Πέμπτη 26 Απριλίου

Ομιλία Γιουνκέρ στη Βουλή των Ελλήνων. Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ πειραματίζονται με τις συμβουλές του Ουμπέρτο Έκο, ένας τρισδιάστατος χάρτης του Γαλαξία και μια ολίγον τρομακτική εικόνα από το τι θα θεωρείται ζωντανός οργανισμός στο μέλλον.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξε η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

 

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΧΡΗΣΤΙΚΑ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ. Δείτε εδώ τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν στην Αθήνα, την Κυριακή, 29 Απριλίου, λόγω διεξαγωγής του “25ου Ποδηλατικού Γύρου”.

“ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ”Μήνυμα ότι στην Ελλάδα του αύριο θα πρέπει να αρθούν οι παθογένειες και το κράτος να μην είναι μόνο εργοδότης, έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στην Βουλή των Ελλήνων,  ζητώντας επίσης από τους Ευρωπαίους εταίρους να ολοκληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Ζήτησε την επιστροφή των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία. Χαρακτήρισε ατελές οικοδόμημα μία Ευρώπη χωρίς Ελλάδα. Έκλεισε λέγοντας “Ζήτω η ευρωπαϊκή Ελλάδα, ζήτω η ελληνική Ευρώπη”.

ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Στην παραδοχή ότι η Ελλάδα κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί να δεχτεί τρεις έως τέσσερις αξιολογήσεις ανά έτος στην μετα-μνημονιακή περίοδο προχώρησε ο Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.”Πιθανώς θα είναι τρεις ή τέσσερις επισκέψεις, αντί για δύο”, είπε σε δήλωσή του στους Financial Times.
Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ επιχειρώντας μάλλον να διαψεύσουν το δημοσίευμα, στην πραγματικότητα το επιβεβαιώσαν, εφαρμόζοντας τις σχετικές, διάσημες συμβουλές, του Ουμπέρτο Έκο. Δεν ξέρουμε τι άλλο να υποθέσουμε πλέον.  

ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΤΟ QE. Σταθερή διατήρησε την πολιτική της η ΕΚΤ στη σημερινή της συνεδρίαση. Ο Μάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι η μικρή επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης και ο χαμηλός πληθωρισμός καθιστούν αναγκαία τη διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν θα τερματιστεί σύντομα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ούτε θα αυξηθούν τα επιτόκια. To βασικό επιτόκιο δανεισμού της ΕΚΤ είναι στο μηδέν και το καταθετικό στο -0,4%. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης προβλέπει αγορά ομολόγων 30 δισ. ευρώ μηνιαίως και θα συνεχιστεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου ή και αργότερα.

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ-ΟΔΗΓΟΙ ΑΑΔΕ. Οδηγό για τις οφειλές προς την εφορία και γενικά το δημόσιο, τις οποίες οι φορολογούμενοι μπορούν να πληρώνουν μέσω των τραπεζών και των ΕΛΤΑ εξέδωσε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Διαβάστε το Q&A εδώ.
Η ΑΑΔΕ εξέδωσε και οδηγίες για τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης φυσικών προσώπων.
+Ολοκληρώθηκε η 15η “φορολοταρία”. Δείτε τους λαχνούς που κερδίζουν. 

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΟΜΙΑΣ. Νέα εισβολή, με στόχο αυτή τη φορά το Βρετανικό Συμβούλιο, πραγματοποίησαν μέλη του Ρουβίκωνα. Συγκεκριμένα, περίπου 20 άτομα εισέβαλαν στο κτίριο του Βρετανικού Συμβουλίου, στην Πλατεία Κολωνακίου, πέταξαν τρικάκια, φώναξαν συνθήματα υπέρ της Συρίας και στη συνέχεια αποχώρησαν.

