Τετάρτη 28 Μαρτίου

Ένα ζωτικό όργανο επαναξιολογείται ως ανατομική κατασκευή του ανθρώπινου σώματος που είχε παραγνωριστεί μέχρι σήμερα. Η αστυνομία πληροφορήθηκε την έκρηξη ωρολογιακού μηχανισμού στα δικαστήρια από την προκήρυξη σε ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου. 

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξε η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΝΕΟ “ΟΡΓΑΝΟ” ΣΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑΕρευνητές της της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης δημοσίευσαν άρθρο στο  Scientific Reports σύμφωνα με το οποίο οι συνδετικοί ιστοί που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος στο ανθρώπινο σώμα και καλύπτουν το όργανα είναι διασυνδεδεμένα με διαμερίσματα γεμάτα υγρό. Αυτό το “παραμελημένο” χαρακτηριστικό της ανθρώπινης ανατομίας έχει επιπτώσεις στη λειτουργία όλων των οργάνων, των περισσότερων ιστών και των μηχανισμών των σημαντικότερων ασθενειών.
Αυτά τα διαμερίσματα απορροφούν τους κραδασμούς και αποτρέπουν τους ιστούς από το να καταστρέφονται καθώς τα όργανα, οι μύες και τα αγγεία συμπιέζονται και πάλλονται στο πλαίσιο της λειτουργίας του ανθρωπίνου σώματος. Αυτό είναι το καλό νέο γιατί το κακό είναι ότι λειτουργούν και ως δρόμος ταχείας κυκλοφορίας των υγρών και ενδεχομένως έτσι να εξηγείται και γιατί ο καρκίνος που εισχωρεί στο σύστημα αυτό, έχει περισσότερες πιθανότητες να κάνει μεταστάσεις. Εδώ και χρόνια ήταν γνωστό ότι πάνω από το 50% των υγρών του σώματος βρίσκεται εντός των κυττάρων και περίπου 14% εντός της καρδιάς, των αγγείων, των λεμφαδένων και των λεμφικών αγγείων. Το υπόλοιπο 36% των ανθρώπινων υγρών είναι αυτά με τα οποία ασχολείται η παρούσα μελέτη η οποία τα ορίζει ως το παλαιότερο όργανο του σώματος. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε μελετήσει αυτές τις υγρές επιστρώσεις επειδή η έρευνα στην Ιατρική εξαρτάται σε μικροσκοπικό επίπεδο από τους σταθερούς ιστούς. Τώρα οι ειδικοί προετοιμάζονται να μελετήσουν το νέο όργανο με τη βοήθεια ειδικών χημικών ουσιών, που θα επιτρέψουν την κοπή του και την εξέταση των βασικών χαρακτηριστικών του. “Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να επιφέρει δραματικές προόδους στην Ιατρική, περιλαμβανομένης της δυνατότητας να αναδειχθεί σε ισχυρό διαγνωστικό εργαλείο” αναφέρει ο καθηγητής στο Τμήμα Παθολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Νιλ Θέιζ.

ΕΝΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΤΑΣΗ. Ένσταση για την απόρριψη του δεύτερου αιτήματος αποφυλάκισης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη υπέβαλαν σήμερα οι δικηγόροι τους. Η ένσταση δεν υποβλήθηκε στο δεύτερο Ποινικό Δικαστήριο Αδριανούπολης, αλλά σε άλλο δικαστήριο (όπως τους παρείχε δικαίωμα ο νόμος), σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Το δικαστήριο είναι υποχρεωμένο να απαντήσει εντός 7 ημερών.

ΑΝΑΣΤΆΤΩΣΗ έχει προκαλέσει η δήλωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κ.Κατσίκη σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα πρέπει να ανταλλάξει τους 8 Τουρκους αξιωματικούς που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα στην Τουρκία με τους δύο Έλληνες αγνοώντας τις σχετικές αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Μπορεί μετά ο ίδιος να επιχείρησε ν’ανασκευάσει τις δηλώσεις αυτές αλλά ο τουρκικός Τύπος είχε ξεκινήσει ήδη το πάρτυ αφού μεταδίδουν ότι “οι Έλληνες μιλάνε για πρώτη φορά για ανταλλαγή”.
Νωρίτερα και σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στο ταξίδι του στη Βάρνα ο Πρόεδρος Ερντογάν έκανε την ίδια συσχέτιση μεταξύ των δύο υποθέσεων.
ΣΧΟΛΙΟ. Πρέπει να είναι αδιάφορο και μάλιστα με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ποια ήταν η πραγματική πρόθεση του βουλευτή των ΑΝΕΛ όταν έκανε τη δήλωση. Από το πρωί διαβάζουμε σχόλια που θέλουν άλλους να τον θεωρούν “ηλίθιο” και άλλους να βλέπουν ότι δρα ως “λαγός” και βάσει σχεδίου. Πραγματικά πρέπει να μας είναι αδιάφορο. Το μόνο που ενδιαφέρει είναι ότι βουλευτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας συντονίστηκε με τις απόψεις του Ερντογάν ενώ ζήτησε την αλλαγή του πολιτεύματος της χώρας μας. Όλα τα άλλα περιττεύουν.

4Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ. Τώρα κυβέρνηση και δανειστές δηλώνουν ότι δεν προλαβαίνουν μέχρι τις 21 Ιουνίου να έχουν ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο και της 4ης αξιολόγησης κι αυτό γιατί μια σειρά από ζητήματα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα. Διαβάζοντας κανείς το ρεπορτάζ διαπιστώνει πως όλα τα ζητήματα είναι χρονοβόρα: οι αποκρατικοποιήσεις, η ενέργεια, η στελέχωση του Δημοσίου με νέους διευθυντής, το κτηματολόγιο κλπ.
Θυμίζουμε το ορόσημο της 21ης Ιουνίου αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης, τη συμφωνία για το χρέος, τη συμφωνία για το πώς θα γίνει η έξοδος από το μνημόνιο και το αναπτυξιακό σχέδιο.

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΟΜΙΑΣ.  Από την προκήρυξη των δραστών σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου πληροφορήθηκε η ΕΛΑΣ την έκρηξη που σημειώθηκε στα δικαστήρια της Ευελπίδων το περασμένο Σάββατο. Την έκρηξη προκάλεσε αυτοσχέδιος ωρολογιακός μηχανισμός που περιείχε μισό κιλό μπαρούτι και είχε τοποθετηθεί σ’ενα από τα πίσω φυλάκια του χώρου των δικαστηρίων.
Η ΕΛΑΣ κρίνει το συμβάν ανησυχητικό καθώς διαπιστώνεται ότι στελέχη ή μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου εκπαιδεύτηκαν στην κατασκευή ωρολογιακών εκρηκτικών μηχανισμών, προχωρώντας σε βομβιστική επίθεση, χωρίς προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Για το γεγονός ότι δεν κατάλαβαν καν ότι σημειώθηκε έκρηξη δεν εξέφρασαν κάποια ανησυχία.

ΓΑΛΛΙΑ. ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΗΡΩΑ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ. Κηδεύτηκε σήμερα παρουσία του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, σύσσωμης της κυβέρνησης και 1.200 προσκεκλημένων ο Γάλλος αξιωματικός Αρνό Μπελτράμ που θυσίασε τη ζωή του την περασμένη Παρασκευή για να διασώσει πολίτη που κρατούσε όμηρο μαχητής του ISIS κατά την επίθεσή του σε σούπερ μάρκετ στη Νότιο Γαλλία. Η τελετή ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά και μεταδόθηκε από την τηλεόραση και το διαδίκτυο.
“Εισέρχεται στη γενναία χορεία των ηρώων που τιμούσε”, δήλωσε ο αρχηγός του κράτους στον επικήδειο που εκφώνησε στο Μέγαρο των Απομάχων (Les Invalides), προσθέτοντας πως “η μνήμη του θα ζήσει” και “το παράδειγμά του θα διαρκέσει”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Την ανάλυση του Παναγή Παναγιωτόπουλου στην Athens Voice, “H θυσία του Γάλλου Αντισυνταγματάρχη”.

ΤΕΛΙΚΑ ΠΗΓΕ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ. Η είδηση κυκλοφορούσε στα μήντια της Δύσης από χθες αλλά όπως συνηθίζουμε, καταγράφουμε μια είδηση μόνον αφού επιβεβαιωθεί.  Πράγματι λοιπόν,  ο Κιμ Γιονγκ Ουν της Βόρειας Κορέας πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη στο Πεκίνο για να συναντηθεί εκεί με τον πρόεδρο Σι. Είναι η πρώτη επίσκεψη στο εξωτερικό που πραγματοποιεί μετά το 2011 όπου και κατέλαβε την εξουσία.
Ο Κιμ προετοιμάζεται για συναντήσεις κορυφής με τις ΗΠΑ και του ηγέτες της Νοτίου Κορέας οπότε, όπως εκτιμούν αναλυτές, είναι εξαιρετικά πιθανό ο σκοπός της επίσκεψης στην Κίνα να σχετίζεται με την προετοιμασία των συναντήσεων αυτών. Μια προσυνεννόηση με την Κίνα για όσα θα πει ίσως και κάποιες συμβουλές του προέδρου Σι στον Κιμ να περιλαμβάνονταν στο μενού των μεταξύ του συνομιλιών.
Την ίδια στιγμή, νέες εικόνες από δορυφόρο αποκαλύπτουν ότι η Βόρειος Κορέα επεκτείνει τις εγκαταστασεις παραγωγής πυρηνικές ενέργειας.
Θυμίζουμε ότι πριν από 20 περίπου ημέρες είχαμε καταγράψει στο FACT την προειδοποίηση του Ιάπωνα ΠΘ Σίνζο Άμπε ότι η διαλλακτικότητα που επιδεικνύει η Βόρειος Κορέα και η επιθυμία της για συνομιλίες με τη Δύση μπορεί να είναι απλώς ένα σχέδιο για να κερδίσει χρόνο ώστε να ισχυροποιήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

