Παρασκευή 1 Μαρτίου

Σε επικίνδυνη καμπή βρίσκεται πάλι η χώρα μας με την πολιτική βία να οξύνεται ενώ η κυβέρνηση παραμένει απαθής. Τζίφος με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Καλησπέρα και καλό μήνα. Διαβάζετε τις σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας όπως τις επέλεξε η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου και ο Θανάσης Παναγόπουλος.

 

Ό,τι πρέπει να ξέρετε για σήμερα

ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΙΑ. Στο FACT εδώ και καιρό καλύπτουμε τις ειδήσεις που αφορούν τη δράση αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστικών ομάδων γιατί πιστεύουμε ότι η δράση αυτή λειτουργεί διαβρωτικά για τη δημοκρατία. Το “Δελτίο Ανομίας” όπως το λέμε, τους τελευταίους μήνες είχε γίνει καθημερινό. Η κατάσταση τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με θρασύτατες επιθέσεις στο Κέντρο των πόλεων μπροστά στα μάτια της αστυνομίας.
Οι ομάδες αυτές αισθάνονται ότι έχουν την ανοχή της κυβέρνησης γιατί ακόμα κι εάν ο φιλοκυβερνητικός Ρουβίκωνας των κατά φαντασίαν αναρχικών δεν έχει σχέση με τις σκληροπυρηνικές ομάδες αντιεξουσιαστών που δρουν στο όνομα φυλακισμένων τρομοκρατών, δημιουργούν το κλίμα ανοχής προς την πολιτική βία. Πιστεύουμε ότι το πρόβλημα είναι πραγματικό και κάποιες από αυτές τις ομάδες δείχνουν πρόθυμες να σκοτώσουν και μετά να σκοτωθούν.
Ρεπορτάζ θέλουν τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Τόσκα να δηλώνει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του προς την ηγεσία της ΕΛΑΣ κάτι που το ξεχωρίζουμε στη σημερινή ειδησεογραφία. Σύμφωνα λοιπόν με τα ρεπορτάζ αυτά, ο Υπουργός άσκησε κριτική στους επικεφαλής αξιωματικούς για το γεγονός ότι σε περιστατικά όπως οι επιθέσεις στο κτίριο της Novartis και την Ισραηλινή πρεσβεία η αστυνομία ήταν απούσα με το αιτιολογικό ότι τα συμβάντα έγιναν στην αλλαγή της βάρδιας ενώ δημιουργήθηκε ζήτημα όταν διαπίστωσε ότι οι 200 αστυνομικοί που υποτίθεται ότι θ’αποδεσμεύονταν από δουλειές γραφείου για να ενισχύσουν τις μονάδες σε περιπολίες ήταν τελικά μόλις 45.
Σήμερα και αιφνιδιαστικά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε στην οδό Ερμού τα καταστήματα που δέχτηκαν επίθεση από τους γνωστούς-άγνωστους όπως είπε δηλώνοντας ότι όταν η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση τα φαινόμενα αυτά θα σταματήσουν.

