Τετάρτη 7 Μαρτίου

Η κυβέρνηση που θα έσκιζε τα μνημόνια φέρεται να εξετάζει παράτασή τους. “Τρίγωνο του κακού” η Τουρκία σύμφωνα με τον πρίγκηπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας. Στην Ελλάδα οι γάμοι μεταξύ ανηλίκων είναι πολύ εύκολοι.

Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξε η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΖΗΤΑΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ; Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει μαζί με τους δανειστές το ενδεχόμενο παράτασης του μνημονίου, πέρα από τον Αύγουστο του 2018.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι 85 ημέρες που απομένουν έως τα τέλη Μαΐου αποδεικνύονται στην πράξη εξαιρετικά λίγος χρόνος για να προσδιορισθούν εγκαίρως από την κυβέρνηση και τους θεσμούς οι λύσεις που απαιτούνται, ώστε έως το τέλος Ιουνίου να έχουν υλοποιηθεί πλήρως και τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης.
Έτσι, προκειμένου να μη δραματοποιηθεί η κατάσταση, εάν η αξιολόγηση καθυστερήσει, και κυρίως προκειμένου να μη δοθεί καμία αφορμή στις αγορές να θεωρήσουν πως τα διαθέσιμα χρήματα του ESM δεν θα δοθούν στην Ελλάδα, εξετάζεται να παρασχεθεί τετράμηνη παράταση στο πρόγραμμα (δανειακή σύμβαση) έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.
ΣΧΟΛΙΟ. Η ερώτηση που τίθεται αυτομάτως είναι εάν τυχόν παράταση του μνημονίου απομακρύνει το ενδεχόμενο των εκλογών το φθινόπωρο. Στο FACT επιμένουμε εδώ και μήνες ότι ακόμα κι εάν επικρατήσει η άποψη του οικονομικού επιτελείου (Τσακαλώτος, Χουλιαράκης, Πιτσιόρλας, Χαρίτσης) να δοθεί έμφαση σ’ενα οικονομικό success story είναι ένα αφήγημα που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ δύσκολο να ξεδιπλώσει και να παίξει τόσο πάνω στη σκακιέρα της στρατηγικής όσο και στο πεδίο της επικοινωνίας. Εάν συνέδεε την πορεία προς την έξοδο από τα μνημόνια με τις εκλογές δεν θα είχε λόγο να παίζει παράλληλα τη σκανδαλολογία και όλα τα σχετικά παιχνίδια.
Οπότε το εάν γίνουν εκλογές ή όχι το Φθινόπωρο κατά τη γνώμη μας δεν συνδέεται με τη λήξη της δανειακής σύμβασης. Εμείς το συσχετίζουμε με το Μακεδονικό.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ.Δύο Έλληνες στρατιώτες παραβίασαν τα σύνορα πριν κάποιες ημέρες, η υπόθεση βρίσκεται στη Δικαιοσύνη”, είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου. Σχολίασε πως πρόκειται για σοβαρό διπλωματικό θέμα για να μεταφέρεται στην ΕE και άφησε αιχμές ότι πλέον έχει γίνει συνήθεια “να μεταφέρουν στην ΕΕ όποιο θέμα σχετίζεται με την Τουρκία και να ζητούν τη στήριξή της”. Εκτίμησε ότι οι σχέσεις με την ΕΕ “ούτε θα προχωρήσουν, ούτε θα υποχωρήσουν με τέτοιες ενέργειες”. Ζήτησε να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη τα δύο άτομα που έκαψαν την τουρκική σημαία σε συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής.
“Να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα σύνορα της Τουρκίας”, καλεί τον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας παράλληλα από τον Προκόπη Παυλόπουλο “να αποφύγει τη ρητορική που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένταση”.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος από τη Νίσυρο που βρίσκεται για την 70η επέτειο από την ενσωμάτωση της  Δωδεκανήσου στην Ελλάδα έδωσε σαφή απάντηση: “θα πράξω ό,τι μου αναλογεί για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της xώρας”. Κατά την ομιλία του κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Νισύρου, έστειλε μήνυμα “προς εκείνους οι οποίοι είτε επινοούν δήθεν “γκρίζες ζώνες” στο Αιγαίο, είτε διεκδικούν εδάφη που δεν τους ανήκουν είτε, τέλος, αμφισβητούν την πλήρη κυριαρχία της Ελλάδας επί των Δωδεκανήσων”.
Σύμφωνα με νέα NAVTEX, η Τουρκία δεσμεύει την περιοχή μεταξύ Σκύρου, Ψαρών και Ευβοίας για άσκηση με πραγματικά πυρά στο διάστημα 7, 8, 25-27, 28, 29 Μαρτίου και 2, 3, 4, 5, 6-10, 24-26 και 30 Απριλίου. Είναι η δεύτερη δέσμευση περιοχής μετά από αυτή στο Καστελόριζο για άσκηση έρευνας και διάσωσης.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Παρέμβαση στο ζήτημα των δύο Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Τουρκία έκανε σήμερα ο π.Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος. Αναφέρει, μεταξύ άλλων, τα εξής: ” Η ρητορική επανάληψη αυτονόητων γενικών αρχών ή διακηρύξεων δεν συνιστά στρατηγική. Η εμπειρία των τελευταίων 44 ετών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει δείξει ότι όταν η διαχείριση συγκυριακών κρίσεων δεν εντάσσεται σε μια σαφή στρατηγική, δημιουργούνται καταστάσεις που υποκαθιστούν την εθνική στρατηγική. Η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Τουρκία είναι διεθνώς γνωστό ποια είναι. Το πρόβλημα είναι ότι η εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα ενώ νομίζουν πολλοί ότι είναι βαθειά επικίνδυνη μόνο στο πεδίο της οικονομίας, είναι το ίδιο στο κρίσιμο πεδίο των θεσμών και της εθνικής στρατηγικής ασφάλειας”.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖ. Κανονικά προχωρά ο προγραμματισμός της ExxonMobil αναφορικά με τις εργασίες στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ σύμφωνα με την εκπρόσωπο της εταιρείας παρά τις αντιδράσεις και προκλήσεις της Άγκυρας.  Η εκπρόσωπος της ExxonMobil ανέφερε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι ύψιστη προτεραιότητα είναι η ασφάλεια πληρωμάτων και πλοίων που θα εκπονήσουν τις έρευνες στην περιοχή, προσθέτοντας ότι “ο προγραμματισμός μας αφορά τη διενέργεια δυο ερευνητικών γεωτρήσεων, ξεκινώντας από το πρώτο εξάμηνο του 2018”
Στην περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ κινούνται από σήμερα τρία πολεμικά πλοία του αμερικανικού ναυτικού στο πλαίσιο άσκησης με το Ισραήλ. Θεωρητικά, η παρουσία τους δεν συνδέεται άμεσα με τις έρευνες που θα διεξαχθούν στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ από την Exxon. Ωστόσο, τα αμερικανικά πλοία θα παραμείνουν στην περιοχή στο πρώτο στάδιο των γεωτρήσεων της Exxon.
Η Τουρκία έχει λάβει ενημέρωση ότι πλοίο της Exxon Mobil κατευθύνεται προς τη Μεσόγειο για έρευνες υδρογονανθράκων και η Άγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματά της ως προς τις έρευνες υδρογονανθράκων στην περιοχή, δήλωσε ο Ibrahim Kalin, εκπρόσωπος του Tayyip Erdogan κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

ΟΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΛΕΦΤΟΔΕΝΤΡΩΝ. Το Μισθοδικείο έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων των απόμαχων δικαστών και εισαγγελέων και σύμφωνα με τις επίμαχες αποφάσεις οι συντάξεις πρέπει να αναπροσαρμοστούν στα επίπεδα του 2012. Το ύψος της επιβάρυνσης στον κρατικό προϋπολογισμό που θα δημιουργηθεί από τις αποφάσεις του Μισθοδικείου δεν μπορεί να προσδιοριστεί άμεσα, καθώς το ύψος των συντάξεων είναι ανάλογο με το βαθμό και τα χρόνια προϋπηρεσίας των δικαστών και εισαγγελέων.

ΔΕΛΤΙΟ ΑΝΟΜΙΑΣ. Σοβαρά επεισόδια μεταξύ ΜΑΤ και διαδηλωτών στο κέντρο της Αθήνας, όπου διαδηλωτές του ΠΑΜΕ και της ΛΑΕ επιχείρησαν να σταματήσουν πλειστηριασμούς. Επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη, όπου διαμαρτυρόμενοι συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις.

ΒΟΥΛΗ. Στην Ολομέλεια παραπέμπεται το ζήτημα των υβριστικών επιθέσεων της Χρυσής Αυγής, που κλιμακώθηκαν τα τελευταία 24ωρα με τη στοχοποίηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μουσταφά Μουσταφά. Το θέμα απασχόλησε τη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και θα απασχολήσει και την επικείμενη Επιτροπή Δεοντολογίας, τη Δευτέρα 12 Μαρτίου, όπου και θα τεθούν επί τάπητος όλα τα αποσπάσματα των πρακτικών με τις υβριστικές αναφορές που έχουν πρωταγωνιστές τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Η εκτίμηση είναι πως αυτά τα φαινόμενα δεν έχουν πλέον σποραδικό χαρακτήρα, αλλά κλιμακώνονται στη βάση ειδικού σχεδιασμού από τη Χρυσή Αυγή.  