ΤΟΥΡΚΙΑ. Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης επέβαλε ποινές φυλάκισης  από 2,5 έως 7,5 χρόνια σε 14 συνεργάτες της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, κρίνοντας τους ενόχους για κατηγορίες περί τρομοκρατίας. Στη δίκη, 17 συνεργάτες της Cumhuriyet, δημοσιογράφοι στην πλειονότητά τους, κατηγορούνταν ότι βοήθησαν “τρομοκρατικές” οργανώσεις και κυρίως ότι συνεργάστηκαν με το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. Στην ίδια δίκη άλλος κατηγορούμενος στην υπόθεση, που δεν εργαζόταν στην Cumhuriyet, καταδικάστηκε για τις δραστηριότητές του στο Twitter, με την ποινή των 10 ετών φυλάκισης. Και οι 14 συνεργάτες της εφημερίδας αφέθηκαν ελεύθεροι, μέχρι την εκδίκαση των εφέσεων τους.
+Λίγες μόλις ώρες μετά την αποφυλάκισή του τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη και μετά από κράτηση 500 ημερών, ο Ακίν Αταλάι ιδιοκτήτης της εφημερίδας Cumhuriyet, πήρε μέρος σε μια διαδήλωση υπέρ της δικαιοσύνης και της ελευθερίας του Τύπου στην Κωνσταντινούπολη.Η Cumhuriyet, που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1924, είναι μεταξύ των σφοδρότερων επικριτών του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και βρέθηκε επανειλημμένως στο στόχαστρο δικαστικών διώξεων, οι υποστηρικτές της οποίας τις χαρακτηρίζουν ως τεχνάσματα που στοχεύουν στο να φιμώσουν την εφημερίδα.

Ακόμα στις ειδήσεις

ΣτΕ ΓΙΑ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ. Μετά το Δημοτικό και το Γυμνάσιο αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η διδασκαλία των θρησκευτικών και στο Λύκειο, όπως είχε καθοριστεί το 2016 με απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Κατά την Ολομέλεια του ΣτΕ, το πρόγραμμα σπουδών για το μάθημα των θρησκευτικών στα Λύκεια “έχει ποιοτική και ποσοτική ανεπάρκεια ως προς την διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προκαλώντας σύγχυση στη θρησκευτική συνείδηση των Ορθοδόξων Χριστιανών μαθητών -στους οποίους αποκλειστικά μπορεί να απευθύνονται τα άρθρα 13 και 16 του Συντάγματος- το μάθημα των θρησκευτικών μέσω του οποίου επιτυγχάνεται η ανάπτυξη της Ορθόδοξης Χριστιανικής συνειδήσεως”.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΓΙΑ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ. 30 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίοι θα διατεθούν στους κρατούμενους φοιτητές των φυλακών όλης της χώρας, παρέλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής από τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου Βασίλη Καρδάση. Η συγκεκριμένη δράση εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων από τον Σεπτέμβριο του 2016. H συμφωνία προβλέπει επίσης την προσφορά 20 υποτροφιών ετησίως από το ΕΑΠ για την φοίτηση των κρατουμένων. Μέχρι σήμερα 40 κρατούμενοι από 11 φυλακές της χώρας έχουν πάρει την υποτροφία ενώ συνολικά 72 κρατούμενοι φοιτούν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ- 48 ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΤΟ 2018. Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) ανακοίνωσε ότι οι αρχές στη Σαουδική Αραβία έχουν εκτελέσει 48 ανθρώπους μέχρι στιγμής εντός του 2018, οι μισοί εκ των οποίων καταδικάστηκαν σε θάνατο για εγκλήματα που δεν ήταν βίαια, κυρίως διακίνηση ή χρήση ναρκωτικών. Σύμφωνα με την οργάνωση, πολλοί ακόμη  που έχουν καταδικαστεί για ναρκωτικά αναμένουν να εκτελεστούν.
Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει τον περασμένο μήνα στο περιοδικό TIME, πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος προβάλλει εικόνα μεταρρυθμιστή, είχε δηλώσει ότι σε ορισμένα πεδία, η νομοθεσία στη Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να αλλάξει ώστε να επιβάλλονται ποινές ισόβιας κάθειρξης αντί της θανατικής ποινής κάτι όμως που απαιτεί τουλάχιστον ένα χρόνο. 