ΣΤΟΝ “ΑΕΡΑ” οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.  Καμία έκπληξη που η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να είναι συνεπής προς την υποχρέωση να ορίσει τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων μέχρι το τέλος Μαρτίου, όπως έχει δεσμευτεί στους δανειστές. Το θέμα τέθηκε στις συναντήσεις που έχει αυτές τις ημέρες η κυβέρνηση με τους δανειστές.
Το εγχείρημα προσκρούει αφενός στο… μέγεθός του και συγκεκριμένα στον όγκο του. Η δουλειά είναι πολλή και σύνθετη. Κατά δεύτερο λόγο είναι και… πολιτική. Σύμφωνα με παράγοντες αγοράς οι τιμές, σε πολλές περιπτώσεις είναι πλασματικές σε πολλές περιπτώσεις θα είναι πλασματικές αφού όπως λένε υπάρχουν περιοχές στις οποίες τα τελευταία χρόνια όχι μόνο δεν έχει γίνει ούτε μια αγοραπωλησία ακινήτου αλλά δεν έχει κατασκευαστεί ούτε μια πολυκατοικία.
“Έτσι, οι στρεβλώσεις στην αγορά των ακινήτων θα διατηρηθούν μέχρι την επόμενη αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης και οι φορολογούμενοι θα συνεχίζουν να πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ και τους υπόλοιπους φόρους που επιβάλλονται στα ακίνητα σε τιμές που δεν θα έχουν καμία σχέση με τις πραγματικές. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι εκτιμητές θα πρέπει να εισηγηθούν αυξήσεις στις φθηνές, κυρίως λαϊκές περιοχές (Κερατσίνι, Πέραμα, Δραπετσώνα, Ελευσίνα) και μείωση στις άλλοτε ακριβές περιοχές. Ωστόσο, με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών να είναι ανοιχτός, η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θέλει οι νέες τιμές ζώνης των ακινήτων να φουσκώσουν υπέρογκα το λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα λάβουν τον Αύγουστο οι φορολογούμενοι και κυρίως οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε λαϊκές συνοικίες”. Από το In.gr.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ. Πολύ ενδιαφέρον και ζουμερό το σημερινό εβδομαδιαίο δελτίο (ανοίγει PDF) του ΣΕΒ. Σήμερα με αφορμή μια νέα έρευνα της ΔΙΑΝΕΟΣΙΣ επισημαίνει ότι στο δημόσιο διάλογο διαφαίνονται προτάσεις που συνολικά δημιουργούν το αίτημα για μια νέα γενιά οικονομικής πολιτικής που ξεπερνά αγκυλώσεις και προκαταλήψεις και πηγαίνει πέρα από την ξύλινη, πλέον, επωδό για την ανάγκη εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Ο ΣΕΒ υιοθετεί την πρόταση για κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων ταυτόχρονα με την μείωση του αφορολόγητου κάτι που οδηγεί σε διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Μαζί υιοθετεί και τις προτάσεις για μετακίνηση πόρων από την εξυπηρέτηση του χρέους σε παραγωγικές επενδύσεις μετά από συνεννόηση με τους δανειστές και άλλα.
Το δικό μας σχόλιο αφορά στο εύρος των πολιτικών συναινέσεων που απαιτούνται και για την συζήτηση ακόμα αυτών των προτάσεων, πόσο μάλλον για την εφαρμογή του. Όλα αυτά δεν συμβιβάζονται με τις κορώνες για ειδικά δικαστήρια για εσχάτη προδοσία. Η Ελλάδα πρέπει να πάει μπροστά.

ΚΙΝΑ-ΛΟΓΟΚΡΙΘΗΚΕ ΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ. Ο αυταρχικός χαρακτήρας των κομμουνιστικών καθεστώτων ξεπερνά και την πιο ζοφερή, την οργουελική τους αποτύπωση. Σύμφωνα με τον Guardian οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν την λογοκρισία γράμματος του κινεζικού αλφαβήτου στο διαδίκτυο ώστε να αποτρέψουν τη χρήση λέξεων  επικρίνουν την απόφαση του Κομμουνιστικού Κόμματος να παρατείνει επ’αόριστω τη θητεία του Προέδρου Σι. Οι χρήστες του διαδικτύου στην Κίνα δεν μπορούν να χρησιμοποιούν το γράμμα “Ν” που απαντάται σε κινεζικές λέξεις όπως “διαφωνώ”, “Αδιάντροπος” αλλά και ως μαθηματικό σύμβολο που εκφράζει το πλήθος των χρόνων που παρατάθηκε η θητεία Σι.
Απόψε το βράδυ στις 8.00, στον Amagi η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου συζητάει για την Κίνα με τον Επαμεινώνδα Χριστοφιλόπουλο, επικεφαλής του Millennium Project στην Ελλάδα που με την ομάδα του έχουν συντάξει και τις εκθέσεις China 2025.