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. Την Τετάρτη 14 Μαρτίου, σύμφωνα με τον Νίκο Βούτση, θα γίνει η πρεμιέρα του ηλεκτρονικού συστήματος ονομαστικής ψηφοφορίας στη Βουλή. Η συνεδρίαση θα αφορά τη λήψη απόφασης επί της άρσης ασυλίας ή μη βουλευτών. Η διαδικασία αναμένεται με ενδιαφέρον αφού επιχειρήθηκε πολλές φορές αλλά πάντα “πάγωνε”  ή αποτύγχανε στην πράξη.
Ελπίζουμε να έχει καλύτερη τύχη από το ηλεκτρονικό εισιτήριο… 

Η ΚΙΤΡΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ. Αλλαγές στη χωροταξία των τραπεζοκαθισμάτων δρομολογεί ο δήμος Αθηναίων. Μέσα στις επόμενες μέρες θα σηματοδοτηθούν με κίτρινη γραμμή τα όρια για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σε ανοιχτή επιστολή προς τους δημότες της Αθήνας, ο Γιώργος Καμίνης κάνει λόγο για “γραμμή που θα χωρίζει τη νομιμότητα από την αυθαιρεσία, την υγιή αντίληψη για τη χρήση του δημόσιου χώρου από την παρανομία, τα δικαιώματα των πολλών από την επιδεικτική αδιαφορία των λίγων”.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ; Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα ότι ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας από τις κρατικές δυνάμεις στη Βενεζουέλα και εμφανίστηκε θορυβημένος από “την αποσάθρωση των δημοκρατικών θεσμών” στη χώρα αυτή.
Ο Zeid Ra’ad Al Hussein σημείωσε ότι το γραφείο του έχει λάβει αξιόπιστες αναφορές για “εκατοντάδες εξωδικαστικές εκτελέσεις τα τελευταία χρόνια, τόσο κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων όσο και σε επιχειρήσεις για την επιβολή της τάξης”.
“Προτρέπω το Συμβούλιο να δώσει εντολή σε μια Ερευνητική Επιτροπή να εξετάσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα”, είπε στην ομιλία του στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η ετήσια σύνοδος του οποίου διεξάγεται στη Γενεύη μέχρι τις 23 Μαρτίου.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz μετά από 70 χρόνια η Σαουδική Αραβία αίρει την απαγόρευση πτήσεων προς το Ισραήλ μέσω του εναερίου χώρου της επιτρέποντας στην Air India να πραγματοποιεί πτήσεις ανάμεσα στο Νέο Δελχί και το Ισραήλ μέσω του εναέριου χώρου της.  Η Σαουδική Αραβία δεν αναγνωρίζει βέβαια το Ισραήλ αλλά τους συνδέει το Ιράν ως “κοινός εχθρός”. Και οι δύο χώρες είναι στενές σύμμαχοι των ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή ο πρίγκηπας-διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Μωχάμεντ Μπιν Σαλμάν χαρακτήρισε την Τουρκία “τρίγωνο του κακού”που περιλαμβάνει επίσης το Ιράν και σκληροπυρηνικές ισλαμιστικές οργανώσεις
Ο σαουδάραβας πρίγκιπας κατηγόρησε την Τουρκία ότι προσπαθεί να επαναφέρει το Ισλαμικό Χαλιφάτο, που καταργήθηκε πριν από σχεδόν έναν αιώνα, όταν κατέρρευσε η Οθωμανική αυτοκρατορία. Τα σχόλια αυτά αντανακλούν τη βαθιά καχυποψία της Σαουδικής Αραβίας για τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίτ Ερντογάν, το κόμμα του οποίου, το κυβερνών AKP, έχει τις καταβολές του στην ισλαμιστική πολιτική και ο οποίος έχει κάνει τη χώρα του σύμμαχο του Κατάρ στη διένεξη του τελευταίου με τη Σαουδική Αραβία και μερικά άλλα κράτη του Κόλπου.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΟ ΠΛΗΓΜΑ ΣΤΗ ΛΕΠΕΝ. Λίγες μέρες προτού η αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν  παρουσιάσει την νέα ονομασία του Εθνικού Μετώπου και την νέα γραμμή του κόμματος σε μια προσπάθεια να ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους, μια δημοσκόπηση δείχνει ότι τρεις στους τέσσερις Γάλλους θεωρούν ότι θα ήταν μια κακή πρόεδρος
Ερωτηθέντες από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Kantar-Sofres-Onepoint αν η Λεπέν θα ήταν μια καλή πρόεδρος, το 73% απάντησαν αρνητικά. Περισσότεροι από τους μισούς είπαν ότι είναι ανίκανη να ενώσει το διχασμένο στρατόπεδό της και ότι το Εθνικό Μέτωπο δεν θα κερδίσει ποτέ την εξουσία. Η Λεπέν βρίσκεται στην ηγεσία του κόμματος από το 2011 έχοντας καταγράψει μεγαλύτερη επιτυχία σε σχέση με τον πατέρα της και ιδρυτή του, κάνοντάς το περισσότερο αποδεκτό σε πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους κέρδισε τοπικές και ευρωπαϊκές εκλογές. Το συνέδριο του Εθνικού Μετώπου θα πραγματοποιηθεί στη Λιλ στις 10 και 11 Μαρτίου.

