωποι με υψηλή αρτηριακή πίεση θα μπορούσαν να πάρουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την πρόσληψη νατρίου. Αυτή είναι η εντυπωσιακή εφεύρεση από ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου στην Georgia των ΗΠΑ. H συσκευή στέλνει τις σχετικές πληροφορίες στο smartphone έτσι ώστε ο ασθενής να αποφασίσει αν πρέπει να αλλάξει τη διατροφή του. Ο W. Hong Yeo, καθηγητής μικροηλεκτρονικής και νανοηλεκτρονικής, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε ότι ο αισθητήρας μπορεί να μπει στη γλώσσα ή τον ουρανίσκο ή πάνω σε ένα δόντι. Ο Yeo λέει επίσης ότι η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να γίνει η ηλεκτρονική συσκευή μαλακή, ευέλικτη και αρκετά άνετη έτσι ώστε να “φοριέται” άνετα στο στόμα. Έτσι, η ομάδα σχεδίασε ένα τσιπ που χρησιμοποιεί κυκλώματα που μπορούν να “τεντώνονται” και είναι τοποθετημένα πάνω σε μία υπεριώδη πορώδη μεμβράνη.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ. Να και μια είδηση που αφορά το γάμο του Πρίγκηπα Χάρι και της Μέγκαν Μάρκλ που βρίσκουμε πολύ ενδιαφέρουσα. Η Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας έδωσε και γραπτώς τη συγκατάθεσή της για το γάμο αυτό. Το κείμενο γραμμένο σε πάπυρο και διακοσμημένο με σύμβολα της βρετανικής μοναρχίας αλλά του ζεύγους βρίθει συμβολισμών και ιστορίας και δόθηκε στη δημοσιότητα το βράδυ της Παρασκευής. Οι New York Times κάνουν μια ιστορική ανάλυση του κειμένου και των συμβόλων του. Εξαιρετικό.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!