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΘΗΚΕ ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. Αργά χθες το βράδυ απομακρύνθηκε άγαλμα ύψους 1,5 μέτρων που βρισκόταν  στην αίθουσα αφίξεων στο αεροδρόμιο των Σκοπίων. Το άγαλμα είχε τοποθετηθεί το 2011 ως δωρεά της τουρκικής εταιρείας TAV που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο. Είχε προηγηθεί η απόφαση της κυβέρνησης της πΓΔΜ για μετονομασία του αεροδρομίου από “Αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος” σε “Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων”.
Απόψε το βράδυ μετά τις 8.00 η Βίβιαν Ευθυμιοπούλου συζητάει στον Amagi με τον διπλωματικό συντάκτη του ΒΗΜΑτος και των ΝΕΩΝ Άγγελο Αθανασόπουλο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Μακεδονικό.

ΥΓΕΙΑ. ΤΟ “ΑΤΜΙΣΜΑ” ΔΕΝ ΕΊΝΑΙ ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΚΙΝΔΥΝΟ. Η έρευνα, όπως επισημαίνουν και οι ίδιοι οι ερευνητές πάντως συνηγορεί στην παρατήρηση ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι εντελώς ακίνδυνα. Φαίνεται πως μπορούν να δημιουργήσουν τις συνθήκες που οδηγούν σε πνευμονία όπως και τα παραδοσιακά τσιγάρα. Παρ’όλο που χρειαζόμαστε περισσότερα ερευνητικά στοιχεία οι ερευνητές επισημαίνουν πως όσον αφορά την πνευμονία και τη δημιουργία συνθηκών που την ευνοούν τα επιθέματα νικοτίνης και οι τσίχλες είναι ασφαλέστερες επιλογές για τον έλεγχο της συνήθειας του καπνίσματος.

ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ ΠΙΚΑΣΟ, ΔΥΟ  ΜΕΡΕΣ, ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ. Διεθνής εταιρεία συμβούλων αγοράς έργών τέχνης, “χτύπησε” σε δύο μεγάλες δημοπρασίες που έγιναν τις προηγούμενες 48 ώρες, δεκατρία έργα του Πάμπλο Πικάσο. Η συνολική αγορά των έργών που εκτιμάται ότι έγινε για λογαριασμό τρίτων ανέρχεται στα 155εκατομμύρια δολλάρια. Η μεγαλύτερη αγορά έγινε στη χθεσινοβραδινή δημοπρασία των Sotheby’s όπου μεταξύ άλλων δημοπρατήθηκε και το διάσημο πορτρέτο της νεαρής μούσας του καλλιτέχνη Μαρί-Τερέζ Βάλτερ. Όπως επισημαίνει και το Bloomberg ο Πικάσο έχει χάσει τον τίτλο του πιο ακριβού καλλιτέχνη από τον Νοέμβριο του 2017 όταν δημοπρατήθηκε ο “Salvator Mundi” του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

ΤΟ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΑΠΟ ΤΟ Α ΕΩΣ ΤΟ Ω. Η ιστορία της επινόησης του σάντουιτς είναι αρκετά γνωστή και ανάγεται στα τέλη του 18ου αι. Ο εθισμένος στην χαρτοπαιξία  Τζον Μόνταγκιου 4ος Κόμης του Σάντουιτς ζητούσε να του παρασκευάζουν γεύματα που θα μπορούσε να τα καταναλώσει χωρίς να χρειαστεί να σηκωθεί από το τραπέζι του παιχνιδιού και κάπως έτσι γεννήθηκε η ιδέα. Τώρα το Bon Appetit δημοσίευσε ένα πραγματικά μεγάλο, φλύαρο αλλά “φάτε μάτια ψάρια” οδηγό από το Α έως το Ω για το σάντουιτς. Ωραίο.