ΕΥΚΟΛΟΣ Ο ΓΑΜΟΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. Μεταξύ 2000 και 2016 παντρεύτηκαν 9407 ανήλικοι στην Ελλάδα. Το 86% ήταν κορίτσια, η μέση ηλικία ήταν περίπου τα 16 χρόνια, και είχαμε γάμο για 811 παιδιά μεταξύ 12 και 14 ετών.

ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ. Οι γυναίκες στην Ελλάδα αμείβονταν κατά μέσο όρο 12,5% λιγότερο από τους άντρες το 2014, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Το 2010 η απόκλιση αυτή έφτανε στο 15%. Σε επίπεδο ΕΕ, το χάσμα των αμοιβών μεταξύ των δύο φύλων μειώθηκε κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες, από 16,8% το 2011 σε 16,2% το 2016.

ΕΣΤΩ ΚΙ ΕΤΣΙ. Πτήσεις με αμιγώς γυναικείο πλήρωμα θα πραγματοποιήσει αύριο ο εθνικός αερομεταφοράς της Ινδίας, η Air India, για να τιμήσει την Ημέρα της Γυναίκας και “χαιρετίζοντας τη δύναμη των γυναικών” όπως αναφέρεται σε σημερινή της ανακοίνωση. Οι πτήσεις αφορούν μια σειρά από προορισμούς όπως το Σαν Φρανσίσκο, η Νέα Υόρκη, το Νιούαρκ, το Σικάγο και η Ουάσινγκτον.

Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΩΝ ΕΘΝΩΝ. 2.000 δισεκατομμυριούχοι βρέθηκαν στη φετινή λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους στον κόσμο. Η συνολική αξία της περιουσίας τους φτάνει τα 9,1 τρισ. δολάρια (το ποσό είναι αυξημένο κατά 18% σε σχέση με πέρσι). Οι 20 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο διαθέτουν περιουσία αξίας 1,2 τρισ. δολαρίων, ποσό που ισοδυναμεί με το ετήσιο ΑΕΠ του Μεξικό.
Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο για φέτος είναι ο Jeff Bezos με περιουσία 120 δισ. δολάρια. Οι μετοχές της Amazon αυξήθηκαν κατά 59% τον τελευταίο χρόνο, προσθέτοντας 39,2 δισ. δολάρια στην περιουσία του. Πρόκειται για την μεγαλύτερη κερδοφορία μέσα σε ένα χρόνο, από το 1987 που το Forbes ξεκίνησε να καταγράφει τους δισεκατομμυριούχους. Ο Bill Gates βρίσκεται στη δεύτερη θέση με την περιουσία να ανέρχεται στα 90 δισ. δολάρια και στην τρίτη θέση παραμένει ο γνωστός επιχειρηματίας Warren Buffet, CEO της Berkshire Hathaway, με περιουσία ύψους 84 δισ. δολάρια.
Η λίστα έχει και 4 Έλληνες. Ο Σπύρος Λάτσης βρίσκεται στη θέση 729 με περιουσία 3,2 δισ. δολάρια, ενώ στη θέση 859 βρίσκεται ο Φίλιππος Νιάρχος με περιουσία 2,8 δισ. δολάρια. Στη θέση 965 βρίσκεται ο Αριστοτέλης Μυστακίδης με περιουσία 2,5 δισ. δολάρια και στη θέση 1999 βρίσκεται ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, με περιουσία 1,1 δισ. δολάρια.

Αυτά ήταν τα σημαντικότερα για σήμερα. Ευχαριστούμε που μας διαβάζετε!