Ακόμα στις ειδήσεις

ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ. Επιστολή απέστειλε ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης στον Πρωθυπουργό με την οποία ζητά την άμεση παρέμβασή του για να αντιμετωπιστεί η δημόσια χρήση και διακίνηση ναρκωτικών στην πρωτεύουσα.”Μετά τα όσα συζητήσαμε στην προ ενός έτους μεταξύ μας συνάντηση, σας επισημαίνω ότι δυστυχώς η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται. Διαπιστώνω ότι το υπουργείο Υγείας στερείται κάθε σχεδίου για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ενώ η πολιτική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας δείχνει εντελώς απρόθυμη να ασκήσει τα καθήκοντά της” σημειώνει ο κ. Καμίνης στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και υπογραμμίζει ότι “η δημόσια διακίνηση και χρήση ναρκωτικών στην Αθήνα έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο”.

ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ. Οι γεννήσεις αυξήθηκαν κατά 7% το 2016 στη Γερμανία φτάνοντας το επίπεδο του 1973, κάτι που οφείλεται κυρίως στις μετανάστριες μητέρες. Η γερμανική στατιστική υπηρεσία ανακοίνωσε πως το 2016 καταγράφηκαν 792.000 γεννήσεις (ποσοστό γονιμότητας 1,59 παιδιού ανά γυναίκα, έναντι 1,50 την προηγούμενη χρονιά). “Οι Γερμανίδες μητέρες έφεραν στον κόσμο 607.500 παιδιά, 3% περισσότερα απ’ ό,τι το 2015 (…) οι μητέρες ξένων εθνικοτήτων γέννησαν 184.660 παιδιά, αριθμός που αντιπροσωπεύει άνοδο κατά 25% σε σχέση με το 2015”, αναφέρει η  γερμανική στατιστική υπηρεσία.
Οι Ελληνίδες γεννούν λιγότερα παιδιά και σε μεγαλύτερη ηλικία, σε σχέση με τον μέσο όρο στην ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2016. Οι Ελληνίδες αποκτούν κατά μέσο όρο 1,38 παιδιά, σε ηλικία 30,3 ετών, ενώ στην ΕΕ κατά μέσο όρο οι γυναίκες αποκτούν 1,6 παιδιά, σε ηλικία 29 ετών. Το χαμηλότερο επίπεδο γονιμότητας στην ΕΕ καταγράφεται στην Ισπανία και την Ιταλία (1,34 γεννήσεις ανά γυναίκα) Το 2016 καταγράφηκαν στην ΕΕ περισσότερα από 5,1 εκατομμύρια γεννήσεις. Την ίδια χρονιά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν συνολικά περίπου 92,9 χιλιάδες γεννήσεις.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ-ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΒΛΩΣΕΙΣ. Μιας και μιλάμε για γεννήσεις ένας νόμος της ναζιστικής περιόδου της Γερμανίας που απαγορεύει σε γιατρούς να διαφημίζουν ότι κάνουν εκτρώσεις ενώ αυτές είναι νόμιμες από το 1974 βάζει την κυβέρνηση Μέρκελ στην πρώτη σοβαρή της δοκιμασία. Οι επικριτές του νόμου ισχυρίζονται ότι η απαγόρευση παροχής πληροφοριών για την πραγματοποίηση εκτρώσεων έχει στόχο την κατάργησή τους. Το αίτημα για την κατάργηση του νόμου αυτού το ενστερνίστηκαν οι Σοσιαλδημοκράτες. Όμως, πριν αποφασίσουν να συμμετάσχουν στον Μεγάλο Συνασπισμό απέσυραν το αίτημα μετά από διαβεβαίωση της Μέρκελ ότι θα διευθετούσε το θέμα. Η νέα Υπουργός Δικαιοσύνης που προέρχεται απο τους Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να καταθέσει ένα νέο νόμο που όμως πρέπει να γίνει αποδεκτός από τους τους Χριστιανοκοινωνιστές του Συνασπισμού της Κεντροδεξιάς.

“ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΠΟΤΕ!”. Ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε σήμερα μέσω twitter την έκκληση του πρώην δικαστή Τζον Πολ Στίβενς για την αναθεώρηση του Συντάγματος με την κατάργηση της δεύτερης τροπολογίας περί κατοχής πυροβόλων όπλων. “Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΠΟΤΕ” έγραψε ο Τραμπ. Ο πρώην δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ ζήτησε χθες να καταργηθεί η δεύτερη τροπολογία του Συντάγματος που θεωρείται ιερή από τους υπερασπιστές της οπλοκατοχής στην Αμερική.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!