ΚΕΡΔΗ ΓΙΑ ΤΟ FACEBOOK. Καθαρά κέρδη ύψους 4,99 δισ. δολάρια ανακοίνωσε το Facebook για το α’ τρίμηνο του έτους σημειώνοντας αύξηση κατά 63% από το αντίστοιχο περσινό διάστημα με τα 3,06 δισ. δολάρια . Τα έσοδα αυξήθηκαν στα 11,97 δισ. δολάρια από 8,03 δισ. δολάρια την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Οι μηνιαίοι ενεργοί χρήστες αυξήθηκαν 13% στα 2,20 δισεκατομμύρια, ενώ και οι ενεργοί χρήστες σε ημερήσια βάση επίσης αυξήθηκαν 13% στα 1,45 δισεκατομμύρια. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων είναι η πρώτη δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου με την Cambridge Analytica. Τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα δεν αντικατοπτρίζουν όμως τις επιπτώσεις του σκανδάλου καθώς αποκαλύφθηκε μόλις 15 ημέρες πριν το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους.

ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΓΑΛΑΞΙΑ. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) έδωσε στην δημοσιότητα τον πιο λεπτομερή τρισδιάστατο χάρτη του γαλαξία μας στον οποίο καταγράφονται οι θέσεις στις οποίες βρίσκονται 1,7 δισ. άστρα. Ο χάρτης αυτός είναι προϊόν του διαστημικού παρατηρητηρίου Global Astrometric Interferometer For Astrophysics – GAIA που εκτοξεύτηκε πριν από 5 χρόνια και το κόστος του ήταν περίπου 1 δισ. ευρώ. Το  GAIA έχει την ικανότητα να μετράει με πολύ μεγάλη ακρίβεια τις θέσεις και τις αποστάσεις ενός εκατομμυρίου αστέρων την ημέρα. Για 1,3 δισ. άστρα του χάρτη εκτός από το σημείο στο οποίο βρίσκονται υπάρχουν και πληροφορίες όπως η τροχιακή τους κίνηση, η ταχύτητα με την οποία κινούνται και η απόχρωση τους. Η ESA ανακοίνωσε ότι λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση περισσότερα από 3000 άτομα “κατέβασαν”  τα δεδομένα του χάρτη.

ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ. Ομάδα επιστημόνων από το Yale αποκάλυψε ότι μετά από πειράματα σε εκατοντάδες πειραματόζωα κατάφεραν να διατηρήσουν τον εγκέφαλό τους ζωντανό για 36 ώρες μετά τον θάνατό τους.Οι ερευνητές αποκεφάλισαν γουρούνια και μέσα από μια λεπτή και περίπλοκη διαδικασία το κατάφεραν αυτό συνδέοντας τους εγκέφαλους με ένα κλειστό σύστημα που ονομάζεται “BrainEX.” Το σύστημα τροφοδοτεί με τεχνητό αίμα και οξυγόνο τις περιοχές του εγκεφάλου και με αυτό τον τρόπο τον διατηρεί σε ζωή. Οι ερευνητές σκοπεύουν έτσι να δημιουργήσουν έναν πλήρη άτλαντα των συνδέσεων των ανθρωπίνων εγκεφαλικών κυττάρων κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει στην απόλυτη κατανόηση και την “αντιγραφή” των δεδομένων του ανθρώπινου εγκεφάλου. Τα ηθικά ζητήματα που εγείρονται είναι μεγάλα. Αν δημιουργηθεί “κόπια” του ανθρώπινου εγκεφάλου τι θα συμβεί με τις μνήμες, την ταυτότητα και τα νομικά ζητήματα που θα προκύψουν;
Αυτή η είδηση μας φάνηκε λίγο τρομακτική. 

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!